Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 mars 2014

Den falske kungen Anders Sundström


Sorgens och ouppfyllelsens tecken Kräftan

Jag är inte säker på att man ens i antiken tog de astrologiska förutsägelserna så gravallvarligt. Så bistra är t.ex. några av romaren Manilius kortskisser av de 12 tecknen att man knappast kan glädjas åt sitt soltecken om man är en girig och ideologiskt svekfull sosse vid namn Anders Sundström - numera rik bankdirre - eller en moraliskt kaputt partiledare som Fredrik Reinfeldt... 

Båda föddes under Månens princip Kräftan - de obeständiga organiska varelserna (som ofta också ser sig sådana), sådana som hela tiden behöver mata på med mera näring eftersom hon är ett stort svart slukhål från sin första till sista dag. Månen indikerar en fallen själ som valt världen istället för verklig moral (som är av evigheten).

Månen och Jorden hänger nära samman vilket astrologin påminner om genom att låta Månen "upphöjas" i Oxens tecken (Terra) och lustigt nog i den tredje graden där Satans stjärna befinner sig - "denna världens herre". 


Ömsesidig reception mellan Sol & Måne - men se husen!
Vad nyttjar det en människa att
vinna världen men förlora sin själ?


Månen befinner sig i Lejonets tecken långt in på eftermiddagen då Sundström föddes och givet att sinnelaget med dess orientering mot det grandiosa och stora (så typiskt för Lejonet) har Solen som disponent, och Solen "bara" lyser från näringssjälens nivå, då får vi just den här typen som bara vill ha mer. Ett omättligt slukhål.

Utifrån månascendenten vill det sig heller inte bättre än att Månen intagit rollen som tolfte husets onda daimon (det individen måste rena sig från i detta liv). Här placerar sig Månen i det första ego-huset så att alla plågsamt tydligt kan se det låga kryp den här mannen kom att bli i sitt liv.

Givet de här omständigheterna kan man ta lätt på löftet från kungavärdighetens stjärna Regulus som Sundströms merkantila Merkurius nås av. På grund av hans allmänna ideologiska orenhet och njutningslystna (mycket i passionens kvalitet här), tolkar han Regululs som bara en byfåne skulle göra: som en materiellt rik konung.

Varför jag släpar fram den utbrända statsministern nu igen, beror förstås på att även han har avsevärda problem med sin "onda daimon". Förstahushärskaren (nu talar vi äkta Jungfruascendent) har trillat in i den onda daimonens tolftehusgrepp, medan den onda daimonen (nu representerad av Solen) upphöjs och skönmålas som ett ideal i elfte!


5 kommentarer:

Anonym sa...

Läste en kort artikel i gårdagens AB om Sundström och irriterades naturligtvis, så vände jag blad och på den sidan stod att läsa om Uruguays president, som verkar vara Sundströms motpol. Han lever ett mycket enkelt liv, bor i en enkel kåk och har gett bort det mesta av sina pengar. Ack om Sundström ändå kunde ta lärdom av denne man, tänkte man. Och så blev man förstås fascinerad över att det kan finnas högt uppsatta ledare som gör som han. Han heter José Mujica, och när jag kollade på Wikipedia fann jag till min förvåning att han är född bara två dagar efter min mamma! 20/5 1935. Så skulle jag kolla jag på astrotheme om ascendenten var känd, (vilket den inte var) men där stod 20/5 1934. Men efter att ha kollat både svenska, engelska och spanska Wikipedia får man väl anta att -35 är rätt födelseår, för det anges på alla språken. Det retfulla är att månen byter tecken under dygnet - från Skorpionen till Skytten. Men eftersom han är född i Sydamerika är chansen rätt stor att den står i Skytten. Men det är intressant att han är oxe... han är ändå inte fixerad vid pengar och ägodelar tydligen, men han bor på en farm och har varit jordbruksminister, så det passar väl bra! :-) Liksom många födda 1935 har han en stortrigon i luft - Dalai Lama har den t ex också. Den kanske gjorde det årets oxar mindre "oxiga".

Ursäkta om jag avvek från ämnet - Sundström - men jag blev nyfiken på att jämföra motpolernas horoskop.
S

Seaward sa...

Det roliga med latinamerikanen är också att han har Algol/Djävulen på nästan rät linje med Solen. Ibland har jag tänkt med att "algoiserade" horoskop har en träff med Frestaren i detta liv och att vissa dukar under men andra tack vare Guds narr vaknar upp ur sin materialistiska identifikation. (Satan är ju till för att prova människans själ)

Den idealistiska livsföringen talar onedkligen för en Mån-Skytt baserat på Jupiter (och annat i Luft) - de små "fotavtryckens" element här på Jorden (förutom när det drar ihop sig till stomar av Katrina-typ) Nye påven blev ju årets man i en ansedd amerikansk tidskrift och han är född mot slutet av Saturnus vistelse i sitt positiva härskarläge i Vattumannen.

Den planeten är så stor att man kanske inte inifrån sin samtid - man är ju en tidsandas barn - kan förstå att det faktiskt pågår en slags kosmisk andning. Som jag sagt tidigare: ingen slump att det för västerlänningarna så generande Andra världskriget började då Saturnus var fallen i aggressionens och självhävdelsens princip Väduren... Född ett år med Saturnus i Skytten upplever jag att yngre bekanta med Saturnus i Väduren tyvärr inte fattar vad jag talar om. De är bundna i vår tids gissel: "det egna livsstilsprojektet". Det är typiskt den fååriga period då Saturnus faller och vittnar hur liten "själens form" blivit.

Det är just av den här anledningen, det är intressant att se NÄR det uppstår verkligt stora männiiskor och hur Saturnus befinner sig. Påven och den här presidenten talar om en bra "grundton" för hela horoskopet. Jag känner flera mycket medvetna 62or (nästan jämnåriga) då återigen Saturnus stod i Vattumannen. 60-61orna har jag aldrig haft någon lycka med (Saturnus i Jord) så det är möjligt att man t.o.m. ser hur den egna Saturnus (i Eld) föredrar en Saturnus som höjt sig över resursfrågorna och ägnar sig åt ideologi eller luftslott. Eld och Luft har synergi. Eld och Jord träter mest och kämpar för att något alls ska bli till... Latinamerikanens blandning av Luft och Jord är rätt friktionsfri. Tankar kring de materiella omständigheterna.... Alla de här grunddragen tillhör bloggens första år, men är värda att påminna sig då och då.


Anonym sa...

Ja, det är uppenbarligen så att inte alla "algoliserade" trösterikt nog inte faller för den lede Frestaren... Kom att tänka på den konsumismkritiska Nina Björk, som du har analyserat här, hon har också soldisponenten Venus i Tvillingarna, liksom Mujica (och min mamma, som inte heller anklagas för att ha bländats av ägande och konsumism). Och så har vi ju mig, med min Algolmåne (venus i Lejonet). Disponenten är tydligen viktig, som du själv har skrivit också.
Det där med årskullarna och Saturnus som du nämner, det verkar ju inte stämma, för -62 stod ju planeten i Stenbocken (Jupiter i Vattumannen däremot). Och hela 1960 stod den kvar i Skytten.

Seaward sa...

Ursäkta, jag rörde ihop Saturnus och Jupiter i Vattumannen vid midnatt igår, trötthet och hemsk influensa i kombination. Det var en "lätthet" (Jupiter) i 62orna jag tänkte på men i sanningens namn ska också sägas att min Jupiter i Skorpion skär sig med dessa människor hela tiden (dissociation, social borträngning). Det fina är att det är Jupiter och alltså inget maliciöst eller illvilligt eller saturniskt mångårigt. Snart är vi bästa vänner igen.

Anonym sa...

Ajdå,otur att råka ut så här på sluttampen av influensasäsongen... men desto viktigare då att sova på nätterna! Önskar snart tillfrisknande och en god natts sömn :-)