Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 18 mars 2014

Den daimoniske Pierre - en synsk man

Jag är medveten om att tv-programmet Det Okända pågått under hur många år som helst. Men jag har sett det kanske fyra-fem gånger. Häromdagen hade jag tillfälle igen och upptäckte då en genuint "daimonisk" andeutdrivare vid namn Pierre Hesselbrandt.

(När jag säger "andeutdrivare" menar jag den här besynnerligt svenska versionen där det är bostaden och inte människan som antas ha "problemet" - vad säger det om svensk materialism och hur den påverkar t.o.m. andligheten?)

Horoskopet är fascinerande för det påminner om Platons lära om Idéerna och de ofullkomliga avtrycken i ett lägre ”vax” som astrologiskt skulle kunna liknas vid Vattenelementet. Minns hur Solen (Eld) representerar de levande väsendena (andesjälar) så Platons lära rimmar väl om man föreställer sig hur ljusandarna - både de som lever i människokroppar på Jorden och de som stannat kvar just på andra sidan av slöjan är som kognitivt klara Eldar som reflekteras i Vattenytan - medvetanden som kan återspeglas i varjehanda lägre substrat.

Ömsesidig reception mellan religionens och
det högre medvetandets Jupiter
och energins Mars i VATTEN

Den eviga andesjälen/Solen står här i klar Eld medan dess härskare Jupiter står i gränslandet (30°) mellan Dödsskuggans dal (Skorpionen) och det nya och mer expansiva livet i frihetens Skytt, det mest gudomliga tecknet enligt antikens astrologer. Personligheten kan inte utläsas ur Solen, den är alltför högt bortom människornas göranden och låtanden.

Istället tecknar Månen sinnelag eller psyke och där kan man börja känna igen en människa i astrologin. Den här synske mannen har även psyket i glasklar Eld, i Lejonet, och hämtar därför kraft direkt från Solen själv – från den egna andevarelsen! Han såg faktiskt smått ”daimonisk” ut!

Solen bottnar således i dödens Skorpion, som å sin sida behärskas av syndens och dödens sexualenergi Mars. Krigaren och olycksbringaren står här i ”ömsesidig reception” med den gudomliga Jupiter (Skyttens och Fiskarnas härskare). En så märkligt "ren" kombination som Vatten betraktat, tills man ser attacken från Jorden som söker smutsa mannens jupiteriska bas för andlig klarsyn. Jag noterade någonstans på nätet att han vuxit upp under smått problematiska förhållanden.

Men ett potentiellt glasklart vatten och så kognitiv Eld ger potentialen till en spektakulärt seende och kännande varelse! Jag har sett andra medier traska runt de hemsökta bostäderna och levererat bara ett fåtal detaljer. Ur den här mannen flödade det fram både flera korrekta namn och ett korrekt årtal...

Förmodligen tjänar man som själ ihop till sådana här specialiserade himlar. Sätts en materialistisk orientering i rörelse i ett liv och tar skruv kan man mycket väl i ett annat århundrade föddas nästan helt under det själsdöda Jorden och ägna sig åt att trava prylar på rad (lastare på varulager eller lite finare, en som ordnar föremål på rad på en museiutställning).

Den här mannen Pierre har en så udda himmel att han uppenbarligen valt att leva bland De Levande men särskilt dem som fortfarande hålls fast av Vattenelementet och befinner sig nära det fysiska Jordelementet... Vatten och Elden talar sitt tydliga språk, men man hade också kunnat färga in placeringarna i Jordelementet och inte minst då den sataniska axeln som jag hävdat binder själen på en låg, prylrelaterad nivå. Som jag förstått det handlar Det Okända helt och hållet om låga själar som inte "går in i Ljuset" utan fortsätter att klibba sig fast vid sina subtila energikroppar och därigenom behålla ett fordon för att kunna verka i närheten av vår värld. 


Jag har länge trott att Vattenelementet kan representera energikroppen och det här horoskopet. Vattenelementet kan också liknas vid Naturen om vilken en grekisk filosof sade att hon älskar att dölja sig. Dödas andar som besvärar de som ännu är döda i sina jordkroppar skulle kunna liknas vid varelser ännu höljda i subtila Vattenkroppar, vari lusta och lidelse bort. Notabelt är att indisk astrologi menar att de flesta själar är så outvecklade att de aldrig går bortom Månen (den primära Vattenplaneten) efter att de halkat så långt ner som till den här planeten. 

Själar som vandrar "fädernas väg" är flocksjälar som är hårt bundna till sin folkgrupp, till Naturen, till Vattnet, till den biologiska reproduktionen. Med det gamla talesättet "genius är sterilt" avses förstås inte extra intelligenta människor utan vår inneboende ande, vår genius. Dvs. astrologins Sol eller andeväsendet. Jag kommer f.n. inte längre med den antika åskådningen än att man måste betrakta Saturnus och Sol som två sidor av samma mynt. Saturnus kallades antikt för "den svarta solen", Saturnur är själens form, som aldrig visar sig eftersom den är regissören som inte själv träder fram på arenan. Ut i jordelivet kliver istället Solen, en levande andesjäl som deltar i världen.

Det lustiga är att Solen kopplas till barnkärlek och faderskap, men Solen bränner och steriliserar allt den rör vid. Däremot kan Månen och Vattenelementet fånga upp en solär gnista och återskapa en tillfällig avbild i den dröm som är livet under Månen. När platonismen talar om "avbilden" avser de kombinationen av Vatten och Jord. Det är med andra ord inte de verkliga Formerna (Luft) vi ser i denna värld utan deras lägre avbilder. Solen levererar livsenergi eller prana till den fysiska varelsen så länge Saturnus form inte är genomlevd i tiden.

Den romerska nyplatonisten Plotinus hävdade bestämt att även sinnevärlden och det materiella pekar bortom sig själv, mot nästa värld - mot Luften. Jag vet inte om han skulle ha accepterat spiritister som ägnade den låga mellanstationen "Vatten" det oerhörda intresse som Det Okända gör.


Men romaren var kluven i sitt bejakande av denna världen som källa till sann kunskap, för i nästa stund kallade han det förnuft själen utvecklar i sin världsliga orientering för ”demoniskt”, medan själen, när den orienterar sig mot de eviga tingen, producerar ett annat slags förnuft, en gudomlig eros. Judarna på Jesus tid velade inte. ”Ingen människa som inte hatar den här världen har någon chans” – typ.

Jag har upplevt döda anhöriga några få gånger. Jag halvt hört, halvt sett dem. En släkting var jag varse hur extremt snabbt hon "gick in i Ljuset" med en uppenbar signal att hon inte var intresserad av kontakt längre (hon hade varit religiös i sitt liv). Å andra sidan har jag upplevt min ytterligt materialistiska fars närvaro flera år efter hans död. Så typiskt en Sol/Mars-Oxe att just vara en jordbunden ande efteråt! 

I en nattlig dröm mötte jag honom också och var då akut medveten under drömmandet att vi möttes inuti en fabricerad konvention som vi båda kände till: en medeltida tysk stad! Uppenbarligen kommunicerade två själar här med varandra med hjälp av "fotoalbum" - bilder från tidigare liv där de tidigare mötts!

Jag funderar lite på mediet Pierres Saturnus i Oxen här. Den placeringen skulle man kunna läsa som just en själslig form som har en stark förankring till platser. Hans övriga horoskop blir då en "frisjäl" som kan förnimma just sådana med bindning till det materiella. Bara spekulation - horoskopet är värt djup eftertanke! Det är fascinerande att han inte har en enda planet i Luft, vilket kanske är bra eftersom Luften i mänsklig uppenbarelse tenderar att bli en som tänder för mycket och därför kan blockera sig mot andevärlden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå 72:or och specifikt Saturnus apropå detta inlägg skulle jag vilja delge en annan 72:a med insikt! Saturnus stretar åt olika håll beroende på övriga omständigheter i en rashi, visst. http://www.flamman.se/hon-gor-humor-av-psykisk-ohalsa [1972-04-06] Hon är vass.

Mvh/Specsavers

Anonym sa...

Själv ser jag alltid på Det okända, och jag tycker alla medverkande medier är påfallande skickliga. (En enda gång som jag har sett var det ett medium som misslyckades, och de fick kalla in ett annat, som lyckades. Minns inte vem det var som misslyckades, men den andra heter Vendela, har inte lagt efternamnet på minnet.) Hur mycket och hur exakta uppgifter som mediet får fram beror nog också på hur samarbetsvilliga andarna/spökena är :-) Min favorit bland medierna är förresten Birkan Tore. Men han är uppenbarligen inte skriven i Sverige (holländare) så jag vet inte när han är född. Ett annat Det okända-medium som du har kollat är Lena Ranehag, och hon är också eld/vattendominerad, minns jag. Fast där är det tvärtom, sol i vatten, disponerad av Jupiter i Skytten (med Saturnus).

Det där med "besynnerligt svenskt problem" tycker jag är ett besynnerligt uttalande. Ofta är det ju platsbundna andar (spöken) som stökar runt och ger problem. Och såna lär det väl finnas i andra länder också. Men ibland kan det vara någon som är knuten till en viss person istället (ofta är det både och - anhöriga som "passar på" när kanalen är öppen). Och inte så sällan säger mediet något om att en medverkande person är "känslig" eller "öppen", så att den drar till sig andar, och ger goda råd om att "stänga ner".

Samtidigt som det är ett intressant program är det också lite beklämmande att det tydligen är så många avlidna som, precis som du skriver, är "outvecklade att de aldrig går bortom Månen". Det är mycket bitterhet och ånger som kommer fram. Igår var det t ex en make och far som bad om ursäkt för sin hårdhet. "Det är så dags nu" var de efterlevandes reaktion. Och så är det spökena som bott i huset och inte vill släppa taget, utan blir arga för att de nya invånarna bygger om, osv. Jag brukar tänka att det säkert är folk som hade mycket Tamas guna...
S

Seaward sa...

Är holländaren den med vitt ängelhår har jag sett honom. Jag vill minnas att han var duktig.

Jag har funderat över hur mycket man behåller av sin forna personlighet på andra sidan och vad som läggs bort i det ögonblick man "går in i ljuset". Nyplatonismen tycks placera sådana här "andar" i det sublunära eller "blott" psykiska skiktet, men sedan verkar ju en del husspökerier mest vara döda ekon som bara hänger kvar och vissa kan uppleva.

Från läsningen av Plotinus har jag blivit mer intresserad av vad andar (luft) gör hemma i sitt eget element (Luft). Det Okända verkar handla om den smetiga situationen där Luft bäddas in i Vatten - det dissociativa syndromet där två saker inte hänger ihop väl eller kan kommunicera längre. Som en Luftens ande som lämnar den fysiska jorden och går in i Vattnets upplösande tillstånd men ändå vill behålla kontakt med luftandarna som fortfarande befinner sig i Jordelementet...

Anonym sa...

Det var en bra liknelse med änglahår, för han brukar åkalla änglar... själv har jag tänkt att han liknar en luciakandidat! :-)

Ja, det finns två sorters husspökerier vad jag förstår. Dels s k minnesavtryck - döda ekon som bara hänger kvar, som du säger - dels mer störande och påtagliga fenomen, orsakade av jordbundna andar som inte velat gå vidare, eller ens fattat att de är döda. Och det är förstås de senare (och de som drabbas av dem) som behöver hjälp av medier. Och så finns förstås andar som inte är jordbundna, men som "kommer och går" - ofta handlar det om anhöriga.
Jag är själv uppväxt i ett gammalt hus med mycket "atmosfär", som hade haft mängder med invånare, och vars avtryck säkert kunde förnimmas... Men jag undrar om det inte fanns något mer där också... vid flera tillfällen hände det verkligen underliga saker. Dock var det bara milda fläktar jämfört med vad som drabbar dem som man ser i Det okända! Men nu är huset jämnat med marken... om det fanns något spöke blev det hemlöst, men jag hoppas att det fått frid...