Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 8 mars 2014

Musikern som brände ett lass karma


Jah Lloyd (Pat Francis) på 1970-talet

När jag tände på (!) den remarkabelt ganja-höga och småsluddriga jamaicanska rapparen Jah Lion i producenten Lee Perrys händer 1976 hade jag ingen aning om att jag redan hört honom under sitt rätta namn Pat Francis - en skönsjungande artist i en enstaka inspelning från 1971 ("Know yourself black man")..

I en intervju från 1995 erinrar sig Pat hur Lee Perry gav honom ett nytt artistnamn: 
Scratch (Lee Perry) always had enough words. Like he call Max Romeo "White Belly Rat"...  He called me Jah Lion. I say, “why you call me Jah Lion?” and him say “you move strong.” Might be physically or musically strong. But he called me Jah Lion different from Jah Lloyd….
Föga anade väl Lee Perry att han gick rakt in i tingens hjärta och plockade fram Pat Francis sideriska soltecken Lejonet! I västerlandet skulle han ha kallats en Jungfru, precis som Nina Persson. Varifrån fick hon impulsen att döpa sitt senaste album från? ANIMAL HEART. Lejonet ÄR hjärtat i kroppen.

Men Jah Lloyd hade inte mycket känsla för att likt dagens västerlänning bygga sig ett "varumärke". Musikkännarna visste alltid att han kallade sig Jah Lloyd före det kortvariga samarbetet med Lee Perry, och jag fattade galoppen när han återvände till sitt äldre dj-namn 1978. Men diskografer har också identifierat hans omistliga röstkvalitet på en obskyr jamaicansk singel där han framträder som en Jah Ali. 

De här musikerna hade roligt medan de levde livet! Till skillnad från en borgerlig svensk, fånge i sitt livspussel och Reinfeldts milda slavdrivarpiska: "Du är väl nyttig och lönsam så din arbetsgivare kan bli rik på dig?" Slaveri visste de svarta jamaicanerna allt om.

Dessutom försökte Pat Francis sig på producentyrket på lägsta gräsrotsnivå. Det blev bara en handfull skivor under hela hans liv. Han blev åtminstone en fotnot i reggaehistorien, en underdog som alla älskar sedan han gått bort och priserna på de gamla originalskivorna stiger en bra bit.

Pat Francis och ljudingenjören King Tubbys skiva "Herbs of Dub" från 1974, med dub-mixen i dess tidigaste och mest primitiva utvecklingsfas, såldes nyligen på eBay för en tusenlapp trots att musiken lätt går att hitta på ett otal återutgivningar och drösvis av tjuvar på nätet tillhandahåller kopierade mp3-filer. Men det är väl något visst med att hålla ett äkta objekt från en annan tid i sina händer...


Diskograferna lär väl aldrig reda ut den jamaicanska musikens komplexitet, de gamla hjältarna har alla dött och vem finns kvar att säga vilken av de här lokala pressningarna av Jah Lloyds nästmest kända låt som kom först? De härrör, så vitt jag förstår, alla från cirka 1974-75...


Sen kommer skivorna från gräsrotsartisterna ofta i olika färger också. Men det verkar mest ha berott på vilka färger tryckeriet hade till hands. Pressomgångarna var små och 200 kopior senare kunde etiketten eller texten ha fått ny färg...

Men det här inlägget ska inte ägna sig åt den inverterade estetiken inom reggaen (ju fulare och mer talanglöst, desto bättre), utan om det morbida. 

Följande astrologiska snabbkoll på "dagen då det är dags", är inte för dem som odlar sin dödsskräck! Det kan passa att lägga ut texten idag, då 239 passagerare förmodas omkomna i havet efter att ett flygplan kraschat efter avfärd från Malaysia (DN).


*****

Wikipedia uppger bara att Pat Francis dog 1999 av en lung- och astmarelaterad orsak, men från någon annan källa snappade jag upp att han hittades utomhus en morgon, liggande på gräsmattan i en park i Kingston. 

När jag för första gången ser horoskopet för en av mina gamla underdog-favoriter, och lägger dödsdagen ovanpå födelsehoroskopet, framtonar tydliga ting.


Ytligt sett attackerar turbulenta Mars i transit Stenbockens tecken, där Månen låg både då Pat föddes och då han dog, 51 år gammal. Olycksbringaren stod även i andningens Luftelement då han föddes, och med Mån-Stenbocken som en nödascendent är han född med olyckan i luftvägarnas tecken Tvillingarna och dessutom i ohälsohuset. Ska man skratta eller gråta när man ser hans första LP med den djupt inhalerande gräsrökaren på omslaget? Ett förebud?

Modern dog redan när Pat var åtta år enligt wikipedia och han lämnade skolan redan vid tolv - det senare  varför jag alltid har reagerat på hans ordfattigdom när han rappar. Det låter som om han har någon kronisk talhämning och måste tvinga fram varje ord, men i den omvända estetikens musikform gör hans märkliga sätt att leverera extremt knapphändiga fraser smått unik. 

Ibland funderade jag om han var mentalt efterbliven, så udda var hans röst och artistiska framtoning! Men han sades han en kufisk form av humor och när man ser en Måne i ogenomtränglig Jord och en Sol i härskarläge i eldiga Lejonet som bränner på inser man strax att här finns någon slags hämning eller blockering i det totala systemet. Människan tog sig fram genom Lejonets rena viljestyrka.

För Månen är negativ och det är Gränsdragaren, svagt placera i Kräftan också. Faktiskt, här kanske man ser det genomnegativa ominat om modern eftersom Måne och Saturnus (Liemannen) bildar en ömsesidig reception MEN i den negativa Jord/Vatten-polariteten ("av jord är du kommen...")

I likhet med Anders Breivik som gestaltade norrmännens sjukliga sekterism och främlingshat just en tid då nationalhoroskopets Lieman pekade på den transiterande Saturnus via det indiska trekvartsvarvet - 270° - eller talvärdet 10 tecken, dvs. en symboliskt sluten cirkel (även fast det återstår två zodiaktecken), precis på samma sätt verkar Pat Francis extremt klena natala Saturnus mot den Saturnus som vandrade genom sitt fallna läge i Väduren 1999. Här, menar jag, aktiverades gränsen för hans liv på jorden.

Dessutom kan den uppmärksamme inte ha missat de demoniska noderna som upphöjer och sedan halshugger människor som fångats i den sublunära sfärens grepp. Jag har inte tittat på vem av Saturnus och nodaxeln som färdas snabbast från dygn till dygn vid den här tiden, men ett är säkert: Pat Francis där en säkert obehaglig kvävningsdöd i samband med ett astmaanfall när den vulgärt förstärkande demonen Rahu står GRADEXAKT med stryparen Saturnus!

Denna pekar i sin tur via 270° på Saturnus i tiden. Den transiterande Saturnus opponerar sig dessutom mot Mars i Luft och det är ett år då också befriaren Jupiter opponerar sig mot sitt natala läge i Pat Francis horoskop. Slutligen dör han ett dygn då "livets utgång" eller Månen i dess ultimata signifikation står i samma tecken då han föddes. 

Jupiter som triggar sitt natala läge via opposition kan tolkas som en lätt död, och det är möjligt att det faktiskt var en ganska snabb process, över på några minuter.

Jag hämtade fotot på denne vänlige man från nämnda intervju, en hjärteknipande och egentligen ganska sorglig berättelse gjord bara några år före hans död. Det liv som var Pat Francis verkar utifrån månhoroskopet, Solen i åttonde huset och den svaga Saturnus mest ha varit ett mellanliv där han brände av något negativt karma från ett föregående liv. 

Det var chockerande att upptäcka att han hävdar att han gjorde Congos "Fisherman" men att bandet spelade in låten bakom ryggen på honom. Det är en av de mest magiska reggaelåtar som skrivits men inspelningen är förstås pur magi den också (Lee Perry!). Vad hade kunnat bli av denne man om inte den lägre sublunära delen av horoskopet - denna gyttja mellan Vatten och Jord - bjudit på ett så envetet motstånd mot Sol-Lejonets vilja att öppna dörren och träda in?

Inga kommentarer: