Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 september 2014

Stenbocken - hackordning eller begränsare av diskriminering?

Stefan Jonsson, professor i frågor rörande etnicitet, skriver en (som alltid) seriös och viktig artikel i DN om svenskarnas diskriminerande folksjäl och hur FN:s stadgar egentligen gör oss till låga brottslingar, lite var till mans.

DN är snart den enda tidning som behållit tittfönstret ut i den svenska bloggosfären, men det kopplas på mycket sparsamt och selektivt. Att alternativa synsätt rörande diskriminering inte kan ifrågasättas följer naturligt. En forskare som Jonsson som följer maktens språk antar i egen person egenskaper hos densamma. (Jag utgår från att DN:s bidragsgivare själva avgör om deras alster ska få kommenteras av läsarna eller om de önskar så upphöjda över varje (hörd) debatt.)

Jag har redan tidigare påpekat hur fenomenalt bra professorns horoskop passar in på den livsväg och det huvudämne - etnicitet och diskrimination - han valt.




Här vill jag därför bara föreslå ett ordpar till illustration av en Sol i Fiskarnas tecken, men där den agerande Solens disponent Jupiter (generositet och framgång) står som i ett skruvstäd i hackordningens och begränsningens Stenbocken:

FÖRLORARNAS FÖRLUST

Men man kan också läsa fram 

FÖRLUSTENS BEGRÄNSNING ur kartan, allt beroende på vem som spelar rollen av begränsaren Saturnus.

Själv är professorn Fiskarna som känner med de vars materiella möjligheter helt tillintetgjorts pga. onda hackordningar.

Fiskarna symboliserar samhällets förlorare och människor i exil. Jupiter borde stå för välmåga men inte så årgång 1961 då planeten ger sig in i begränsningens, ja armodets Stenbock, samtidigt som Stenbockens härskare Saturnus (den snåle onkel Scrooge) är hemma och vakar över sina resurser. 

Det här är en nidbild av den onda kapitalisten - men i det här horoskopet med ett särskilt fokus på offren för den snåla Slavdrivaren: professorn följer aktivt dem som i sina liv (Solen) förlorar på grund av den orättfärdiga världsordning som har gällt alltsedan den första dag då någon slog sin broder i huvudet och annekterade vad som tillhörde denne (troligen ett stycke land). Sedan dess har ackumulationen (Saturnus) och innehavet av resurser (Stenboken är ett resurstecken) skapat en liten överhet som ser som sin enda uppgift att sitta hårt på kassakistan och låtsas vara ansvariga (se Joakim von Anka-parodin Anders Borg i förra regeringen). 

Hela zodiaken designades i antiken med Stenbocken som sinnebild för den allmänt hatade överheten, feodalherrar, godsägare - you name 'em. Men minns att det goda ledarskapet tecknas via annan symbolik: Lejonet som i sig hyser kungavärdighetens stjärna Regulus. Den goda härskaren blir så enbart genom att lyssna till filosoferna och de instruktioner som kommer från stjärnhimmelen. Det var de eviga krafterna som föregick kosmos som skapade oss, inte vi oss själva. Livets inneboende intelligens har lämnat spår i den skapade världen men för den som sjunker för lågt är dessa spår inte längre skönjbara. Världsligt förnuft har slagit ut själens högre sensibiliteter.

Den onda ägaren av det materiella goda är enda förklaringen till att split och diskriminering uppstår på lägre nivå, bland pöbel och tjänstehjon. Men den frågan adresserar inte DN-artikeln. Här är frågan bara om tillträdande regering till skillnad från regeringen Reinfeldt tänker sig att agera på FN:s stadgar för att en gång för alla visa svenskarna att de håller en oacceptabelt låg standard som människor (att de inte är ensamma om det i Europa är en annan femma och det är därför man aldrig för glömma att det är kapitalismen och ägarmentaliteten som föder kivet på folklig nivå - en självklarhet för filosoferna som skrev den kinesiska furstespegeln Boken om Vägen och Kraften några århundraden före vår tid). 

Men i Sverige är mediedekadensen så total att men måste läsa små tidningar i marginalen (ETC t.ex.) för att ens känna en ilning i vinden av det korrekta och stora perspektivet på världens plågor. I DN-artikeln talar professorn som en maktmänniska direkt till Löfven och inser naturligtvis, resignerad inför världens realpolitik, att den rådande onda världsordningen kan vara en lite väl stor fiende att ta sig an, bara så där. För resignerad är verkligen soltecknet Fiskarna, i synnerhet i greppet på den onda kapitalisten. Professorns studier i etnicitet är bara ett sätt att gå som katten kring den heta gröten.





1 kommentar:

Seaward sa...

Ja inte behövs någon Algol/Åklagaren! Det kan räcka med zodiaktecken i opposition. Jag har sett förödande destruktiva relationer där den enes Saturnus stått på den andres själva identitet - Solen. Den långa indiska 270-gradaren har jag inte funderat över, men när det totala antalet aspekter krymps (på indiskt vis) ser de aspekter som nu bildas desto mäktigare ut! (Less is more) Tack för intressant länk/perspektiv.