Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 2 mars 2014

Det goda och det onda kvittas inte


Äkta pösmunk

Läs först i SvD högerlobbyisten och f.d. vicechefen på Svenskt Näringsliv ondgöra sig över Aftonbladets politiska ledarskribenter, Karin Pettersson med flera, och bara ge sitt godkännande åt tidningens Katrine Kielos. Det är troligen ett försök att så split på redaktionen om man nu inte med Occam accepterar den enklare förklaringen: att hon är så blå man kan bli som högersosse och därmed passar Janerik Larsson i smaken. Och att han har stor aptit framgår av fotot.

Studera sedan Larssons horoskop och fråga var det gick snett (ja, inte bara med frosseriet). Han har varit chef på ett storföretag men är numera lobbyist under parollen "fritt näringsliv" - dvs. fritt från enerverande statlig inblandning och fackföreningar som ser till att ägarna av produktionsmedlen inte gör som svinföretaget Ryan Air och Fredrik Reinfeldt angående långtidsarbetslösa i Fas 3 - sätter slaveriet i system på 2000-talet!




Visst kunde det här blivit bra. Kreativitet eller inspirerad tanke via Eld och Luft. Men indisk astrologi lär ut att man inte kan kvitta det goda och det onda i ett horoskop. Istället tenderar de att uttrycka sig genom olika områden i livet så att en man t.ex. kan vara en fantastisk företagsledare eller yrkesmilitär och sedan gå hem och slå sin hustru svart och blå. En vanlig kombination i Sverige bland män som Janerik Larsson. Brutala maktrippare.

Att han inte lyckats bli mer än vice vd i vare sig Kinnevik eller Svenskt Näringsliv och nu på ålderns höst reducerats till "konsult" skulle jag vilje förklara med just teorin om kedjan och svagaste länken.

Solen, frihetens och lätta pengarnas Jupiter i kombination med Merkurius - handelsmannen - ser ut som en svårslagen kombination. Larsson kallas också författare på Wikipedia och det är naturligtvis Månen i kommunikationstecknet Tvillingarna som älskar att uttrycka sig sarkastiskt - som i debattartikeln i SvD. (Den här bloggen skrivs också av en Mån-Tvilling.)

Med en sådan koncentration på bara tre tecken återstår bara en förklaring till att hans Lejon inte kunnat växa sig till den stora och älskande folkledare det här tecknet har i sig att vara. Förklaringen är hans extrema libido - närmast perversa sexuella lust till att göra vinst på andra människor och företeelser. 

Jag var häpen för fem år sedan men nu förstår jag mer och mer varför indisk astrologi kopplar Jungfruns tecken - kvinnan som arbetar på fältet för en rik skörd - är kopplad till fiendskapens tema. Det är näriga och själviska människor som skapar problem för mänskligheten, människor som Janerik Larsson.

Med ett födelseklockslag hade man bättre kunnat se var i människans liv den småaktiga och näriga tendensen placerat sig. Det är ingen svår gissning att den rimligen har ett världsligt starkt hus medan det generösa Lejonet (Jupiter är generös!) ligger undanknuffat i något obskyrt eller t.o.m. ont hus.

Skulle det senare gälla förstår man också att etiketten "intelligens" är felaktigt satt här, men det är intelligensens Sol med förmeraren Jupiter som ibland skapar mäktiga tänkare. Skulle istället den libidinösa fixeringen vid vinster dominera kartan kan människan faktiskt var en ren jubelidiot. Månen MED Saturnus tenderar till ideologiska fixerade tokstollar. Undertecknat har sin Mån-Tvilling OPPOSIT Saturnus - en på många sätt mer fördelaktig placering eftersom psyket (Månen) då kan stirra motpartens strukturer i vitögat och avgöra om det är något att ha. 

De med planeter konjunkt med Saturnus är bara alltför ofta fursteslickare eller ideologiskt hjärntvättade redan från späd ålder. Det är inte omöjligt att avprogrammera ett saturniskt sinne (Månen), men när det gäller Saturnus och Solen verkar den kombinationen beteckna mer ödesbestämda livsbanor, inte sällan på det viset att Saturnus sätter en gräns för Solens ambition (som är hungrig som Livet självt).

Inga kommentarer: