Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 augusti 2014

Medieprofessorer i Storkapitalets ledband

Från två ”professorer” läser jag i DN den mest infama förolämpning mot varje tänkande människas intelligent som skådats sedan. tidningens chefredaktör senast uttalade sig.

Professorerna i journalistisk, efter att ha konstaterat att dagens politiker tvingats anpassa sig till de mäktiga medierna eftersom det är de senare som de facto svänger folkopinionen, skriver följande:
 

”Mediekratin” står inte i motsats till en ”folkstyrelse”. Den är inte heller nödvändigtvis en sämre sorts demokrati än ”partidemokratin”.

Detta mediefrälse och dess mediekrati står absolut i motsats till varje meningsfull läsart av begreppet demokrati! 

Medierna är som den mesta verksamhet vinstdriven – härförleden förklarade t.ex. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin pappersupplagans fortsätta existens enbart i lönsamhetssiffror och tillade en egen - och fullständigt irrelevant - from förhoppning om många ytterligare år på papper.

Det centrala i medieregin är att hålla folket lindat runt sitt finger genom att tröska samma material ett antal gånger genom några genomtänkta vinklar. Medierna är folkets största fiende, vad än professorerna – troligen djupt yrkesskadade genom ett långt föregående liv som verksamma skribenter.
 

När professorerna påstår att tidningsvärldens mediekrati ägnar sig åt att försöka  ”beskriva och fånga de mest utmärkande dragen i vår tids representativa demokrati”, är detta därför en sanning med mycket stora modifikationer. Alla som läst en tidning några veckor eller år (beroende på lyhördhet) märker snart vilket förljuget tänkande och schablonmentalitet som verkar inifrån tidningsredaktionerna.

Inte för finns det ett annat namn för denna mediekrati, ”tredje statsmakten”, och den människa ska vara väldigt avtrubbat som inte noterat att den tredje statsmakten ligger i säng med makthavarna i långt högre grad än den söker spegla några schablonmässiga versioner av ”den lilla människans missöden i förhållande till A, B eller C”.

Särskilt de svenska mediernas spelade moralism - som söker röra vid folkets strängar för att förbättra sin statistisk (lyssna på Jan Helin låter!) och därmed locka till sig annonsörer/pengar - är rent kräkframkallande. I allt väsentligt är medierna megafoner för de värderingar som föds ur Sveriges behov av en framgångsrik industri. 


Ett exempel: så länge vi av hävd tillverkar alkohol i landet men inte odlar marijuana, kommer medierna att fortsätta propagera mot legalisering av cannabis med varje till buds stående medel. Medierna undanhåller svenska folket nyheter om de remarkabla forskningsframsteg som görs och det faktum att läkemedelsindustrin - åtminstone i USA - redan arbetar på kommersialiseringen av denna naturens egna mirakelmedicin.* Istället greppar journalistiken i det här landet efter de strörapporter om skadeverkningar som fortfarande valsar runt.
Tillägg. Som om någon på DN faktiskt läste den här bloggen, publiceras inom några dagar en positiv nyhet om cannabis-rökning! Människor i amerikanska parhållanden där båda använder örten, visar sig nämligen leva mer fridsamt med varandra.
     Men genom att använda slanguttrycket "stenad" i rubriken får den präktiga borgaren (moderat = måttlig, i avsaknad av någon definitiv karaktär) alltjämt en negativ signal - bara subkulturellt patrask och förortsslummen blir ju "stenade". DN:s läsare slutar som lätt yr i huvudet (helt utan droger!) eftersom nyheten i sig var positiv.
I bakgrunden ligger naturligtvis statens anspråk på den enskilda individen, statens i Sverige ovanligt uppenbara vilja att styra och kontrollera folkets tankemönster och beteenden och för detta använder sig av medierna. Särskilt tydligt har detta blivit efter internet, när samtliga stora svenska tidningar inom loppet av ett år eliminerade nästan alla möjligheter för svenska folket "tycka till" i anslutning till det journalistiska materialet. Folkets röst avslöjade alltför tydligt mediernas ärende som var maktens ärende!

Den unika svenska möjligheten för folket att länka sitt eget bloggkommenterande till nättidningarna eliminerades helt på bara ett år, förutom en och annan sporadisk länkmöjlighet i DN och branschtidningen Resumé (som ingen utom mediekratin läser). Jag noterade tidigare i år att Aftonbladet t.o.m. dödat vitaliteten på sina nätsidor genom att röja bort Facebooks kommentarränna, som t.o.m. fick en kortare livslängd än blogglänk-systemet. Tydligen har AB fattat att tidningens själva själ krävde en sorlande "pöbel", för sedan en tid är kommentarrännan tillbaka igen!

Men nej, på det hela taget har folket ingen vän i medierna som styr deras innersta tänkande mot schabloner så att deras individualitet tynar bort. Ingen ska låta sig luras av att kvällstidningarna då och då lyfter ett ömmande fall där någon ur folkdjupet kommit i kläm mellan myndigheter eller råkat ut för annat ofog.

Inga tidningar kommer heller att göra stora specialreportage om den svenska vapenindustrins faktiska skadegörelse i länderna dit vapnen säljs. Notera att när mediekratin nuddar vid den svenska vapenindustrin är det i händelse av etiskt tvivelaktiga affärer med länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. Budet till den mänskliga rasen, ”Du skall inte dräpa”, är inget som mediekratin hörsammar och synar den svenska industrin ifrån.


Vad har då allt detta att göra med den här bloggens ärende? Ja, astrologin fick snart maka åt sig i takt med att bloggaren vaknade upp under regeringen Reinfeldt och såg det politiska taskspelet för det bedrägeri mot folket det är. Möjligen kan man återknyta till horoskopet för första gången "Tredje statsmakten" sågs i tryck. 

Med fördel kan den kartan analyseras och jämföras med dem för chefredaktörer som Helin, brottsdömda Mattson eller en viss Wolodasskij som gärna tjänar pengar åt DN:s aktieägare genom att ta in annonser från Sverigedemokraterna och samtidigt har mage att tala om etiska principer i sina ledarkommentarer till det stundande valet. Bestickande nog saknas SvD:s chefredaktör Fredric Karén i den här skaran av högervridna hjärntvättare. Sedan han tillträdde tidigt 2013 höll han under den här bloggens sista verkligt aktiva år en låg profil. Men ett kort inlägg om den kartan kommer. En bättre illustration av Storfinansens lojala arbetsoxe har sällan skådats.


____
* Bloggaren är själv inte cannabisbrukare men har ungdomserfarenheter. Dessa  bekräftade att cannabis är en vida bättre rekreationsdrog än den miserabla alkoholen som är både skadligare och utlöser mer negativa attityder.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Ja, kanske DN faktiskt håller koll på denna blogg, för vid det här laget är faktiskt ordet du kritiserade - stenad - borttaget och ersatt med "påtänd".

Seaward sa...

Just en förbättring! :-)