Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 10 april 2014

Russell Brand bortom ont och gott - där Det Goda vilar




Russell Brand har uppträtt i Stockholm med sin show Messiaskomplexet och AB:s utsända gillade det hon såg.

Att han "predikar att vi ska kunna hålla flera motstridiga tankar i huvudet samtidigt – som att Gandhi var en hjälte, men också en vidrig make", får mig att tänka på hans extremt dualistiska horoskop, där såväl Månen befinner sig i duala Fiskarna och så även ascendenthärskaren. Båda är till och med placerade i hus som i naturligen korrelerar med duala tecken! Det är troligen detta som Sandra Wejbro upplever som hans blixtsnabba tänkande som gör henne "fullkomligt överkörd av den språkliga skärpan." 

Ett horoskop färglagt utifrån tre tre kvaliteternas
blandning såsom förmedlande av positionerna hos
tecknens planetära härskare

För språklig skärpa kan man särskilt observera det merkuriska tredje huset, som hos Brand också visar sig rymma den enda oblandade kvaliteten: medvetenhetens Sattva guna utan någon frestelse från Mörkret. Jupiter hemma i negativt härskarläge har räddat Brand under sina egna många excesser (se vidare inlägget om Zeus Soterios).

En annan intressant sak är blandningen av medvetenhet och passion i hans Stenbocksascendent - förstå mannens attraktionskraft på båda könen! Han är en vild bock men Venus i feminina Kräftan mittemot ger också ett extremt effeminerande drag. 

Mixen av medvetenhet och passion är extremt intressant eftersom det är Saturnus i sattviska och extremt cerebrala Tvillingarna som gör det här till en tänkande stenget och inte bara en kåt, brutal och maktlysten dito. Fast det här är ett närmast obegripligt horoskop där alla motsatser stöts och blöts mot varandra! Se bara hur han har den onda daimonens Jupiter i kombination  med den goda daimonens Mars i kombination i tredje mentalitetshuset!

Rubriken anspelar på att det bortom den sociala anpasslingen, den lilla människan med sina dygdemönster existerar en större godhet som Platons Det Goda som för den som saknar filosofi ibland ser ut som ren och skär ondska. Judarna brottades med teodicé-problemet och tvingades också inse att godhet för Gud är något helt annat än människor med deras korta liv och obefintliga insikt i sina själars bagage av dålig karma kan uppfatta. 

Mycket i Russell Brands horoskop talar för en ond och kanske förvirrad slyngel, och bryter man ned hans livslinje i planetära faser (dashas) är det mycket möjligt att man skulle kunna ta fram hela perioder av becksvart mörker. Men troligen inga kolsvarta perioder eftersom Ljuset arbetar så starkt genom det här livsödet. Kartan är som en hysterisk version av den kinesiska yin-yang-symbolen som tecknar att även Ljuset rymmer ett frö av Mörkret och att i sinom tid - i tiden - det som syntes så propert och rätt bara var inkörsporten till djupaste mörker.

Men bortom denna relativistiska värld av tillfälliga åsikter och relativt gott och ont såg både kineserna och judarna och de bästa av de grekiska filosoferna ett absolut Gott, grundat i inget annat än dess egen överflödande perfektion. För att förstå ett horoskops förhållande till det högsta goda rekommenderar indisk astrologi (eller är det här mitt påhitt?) ett noggrant studium av det nionde huset, "horoskopets bästa hus" (detta är en indisk trossats). 

Nionde och Jupiter indikerar den eviga religionen och det universella dharma - en hinduistisk term som är påfallande lik den kinesiska Vägen (tao/dao) som förmodligen också är vad de första judekristna syftade på när det kallade sig "Vägens anhängare". Och "Vägen" synliggjordes naturligtvis i planeternas vandring! De första kristna - innan de ens fått det namnet - var astrologer!

För Russell Brand visar sig det nionde husets tillfälliga ägare vara synonym med hans atma karaka: ingen planet kan överträffa Merkurius som nått den trettionde graden (av Oxen). Detta faktum, plus att Merkurius befinner sig i det nästbästa huset, andesjälens individuella dharma, gör Brand till "en på miljonen"! Han är en av "de utvalda" för vår tid, i linje med bibeldictat "många har kallats men få är utvalda", en märklig mening som röjer författarens djupa och astrologiskt influerade tro på själens predestination: vi är här med ett livsuppdrag.

Faktum är att det universella dharmas signifikator ockuperar och verkar genom det individuella dharmas hus (och Merkurius natur typiskt föregår SOLEN som dess härold) förklarar mer än väl varför han kallat sin show för "Messiaskomplexet". Brand är djupare än Djupet, ytligare än Ytan. Han verkar in på sin samtid från en plats bortom tid och rum. 

Ett andligt mer "homefree" horoskop är svårt att föreställa sig, men som någon insiktsfull kinesisk tänkare en gång sade, "Gud är inte god på människors vis". Våra råtthjärnor kan helt enkelt inte processa tillräckligt mycket information för att i vissa fall ens börja ana Väldigheten.

*****

Se även en tidigare kommentar till Brands horoskop.

Inga kommentarer: