Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 oktober 2014

Första amerikanska ebola-fallet

Det är på ett plan bara sensationalism och blodtörst som får mig att jaga rätt på det första ebola-fallet på amerikansk mark. Tankarna till massdöd och civilisationers undergång har ju skissats av Hollywood i så många år redan så undermedvetet är nog de flesta redan medvetna (i sina själar) om att det västerländska experimentet är slut.

Å andra sidan fascinerade det att upptäcka hur både det första ebola-fallet någonsin och det första i New York häromdagen, upptäcktes under en nymåne, signalen för en ny fas, ett nytt projekt. Skulle då det allra första fallet på amerikansk mark stämma in eller kanske säga något annat till nytta för den astrologiska förståelsen?

(Att börja intressera sig för horoskopen först när ebola når väst tyder förstås på en inte föraktlig provinsialism även om man inte önskar USA massdöd. Men bloggaren bemödade sig åtminstone att rita upp horoskopet för det allra första kända fallet - i Afrika.)

*****

Först är det lite nedslående att den amerikanska smittskyddsmyndigheten bara skriver att det positiva testet av Texas-fallet "omgående ska publiceras" och texten nämner att svaret kom "tidigare under dagen". I det här fallet har man bara dygnet som helhet att falla tillbaka på. 

Men givet att vår tid har valt att tillmäta midnattstimman en betydelse: den markerar början på ett dygn, är det inte fel av astrologen att i sådana här fall följa exemplet och ta ascendenten som midnatt som närmast tillgängliga hållpunkt för den händelse som sedan utspelar sig inom det dygnet.

Då får vi Skytten i öster i Dallas Texas där laboratoriet låg som meddelade smittskyddsmyndigheten.





Med Vatten-tecken i de naturliga vattenhusen har det här horoskopet en naturlig anknytning till sorgens och omsorgens hus! Av den eldiga, livsbejakande och fritt resande Skyttascendenten blir det just ingenting kvar när Jupiter står inhyst i korruptionens åttonde hus. Jupiter är visserligen "upphöjd" i Kräftan och för Skytten alltjämt en åtminstone "verksamt neutral" tillgång. Men åttonde huset stämmer så väl in på Skorpionen och döden, särskild som offentliggörandet kommer samma dag Månen passerar genom det förgiftade tecknet som placeras i 12e-huskarantän!


Lustigt nog är också Mars en verksam välgörare ur Skyttascendentens perspektiv, den bryter ny mark precis som Skytten har det i sig att göra. Men här dras mattan under fötterna på Skytten, båda dess främsta supporters har satts i karantän så att säga.

Horoskopet understryker verkligen hur den sublunära Vattenprincipen är roten till all biologisk ondska och i tionde officiella huset står denna dag just det tecken som älskar att grotta ner sig i mikrobiologi allra mest: Jungfrun. Särskilt tydligt blir detta om Jungfrun och Jordelementet kombineras med mycket Vatten. 

Då får vi dem som är födda naturalister och inte alls vill fundera över riktigheten i Platons "tvåvärldslära" som i astrologin kan ses i tudelningen mellan den sublunära och den supralunära sfären och i katolska kyrkans teologi via t.ex. tal om blott naturliga dygder men också övernaturliga dygder. Kristendomen fördömde grekisk filosofi som hedendom och stal sedan deras tankesystem och anpassade till sina egna syften.

Ser man horoskopet som att det rör den amerikanska folkhälsan blir sjätte huset intressant och ur Skyttens frihetssträvande perspektiv är varje beroendeförhållande till en annan av ondo: således blir sjättehusägaren Venus en verksam illgärningsman. Venus - relationen mellan människor - blir här en olycksspridare, en pesthärd. Jag tror man med lite god vilja kan läsa in i horoskopet att smittan kom med luftvägarna, via inkommande flyg (från Afrika). Det finns här en ömsesidig reception mellan jordbundna Jungfrun och luftburna Vågen.

Transportören Merkurius (värddjuret som bär på smittan) är verksamt neutral ur Skyttens synvinkel - även långväga resenärer behöver ett fordon, och transportören engagerar sig inte djupt i andra människor. 

Men "receptionen" involverar också närheten till andra, Venus, och den är som sagt en illgärningsman och har kopplingar till sjätte huset för sjukdomar, (olyckor och fiendskap).

När man brottats med symboliken en stund står man åter inför den förunderliga insikten att det är Vattnet som är roten till allt ont - precis som Vattenelementet styr den näriga människan att gå till överdrift i sin jakt på rikedomar.  

Se Annika Falkgengrens horoskop som ett skolexempel på en som enbart badar runt i fantasier om att trygga sig med en miljon till i vinst; de helt utan talang men med problematiskt och överdrivet Vatten kan bli sexmissbrukare eller narkomaner istället - eller tomma konsumister som försöker shoppa bort sin känsla av att sakna något, sakna sin själ. För själen bor inte i det sublunära, den tittar på ovanifrån. Dessa människor har tendensen att göra sig mindre än de är, att leva sina liv som vilken grönsak som helst.

Här landar då ebola i USA, motgiftet mot denna tomhet och eviga hunger. Vattenelementets "stygga kusin från landet" tar plats i ett land som självt har vissa problem med just Vattenelementet, och Månen/Mars i Skorpionen lägger sig pladask på USA-horoskopets Skorpionascendent!

Inga kommentarer: