Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 26 oktober 2014

Aftonbladet publicerar...och mörklägger

Helt otroligt. Katrine Kielos (med nytt efternamn) skriver om en för Sverige och ett visst regeringsbärande parti sensationellt generande nyhet, och Aftonbladet publicerar. Morgonpigg hittar jag nyheten klockan sex på morgonen och bloggar om den.

Men redan klockan 11.50, när jag vill checka upp en detalj i texten upptäcker jag att tidningen har tagit bort den från förstasidan så att den därmed kommer att missas av de flesta. Aldrig har jag sett en viktig krönika försvinna så snabbt från förstasidan, oftast brukar de "hasa nedåt" och ibland överleva flera dagar på Ettan.

Det är inte utan att man börjar undra om det har anförts invändningar mot artikeln från något håll. Okej, artikeln nås genom ett knapptryck under samlingen med ledare. Men här predikas det bara för de redan frälsta, och det intressanta är alltså texten bara gavs ett tidsfönster på några timmar för gemene man att ta del av texten.

7 kommentarer:

Susanne sa...

Kan trösta dig med att ledaren ifråga finns med i den tryckta tidningen, att ta del av för de köpare av den som trots allt fortfarande finns kvar.

Seaward sa...

Det är en bra artikel och kuslig. Så det är så här folkets önskan att se något annat än Reinfeldts politik faller ut i praktiken - ännu mer av samma sak. Okej, förbättringar har redan utlysts (sjukskrivningarna m.m.), men den här klausulen i frihandelsavtalet (som det dock skrivits om fast mycket lite) är förfärlig. Aldrig hade jag trott att socialdemokratin kröp så för amerikanska vinstintressen, det är samma skrot och korn som högern.

Susanne sa...

"Samma skrot och korn som som högern" - ja det gäller även synen på humaniora tydligen. Regeringen vill ju lägga ner medelhavsinstituten för att lägga pengarna på naturvetenskap istället. Det har ju blivit protester mot det här, och man får väl hoppas att det går som för förra regeringen som ville lägga ner kulturcentret i Paris, men det blev för stora protester mot det.

Seaward sa...

Man kan fråga vilket syfte historikern Ida har i DN idag. Skada socialdemokratin eller skydda den från dess kritiker på vänsterkanten? Se dagens blogginlägg...

Seaward sa...

Ps. Kopplingen till det du sade låg i motsättningen mellan kultur och naturvetenskap/dödsindustrin SAAB (som Löfven nu hyllar för dess lyckade export till Brasilien).

Anonym sa...

Det här med att vänsterdebattörers krönikor snabbt förpassas till en sidoplats har jag lagt märke till förr. Det är högern på Aftonbladet (Jan Helin?) som ser till att alltför störande artiklar inte syns så mycket och verkligen inte alltför länge på en alltför framträdande plats.

Seaward sa...

Ja, de har verkligen kort livslängd, t.o.m. när det som här var fråga om en veckokrönika - en tänkande text med långt hållbarhetsdatum. Slask och kändisskvaller kan ligga i flera dagar på "Ettan" innan de avvecklas...