Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 mars 2014

Mick Jaggers putmun och borgerlig girighet


Det slukande gapet och "att uppsluka" - antika uttryck för
såväl den bottenlösa Ondskan som för döden

Ruby Mazur, designer till världsberömda logotyp med Mick Jaggers putmun talar nu ut och säger vad den här bloggen redan den 19 mars noterade apropå rocksångaren och affärsmannens sjukliga girighet i horoskopet. Hade Jagger älskar något annat än sig själv och sina pengar hade han hjälpt flickvännen. Istället hängde hon sig, desperat med 40 miljoner i skulder (AB). 

Det intressanta är att Mick Jagger föddes till siderisk Oxe som sitt kroppsliga och ego-relaterade uttryck, tecknet som fysionomiskt tecknar munnen. Tanken om ett svart slukhål eller kanske t.o.m. den fornnordiska (=persiska) mytologin om Ginnugagap ger sig - ett tänkt tomrum före skapelsen.  

Wikipedia associerar ordet till grekernas Tartaros en avgrund som i den grekiska versionen av judarnas bibel kallas abyssos och syftar på  en första och ofullbordad skapelse (Gen 1:2) eller hebréernas tehom (ett virvlande vattendjup) - en bestraffningens plats enligt de judiska föreställningarna vid tiden för Nya testamentet.

När Jesus varnade för det yttre mörkret, "där ormen aldrig dör", är vi exakt tillbaka till dessa ålderdomliga bilder om Ondskans essens. Ja, perserna såg inte Ondskan som urvattnade västerlänningar gör, som frånvaron av det goda, utan som en aktiv substans i egen rätt. Naturfilosofen och den platonska avfällingen Aristoteles talade också om en ond primär materia, så negativ att den aldrig kan anta någon form. 

Men människor som via Djävulen kommer i närheten av det bottenlösa svarta hålet - den gapande mynningen som bara vill frossa och frossa på andra - det är dessa människor som ger denna orm olika ansikten - bland annat Djävulen. Jesus använder också ormen som symbol - troget den judiska historien om Moses i slaveri under egyptierna och där bevisar sig ha större kontroll över ormen än faraos spinndoktorer.

Se hur Svenskt Näringsliv - Satans ansikte i Sverige - dör skamdöden i dessa dagar när män i höga befattningar avslöjas med att utfordra småbarn med vatten och hårt bröd för att garantera sina egna vinster. Så ser Djävulen ut i praktiken.

Man kan fundera över den indiska och hellenistiska traditionen som båda menar att Månen är "upphöjd" i Oxens tredje grad, dvs. på rät linje med den onda stjärnan Algol. Vad betyder det? En uråldrig astrologisk vink om att det är Djävulen som äger Oxen, pengarna, de infamt ointressanta frågorna om kostlära och hela denna världen (se, lustigt nog, dagens första inlägg om dietisten som blev utbränd - Solen i avföringens tecken i opposition mot Algol i kostens Oxe). Jag förespråkar inte undernäring men säger som Jesus, att människan inte lever av vatten och hård knäckebröd allena. Men det är den vuxna människan. Att utspisa barn på ett privatägd barndagis med fattigmansföda - det var gränsen!

Hoppas nu att Jonas Sjöstedt manövrerar starkt fram mot höstens val. Hans horoskop är unikt i svensk politik. Fredrik Reinfeldts moderata licensskolkare Cecilia Stegö Chilò har nu fått komma in från kylan och intervjuar på ledarplats i Svenska Dagbladet vänsterpartisten. En eländigt usel artikel, där det stinker illvilja om slutmeningen - den korrupta kortlivade kulturministern hoppas att makten ska korrumpera även Vänsterpartiet så att deras dröm om ett postkapitalistiskt samhällssystem tynar bort! Notera hennes bjäbbiga mothugg överallt i texten. Det är som att läsa en tioåring i det som var en "fin" dagstidning. Högern vrider sig i dödsångest när sådant här publiceras!

Likväl har hon heder nog att mellan sina aversiva kommentarer citera Sjöstedt tillräckligt mycket så att också borgaren kan förstå vad (v) vill. Det är en fantastisk framtid mänskligheten går till mötes.

Jonas Sjöstedt horoskop är väl värt att studera. Här är en man med vision och den jordnära känslan (Månen i Jungfrun) som vet att svenskarna är ett klent folk som måste vaggas till ro - precis som Reinfeldt gjorde innan han iscensatte sin destruktion av landets välmående för att betjäna Kapitalet. Det finns något avdramatiserat över Jungfruns tecken som tydligen fortfarande fungerar väl med det svenska kynnet. Och den gamla svenska kartan från 1809, klassklyftornas Sverige, förklarar mycket. Det känns nästan som om det horoskopet fortfarande lever kvar och kontrollerar allmogen.

Se det gamla nationalhoroskopet i Svenska fattigdomens historia för dummies. Titeln inkluderar mig själv då jag inte är någon hejare på svensk historia.


1 kommentar:

Havsörnen sa...

"Demokratin blir inte fullständig så länge den inte har räckvidd in på ekonomins område."

Det är nästan så man överväger att inte rösta helvitt i år.