Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 mars 2014

Hållbarhetschefen på H&M: skadebegränsare, hycklare och hörsam mot dharma!

H&M:s hållbarhetschef genomgår Storfinansens sedvanliga koreografi - tillträder 2011 som chef i klädföretagets nyckelroll som skadebegränsare och t.o.m. skadeförebyggare mot potentiellt skadliga skandaler i de låglöneländer multinationella jätten suger ut - och skördar magiska 3 år senare titeln som årets affärskvinna enligt tidningen Veckans affärer (DN).

Med tanke på den "internrekryterade" Helmerssons Måne (det privata) och Jupiter (framgång) i statustecknet Stenbocken har företaget verkligen hittat rätt person med rätt fixade tandrad att skapa företaget goodwill. 

Att läsa "Klädd för ansvar" i SvD/Näringsliv från 2011, då hon tillträdde som chef för "hållbarhetsfrågor", är instruktivt. Redan rubrikens "ansvar" är Stenbockens honnörsord (det som regeringen Reinfeldt så katastrofalt försökt monopolisera på utan att ha en suck om vad verkligt ansvar mot samhällsmedborgarna är.) Stenbocken som enbart livets yt-dimension märks tydligt i rubriken, som anspelar på Sveriges yt-ligaste popexportörer - Dressed for Success.... 

Med själva ordet "hållbarhet" tänker man på Stenbockens härskare Saturnus som i rollen som Fader Tid (Kronos) naturligtvis knyter an till allt från Hitlers galna dröm om ett nazistiskt tusenårsrike utan några degenererade folkslag till Helmerssons Stenbock som drömmer om råmaterial till textiler som kan användas om och om igen utan degenerering. Helmersson använder inte riktigt samma ord men det hörs att hon drivs av samma bakomliggande arketyp som alla som tror på tusenårsriken här på Jorden.

Eftersom H&M är lika cyniska som något storföretag som letar upp de fläckar på Jorden där folk har det som sämst och lönekostnaderna blir försumbara (Helmersson säger det själv i SvD 2011) ska man med "hållbarhet" i lika hög grad fatta hållbarhet för företagets IMAGE, bilden Helmersson ansvarar för av någon som verkligen bryr sig om de anställdas villkor, men där det är företagets HÅLLBARHET och behov att hålla skandaler på avstånd som åsyftas. "The bottom line" är naturligtvis pengarna.

Stenbocken är dessutom via sin härskare Saturnus zodiakens representation för begränsning och kontroll och när månascendenten (nästan alltid träffsäker om individen är berömd eller har skaffat sig position) placerar det glättade jupiteriska mån-psyket med dess framgångsleende i OLYCKANS OCH FIENDSKAPENS SJÄTTE HUS, då kan vi verkligen genomskåda den här patetiska arbetstiteln, "hållbarhetschef". Det handlar enbart om att förebygga skador mot företagets ryktbarhet. 

Som den förebyggande versionen av den organiserade brottslighetens städpersonal kan man bäst förstå Helmerssons roll i Asien. Och detta är ett annat av Saturnus och Stenbockens favorityrken: poliskommissarien som med händerna på ryggen myndigt patrullerar låglönedristriktet och med vakna ögon söker tecken på allt som skulle kunna skada Hennes & Mauritz renommé. Omsorg med den enskilda sömmerskan i låglönelandet finns inte på kartan för en Stenbock som PER DEFINITION tänker på den systemiska, organisatoriska nivån - policysättarnivån.

Slavdrivaren  Saturnus halshuggen i olyckans 6e hus.
Den framgångsrika ytan - Jupiter i Stenboken -
bygger på effektivt undanrörjande av fiendens argument
om Rovkapitalismens härjningar.
Så står det i klartext på himmelen själv.
(Jfr Fredrik Reinfeldts Saturnus i slaveriets 6e hus)

Hyckleriet tecknas av Satans illmariga grin i början av Oxens tecken och hur den här angriper freds- och harmoniplaneten Venus i mörka Skorpionen. Den här korrumperande influensen är naturligtvis det fusk poliskommissarie Helmersson spejar efter i låglöneländerna, men i lika hög grad hennes corporate bullshit som tidningarna tävlar om att citera.

Samtidigt kan man se kvinnans uppriktiga önskan om att skapa hållbara material eftersom hennes attraktionskraft - Venus - både är given av Djävulen, denna världens härskare, den kände svikaren som tar tillbaka allt igen just som det kändes som bäst. Den döende Venus i Skorpionen som mottar löftet från Satan att välja hans gigantiska rike som spänner över många länder och går under många namn (H&M är bara ett av dem), motiveras inifrån av Skorpionhärskaren Mars som från Väduren VILL DET NYA. Vill förnya slitna och döende kläder, vill kretsloppstänkandet. Antingen kan man se detta som en god sida hos Helmersson eller som att hon är dum bortom de dumma som inte förstår att hon är lurad in i en show hon inte kan se de yttre gränserna för.

Exkurs.
På temat Faust och att sälja sin själ till Djävulen, lyssna till Paddy McAloons / Prefab Sprouts geniala senaste album Crimson/Red från förra året. Låten om kontraktet med Djävulen är, i sin förrädiska enkelhet, nog det ruskigaste jag hört på år och dag. McAloon ÄR ett musikaliskt geni - till skillnad från vissa andra som bara klär upp sig för framgång...

Halvblind och halvdöv har han lyckats skapa tio av sina bästa kompositioner någonsin Aldrig har jag hört en Prefab-skiva som varit så här bra från början till slut. Visst, albumet låter väldigt jordbrunt och mörkt i mixen - han hör inte längre några höga toner, men det förtar inget av den överjordiska skönhet i melodierna han ännu kan skapa.

McAloon är djupt religiös och jag tror religion är nödvändig för att genuin kreativitet. Sekulära människor nöjer sig med tvådimensionell musik eftersom de bara lyssnar med yttre öron och plagierar (fast sämre) förlagor som föregått dem. Sätt en bolagschef med Helmerssons intresse för siffror att styra verksamheten och skivmärket tappar snart allt intresse för dem som uppskattar musik. På skivan Crimson/Red har någon Prefab-kännare identifierat något litet som är återanvänt men jag hör enbart sublimt nyskapande.

Men H&M-kvinnan handlar inte enbart om hyckleriets proaktiva kontroll av företagsimage. För enligt samma månascendent - som alltså beskriver psykets förståelsenivå, låt vara en låg nivå som inte alltid rimmar med den objektiva eller gudomliga morallagen - så ser hon på sin aktiva livsgärning, sitt solära livsuppdrag, som "dharmiskt". 

Solen står nämligen i nionde huset, den indiska astrologins viktigaste sektor eftersom den indikerar det universella dharma.

Den indiska filosofen Sri Yukteswar "missionerade" i början av 1900-talet för de primitiva amerikanerna och introducerade sin version av den indiska läran om Yugas, de stora tidsåldrarna.



Se vidare: Bekämpa entreprenörerna / Yuga-läran

Enligt Sri Yukteswar är världen sedan några hundra år definitivt inne i Dwapara yuga, egenintressets och energins tidsålder. Kan det vara därför vi ser den ohämmade själviskheten figurera så starkt som problemställning på den här bloggen och i synnerhet i västvärlden som ännu håller i taktpinnen?

Upptäckten av den här indiska gurun bekräftade helt min tanke att de fyra elementen ELD, LUFT, VATTEN och JORD representerar medvetandetillstånd. Sri Yukteswar smetar istället ut dem över tidslinjen (som egentligen är en cykel som upprepar sig ut genom evigheten). Mänskligheten har just lyckas överleva sig själv under den svartaste av alla tidsåldrar, Kali yuga då hon helt och håller varit fånge i Jordelementet och enbart tänkt materialistiskt.

Se vidare om bloggens motsvarighet till Sri Yukteswars tankar om fyra faser i tidsförloppet översatt till medvetandenivåer: Lena Mellin & Fredrik Reinfeldt: Fruktan sitter mellan benen

Sedan det vi kallar "Upplysningen" har närighetens och egenintressets Vattenelement tagit över och författarna till boken "The Yugas" (se länken) noterar att under den "nedåtgående" Dwapara yuga kunde det märkas genom att mänskligheten degenererade från Luftnivån eller Treta yuga där man SÅG TANKAR och levde telepatiskt till en irrationella och instinktiv Vattennivå där man började tillbe makter och med religion och magiska medel sökte besvärja de formativa krafter som INTE FINNS I BIOLOGIN, I DET KORRUPTIBLA VATTNET, utan på nästa högre nivå - på Platons formala nivå där Luftelementets egen herre Saturnus, den själsliga formens herre, residerar.

Applicerar vi tidsålderstänkandet på individuella horoskop, som bloggen intuitivt gjort (baserat på diskreta antydningar i texter här och var), finner vi att den här affärskvinnan från H&M tillhör ett lägre utvecklat släkte än genomsnittet på Jorden. Vi är nu inne i närighetens tidsålder där energi och konsten att utnyttja energin till sin egen fördel kommer att dominera mänskligheten. Som syntes har den här bloggen -skriven av en bloggare dominerad av Saturnus i Eld och med både Sol och Måne i Luft predikat för i huvudsak döda öron. Hans och mångas med honom budskap kommer från tusentals år i framtiden, sett till den "allmänna dharmiska färdplanen" för mänskligheten i stort.

Det hinduiska begreppet sanskrit har beskrivits skickligt i tecknade amerikanska tv-serien Simpsons - av alla ställen. Där replikerar någon (familjens son Bart till pappa Homer om jag minns rätt) att "karma väl är den individuella instantieringen av det universella dharma". Tv-serier som snobbar fnyser åt har uppenbarligen skapare vars bildningsnivå är skyhögt över inte minst svenskarnas, vars två skrytuniversitet Lund och Uppsala nu dumpas från prestigelistan "100 Bästa". Har jag nämnt det svenska intellektets (tredje husets) degradering under en ond demon trettio gånger de senaste åren? 

Nu tecknas visserligen universitet av motsatta nionde huset, men den dubbelsidiga verkan i en opposition får inte gömmas - om Sverige 2002-2020 genomgår en pervers kollektiv dummerjönsperiod i det lägre intellektets tredje hus, då skadas också högskolarna i nionde huset eftersom de mottar shit for brains, störda tonåringar utan skriv- och språkförmåga och helt fullproppade i huvudet av rörliga bilder och dataspel. IT-fascismen har verkligen reducerat svensken till en lättkontrollerad och sorglig varelse.

Universitet är således ett av uttrycken för det universella dharma! Och om i universitetens uppdrag ligger den förutsättningslösa grundforskning kräken i svenskt näringsliv hatar så enormt eftersom de hatar skatt som reducerar de vinster de individuellt vill göra sig utan att tänka på att de därmed sänker landets totala kunskapsnivå i sitt kortsiktiga vinstintresse, då inser man att gudabilden av t.ex. herdepojken Krishna som förutsättningslöst och spontant trollar fram melodier på sin flöjt just exakt beskriver den gudomliga leken. Högskolarna erbjuder en plats i världen för de högsta själarna att också de spontant leka fram ny insikt som sedan eventuellt en låg materiell själ kan försöka "produktifiera" och tjäna storkovan på. Så låg är den kollektiva svenska intelligensen att högern som sökt styra in högskolorna i själsdött nyttotänkande inte ens förstår dessa självklara sammanhang.

Sri Yukteswar citeras i boken "The Yugas" och jag vill översätta en del av citatet eftersom det anknyter så direkt till den korrekta zodiaken som bygger på medvetenhet om hur världsalltet är uppbyggt (en kunskap västerlänningarna helt saknade och därmed misshandlade astrologin fullständigt genom att binda zodiaken till jordklotets dagjämningar istället för att ha fokus på världsrymden. 

Västerlänningen visade sig här vara en kollapsad själ som identifierar sig med sin tillfälliga värdplanet, en perfekt representant för den nu avdöda Kali yuga med dess materialistiska bindning. Troligtvis behärskade den gamla indiska kulturen ut ur kroppen-upplevelser så att rishis, visa män, faktiskt färdats i djuprymden och bildat sig en uppfattning om världsrymdens organisation. I vår tid (60-70-talet) har hemliga, hemliga amerikanska myndigheter testat ut ur kroppen-resenären och ytterst synska Ingo Swann för att utröna om ESP kunde vara till nytta för USA:s eviga spioneri på ryssarna.

Vi lär oss av Orientens astronomi (astrologi!) att måne roterar runt sina planeter och planeter snurrar på sina axlar tillsammans med sina månar runt en sol. Solen, med sina planeter och alla månar, har i sin tur någon annan stjärna (sol) som sin andra hälft (ett dualt system) och dessa två i ringdans fullbordar ett var på omkring 24.000 år - det är detta som skapar zodiakens bakåtglidande rörelse eller vårdagjämningens precession.

Solen har också ytterligare än rörelse - den färdas runt ett centrum som kallas Bishnunavi och som är den skapande kraften Brahmas stora centrum. Härur utgår den universella magnetismen. (Jfr Krishna - "Den till sig dragande"). Vidare lär den (Orientens astronomi) oss att denna Brahma, den universella magnetismen, reglerar den inre världens dygd eller dharma

Så även man talar om dharma som den universella morallagen eller "naturrätten" är det i själva verket "den inre världen" man syftar på. Det "här ute" är bara döda ting och attrapper, Jordelementet är kortslutningen som terminerar själens fall från högre medvetenhet. Barnet börjar med att slicka och fingra på tingen i världen och det motsvarar Oxen eller Terra - basen för alla inkommande själar. Att Venus härskar över Oxen visar att själen har en initial tendens att "somna" i det materiella och identifiera sig med sin kropp, med sin diet eller med sina pengar. Då mår Djävulen som bäst för all energi leds tillbaka in i detta låga existenstillstånd!


Givet 1900-talsastronomins fascinerande upptäckter om hur vårt solsystem är situerat i en spiralarm i Vintergatan och att galaxens centrum tycks ligga bortom Skyttens stjärnbild - han som pekar uppåt med sin pil !!! - är den här beskrivningen från Sri Yukteswar inget annat än profetisk. Som jag förstår saken sade han detta (1920) före den moderna astronomin kommit till klarhet om var någonstans i rymden Vintergatans centrum befinner sig.

Notabelt är att han åberopade Indiens astrologiska tradition! I jämförelse med denna chockerande insikt om att en annan kultur kan ha befunnit sig så skyhögt över västerlänningarnas medvetenhet, ter sig min etymologiska iakttagelse om Sri Yukteswars benämning på Brahma rätt trivial om än inte helt utan sitt intresse. 

Bishnunavi är förstås Vishnunavi - alltid dessa förbryllande varianter vid transkriberingen av ett icke-latinskt språk. Vem som helst inser att termen betyder "Vishnus nav". I den här hinduiska traditionen associeras således Vishnu också med världsskaparen Brahma. Mitt etymologiska bidrag begränsar sig till att peka på vad den helleniska astrologin kallade Gudens (Theos) tempel, det nionde huset. Och vad heter talet nio på sanskrit? Nava - nian är navet. Nionde huset är "det bästa huset" i indisk astrologi just för att det inte som det femte enbart tecknar den enskilda själens dharma - det solära logos i grekisk version - utan det universella dharma. Därför är Jupiter/Zeus/Guru "Fadern" i sydindisk tradition - planeten härskar över den stjärnbild som direkt hänvisar vidare till själva navet eller mittpunkten för vårt universum, vår galax.

Nu rätar också eventuella frågetecken om vad antikens människor menade med "världen" eller kosmos. De bildade menade med detta vår ordnade värld sedd från Jorden och med planeterna i sina sju himlar och den åttonde himmelen (gr: Ouranos) som ostkupan över hela härligheten.

Kollektivet befann sig istället i djupet av den medvetslösa tidsåldern Kali yuga och var mer eller mindre identifierad med sina produktionsvillkor. Jämför Fredrik Reinfeldts fascistiska bok "Det sovande folket" där han tycks tro att svenskarna fortfarande lever i en tidsålder som föregick vår nu 300 år gamla Dwapara yuga. Nu kan man inte anklaga honom för att förfalska och skapa anakronismer utifrån den indiska tidsålderläran, för den känner han troligen inte till, men när han falskeligen smutskastade alla som röstade på socialdemokraterna för att vara passiva bidragstagare, så dömde han sin själ till nionde helveteskretsen! Sådana lögner går inte osedda av himmelen. 

Någonstans hade han Reinfeldt en viss poäng, för sant är att det sekulära Sverige försvurit sig åt en världsbild som övriga världen sedan länge lämnat bakom sig. I Sverige håller vi desperat fast vid Newtons mekaniska universum för det är genom vår metallhantering och våra ingenjörskonster vi tjänat fula pengar - på krigsmateriel. H&M har istället specialiserat sig på att suga ut "Tredje världen" på ett mjukt sätt. Svenskarna deltar inte i passivt i ihjälbombandet av medborgare i andra länder de aldrig sett, utan köper villigt snorbilliga kläder från H&M för att ha råd att köpa mer av alla de andra prylar av låg kvalitet - men billiga! - de indoktrinerats av den store Satan att de måste ha för att leva som alla andra i väst. Från den dagen man får upp ögonen för hur små människorna i väst är, kan man med Strindbergs Indras dotter instämma: "Det är synd om människorna."


*****


H&M-chefens psyke tecknar för henne - med rätt eller orätt - att hon ska bedriva sin solära och identitetsskapande verksamhet - alstra ny karma - i niondehuset som tecknar den globala dharma - och att hon ska handla i linje med vinstjägarens tecken Jungfrun. 

Helmerssons psyke säger henne alltså att det är en god sak att alliera sig med Rovkapitalismen som koloniserar alla världens länder och har ett särskilt gott öga till de allra fattigaste människorna, där företaget kan spara ner på kostnaderna något enormt och generera mer vinster åt sina ägare.

För detta kan man inte klandra henne mer än Fredrik Reinfeldt, vars fysiska ascendent också gör hans dharma-hus ovanligt aktivt. Gud handplockar till och med de djävlar som Han behöver för att irritera "det sovande folket" och lura dem på konfekten. Är Gud då Satan?

Nej, den judiska teologi som odlades vid Jesus tid hade en annan treenighet än den som så småningom kristendomen skulle producera (med inte så lite idélån från den grekiska filosofin). Gud, enligt den här tidens judar, var "oberörbar", men nedsänkt i världen (och här används ordet i lös mening) fanns ett dualt system, abstrakt fattat som Ljuset och Mörkret och i mytologisk klädnad ärkeängeln Mikael intill tidens lut i hatisk kamp mot Satan eller Belial, "Den Värdelöse". 

I någon mening är således en ängel en kroppslig varelse, precis som Satan, men det är materia på frekvenser långt bortom de "fönster" som den mänskliga arten tilldelats. Indisk astrologi menar dock att även jordbor i varierande grad kan vara komponerade av himmelsk materia och helvetisk dito. Och det är förstås detta som är gunas, kvaliteterna. Jag vidhåller som tidigare att det egentligen bara är två kvaliteter, Ljuset och Mörkret, i synnerhet som indierna själva ser mellankvaliteten Passionen som en blandning. 

Jag skulle hellre vilja säga att man med den resignerade japanska zenbuddhismen kan tala om Passionens värld (där människosläktet som helhet håller till) som ett skuggspel. Folket i passionens våld lever som fångarna inne i Platons grotta och misstar skuggorna på väggen för det verkliga livet.

Så när allt är sagt och gjort tycks det vara blandad kompott hos Helena Helmersson, som hos de allra flesta. Hon är en nyttig idiot i en ond världsordning baserad på brottsliga värderingar, men lyckats ändå under resa i Bangladesh som inspektör komma fram till att det här "hållbarhetsfrågor" hon ville ägna sig åt. Och där tror jag att vi hör en annan sida av Jungfrun som kommit i skymundan eftersom den här bloggen kom, såg och lämnade arenan i Reinfeldts onda tid. 

Visst är åkerbrukaren (att maximera utdelningen på investerat arbete) central för Jungfruns tecken. Men en annan tråd i det här arketypiska komplexet är förstås Jungfruns renhet, t.o.m. puritanism. Jag känner flera trevliga Jungfrur (och menar med det antingen ascendent-, mån- eller soltecken) som inte alls uttrycker vinstmotivet men däremot närmast sjukligt snöat in på renhetsmotivet. Två eller tre har blivit diet- och kostfanatiker. Två eller tre är tyvärr latent invandrarfientliga (precis som bloggen upptäckt speciellt Månen i Jungfrun har en liten men mätbar tendens att bli).

Och Apropå chefens efternamn Helmersson - slå upp "helmsman" om du inte redan kan det engelska ordet - t.o.m. våra familje- och personnamn verkar ödesbestämda!

5 kommentarer:

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

This blog takes a critical stance against H&M and similar blood sucking companies but disapproves of spamming negativity without a semblance of argumentation.