Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 15 mars 2014

Biologen som trodde han var av bättre ras

Hittar en underbar liten faktabit som återigen bekräftar den gamla babyloniska zodiaken i en bokrecension i Aftonbladet. Det handlar om ordningsneurosens historia som den uttryckt sig i västerlänningens besatthet av att placera bilder i fotoalbum och på så sätt betvinga en underliggande ångest inför Kaosmakten. 

Det säger sig självt att det här är en sjukdom som slår till i samma ögonblick man blir en förborgerligad ynkrygg som flyr landsbygden och den intima kontakten med naturen, livet och döden och tar skydd bakom någon betryggande tjock stadsmur för att där odla en sådan livslögn att man hellre aldrig borde ha blivit född.


"Å, min smarthet!"
Francis Galton poserar med skrivdon
i hand för det egna fotoalbumet
.
Rasbiologen och inbillat överlägsne mångsysslaren Francis Galton (släkt med mannen som nödvändigtvis skulle arrangera Naturen, Charles Darwin) nämns som en europeisk tillskyndare av den borgerliga ordningsamheten. Enligt recensionen t.o.m. utfärdade han rekommendationer av vad man lämpligen skulle fylla sina fotoalbum med: milstolpar som födelsedagar, t.ex. 

Utan att trampa någon enskild på tårna är nu det här vettlösa tänkandet Jungfruns tecken upp i dagen. Så smart i det lilla och så fånig när man tar ett fågelperspektiv och börjar fråga sig vad den här jordiska geometern egentligen sysslar med!

Den ålderdomliga zodiaken bekräftas på så vis att Galtons dårskap inte alls syns via den tropiska zodiaken, som ger honom en Vågascendent. Men korrigerar man för vårdagjämningens precession är det allt petimätern Jungfrun som stiger i öster, i sitt sämsta uttryck numera känd för alla svenskar via Fredrik Reinfeldts oförmåga att hålla sig till sanningen, hans oärliga siffertrixande med statistik och allmänna tendens att också han rasbiologiskt vidta åtgärder för att skilja de nyttiga samhällsmedborgarna från de "skadliga". 

(Som om regeringen Reinfeldt hade att göra med ohyra har man med ekonomiska medel sökt göra misslyckade människor, sjuka och arbetslösa, mer arbetsvilliga genom att strypa deras näringstillförsel. Tittar man noga på vad högern sysslat med i Sverige under åtta år är liknelsen med Hitler och nazismens rasbiologi inte alls helt oberättigad!)

Ett helt horoskop i våldet på Orenheten.
Resultat: en "rasbiolog" med "svaren"
som flyttar problemet någon annanstans!


Även tidigare inlägget "Kan medelmåttor ens diskutera intelligens?" tog fasta på hur förunderligt många av rasbiologens planeter som placerat sig i den indiska astrologins "onda" hus. Den brokiga kartan ovan spinner vidare på samma tanke men låter gråsvärtan från planeter placerade i de onda husen 6, 8 och 12 läcka över och förpesta även de planeter/hus de disponerar över. 

Således förmörkas den klara Skyttens kognitiva eld/transparent besynnerligt av att Jupiter står i åttonde huset och därtill minglar med en snål och gränsdragande Saturnus som befinner sig i sitt fall, i det blott egocentriska perspektivets Väduren. 

I den mån man ska diskutera 4e huset - hemmet, den egna säkerheten, den djupa tillfredsställelsen med livet med mera - bör man aldrig lyssna på en som Francis Galton. Hans förslag om olika raser och separation bygger på en galen och korrupt människans fixa idéer. Problemet är att hög IQ kan blandas med ren smörja och då får vi mytspridare som kräver en ännu mer intelligens person att genomskåda och avslöja. 

Galton är, precis som Fredrik Reinfeldt, rena rävgiftet för en population (som per definition är "IQ 100" - normalbegåvad). Korrumperade begåvningar drar sina valser, och det är ett fantastiskt underbetyg åt det svenska skolväsendet att Reinfeldt lyckades lura folket - han är inte ens begåvad! Men det är naturligtvis betydligt smartare - och lika korrupta - hjärnor på reklambyråer och tänkarbunkrar som skapade fenomenet Reinfeldt och hans Nya Moderaterna. Allt går att sälja med mördande reklam, t.o.m. själviska imbeciller och deras livsfilosofi.

Om man beaktar de tre onda husen finns det faktiskt INGENTING som fungerar på Francis Galtons himmel. Till synes är den upphöjda Venus i det universella medlidandets tecken Fiskarna en ledande princip tillsammans med psykets Måne - dessa två är hörnplacerade och lyfts fram i fantombilden man skapar. Men Venus syndfrihet - renad i Fiskarnas strömmande och levande vatten - är en tolkning som inte håller. Disponenten Jupiter (Venus "själ") ligger lamslagen av dess motpol Saturnus och därtill i korruptionens eller den genetiska defektens åttonde hus. 

Eftersom också den hörnplacerade Månen i Skytten har Jupiter som sin "själ") får vi ett massivt budskap om att Galton själv är den korrumperade, och det är då vi förstår att självtjänandets princip Jungfrun (i grunden neutral, bara en dåre förstör för sig själv) ännu en gång tecknar en ond mentalitet som söker svartmåla andra och på Jungfruns vanliga sätt diskriminera och arrangera så att man själv framstår i fördelaktig dager och någon annan får bära hundhuvudet. Galtons och Reinfeldts delade Jungfruascendent kanske inte är mycket att orda om, men med en inkännande tolkning inser man hur lika de är. Även Reinfeldt har rejäl aktivitet i två av de tre onda husen (6 och 12) och Nya Moderaternas horoskop verkar helt styrt från det onda 8e.

Det här påminner om hur sällan "perfekta människor" föds. Och när man har ett klockslag blir alla diskussioner baserade enbart på dygnet eller Månen som en nödascendent delvis obsoleta. Nu blandar sig husen in som ett sista filter och kan sätta käppar i hjulet för det som såg så lovande ut för dygnet som helhet...

Så hur förklarar man Galtons övermaga rekommendationer till britterna hur de skulla lägga upp sina fotoalbum för att bäst spegla sina liv? Hans horoskop är synnerligen komplext, men en enkelt tanke ger sig: den diskriminerande (i bemärkelsen kritiskt urskiljande) Jungfrun har förmånen (?) att dess härskare - ascendenthärskaren! - Merkurius också är horoskopets atma karaka. Själens hunger är att organisera i linje med värdtecknet Vattumannen, den verkligt stora organisatören. 

Men eftersom Merkurius, fastän verksamt god, ligger i sjätte fiende- och olyckshuset finns det något lätt vrickat över hans praktiska tips. Den logiska och intellektuella Merkurius "verksamma godhet" kan också ha tagit en smäll genom att den inte är sin egen utan disponeras av Saturnus. Och Saturnus är som sagt fallen i egocentriska Väduren och dessutom inställd i åttonde huset för en smygande korruption.

Det är med andra ord knappast en speciellt sansad rekommendation Galton ger, att man bara ska föreviga de stora dagarna och underförstått sopa resten av livet under mattan. Tvärtom låter han precis lika galen som Fredrik Reinfeldt, en man som också misslyckats helt med att ställa sin dragning till detaljer i till förfogande för någon större och vettigare vision. Också Reinfeldt har naturligtvis en verksamt god Merkurius men precis som med Galton tycks intellektet skadat av Merkurius vistelse i "onda daimonens" tolfte hus. Om de turerna har skrivits mycket i äldre inlägg. 

Återigen är det alltså Jungfrun och Merkurius oförmåga att ta in livet som helhet som får Galton att i efterhand te sig så ömsklig. Galtons rekommendationer för fotoalbum skulle leda till en praktfull historieförfalskning som inte står nymoderaternas självlögner efter! Problemet är att Merkurius arbetar med dikotomer, uppspaltandet i ett "antingen/eller" som är en imbecills sätt att förenkla världen. För all del, också astrologin håller upp diskriminerande Jungfrun mot den opposita allt omfattande Jungfrun men lämnar till individen att själv REALISERA den här kosmiska gåtan och ta sig förbi den tankens återvändsgränd som antingen/eller-tänkandet representerar.

Inga kommentarer: