Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 september 2014

Synergi mellan Solen och Merkurius

Jag fick inspiration till det här udda testet av att se Månen i Jungfrun framhärda som det mest främlingsfientliga sinnelaget och - lustigt nog - det andra merkuriska sinnet, Månen i Tvillingarna, som det minst främlingsfientliga. Resultatet påminner om intellektets Merkurius när det verkar i den negativa polariteten (Jord) respektive den positiva (Luft). 

Kan det vara så att den negativt polariserade människan blockerar sig mot omvärlden och fastnar i hjulspår - eller som de gamla babyloniernas skulle ha sagt: går och stirrar ner i plogfåran? 

(Plogfåran var det antika namnet för Jungfruns tecken och det kan fortfarande kan anas när man ser illustrationen av en ung kvinna som stoltserar med en rik spannmålsskörd i sina händer.)

Här ska granskas 407 Nobelpristagare i fysik, matematik och medicin - de så kallade hårda vetenskaperna. Jag eliminerar Nobelpriset som delas ut till de som fabulerar och ägnar sig åt fiktion: ekonomer och författare. Jag har inte uppdaterat med de senaste årens pristagare men annars är samlingen en avskrift av alla namn i Nobelsajtens lista.

Frågeställningen jag kom på var denna: med Solen som den stora drivkraften i ett zodiaktecken, hur påverkas förmågan att vinna ett Nobelpris av om också intellektets Merkurius delar tecken eller verkar vid sidan av i ett intilliggande tecken? Merkurius kan i sin omloppsbana maximalt befinna sig cirka 28 grader från Solen så det är nästan en femtio-femtio-situation.

Sol + Merkurius delat tecken hos 407 Nobelpristagare (ej författare och ekonomer)
Sol
+Me #
+Me %
29
13
45
42
19
45
40
18
45
27
11
23
35
15
43
39
19
49
35
19
54
39
24
62
26
17
65
30
17
57
30
15
50
35
21
60
Snitt:
34
~17

Signifik.
rel. snitt
(±40%):
<=20 e.
>=48
<=10 e.
>=24



208 kombinationer bland 407 pristagare ger ett snitt på 17,33 kombinationer per tecken eller, procentuellt, 51%. Den som alltjämt minns den inledande undringen ser nu att svaret är ett ja, fast med reservationer.

Tittar vi på botten- och toppvärdena framtonar ett budskap för den med ett hermeneutiskt sinne, en förmåga att leva sig in i materialet och höra dess själ.

I termer av absoluta Nobelpris verkar det passionerade och fluktuerande Vattentecknet Kräftan minst lämpad att nå stora resultat i ämnena fysik, medicin eller matematik. Men samma symbol för Naturen - Vatten - producerar i absoluta tal en tydlig vinnare: Skorpionen. Detta är ett vatten som går mycket djupare. Skorpionens hatiskhet är omvittnad, men också dess förmåga att bita sig fast vid ett problem, och lösa det!

Så apropå den inledande undringen, njae, att befinna sig nere i den sublunära eller negativa avbilden av den verkliga verkligheten kan antingen leda till att man blir som ett havets tidvatten och bara börjar hit och dit (Kräftan). Den här kombinationen av Sol och Merkurius (baserad på Månen) producerar sämre, precis som man kunde misstänka. Men å andra sidan skärper den negativa polariteten faktiskt till sig när naturens säsongsblomster skall till att dö i Skorpionen. Solen och Merkurius med krigaren Mars som sin bas skapar oerhört skarpa intellekt!

Man kan uttrycka det i andra ord: själva epitomet av den sublunära, lokala och därmed skygglappsförsedda mentaliteten gör sämst ifrån sig t.o.m. i granskningen av världens skarpaste tänkare. Visst snappar Kräftan åt sig ett Nobelpris då och då (som synes), men jämfört med de andra är aptitens och begärets symbol kanske bättre ämnad åt annat än dessa tre discipliner.

Naturen är inte självmedveten, men den som vill tillföra världen nytt vetande kan inte bara bölja med den (som Kräftans princip antyder). Man måste i någon mån stå bortom naturen, bortom världen - vara som en gud i förhållande till de varelser av kött och blod som bara lever och sedan dör utan att ha lämnat något avtryck efter sig alls.

Och det är här vi kan växla över och titta på tabellens högra spalt. Hur väl gör kombinationen av Solen och Merkurius i från sig i termer av den totala mängden av solar i respektive tecken. Procentuellt finner vi då att Skytten är en t.o.m. bättre plattform än Skorpionen. Här har Solen och Merkurius något bättre utväxling.

Kontemplerar man de här fynden kan man se dem som en klurig rebus från himlarna. Mitt i skärningen mellan dödens Skorpion - där man enbart kämpar emot naturens oundvikliga gång - och det större, universella sökandet efter generella (universella) principer och lagar, där hettar det till bland dessa snillen. 

Eftersom vi har så mycket medicinare bland dessa 407, är det inte svårt att tänka sig att det är kampen mot den biologiska ofullkomligheten i förening med Skyttens hoppfulla och vitt blickande natur som ger oss den här toppnoteringen precis vid zodiakens kanske viktigaste fasväxling - när individen slutat intressera sig för veckotidningarnas personporträtt och sin egocentriska upptagenhet av det egna varumärket.

När individen håller på att övervinna t.o.m. intresset av sin egen individualitet (Skorpionens dödskamp) och överlåter allt i Guds händer (Skyttens härskare är Guru, Fadern i indisk astrologi). Det är då SANT GENI börjar strömma genom forskaren. 

Detta test - efter en dos av inlevelse och syntetisering av de döda siffrorna - har ännu en gång antytt att astrologins beskrivning av det nionde huset är korrekt. Det är "det bästa huset" som indierna säger, eller "Gudens tempel" som de gamla grekerna kallade det. Huset korrelerar med just Skyttens tecken som således är det första zodiaktecken i cirkeln som kan bortse från sitt ego och t.o.m. sin egen själ (och navelskådande frågor om vad som händer när man dör - en typiskt egocentrisk skorpionfråga). Skytten bär redan på mer gud inom sig än de flesta och det är här den solära energin och intellektet verkligen bildar en synergi.

Notera hur fyndet också gör upp med en sunkig doktrin från den västerländska (inte den indiska) astrologin om att Merkurius skulle vara "skadad" ("detriment") i Skyttens tecken! Jag lekte lite med detriment-läran i bloggens början, men släppte den sedan vartefter det stod allt mer klart att västastrologin är ett intellektuellt haveri och att indisk astrologi har en helt överlägsen logik och dessutom alltjämt tydligt bottnar i en skarp ontologi (filosofisk idealism).

Det här fyndet utvidgar en tidigare studie som nådde liknande resultat. Då studerades enbart fysikpristagarna - se Mer om Nobelpristagare, astrologi och intelligens (nov. 2011).

Men återigen: det är en skillnad mellan åtminstone två ställen i zodiaken. Kräftan levererar minst Nobelpris av den här "spjutspetskombinationen" av solär dedikation och intellekt. Och varför? Jo, astrologin har alltid sagt detta: Kräftan är styrd av tidvattnens och obeständighetens princip, illustrerad av Månen. Kräftan ägnar sig inte åt verkligheten utan åt fantasier. Kombinera f.d. statsministern Fredrik Reinfeldts utbildning (civilekonom) med denna insikt. Man börjar ana hur fasansfullt ett samhälle blir när fantiserande mytomaner med låtsasvetenskap på hjärnan tar kontroll. Samhällena blir kalla och själviska och går till sist under. Att ta Naturen till modell - eller rättare än galen fantasi om Naturen som "allas krig mot alla" (konkurrensutsatt marknad) bäddar för en värld som går åt helvete.

Kräftan släpper inte sin patologiska samlarmani och grundläggande otrygghet förrän mänskligheten skapar ett gott samhälle där ingen behöver frukta hunger och ofärd, ingen behöver degradera sig genom att konkurrera med sina medmänniskor. Borde man införa en reglerad förlossning och eliminera alla "Fredrik Reinfeldt! direkt, så "näringslivet"  och "marknaden" självdör? Det är oerhört svårt, för när som helst kan det dyka upp en störd Mån-Kräfta, som den sjukligt giriga SEB-chefen Annika Falkengren vars bank tycks ha lurat sina egna kunder med räntetricksande för berika sig själva. 

Det är med andra ord knappt möjligt att praktisera "astrologisk rashygien" på Jorden. Och det vore korkat eftersom de tendenser bloggen hittat och som stämmer med antika traditioner faktiskt bara rör ett fåtal i varje tecken! Tillräckligt många för att säga att det verkar finnas en "astrologisk effekt", men ändå bara ett fåtal. De flesta Kräftorna gör gott och väger man sedan in hur andra planeter kan "adla" det här i grunden otrygga och näriga tecknet, inser man vansinnet i att ens försöka gallra. 

Ett zodiaktecken är bara en abstraktion - individen är något helt annat än kartritningen!

Inga kommentarer: