Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 september 2014

MS Estonias undergång

När Aftonbladet serverar klockslaget för MS Estonias nödrop måste man ju komplettera horoskopsamlingen för katastrofhoroskop. Vad frågan är gäller - om det ens är värt att nämnas - bör astrologin vara där med någon signifikativ "kommentar". (Detta är den romerske filosofen Plotinus åsikt: astrologin ger bara "tecken", planeterna "orsakar" inget på den banala materialistiska tankesätt.)

http://story.aftonbladet.se/?id=602

Tyvärr stod årets år oförändrat vid beräkningen av det första horoskopet. En läsare rådde bloggaren att vakna upp. Men en blick på inläggets publiceringstid visade att det var gjort vid lunch och dagens tredje. Det var inte så mycket en fråga om att gnugga nattsömnen ur ögonen som att inse hur hopplöst det är att försöka stressa in ett blogginlägg under en kort lunch! Det var just av det här skälet jag tog ett ledigt kvartal. För att dra ner på takten...

Estoniakatastrofens datum i kombination med år 2014 gav faktiskt ett perfekt horoskop som funkade i alla delar, och det borde man förstås fundera över. (Det tycks ofta vara Mars i Jungfrun som tycker alla andra är "det sovande folket"...) Englands mest framstående astrolog, Geoffrey Cornelius har diskuterat det märkliga fenomenet att t.o.m. felaktiga horoskop kan fungera. (Se hans "The Moment of Astrology", en verkligt lärd bok, fast den använder den tropiska zodiaken.)

Här följer den korrekta kartan - som kanske inte är tillräckligt korrekt för Jungfruns syn på precision eftersom jag använder minuten nödlarmet tillsammans med koordinaterna där den sjunkna skutan ligger. Tänk om båten hann driva en smula från nödanropet till det sjunkna vrakets koordinater? (Ironi - intellektet kan driva en människa i totalt galen riktning.)

Nu är inte det korrekta katastrofhoroskopet utan sina förtjänster, det heller. Det enda som har hänt är faktiskt att ett problematiskt vattenhus från den felaktiga beräkningen (4e huset) byttes ut mot två problematiska vattenhus (12 och 8) och det 12e ägnar sig åt slutgiltighet precis i lika hög grad som det fjärde huset.



Vad händer när så många Lufttecken (och planeter i Lufttecken) dras ner i de dolda vattenhusen/vattendjupen? Jag hade en gång en väninna med olycksplaneten Mars i Kräftan i attack mot respirationens Merkurius i Vågen. Kvinnan tog så grunda andetag att man kunde tro hon inte var vid liv! Jag nämnde det märkliga beteendet i samband med en ny svensk teori om Alzheimer i ett inlägg från oktober 2011.

Kan de tre "befrielsehusen" av vattentyp kanske motsvara samma "ge upp andan"?

Med havets ascendent Kräftan och olycksplaneten Mars stigande i öster, blir det dubbelt viktigt att studera Månen. Här står den således i Luft, men frågan är vad som händer med det elementet i ett vattenhus, dessutom "den onda daimonens" sektor, traditionellt förknippad med både exil, och, via dess naturliga härskare Fiskarnas Jupiter, med skydd mot drunkningsdöd till havs (googla bloggen efter äldre diskussioner om Zeus Soterios).

Zeus eller Jupiter står här i Vågen, i Luft, men sänkt ner i havets naturliga hus, det fjärde.

Kräftan i första huset har både Månen, Mars och Jupiter på sin sida, som verksamma välgörare. Så varför förliser Estonia?

Kanske för att Mars är fallen, och i vilket fall står för olyckor (i Kräftan: till sjöss eller inom hemmets förmodat trygga väggar). Inte tycks den lille illgärningsmannen bli någon bra polare bara för att den är "verksamt positiv". Kanske den eggade de drunknade att kämpa lite extra för sina liv... 

Kanske förliste skeppet för att den skyddande Jupiter Frälsaren gått till botten i ett vattenhus i ett främmande element och ÄGS av en planet som här både står i ett viktigt (världsligt verksamt) hörnhus och är en verksam illgörare: Venus!

Japp, Venus i Vågen står här för en harmoni som svikar och sviker. Skutan höll sig inte flytande i det tunna gränslandet mellan Luft och Vatten. Vi hittar luftfickor under vatttenytan i det fjärde huset för "sakernas slut" (döden).

Jungfru-Solens härskare Merkurius spelade en viktig roll i det felritade horoskopet men sanningen är att den säger i stort sett samma sak här, fast på ett annat vis. Det är (naturligtvis) återigen en olycka i Jungfruns tecken och Solen (stora händelser) befinner sig i tredje huset för kortare resor. Den stora händelsen av kommunikations- eller resenatur disponeras således av en reseplanet (Merkurius) som här är en verksam illgärningsman. Dessutom befinner sig Merkurius (precis som i det felritade horoskopet) i djuphavsgravens fjärde hus. OCH ... den ägs i sin tur av den verksamt onda Venus.

Den onda Venus - den svekfulla balansen - förfogar därför över och underminerar havsresornas räddare Jupiter, de korta dagturernas Merkurius, och Månen står eländigt till i det här horoskopet, ägda av de korta dagturernas Merkurius som i det här horoskopet har rollen av "den onda daimonen" - förlustbringaren!

Saturnus står förvisso för Döden och befinner sig i åttonde huset för korruption och död, men det är inte främst där man hittar de mest laddade budskapen...


*****

För den som är sjukligt road av omtagningar, klipper jag här in det gamla och felaktiga inlägget som jämförelse.

Mayday mayday, vi sjunker


Det mest kännetecknande för katastrofhoroskopet är lustigt nog exakt samma totalkollaps som också kännetecknade Fredrik Reinfeldts fega och snabba flykt från partiledarrollen så fort det inte var medvind längre!

Saturnus har nu gått ett fullt varv sedan natten då Estonia sjönk och händelsevis befann sig också "framgångsplaneten" Jupiter i havets tecken Kräftan även då.

Kom det över Reinfeldt en mardrömsliknande känsla av att hela havet stormar, att däcksgolvet inte bar honom kvällen då det stod klart att folket tackade nej till mer av samma visa med honom som rorsman?

På den här kartan är det naturligtvis Saturnus som delar ut den tillmätta tiden till allt levande som aktiverar sin gräns för Jupiters framgångar via den indiska 270-gradersaspekten som helt saknas i västerlandets astrologi.

(Jag är mycket mer imponerad av den indiska lärans mycket sparsmakade system, här ser man verkligen att det händer något när planeterna intar aspekt; västerlänningen har kluddat sitt system så överfullt att det ser ut som det gör i huvudet på oss överintellektuella och därmed avtrubbade varelser).

Det typiska för den här ascendenten i havets tecken Kräftan är att "sensationalismen" som bildas mellan Eld och Vatten här ses som att det eldiga egots hus sköljs över av vatten. 

Och titta var ascendentens härskare Månen (havens planet) befinner sig! På botten av det djupblå havet. Ja, Vågens tecken är ju blå Luft, men Månen har på den här kartan symboliskt sjunkit till havets botten eftersom fjärde huset är Kräftans naturliga hus och den lägsta punkten i den axel mellan Kräfta och Stenbock man skulle kunna beskriva som "depressivt, nedsänkt hav och upphöjt land". 

Jag avstår från att för Stenbocken söka en motsvarighet till nedstämdheten i Kräftan eftersom det är hos Stenbockens härskare Saturnus vi hittar just depressionens källa! Hela denna Vatten/Jord-axel tecknar den låghet och tyngd ("världens bördor på sina axlar") som uppstår av att dumdristigt, som själ, ha gått in i den här materiella världen. 

(Själarnas enda ursäkt är att de inte har något val, de har fastnat i ett världssystem och lyder nu under de lagar som gäller för det här systemet. Så länge de framhärdar i självisk materialism kommer de aldrig att kunna förstå varför de är här och varför de lider så.)

Inte minst talande är fjärdehusbeteckningen "frågans eller sakens slut". Alla tre vattenhusen har att göra med livets slut på ett eller annat sätt. Här står således den planetära signifikatorn för fjärde huset och därför själv en symbol för "livets böljegång" hemma i sitt naturliga hus, samtidigt som dess motpol, den depressivt inverkande Saturnus gästar huset. Och Saturnus har ju en mindre attraktiv sida som Döden själv!

Tittar man på tredje huset för "korta resor" (vilket den här färjan ägnade sig åt), så förs problematiken från "djuphavet" över hit, genom att Jungfruns härskare Merkurius befinner sig med Månen och Saturnus. I tredje dessutom en fallen Venus - ett med tanke på disponentens läge urusel indikation om mänskliga relationer och kärlek.

Dessutom står södra månnoden, som omvittnar hungerdemonens halshuggning eller en bestraffning, i tredje resehuset så att det stora "event" (Solen) som här ser så bekymmersamt ut (pga. Merkurius position) får karaktären av något som klipps av eller termineras. Halshuggningen i kombination med en fallen Venus förvärrar ytterligare tredjehusets klimat för "dagresor" eller "kommunikation"!

Vad hade då Estonias passagerare gjort, enskild eller som kollektiv, för att drabbas av gudarnas vrede? Representerade själva färjeleden en förhatlig girighet från människans sida så att resenärerna därmed gjorde sig medskyldiga bara genom att använda den enkla transportleden?

Var inte den här färjeförbindelsen ett led i, inte minst Carl Bildts, ansträngningar att få med de baltiska länderna i den västerländska kapitalistiska mentaliteten? Kanske var det ingen då och ingen nu som förstår vad gudarna avsåg när de näpste den här färjeleden för dess intentioner. 

Namnet Bildt bara hoppade in i mitt huvud här. Jag hade inget minne av att han faktiskt var statsminister vid tiden för olyckan (ytterligare en parallell till Fredrik Reinfeldts vanvettiga avhopp valkvällen). Men när jag googlar Bildt plus fartygsnamnet (numera övertygad att Intuition leder min varje tanke), hittar jag den här länken:

http://whitetv.se/sv/ms-estonia-saenktes/460-aer-carl-bildt-estonia-utpressningsbar-av-ryssland.html


Ah! Konspirationsteorier om en avsiktlig sänkning av Estonia och en då som nu lika smutsig Carl Bildt... Nu börjar det likna något.

Man ska inte missa att tolkningen av det fjärde huset blir kritisk eftersom dess tillfälliga ägare är Venus, i sig fallen samt i det halvonda tredje huset (kommunikation kan vara desinformation som länken påpekar om Bildts mystiska uttalanden kort efter olyckan). 

Det speciella uppstår således, att de planetära ägarna av dagresans hus och huset för hemmets (eller hyttens) trygghet befinner sig i en ömsesidig reception. Här är ännu ett horoskop där denna enligt indiernas så starka aspekt stavas rena katastrofen! Glöm inte att vi har havets ascendent i öster som gör att Månen i horoskopets hem-hus skulle kunna associera till ett hem på vattnet, en husbåt. 

Vi ser också en "dissociation" mellan Vattenascendenten och dess härskare Månen, som ligger i det oförenliga Luftelementet (kan inte andas luft under vattten). Detta är samma oförenlighet som tycks ha gjort Fredrik Reinfeldt till en subtil galning -h an klarade inte att genomskåda sin egen instinkt utan rationaliserade en närighetens ideologi - händelsevis det han var här på jorden för att sprida som ett demoniskt ideal. (Alla dessa skenbart groteska påsåtenden har via saklig analys lyfts fram via tidigare blogginlägg. De kan enkelt utläsas ur den förra statsministerns djupt problematiska horoskop.)

Enligt läran om planeternas verksamma natur, som kan användas för att "tweaka" tolkningen, är både Jupiter som stiger i öster och Mån-båten VERKSAMMA VÄLGÖRARE. Å andra sidan är den redan fallna Venus en VERKSAM ILLGÖRARE och det gäller även Solens och Venus disponent Merkurius. (Den naturligt onda Saturnus är "neutral" i horoskopet men naturligtvis i ett olämpligt hus.)

Det visar sig således att den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius och Venus och som aktiverar frågan om dagresor och trygghet tillsammans signalerar fara å färde genom att vara de verksamma illgörarna. Och indisk astrologi påminner om att en planetplacering inte kan göra bättre ifrån sig än dess tillfälliga ägare eller disponent tillåter. Således sjunker den här Mån-båten hjälplöst när Döds-Saturnus depression seglar med den och där ägarna till tredje och fjärde huset bildar en ömsesidig pakt för att framverka vad ont är!

Så här tajt hade jag aldrig kunnat ana att symboliken skulle vara, och då har bloggen ändå i studiesyfte tittat på en handfull olyckshoroskop i det förflutna.


8 kommentarer:

Havsörnen sa...

Åja, utan Mars i Jungfrun hade kanske fel karta fått stå kvar. ;) När färjan lämnade Tallinn kl 19.15 den 27 sept var Asc i sideriska Oxen. Under hela olycksförloppet var den dock i Kräftan.

Den tropiska varianten är inte heller så dum. Där hamnar både Månen och Mars i Kräftan, Saturnus i Fiskarna samt Merkurius/Venus/Jupiter/Pluto/Norra Noden i Skorpionen. De fyra sistnämnda i fjärde huset och Mars i tolfte. Idel Vatten i både tecken och hus, alltså. Asc visserligen i Lejonet, men olyckan Mars står i opposition till både oförutsägbara Uranus och sjöfartens Neptunus.

-Baren har stängt, men bogvisiret har öppet hela kvällen.

Seaward sa...

När jag fuskade lite med ett annat olyckshoroskop, det för Titanics första och sista resa, användes tiden för skeppets avfärd. Man tager vad man haver!

http://sidereal.hall-of-man.com/2010/11/titanics-forsta-och-sista-resa.html

Fast... Är en resa destinerad till olycka borde det mikro-/makrokosmiska förhållandet gälla för dess varje steg! Och indierna hävdar ju att Oxen i öster är ett dåligt omen - Venus är en verksam illgärningsman, exakt som den korrekta kartan för nödropet finner Venus vara den svaga länk som skadar så mycket annat i horoskopet.

Fem år in på sideriska Siktets liv är den tropiska zodiaken helt avfärdad som ett historiskt misstag. Tills någon med samma kvantitativa tester kan vrida "ordningen" tillbaka, så att inte längre Mån-Skyttar tillskrivs mordiskhet, eller samma mördare korrekt har månnodsproblemet längsmed axeln för ego/den andre, och åtskilliga andra studier som tyder på att zodiaktecknens innebörder lyser fram via den sideriska zodiaken. Strikt vetenskapligt, efter den rad studier jag anförd är det smått historielöst att åter anföra anekdotiska horoskop som ser mer ”vattniga” ut med den tropiska zodiaken. Med all respekt, följde du inte med i analysen av den korrekta kartan? De fyra elementen har absolut en symbolisk betydelse, men här handlar det om sökandet efter svaga länkar i samband med en fartygskatastrof, vars frånvaro skulle kasta frågetecken över astrologin som verksamhet.

Den större frågan som naturligtvis ingen tar upp här (eftersom de verkliga skeptikerna inte besöker bloggen) är varför det inte förliser ett skepp med 800 till flera tusen dödsfall varje gång planeterna tornar upp sig illa.... Det kan man knappast besvara, men det viktiga för astrologin är att systemet ”är med” med simlig symbolik NÄR det händer något.

Det går att lyfta sin blick från smådetaljerna och se exakt svagheten i Estonia-symboliken upprepad i världen. Läste häromdagen att fler människor än någonsin drunknat under farofyllda båtfärder i sina futila försök att nå fram till det stängda och hatiska Fort Europa. Det är horribla mängder drunkningsdödar det senaste året jämfört med det innan. Och gissa vad? Jupiter när nått in i den sideriska Kräftan sedan något år så att Dödens Saturnus nu bestrålar Kräftan från Vågen på det indiska sättet! Samma problematik med ytspänningen mellan Luft och Vatten och en begränsning av Jupiters framgångar med havet/Kräftan.

När man ser en rubrik är det så lätt att rusa iväg och klottra ned något och det hade säkert blivit fler pärlor och djupare insikter om man kunnat studera ämnet på helhet. Men dagens rusch t.o.m. förbjuder fördjupning eftersom t.ex. en nättidning byter utseende en gång i timman. Hetsen (undergångspaniken) i Väst förbjuder insikt och låser befolkningen på en banal 2+2-nivå!
Tvåtusen år må har förflutit men zodiaken måste studeras helt oberoende av jordisk tideräkning, så att man ser den sideriska himmel fortfarande greken Platon och de gigantiska tänkarna i Österlandet såg. Normlöshet och värderelativism var sjukdomar som utbröt i Västerlandet kort innan ebola tog sig fram till Europa likt en ny digerdöd och människornas livsstilsprojekt förbyttes i panik.

Med allt detta sagt, den tropiska himmel du tecknar visar snarlika tecken. Sedan beror en del på hussystemet och på vilka signifikationer husen ges. Västerlandets astrologi är ett moras med dussintals husdelningssystem och ingen enighet om någonting. Den här bloggen har plockat de äldsta kända byggbitarna för maximal enkelhet plus indiernas spännande aspektsystem...

Havsörnen sa...

"det märkliga fenomenet att t.o.m. felaktiga horoskop kan fungera"

Så kom jag på idén att titta på den tropiska kartan. Som ju i dagsläget oftast visar flera snarlika tecken. Eller som skeptikerna skulle säga: som man ropar får man svar.

Seaward sa...

”som man ropar får man svar”
Det var troligen därför det omfångsrika tänkaren Plotinus, trots att hans Enneader röjer mängder av icke-närmare-deklarerat astrologiskt kunnande, vägrar att delta i den diskursen.

Utifrån sin underliggande filosofi (en idéstyrd värld med den Förste Tänkare och själarna små tankar i hans tanke vilka i sin tur producerar egna små luftslott – inget luftslott må dock bryta de yttre ”saturnusgränser” som satts för dess del i helheten) är han på flera ställen benhård på att det astrologiska systemet ("stjärnorna") ska fattas som ett system för omen. Sentida neojungianen och psykologen James Hillman håller med om att det är en bildskapande aktivitet som pågår i själen (”Eld och Vatten”) och där vissa sjunker ner till ”sekundär” systematisering och rationalisering (Luftelementet betraktat som ”bara” mänsklig egenart, mänsklig rationalitet, ”Luft” som något mindre än ”Elden”.). Mot detta då män som herr Zoller (se senaste inlägget) med betydligt större tilltro till schweiziska kvalitetsur, världen som ett maskineri i stoikernas mening, och där astrologin exakt kan förutse händelser (”Jord”).

Båda synsätten (filosofisk idealism vs. materialism) förekommer bland dem som skriver under på "som man frågar får man svar"-teorin, och vi har med andra ord istället för en filosofisk idealist en falsk metafysiker, en ”Nya moderaterna” i den här sublima branschen. Och ÄR zodiaken bara ännu ett luftslott av gjort av människohand, utan någon koppling till svagt förnummen osynlig högre "morallag", är det bara sitt eget eller nedärvda matematiska system herr Zoller bevisat med sina prognoser (eller den här bloggen mer grundläggande indikerat i frågan om valet av zodiak).

För herr Zoller kan därför aldrig frågan om det finns "ett Tinget i sig" bli aktuell eftersom han bara är intresserad av att bevisa sin typ av "numerologi". Möjligen skulle hans exakta prognoser när torn bombas i USA och arbetarstrejker startas kunna tas som intäkt för just den determinism (fatalism) som de materialistiska stoikerna (har inte den här diskussionen ventilerats ett antal gånger redan? Kul att rekapitulera, så att man vet i vilket medvetandeuniversum man befinner sig!)

Plotinus gick längre än stoikerna, var en genuin metafysiker. Därför lämnade han siffror bakom sig som ett lägre, intellektuellt buffertläge som, när sifferarbetet var väl utfört, gav just "som man ropar får man svar" - mänskligheten innesluten i sin egen självreglerande bubbla till ett rationellt system (vetenskapsmannens fröjd varje gång han får den matematiska ekvationen att ”gå ihop”, varje gång han sluter en cirkel och får den rusiga känslan ”jag är en gud bland människor”). Inte absolut sanning, bara ett välbyggt luftslott som hedrar logiken.

Inom denna värld av multipla luftslott åter, discipliner och underdiscipliner, varav två bygger på varsin idé om var zodiaktecknen som uttryck för de eviga arketyperna (logoi) respektive... ja vad tänker sig västerlänningarna egentligen för fundament i sin astrologi?

Som sagt, valet av zodiak är en never-ending story eftersom den grekiska imitations-zodiaken kommer nerifrån planeten Jorden, från den geocentriska skuggvärld utan frisjälar, en värld där Krabban instinktivt försvarar Hydran mot hjälten Herakles på dennes väg mot förgudligande och därtill intill fjärdehusdöden i det perspektivlösa avskurna fjärde huset (Reinfeldt, krabban: ”vi ska försvara den mobbande arbetslinjen intill döden”) vidhåller att Vattnet – med dess spegelbilder av den verkliga idéverkligheten – är dess egen miljö. Och krabban har ju rätt. Detta är vad den var skapad att vara, i harmoni med sitt naturliga element.

Seaward sa...

PS. Vill påminna de som eventuellt ser det här att en ganska koncis diskussion (en av flera) om västastrologins kunskapsteorietiska dilemma står att läsa i en text som aningen missvisande taggades "1000 slumpdatum" och rrubricerades "Vad räknas som vetenskapligt belägg?"

http://sidereal.hall-of-man.com/search/label/1000%20slumpdatum

http://sidereal.hall-of-man.com/2012/02/vad-raknas-som-vetenskapligt-belagg.html

Anonym sa...

Följande skulle jag stryka ur texten om den vore min:

"Inte tycks den lille illgärningsmannen bli någon bra polare bara för att den är "verksamt positiv". Kanske den eggade de drunknade att kämpa lite extra för sina liv..."""

Tänk om en av de anhöriga hittar till den här bloggen....
Orden får tragiska bilder att snurra runt i huvudet,

och de flesta dog ju...


Seaward sa...

Den Vegetativa Själen är vad människosjälen har att övervinna om hon tänkt sig något mer än att vara ättling till aporna, Den själ som är slav under den biologiska själen lider av bilderna. Men det är bara bilder som kommer från Eldens värld. Jag har själv varit på väg att drunkna (men överlevde) och de anhöriga borde kanske gå igenom något liknande för att vinna distans till livet - ett i raden av liv på jorden. Detta är en filosofisk blogg, en som söker klarhet, inte en "hålla-i-handen"-blogg. Så formuleringen får stå kvar som den är.

Anonym sa...

Din blogg. Dina regler.

Men det komiska i det hela är att när vi dör så får vi alla svaren bara så...

Det kanske inte är så dumt att vi "sökare" tänker mer på det?. Eller vad är din förklaring till att vissa av oss lägger ner ett halvt liv på att "söka klarhet" när förståndet vet att kristallklara svar serveras tids nog?

Ps. Trevligt för dig och dina anhöriga att du överlevde och inte drunknade!!