Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 september 2014

Katalys uppochnedvända analys

I DN presenterar Katalys, en tankesmedja till vänster, sin schematik för vad som inträffade vid valet 2014 när det korrumperade högersosseriset fullständigt misslyckades fånga upp den rådande "vänstervinden" i landet. Sosseriet har ju gått och blivit en vinstorienterad egenföretagare. Då blir ideologi och en vision för en framtida och bättre värld ett glödhett kol man inte gärna rör vid.

Vad den passionerade Daniel Suhonen, som snabbt marscherat från titeln skribent till chef (bara det!), troligen inte uppfattar är att han har ett bakvänt perspektiv. 

Det räcker med att vända Katalys grafik 180 grader för att upptäcka ett problem som Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt hade och som nu Sol-Kräftan Stefan Löfven kommer att upprepa: inbilskheten och dårskapen som prioriterar den vertikala axeln och tror att friheten står att finna i den ena ändan men auktoritarianism i den andra.



Det står omedelbart klart att Suhonen och Gerin omedvetet imiterat men också vanställt den klassiska zodiakens fyra passionerade tecken, de som håller träldomens kretslopp roterande. Det finns absolut ingen frihet i det här roterande hjulet.

Egoprincipen eller Väduren och dess "satsa på dig själv", Reinfeldts "alla ska bli entreprenörer och egenföretagare" var dödsdömd från första stund. Det finns helt enkelt inte så många urbota egoister i Sverige att Reinfeldts Hitler-inspirerade idé om TOTALKRIG mellan alla invånare på en spelplan - marknaden - skulle kunna bli verklighet. 

Vi har sett en idiot under åtta år söka realisera sin ideologiska fantasi. Människan är inte så simpel som Reinfeldt trodde, svenskarna hade via årtionden av social demokrati nått en högre mognad än han ägde kapacitet att förstå. Svenskarna var inte villiga att konkurrera ihjäl varandra i jakten på brödfödan (högern = Hunger Games).

Mycket talar för att Sverige verkligen har en persona i Vågens tecken, som antaget av den här bloggen efter att noterat att det dokument som meddelade grundlagsändringen 1974 publicerades f.o.m. midnatt den 28 februari. Detta ger jämlikhetens och den sociala skicklighetens tecken Vågen stigande i öster, ett kooperativt och fridsamt tecken. Tecknet stämmer sanslöst in på de kvaliteter vi uppfattar som svenska och verkar alltså som den motkraft från vänster (väster, där solen går ned) för att hämma egoprincipens destruktiva utbredning. "Människan lever inte för sig själv, enbart."

Det är uppenbart att det ultrakonservativa Sverigedemokraterna vunnit folk som tidigare var gammelmoderater och som inte alls roats av Anders Borgs, Fredrik Reinfeldts och sedan också Annie Lööfs marknadsliberala hjärnsläpp. Det är ingen tvekan om att auktoritära Stenbockens tecken rimmar perfekt med såväl diktaturer som fascismen. T.o.m. Jordelementets bruna färg stämmer. Detta är också arbetsgivarens och slavägarens princip: herraväldet över resurserna, så Katalys har rätt som ser ofriheten i detta begränsande tecken.

Men sedan kommer DN-grafikens eget hjärnsläpp. Att tro på att lågt under överherrens bergstopp det finns ett lågt liggande hav (Kräftan) som i någon mening skulle kunna stå för frihet. Tvärtom är det i Kräftans tecken som slaveriet når sitt maximum och den till människa utgestaltade själen fastnar i den biologiska hungerns våld. 

Det är i Kräftans tecken totalkriget verkligen blir obehagligt, som omvittnat av krabbor som inte kan hejda sig sedan de börjat slåss utan kämpar intill döden. Vad var det Sol-Krabban Reinfeldt sade om sin "arbetslinje" (totalkriget), bara dagar innan han som en råtta lämnade den sjunkande skutan (och därför avslöjade ännu en av sina många lögner)? Jo, han skulle kämpa för systemet att pennalisera de sjuka och svaga intill döden! Men med "döden" kanske han menade förlusten av makt...

Katalys har nu inte något annat sätt att presentera valtrenderna än genom ett alltigenom inomvärldsligt schema som detta om de fyra passionerade tecknens blinda vilja till mer liv i fenomenvärlden (att skilja från den andliga världen eller från helvetet dit många politiker - ingen nämnd och ingen glömd - kommer att förvisas efter detta liv). Det är ju främst socialdemokratins och gammelmoderaternas katastrofala värdeförslappning som förklarar SD:s framgångar. 

Obildade samt obehagliga svenskar ropar efter en ny Führer, och det beror på att snart hela Nazi-Tyskland nu själavandrat och återfötts i sina drömmars ariska land, Sverige. Vi är före detta tyskar men återkomna i svenska kroppar på det här varvet. Känn efter! Det är sant. 

Jimmie Åkesson har Månen i Stenbocken, har Satans stjärna på rak linje med sitt ledarskaps Sol, och jag förutspår att svenskarna kommer att välja honom till nästa statsminister efter misslyckandet med Löfven. Satan kryper nämligen redan i Sverigehoroskopets folkdjup (Månen), så jordmånen är perfekt. Om detta kan man tycka vad man vill, men Ödet och det gudomliga finns, vad än degraderade sekulära materialister anser sig veta om tillvarons yttre gräns.

Att feminism eller grönt tänkande skulle vara frihet, är just precis som Kräftans och Månens principer säger: enbart fantasier i psyket. Den här friheten, närmare analyserad, är exakt den oegentliga existens som drivs av nycker och passioner och begär och som Platon kallade ett oegentligt varande, som hur det än strävar aldrig kommer att nå verkligt vara. Den eviga själen når man inte genom de fyra passionerade tecknen, hur mycket man än riktar flödespilar mellan dem.

Det är ur dessa osakliga fantasier om frihet vi har Hydran eller Leviatan som symboler för havet som Herren Jahve måste nedkämpa och binda. Här är återigen den auktoritära Stenbocken mot de orimliga passionernas böljande hav i Kräftan. Den lägres existens är betingad av den högres och vice versa. Att som Katalys gör, påstå att undersåten och slaven under den gröna naturens drivkrafter skulle vara fri, är ett filosofiskt och ontologiskt missgrepp av värsta slag.

Vad världen behöver är en ny dimension, en andlig dimension, som skär rakt igenom de här platta kartritningarna och visar exakt varför sosseriets påfrestande lågsvenska "jobb" och ex-diktatorn Reinfeldts "arbetslinje" är helt passé. 

Den spännande diskussionen i SvD, om vad de "1 procenten" av superrika ägare ska göra med resten av mänskligheten när maskinerna tagit över allt och de vansinnigt rika via Reinfeldt/Borg krossat alla fack och all känsla för organisation mellan människor, och i princip skulle kunna överlämna folket till att klösa ihjäl varandra för sin överlevnad, den diskussionen är relevant. Och totalt över den lågt bildade socialdemokratins huvuden. 

När dessa diskussioner börjar föras i SvD den en gång mest gammelmoderata av tidningar, då är det den goda jordbruna Stenbockens röst vi hör. Den omtänksamma husbonden som inte, som Reinfeldt, lämnar undersåtarna helt vind för våg och i Hydrans eller marknadskrafternas (Kräftan) våld. 

Den goda Herren känner nämligen ansvar för dem där nere i förgänglighetens vatten. Det enda man kan beskylla de här "gamla pengarna" för, är att de odlar obefogade fantasier om "tusenårsriken", som om inte också de kommer att dö och återfödas som låga lunsar för sitt förra övermod... Och runt, runt går det i det förgänglighetens hjul som Katalys har råkat rita, men felvänt.





10 kommentarer:

Susanne sa...

Det hade varit bra med en länk till Svd. Jag kollade runt lite, fr a på Brännpunkt, men hittade inget som passade in på någon diskussion om 1 % av de superrika osv. Där var det bara diskussion om kommande regeringsbildning.
Det där med de passionerade" horoskoptecknen inritad i politikdiagrammet kan nog diskuteras. I alla händelser tycks kombinationen torr stenbock med passion för kräftans biologiska domän vara lyckad, åtminstone i Birgers Schlaugs gestalt.
Han skriver ett svar i DN idag på en debattartikel från två miljöpartister som är mycket träffande, tycker jag. Jag håller fullständigt med, inte minst i hans analyser av hur c och fp förändrats på några decennier (och även v). http://www.dn.se/debatt/miljopartiet-star-narmare-v-an-c-och-fp/

Seaward sa...

En artikel i SvD ligger alltjämt synlig på förstasidan:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-andra-var-syn-pa-arbete_3927946.svd

Men det kan ha förekommit snarlika diskussioner även i tidningar som ETC, det kanske bara var det här korta replikskiftet i SvD.

Men så diskutera då de fyra rajasiska tecknen! De som håller "produktivitetens" hjul snurrande i en plattmarksmentalitet, så att själarna aldrig ens övervägar den extra dimension som ständigt kastar sitt ljus ner i detta gruvschakt. :-)

Jag förstår faktiskt inte vad det finns att diskutera. Minns du inte hur många hundratals sidor på denna blogg som har avhandlat egoprincipen, kooperationsprincipen, härskaren över resurser och havet, exempelvis personifierad via bibliska Leviatan men kanske oftare på bloggen genom den grekiska Hydran?

Varför är det i Vänsterpartiet Vågen visar sig medan partiledningarna för Moderaterna och Socialdemokraterna båda har en avtändande fixering (solär) på egoprincipen Väduren?

Ja, vad är oklart i skenet av dessa solklara indikationer på vilken som är zodiakens motsvarighet till höger/vänster-axeln i politiken? Jag är idel öra. Som jag ser det är symboliken tajt, och Katalys analys är korrekt, om än förutan den andliga dimension som är vad diskussionen om den överflödiga människan är, när i en snar framtid hon inte längre behövs för produktiviteten, när pengar tjänar sig själva via de kapitalstarkas robotar och datorer...

Kommer de superrika då att plantera små riktade virus och avlasta och decimera världens befolkning, ”för allas bästa”? Eller kommer Moder Jord själv att släppa upp Tyfon (stjärnan Algol) ur Inferno och tillspilloge allt och alla?

Susanne sa...

Tack för hänvisningen till den intressanta artikeln av Anders Wijkman! (Den låg väldigt långt ner på sidan, och jag vet inte om jag fattat bara på titeln att det var den som åsyftades). Anders Wijkman är en person som jag högaktar och som brukar ha kloka synpunkter, så också här. Håller fullständigt med. "Apputvecklare" är allt Hatt kan komma på i motvikt mot alla jobb som försvinner, det är ju löjligt. Men det hedrar henne att hon som enda politker i alla fall svarade. Den där artikeln borde Löfven läsa.

Det jag vände mig emot var att biologin - miljön - skulle vara enbart fantasier i psyket. (Alltså Kräftan i axeln.) "Det gröna tänkandet" handlar om motsatsen till ständig tillväxt - cancer. Det handlar om god förvaltning av det vi har fått att förvalta på denna jord. Kalla den en illusion om du vill, men så länge vi lever i en biologisk kropp så kan vi inte ha visioner om vi inte har mat i magen. Det är liksom fundamentet för tillvaron. Neutralt skulle jag säga. Varken ont eller gott, liksom Stenbocken är överheten, som kan vara ond eller god alltefter vad det gäller.
Som du själv har sagt så vacklar Rajas mellan ljuset och mörkret.

Seaward sa...

Wijkman är en bra människa. Jag är nu säker på att även ETC skrivit om framtiden och detta är egentligen bara diskussionen om medborgarlöner som återkommer ur ny vinkel sedan också teknokrater börjat skriva om sina robotar.

Kräftan symboliserar absolut en självinnesluten vattendroppe - den galna tillväxtideologin ska inte lastas på Månen utan på en dålig Jupiter (explosionsartad tillväxt, snabba och lätta pengar)

Men Månen är "moder" till demonaxeln Rahu och Ketu och som Annika "Fallskärm" Falkengrens klättring på Forbes lista över kvinnliga ekonomiska tungviktare visar, ligger det helt klart en djup mening i hennes Månen med giriga Rahu i det passionerade Vattentecknet Kräftan.
Den här sjukdomen är endemisk och därför ser vi den inte. Det är, om man så vill, Kyrkans ”original sin” som på svenskan bluddrades bort i beteckningen ”arvssynden”, vilket inte är vad det mer korrekta ”synden/avvikelsen som låg i själva ursprunget” syftar på.

Du har försökt försvara Moder Natur många gånger, men flervärldsläran med dess upprinnelse just före romaren Plotinus version av Platon är uppenbarligen inte så lockande för dem med både Sol och Måne i Jord! :-)

Kanske i ett annat liv när Solen tecknar ett livsuppdrag i Eld eller Luft kommer distansen till det materiella att öka...

Susanne sa...

Ja, Anders Wijkman var för god för att vara moderat. Han gick till KD för han trodde väl de var bättre men har lämnat även dem nu. Han har insikter som inte passar ihop med högerkanten i politiken.

Ja, nog skulle Moder Jord behöva uppvärderas. Av dig, men framför allt av alla som plundrar och skövlar jorden. Varför? Därför att vi är beroende av "henne" vilket jag försökte påminna om. Som Wijkman skriver tror en del att resurserna är oändliga och oförstörbara.
Den där "flervärldsläran" går utmärkt att ta till sig även om man har både sol och måne i jord, men det är ju möjligt att man har lättare att måna(!) om naturen. Men detta faktum innebär per automatik ingen motsättning till ett andligt intresse. Tvärtom är många som har det även naturvänner.

Seaward sa...

Förklaringen till enstaka missförstånd är att den förgängliga kroppens perspektiv - "vi är beroende av henne" – inte är detsamma som bloggens astrologi. Jag drabbades hårt vid 20 av den kinesiska taoismen, som funderade över problemen med att vara kropp och ställde den paradoxala (för vissa) frågan: "Utan en kropp, vilka problem skulle då kunna anfäkta mig?" Det var en zen-liknande koan som bara låter konstig men som för mig väckte till insikt att vi inte är kroppar utan andar i förvillelse. Jordklotet kommer att ryckas bort som en kulissvägg den dag det sovande folket vaknar. De sovande lever kvar och kommer inte att förstå ett dugg om hur själar kommer och går i denna kolossala kollektiva föreställning...

Jag lär nog bli den siste att förvärva kosmiskt medvetande (en inkorrekt term; transcendentalt medvetande är bättre), men med Saturnus sjunkande i väster var jag nog "död för denna världen" redan från födelseögonblicket. ”Ingen kan se Guds ansikte och sedan leva”, säger en Mosebok. Det betyder att själen har genomskådat biologin, den sublunära världens och ytterst Djävulens ”berättelse” om vad som är verkligt. Denna berättelse var sann så länge det fanns anhängare som höll den vid liv, men det väntar större panoramavyer när inte längre Jorden är själens inbillade centrum...

Men djur- och miljövänner sysslar förstås med en värdefull lektion på själens resa, de med. Den här bloggen kom till i Sverige och mest av det skälet att det tar mig så fruktansvärt lång tid att formulera tankarna på fullgod engelska. Men här är kanske den plats på Jorden där dess idéer har minst förutsättningar att vinna respons. Sekularismen i Sverige har tvingat fram Naturen som ett kvasireligiöst objekt för tillbedjan.

Susanne sa...

PS om hydran som nämns i din första kommentar:
Jaha, där ser man: Hydran och libertarianismen hör faktiskt ihop, får man en fingervisning om idag genom en DN-text, där jag fick ögonen på "Hydra förlag". Vem vill ge sitt företag namn efter ett vattenmonster, tänkte jag. Jo, en som "har en förkärlek för det frihetliga, libertinska och experimentella inom konst och litteratur" som det presenteras på Wikipedia. Överst på hemsidan en hydra, en tsunamivåg och "rik är den människa vars leverne är oberoende av andras tillåtelse." Kan det vara en slump att de tre ägarna har viktiga planeter (sol och mars) styrda av Saturnus i väduren och oxen? Ingen har dem har däremot särskilt mycket i vatten. En av författarna, vars bok är så pass extrem att den t o m kritiseras på ledarplats i DN, (Fredrik Segerfeldt: Sossesverige) har dock solen/mars i kräftan, och även han Saturnus i väduren. (10/8 1970).
När det gäller hydran och libertarianismen är det så klart frågan om den negativa sidan av vattenelementet, och inte den mer neutrala, vilket jag försökte peka på.

Seaward sa...

Ägnade faktiskt en stund i dag åt att studera gammal mytologi på jakt efter fler ledtrådar om Hydran i ett större (mytologiskt) sammanhang, samt dess eventuella relation till havsodjuret som hjälten dräpte under dess namn Tiamat i Mesopotamien (för att skapa en ordnad värld - så Stenbocken!) och inte minst dess exakta kopia i gammal judendom (patriarken Jahve kuvar havsodjuret Leviatan - den brutala Naturen där alla krigar mot alla för att de helt går på normlös och egoistisk instinkt). Kan inte säga att någon definitivt vuxit fram än...

Arketypiska uttryck lär inte BOKSTAVLIGEN finnas i precis vartenda horoskop (även om det är kul när precisa överensstämmelser). En Tvilling och Skytt, opponerade och ur spår (moderaten Ulf Kristersson) kan också resultera i en hejdlöst egoistisk libertarianism. Det var just därför bloggen började med kvantitativa studier: finns det något som tyder på att det verkligen finns stående trender, trots att enskilda horoskop kan se ut hur som helst?

En annan poäng är precisionen: libertarianism är en specifik ideologi som ger de intellektuella vitt kort att hänge sig åt sin inneboende egoism. Vatten ur styr tyder snarare på karaktärslösa slavar under sina instinkter, men behöver inte innebära ens en anstymmelse till ideologisk överbyggnad. Det gäller att inte göra det för lätt för sig och fösa ihop snarlika fenomen om de faktiskt bättre går att placera som arvarter på en "annan våning" i fyrelementsbyggnaden... Det här är hur som helst en lek (fast allvarlig) för att utveckla sina tankekategorier och kanske få dem att harmoniera med den universella ordningen (om man inte lögnaktigt förklarar svart för att vara vitt och så vidare).

En lika vanlig ämnessammanblandning är elementen som idealtyper för vissa kategorier av händelser och praktiskt horoskopställande för en individ och mödan med att uttyda om planeter, element, kvaliteter och tecken är genomsnittliga, urspårade eller starka och bidragande till individuell storhet.

Hydra förlag stämmer väl in på libertinism i meningen en hållning som bejakar sexuellt lösaktighet, att gillande vara slav under sina drifter. Exakt Vattenelements mest grundläggande natur: den är driften i Naturen att fortsätta fortplanta sig. Några av de mer tragiska fallen av mycket och dåligt Vatten har varit avdöda artister med missbruksproblem, Whitney Houston (i stort sett bara Vatten) eller Doors-poeten Jim Morrison (både sprittande Eld/Luft-opposition och en degraderande Vatten/Jord-dito mellan Skorpion/Oxe – hedonism).

Om förlagsgrundarna domineras av Saturnus ser jag i detta bara att de är formalister – se bara hur de pr-ansvariga plagierade socialdemokratiska format och lurade på svenska folket att nya moderaterna verkligen stod för dessa värden. I själva verket hade de försåtligt bytt ut innehållet i vissa nyckelord... Man kan vara en total torrboll och ändå önskedrömma att man är en libertin.

PS. Känd libertin i Frankrike är den lesbiska artisten/producenten Mylene Farmer som lägrade en ung kvinna, Alizée, som hon kontrakterat och gjorde till popstjärna. Båda kvinnorna är Lejon och har knappt en anstymmelse till Vatten. Däremot har båda Månen i Jord, så att man kan tänka sig ”brutaliseringen” av naturen via oförenligheten mellan dessa element. Eftersom Sol och Måne är inbegripna i båda fallen är det lätt att tänka sig en avvisande inriktning mot det motsatta könet även om strikt talat det är Mars och Venus som indikerar män och kvinnor.

Susanne sa...

Nej, man behöver uppenbarligen inte vara född under vatten för att komma på ett så bisarrt namn som Hydra på sitt förlag (även om man bortser från vad som skrivits på den här bloggen är ju hydra ett ord med negativ konnotation). Grundaren och ägaren Björn Elzén har bara eld och jord, och dessutom i konflikt (23/8 -71). Du har skrivit om eld och jords brutaliserande verkan, igår t ex som vrångskallar, och det är kanske just det som ligger bakom förlaget och dess namn. "Fuck the world" typ, och en önskan att vara motvalls och gå mot det han upplever som den likriktade strömmen.
När det gäller författaren till Sossesverige däremot, är det nog snarare en vatten/luft-störning. Att kritisera S självbild som de goda kan nog ha visst fog för sig, men som DN noterade igår är boken grovt överdriven eftersom "enbart det allra värsta plockas fram i ljuset". Författarhoroskopet påminner faktiskt om Reinfeldts (dessutom påminner namnen om varandra också!) med solkräfta och månvåg. Men vågen är attackerad både av marskräftan och vädurssaturnus. Det där att grovt överdriva ofriheten på 70-talet och utmåla Sverige som ett eländigt land är f ö ingen nyhet, jag läste en bok häromåret - "Flow" - där två andra sjuttiotalister gjorde samma sak. Har för mig att det var Timbro som gav ut den...

Seaward sa...

Instämmer i hela din analys. Tråkigt om författaren eftersom det kastar en förfluten kärlek i ett nytt ljus, Mars-Kräfta i attack mot flera planeter i Vågen, bl.a. Solen. Jag lärde visserligen snart att hon var en ohämmad mytoman eftersom historierna aldrig gick ihop och tog ytterst lätt på allt som sades. Smtidigt var de ständiga vita lögnerna och påhitten rätt harmlösa och den veka Mars-Kräftan kan faktiskt ofta öka charmen hos en individ (om de inte blir panikslagna och börjar slåss för sina liv - den panikrädslan låg mycket nära under ytan hos den här personen).

Men presentationen av (s) sorterar, som du noterar, definitivt under Luft/Vatten - "dissociera sig från fakta" eller "desinformera" om dem... Här ser man också tydligt just hur mentalt störd Reinfeldt var i sitt oförsonliga hat mot allt vad det (s)-märkta samhällsbygget faktiskt åstadkom. I hans sjukliga föreställningsvärld vändes det goda till enbart negativa baksidor. En hemsk människa som nu lyckligtvis svenskarna gjort sig kvitt! Undrar vem han kommer att försöka dupera härnäst...