Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 19 oktober 2014

100 komiker och ståuppare


Inför Özz oemotståndliga kommentar i AB skrattade jag så gott att det blev nödvändigt att leta upp folk flaggade som ståuppare eller komiker i min horoskopsamling. 

Det blev det lustiga antalet 99, men när jag tittade igenom för att kolla att inga felaktigheter smugit sig in saknade jag direkt en av mina favoriter, Seth McFarlane. 

Han är visserligen en serie- och filmskapare och när det gäller individer som inte själva uppträder eller skådespelare, saknas i så fall ett stort antal kända humorister i den här skaran. 

Helt klart även många andra skådespelare med definitiv humor men som ändå inte taggats som just komiker. Det verkar som jag skrivit till den kommentaren när skådespelaren enbart eller i huvudsak sysslar med komedi, men även här har konsekvensen brustit genom åren.

Vad som upplevs roligt skiftar förstås mellan människor och jag skulle aldrig inkludera vissa av de svenska stå-up-namnen på min korta lista av smarta och roliga personer, men uppenbarligen har de sin publik...

Beträffande McFarlane var det så enkelt som att jag stavat "comedian" fel. Så, här är då 100 roliga människor. 


Sol och Måne hos 100
komiker och ståuppare
7 12
8 9
13 8
9 11
6 8
5 4
11 10
9 5
8 11
10 5
8 9
6 8
Snitt:
8,33
Signifik.
rel. snitt
(±50%):
<=4,2 e.
>=12,5

Jag har med tre olika omgångar slumpgenererade födelsedatum funnit ut att 300 datapunkter är ett tillräckligt stabilt underlag för kriteriet ±50%. Här har vi bara en tredjedel så många, inte särskilt pålitligt alltså.

Men apropå glappkäftar är det väl ändå rätt typiskt att det är kommunikativa (Merkurius) Tvillingarna som är det soltecken som lockar till sig flest komiker och ståuppare! Tvillingarna är inga lokalpatrioter utan flyger i luften och ser ting ur de mest skilda perspektiv. Inte konstigt att dessa förmår leverera dräpande repliker. Entreprenören Bert Karlsson fanns t.ex. inte med i den här gruppen om 100, men han är en typisk Tvilling - med åsikter om allting och en naturligt underhållande figur.

Månen är lika viktig som Solen för att fånga upp och reflektera företeelser, och med lite god vilja kan vi ge Månen i Väduren klartecken som stor humorist; sagde McFarlane var en av dem med Månen i Väduren. Här är det snarare intensitet och rapphet, Väduren kantrar lätt och tappar alla perspektiv. 

Den kan upplevas som underhållande just för att den producerar så snabba och totalt subjektiva vinklingar på saker. Den är inte helt väsensskild från den perfekta komikern Sol-Tvillingarna, minns hur Vädurens härskare Mars faktiskt är "hussignifikator" för Tvillingarnas naturliga tredje kommunikationshus i indisk astrologi.

Och så fick vi se vilken som är zodiakens tråkmåns också, den faktafixerade Jungfrun som sinnelag. Varför är jag inte förvånad? Den har figurerat markant även bland brottsdömda, moderater och främlingsfientliga! Det är som om den Merkurius den delar med den positivt polariserade Tvillingarna är en helt annan kommunikatör!

Özz är för övrigt en av Sol-Tvillingarna och han har Månen i Vågen - som bloggaren fast omkastat. Inte konstigt att jag "fattade" hans (eller rubrikens) ton direkt! "Lika barn leker bäst."

******

Inför detta alltför småskaliga test funderar jag på om något enda tecken skulle återstå i ett stort upplagt försök. Vad gäller Nobelpristagare i fysik, kemi och medicin, var det t.ex. ingen Sol som tecknade större fallenhet för dessa sysslor än någon annan, och i ett stort test nyligen (som jag inte bloggade om) med 431 skådespelare visade inte heller deras sol- och måntecken på något extra lämpat tecken.

Är det för att yrkena inte är tillräckligt "extrema"? Ska det behövas en studie i mord för att den "fallna" Månen i Skorpionen vaknar till och bekänner färg? Fastän inte signifikant underrepresenterad, notera hur klent Skorpion-Månen figurerar i tabellen. Samma låga värde som den erkända tråkmånsen Månen i Stenbocken! Det kan finnas en släktskap mellan Månen i Jungfrun och Stenbocken - Jord-elementet gör dem lite för sakliga och de missar skruvar och övertoner. Materialismens förbannelse!

Ministudien utlöser naturligtvis frågan om 400 skådespelare med känd födelsetid fortfarande skulle ha den dominanta fantasiascendenten Kräftan som en mindre grupp om 248 skådisar med känd ascendent uppvisade i detta test. Månen/Kräftan är helt perfekta symboler för dem som lever sig in i en fantasi istället för att verka ute i det öppna.

Varför inte kolla? Mängden skådisar med känd födelsetid har växt med ytterligare cirka 100 sedan 2010 (jag har lagt ner datainsamlandet nu), och så här ser det ut på ascendentfronten numera:

Ascendenten hos
348 skådespelare
15
19
40
43
29
39
32
35
36
26
18
16
Snitt:
29
Signifik.
rel. snitt
(±50%):
<=14,5 e.
>=43,5

Minsann! Den vattendränkta inbillningens tecken är alltjämt mest lämpad för konsten att spela en antagen roll !!!


Man kan notera att komiska Solen i Tvillingarna tycks skymta även som en Tvillingascendent, som kommer in som tvåa, bara en datapunkt över Jungfrun, som nu tycks ha vaknat till. Det verkar som om Merkurius, den snabbtänkta, funkar bra för människor som "bara spelar roller"! Visst känns det som om den lögnaktiga Merkurius/Hermes, den falska hästhandlaren som ler och ljuger så det dånar! 

Det slår mig återigen hur fenomenalt Kräftan/Månen - den som återspeglar det verkliga ljuset - stämmer för en skådespelares imitationer eller gestaltningar av en rollfigur. Kräftan som det slutna och säkra rummet, den skyddade verkstaden, är också typiskt för filmbranschen som gärna bygger upp hela kvarter inne i bolagets slutna och säkra filmstad. Det är "make believe" eller Kräftans "lunatiska" fantasier från början till slut!

Och varför summeras filmbranschen - före alla moderna tekniker - som "the silver screen" på engelska? Ytligt sett på grund av sammansättningen av projektionsdukarna med deras höggradigt reflektiva förmåga. Men på ett djupare och arketypiskt plan tillhör silvret månen och guldet solen. Tala är silver men tiga är guld. Det är kopian, avspeglingen i den silvriga vattenytan som pladdrar på. Men originalet, solen, tiger som den handlingens man Lejonet är.


Tillägg.

Jag slängde ihop inlägget med blixtens hastighet och ser först dagen efter att intilliggande Fiskarna och Väduren båda slickar gränsen för underrepresentation. Man kan undra vad det är som gör ego-tappets och ego-förvärvets Personligheter så klent representerade bland skådespelare. 

Jag kan dock säga att en Vädursascendent jag känner brottats hela sitt liv med dålig självkänsla men tagit tjuren vid hornen och uppträtt (som musiker) inför publik. Väduren är lättare att förstå på så vis att Barnets arketyp vill ut i världen och erövra den, vilket gör att Kräftans (mammas) skyddade verkstad är det sista den vill göra. 

Således: i princip en signifikant underrepresentation av Vädurspersonligheter i skådespelaryrket. Annorlunda uttryckt: Väduren är ego-principen och har fullt upp med att förvärva en personlighet. Inte har den tid att spela ANDRAS roller !!! 

Och Fiskarna arbetar som sagt på att upplösa hela frågan om ytliga rollmasker (personligheten), så varför inte heller de dras till skådespelaryrket kan också motiveras utifrån zodiaken.

12 kommentarer:

 1. Det ljuskänsliga skiktet i filmremsan bestod även av silverföreningar ingjutna i gelatinskikt. Namnet "silver screen" levde kvar även i och med färgfilmen, som inte behövde de silverbelagda reflektionsdukarna, på samma sätt som ordet "plåta" lever kvar sedan fotokonstens barndom då man använde plåtar i stället för film i kameran.

  Passande nog ser saker och ting svartvita ut i månsken, eftersom receptorerna i våra ögon är känsligast för solljusets våglängder.

  Jaså, McFarlane har Månen i Väduren, hihi. Özz Nûjen tycker jag är tråkig, men bland de svenska ståupparna skrattar jag alltid gott åt Peter Wahlbeck, som vid en snabbkoll har Solen (och Merkurius och Saturnus) i Stenbocken och Månen i Skytten. Många tråkmånsar och vanlighetsapostlar fattar inte hans storhet. Jag noterar också att Petra Mede, som jag gillar (men många tycker är gapig och jobbig), tycker att Wahlbeck är skitrolig. Hon har Solen/Månen/Merk./Rahu i Vattumannen, där Wahlbeck har sin Jupiter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wahlbeck ser till att det inte går att missa honom och han är ett geni, det håller jag verkligen med om!

   Mede är begåvad, det har jag förstått av hennes "allvarliga" morgonprat på radion ibland. Som humorist vet jag inte hur hon är. Båda var inkluderade i den här lilla begränsade gruppen av 100 komiker.

   (Obs, litet tillägg sist i inlägget)

   Radera
 2. Angående listan med ascendenter så undrar jag vilka länder skådespelarna kommer ifrån... Det är ju inte så många svenska kändisar som har känd födelsetid, så jag antar att de är i minoritet. Det är väl inte en alltför vågad gissning att de flesta kommer från USA... anledningen till att jag undrar är att ju nordligare man kommer desto ojämnare blir fördelningen av stigande tecken. USA ligger ju mycket längre söderut än Sverige, så fördelningen blir ju jämnare där, men det är bara nere vid ekvatorn som fördelningen är helt jämn, alltså varje tecken stiger exakt lika snabbt över horisonten. Detta apropå din undran om att fiskarna och väduren är så underrepresenterade. Tabellen ser faktiskt nästan precis ut som en tabell över hur lång tid de olika tecknen tar på sig att stiga, här på de nordliga breddgraderna. Siderisk Vattuman, fisk, och vädur har kortast tid medan kräftan, lejonet, jungfrun och vågen hör till de långsammaste. Det enda som skiljer ut sig i förhållande till din tabell är lejonet.
  Hälsningar från en faktafixerad tråkmåns ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart lättast att hitta skådespelare med klockslag - de är dagens kungligheter och när det gäller yngre skådespelare är det väldigt vanligt att de delat ut sina födelsedata, verkar det.

   Dessa 348 utgör cirka en fjärdedel av alla exakta horoskop jag skrapat ihop och jo, det är nog mest amerikaner eller européer verksamma i Hollywood. Troligen inte en enda eskimå eller annan filur norr om polcirkeln! Säkerligen ingår en viss grupp av sådana här hopplösa stjärnor som nödvändigtvis ska göra ALLT, skådespela, göra skivor och skriva böcker.

   Jennifer Lopez är en sådan här allt-och-därför-inget som kommer upp i tankarna direkt. Skådespelar är väl det hon gör bättre, som artist är det totalt slätstruken R&B. Född 24/7 1969 11.59 Bronx NY – en kvinnlig Fredrik Reinfeldt eller möjligen Nya Moderaternas horoskop: ”profit för mig”-tecknet Jungfrun i första huset med stora rikedomars Jupiter (verksam illgörare),

   Solen i Kräftan i 11e idealhuset: närigheten som ideal, samt en brinnande Mars-Måne i Skorpionen (där sitter hennes, enligt många, sex appeal). Det är troligen den expansiva Jupiter som verksam illgärningsman som förklarar varför hon är över hela området för att få penningberget att växa. En perfekt moderat som närigt ligger i 25 timmar om dygnet.

   Pga. Hollywood-centreringen bland skådespelarhoroskopen understryker jag gärna att min förklaring till Vädurens och Fiskarnas veka närvaro tar zodiaksymboliken seriöst. Just dessa två står i exakt det förhållande till Rollmasken som jag presenterar. Svackan förklarad som en mekanisk naturalism (Djävulens världsbild) är svag. Det är sånt som bara en Måne påverkad av Algol skulle komma på. :-)

   Ämnet har ju varit uppe tidigare i formen av nativitetens fluktuation över året. Jag hittade siffror från Stockholms län som visade att det var en fluktuation men inte mycket att orda om.

   Om Månen i Jungfrun saknar intresse av att släppa loss och spåna vilt (som humorist) så måste man ju ändå säga att tecknet verkar mycket bättre när det stiger som personlig rollmask! Sinnelaget hämmas således av tecknet, men Jungfrun är perfekt för dem som spelar falska roller – som Fredrik Reinfeldt! Har tyvärr en släkting med samma ascendent och som baktalas av bekanta för att vara falsk och spela olika spel för olika människor. Perfekt tendens för en skådespelare, men ett akut problem om man samtidigt stöter på flera av dem man spela olika spel för! Då faller hela det beräknande rollspelet direkt...

   Radera
  2. Nativitetens fluktuation över året har ju inte med den här saken att göra.
   Jag minns att jag nämnt den ojämna fördelningen av ascendenttecken förr, och då påstod du att det har att göra med vilken tid på året man föds, men det är fel, har jag kunnat konstatera. Det har inget med årstider att göra, utan var på jorden man föds. (Och när på dagen förstås - jag har hört att flest födslar sker på morgonen, men jag har ingen tryckt källa för det påståendet - vi har också avhandlat det förr.)
   Ditt svar här ovan behandlar inte frågan jag tog upp. Det du borde göra är ju att ta alla andra födelser med känt klockslag och kolla om det finns en korrelation med skådis-horoskopen.
   Apropå "eskimåer och andra filurer norr om polcirkeln" så lär det vara så att alla födda norr om polcirkeln har Skorpionen som tropisk ascendent. Med siderisk så lär det väl bli antingen vågen el skorpionen.

   Radera
  3. Det förvånar inte att du erinrar dig saken inkorrekt; det var just dina invändningar jag kommenterade även förra gången. Vad frågan gällde då var om det fanns någon sanning i ett cirkulerande påstående att det föds fler barn efter att sommaren bjudit folk att rulla runt i höskullarna. Dvs, en födelsetopp i typ tropiska Väduren om man tar fruktbara Kräftan och midsommar som det enkla folkets tid för maximal sexlust:
   http://sidereal.hall-of-man.com/2011/08/astrologi-fodslotal-under-arets-manader.html
   Om du läser min replik en gång till ser du att jag påminner om detta som en ANALOGI till ditt senaste uttryck för en ovilja eller oförmåga att i sak kommentera fenomenet med spannet Fiskarna/Väduren.

   Jag hinner inte gå djupare in i frågan, men redan på intuitiv nivå ser jag brister i din invändning. Om så jordens maggördel upplever exakta 2 timmarsascendenter nonstop under året men merparten av jordklotet avviker från det här idealet, är det nonsens att påstå att Fiskarna/Väduren skulle ha fördel av större exponeringstid. Glömde du inte att de gynnade ascendenterna får lika mycket minustid ett halvår senare på alla de orter där jordaxeln ”gungar” under loppet av ett år?

   Du har helt enkelt rört ihop två helt olika frågor, nativitetens fluktuationer under loppet av ett år och frågan om ascendenten under 24 timmar.

   Radera
  4. Nu är det väl du som rör ihop saker i alla fall. Om du läser min första kommentar en gång till så ser du inte ett ord om fördelning av födslar över året - något som jag påpekade redan i min föregående kommentar! Det jag säger är: "ju nordligare man kommer desto ojämnare blir fördelningen av stigande tecken."

   När du nu säger "Glömde du inte att de gynnade ascendenterna får lika mycket minustid ett halvår senare på alla de orter där jordaxeln ”gungar” under loppet av ett år?" påminner det om det jag också påpekade i förra kommentaren: att jag har tagit upp det här med ojämn ascendentfördelning förr, och att du då svarade något liknande som här ovan. Då svalde jag utan invändning ditt argument och trodde att mina källor hade fel, men nu vet jag att det inte är så. Din intuition har uppenbarligen fel i det här fallet.

   Radera
  5. Lyssna bättre. Jag tog upp nativiteten som en ANALOGI till din invändning att vissa ascendenterna har förmånen att ligga längre i öster och att bristen vid Fiskarna/Väduren skulle vara felfördelade av samma anledning.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Analogy

   Ascendenter på andra ställen än runt ekvatorn, de som snabbar på upp i öster och ges mindre tid per dygn är också de som att halvår senare segar upp över ascendent och ”vinner tillbaka sitt underläge”. Dvs, alla tecken ges samma tid som ascendenttecken under loppet av ett år och ditt argument är felaktigt. Hade jag bara valt ut skådisar födda, säg, i november hade din kritik varit giltig.

   Det finns därför inget i det du sade som ”påminner” om mitt klarläggande. Du glömde ta med i beräkningen att orter bortom ekvatorn visserligen ger tecknen olika ”exponeringstid” i öster men att den lutande jordaxelns rörelse ett varv runt solen, ett år, jämnar ut ”orättvisorna”.
   Den enda frågan – som uppkommit under resan – är därför varför du ignorerade inläggets rimliga tanke om att de klent representerade Fiskarna/Väduren direkt härledas ur astrologisk doktrin om egot/rollmasken. Mitt svar är att du rycktes bort av det ”algoliserade sinnelaget” – Satans behov att säga emot bara för att ha något att säga och ofta utan att ha ett genomtänkt motargument. Därför har tråden nått ett naturligt slut. Off-topic diskussioner med måtta, men definitivt inte långturer med Oxar som tjurar! Alla producerar en korttänkt invändning ibland. Själv har jag en förmåga att se fel på siffror, och korrumpera ämnet den vägen. :-)

   Radera
 3. Komikgiganten Carl-Gustaf Lindstedt hade Månen i Jungfrun. Född 1921-02-24, samma dag som skådespelaren Abe Vigoda, känd från GUDFADERN.

  http://www.pitch.com/imager/concert-review-abe-vigoda-at-the-jackpot/b/original/2553490/7fee/abevigoda.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte vad kvantitativa studier handlar om. Tecknen, inte enskilda individer.

   Men ska man söka hans komik, missa inte att Mån-Jungfrun helt undermineras av oppositionen från kaotiska Mars i Fiskarna. Den eliminerar effektivt torrisen!

   Han erkände att han led av många demoner och hade ett väldigt mindervärdeskomplex – det kommer från icke-egots Fiskarna i förening med Jungfruns nervösa försök att preciserar allt. Och det var just den här axeln som gjorde hans ständiga åtbörder av att ”gå upp i limningen”. Denna märkliga Mars var också härskare till Skorpionascendenten (född 3.00 på morgonen).

   Radera
 4. Hur kommer det sig att så många är födda exakt vid hel- och halvtimmesslagen? :)

  Kommer ihåg en intervju med Lindstedt på radio 1991 där han berättade om sin dyslexi, att han fick memorera sina repliker utan att själv kunna läsa in dem.

  Den sjukligt pedantiske och hypokondriske Robert Gustafsson (Sol-Skytt/Mån-Tvilling) har inget alls i Jungfrun. Hmm, men så söker jag på bloggen och hittar inlägget "Varför liknar sig Robert Gustafsson vid Bert Karlsson?" och där anger en kommentator Gustafssons födelsetid vilken ger AC i tvångsmässiga Skorpionen (samma som undertecknad), vilket i sin tur ger Jungfrun i elfte idealhuset. Han har dessutom samma livsvägstal som jag, 52/7. Här har vi en snubbe som gillar att få vara ifred. :)

  "Det är därför jag har valt att bo i hus. För att slippa träffa en massa folk i hissen och i trappuppgången."

  "Men redan som barn drömde jag om ett hus som låg dolt utan insyn, men ändå med en enorm utsikt. Som en rävlya vid en bergskant."

  Solen i Skytten med AC i Skorpionen! :)

  Jag kan sätta 3:25 - 4:10 i det här inslaget från Roast på Berns på repeat och inte sluta skratta.

  http://www.youtube.com/watch?v=RrPjtfQlaKc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror minnet hos flertalet inte är som ditt minne - Mars-i-Jungfrun var det väl? Denna placering påverkar synen på detaljer och Merkurius är bäraren av information och minne.

   De flesta, är jag säker på, avrundar och sparar en enklare och tydligare tid i långtidsminnet. Och även om något säger "strax efter tre" till någon annan, kanske den andra gör avrundningen som väl arketypiskt drar mot antingen hel eller halvtimmar eller mot cirkelns fyra kvadranter...

   För Skorpionen i öster, se den extremt "vara i fred" Bob Dylan och Carl Bildts närmast ogenomträngliga integritet! En relation med en kvinna sprack just för att hon aldrig bjöd på sig själv, hennes Skorpionascendent var som en Berlinmur av tystnad. Sånt får Vågens tecken (med pratiga Tvillingascendenten) att vända ryggen och prova lyckan någon annanstans...

   Bra att du påminde om Robert Gustafsson, han hade trillat bort. När jag hittar/får klockslag byter jag filens namntillägg från .SOL till .DAT och matar in på nytt i ett arkiv med enbart kompletta horoskop. Här hade jag bytt namn på filen men glömt gör om inmatningen. Kinesisk Ho Lo Li Shu-lära tilldelar Gustavssons födelse namnet ”Den Metodiske” (I-Ching kapitel 53). En mer träffsäker beskrivning har jag väl aldrig sett, om man påminner sig hur i princip hela hans komik bygger på PROCEDURER, omständliga procedurer!

   Ett genidrag att omsätta sin kroniska tvångsneuros till komikerprofessionen! Jag säger ”kronisk” eftersom Kronos/Saturnus står i Vattumannen och håller Skorpionascendenten i ett järngrepp. Tala om socialt utanförskap! Det är väl showmannen Mars i Lejonet i tionde och kanske utagerande Solen i Skytten som gör en så underhållande show av det...

   Radera