Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 16 april 2014

Den andliga filosofen och bitterfittan i DN

Den som i DN läser kulturskribenten Malena Rydells sågning av fräcke unge judiske filosofen Alain de Botton ("stjäl från religionerna för ditt eget tänkande, där finns guldkorn"), kan fråga sig på vilken sida Rydell vaknat. 

Hon avfärdar Botton som ett typ rikt överklasslyngel och ömsom ironiserar och förfasar sig som den bottenlösa sekularist hon är över hans idé att gamla tiders dygdemönster har något gott att tillföra människan. 

Hon beter sig med andra ord som en Djävulens dotter i religionshatiska Stockholmstidningen DN - numera utan rikstäckande anspråk och enbart ett organ för hjärnttvätt av de konsumtionsinriktade moderaterna som flockas i huvudstaden.

En snabb kontroll av de bådas himlar visar mycket riktigt där den unga manliga filosofen sjuder av inspiration och intelligent kreativitet, där har DN knutit till sig ännu en dov och harmset svullen röst från de dödas rike. 

Genom att rita bådas kartor som en naturlig zodiak - som enbart betonar zodiaktecknen som rena platoniska idéer (de Buttons "dygdemönster"!) blir detta extra tydligt.

Den sekulärt fostrade filosofen som ändå ser värden i religionen:


De lätta och livsbejakande Eld- och Luftelementen dominerar


En typisk röst från underklassen som nu klättrat några pinnhål uppåt och enbart företer den vidrigaste sortens klassresa: materalistisk normlös och korkad:


De tunga och mot det Sanna Livet fientliga
Vatten- och Jordelementen dominerar
- se inlägget Kvinnor är inte värda livet

Det är signifikant att Rydells Draksvans, huvudlöst blind och inställd på att kapa huvudet av andra såsom den själv just blivit halshuggen (för sina synder och sin hybris) söker klämma åt saker som händer i Väduren. Ser man på filosofens karta hittar man just ett psyke av den stoiska och mer formalistiska (Saturnus) typen just i Väduren. T.o.m. en andligt blind kulturskribent kan tydligen uppfatta något litet via demonens draksvans.

Annars är det naturligtvis Pytons axel - den sataniska axeln - som dominerar underklasskvinnans ogina rapport om de Bottons senaste bok. Att ha sitt psyke/Månen klämd i en libidinös axel (Mars/Venus) i detta havererade klimat visar vilket bottenlöst hat monstret Pyton hyser mot religionen. 

Se ett antal andra hatiska kvinnor i Drevets psykologi och antikens tolv tempel samt en lindrigare version: Zweigbergk och attacken från Pyton.

Vad har i detta läge Rydells Sol i Skytten (samma som filosofens) för chans att söka sig framåt mot mer ljus och insikt? Hela horoskopet är så baktungt (Månen) att hon aldrig kommer att höra något uppbyggligt från sitt eget låga psyke. 

Det här är samma mån- resp. soltecken som hos den andligt helt förblindade Anders Borg - mannen som vill återskapa fattigdom i Sverige genom att riva välfärdssystemen - och med regeringen Reinfeldt hann riktigt långt på den vägen.

Jag säger inte att alla med Månen i Oxen och Solen i Skytten är Satans avkomma, men i ett horoskop där man sätter Månen som "psykascendent" hamnar tyvärr Solen (intelligensen) i korruptionens och dödens åttonde hus. 

Men även i den naturliga zodiaken tecknas underligheter kring Skytten, normalt dygdens och samvetets och religionernas tecken. För då den sekulära Rydell befinner sig nämligen Solens disponent Jupiter själv i rollen som den onda daimonen - ägare av tolfte huset för världslig förlust. Eftersom Jupiter är en naturlig välgörare lyckas indisk astrologi salomoniskt pressa fram en kompromiss här: tolfte huset är bra för dem som söker själens rening och befrielse (moksha)! I övrigt är det ett hus som är ondskefullt.

För riktigt låga kräk blir således religionen något ont, ett problem som hotar dem med materiella förluster. Religionen får klä skott som den onda daimonen! Så synd att dessa fördömda själar inte förstår vad de Botton fattat trots sin skämlska attityd ("sno från religionerna") - att religionen är början på sann rikedom!

Jag kommenterade visserligen de Bottons karta i kritiska ordalag 2012, men i jämförelse med DN:s kulturskribent liknar han likväl världens frälsare från dess egen låga prylfixering och hat mot de eviga och immateriella värdena ("dygderna")!

Inga kommentarer: