Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 februari 2014

Vem tror han att han är?




Aftonbladets länk till artikeln om tv:s egen privatspanare Hasse Aro fungerar f.n. inte. Men jag förmodar att rubriken syftar på att tiotusen gråterskor (tv-recensenter) inte lamenterat Aro när han nu slutar med programmet "Efterlyst" efter många - kanske för många? - år.

"Otack är världens lön" - men vad gick Aro och inbillade sig egentligen? Att han var någon slags idol? Tänkte han inte ens på vad det var för slags program han ledde? Kolsvart elände? Är det något att sörja när en man som man kommit att associera med totalt Mörker tackar för sig?

Ja, vi kan nu officiellt knyta Hasse Aro till tre av de verkliga mörkermän som från högerpolitiken förstört Sverige under de senaste åren. Programledaren har en lika massiv tonvikt på dårskapens och mörkrets kvalitet Tamas guna som någonsin den fejkkristna Hägglund, mannen som förstörde apotekstjänsten, finansministern Borg och hans knähund "Stridshingsten". 

Hasse Aro har nu visserligen inte ett storkors i sagda kvalitet men i samband med hans gebit - att studera det värsta i människan - notera hur åtminstone båda moderaterna har en vidrig syn på människan, en mörk åsikt om att svensken är en passiv bidragstagare och möjligen att människan i stort är ett ont kreatur. Men en kort blick varslar direkt om att vi har en rejält mollstämd pessimist här:



Inte minst kan man peka på Döden själv bland planeterna - Saturnus - som det här året befinner sig i dödens kalla Vatten - Skorpionen - och hur den lägger en blöt kall filt över livsglädjens Lejon! Det betyder i sin tur att sjunde himmelen (Saturnus) har angivit Formen - själens form - så att den fullmåne som sedan vidtar längre in i vårt lilla kosmiska ägg - betonar Månen på den dominanta Solens bekostnad. Inte konstigt att Aro så länge jag kan minnas honom sett pompöst avmätt ut. 

Britterna har ett ord för människor som är födda med det saturniska missnöjet mejslat i ansiktet: "divine discontent". Ja, Solen i härskarläge i Lejonet som en gud bland människor men med svårmodets Saturnus tungt över sig: Aro kanske har upplevt sig som en gud bland lågt avskum. Och nu förstår han inte varför ingen bryr sig när retirerar. Han levde i mörker och drar sig nu tillbaka till mörker, så vad annat kan det bli än likgiltighet?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Aro är Frimurare. Det är m.a.o. inbyggt i dessa att ha (vanlig) mänsklig hybris och i denna speciella krets känna sig förmer och utvald...

Seaward sa...

Ah - solklart. Utöver indiska filosofins något överdramatiska varning för total galenskap kan Tamas guna således associeras också med hemliga sällskap.

Läraren Jesus predikade tvärtemot mot total öppenhet, "att ropa ut från hustaken det som viskats i ens öra". Troligen en reaktion mot den extrema sekretessen i hans moderrörelse esséerna. (Kan tyckas paradoxalt eftersom han på annat ställe i Nya testamentet rekommenderar folk att efterlikna hållningen hos Ljusets barn/esséerna).

Anonym sa...

Nej, man vill inte gärna vara andlig rasist men dessa människor (under tamas guna) har nog svårt att aktivera sitt "skräp-dna"...

Seaward sa...

Jag följer inte biologin, men vad jag förstår är bilden av skräp-dna ytterst löslig och oklar.

http://www.news-medical.net/health/Functions-of-Junk-DNA.aspx

Tror inte ens man metaforiskt ska försöka översätta de tre gunas till den hyperkomplexa bild som dagens biologer brottas med. Alla kartor låter sig inte harmonieras - de kanske inte ens talar om samma verklighet!

Spännande för en novis som mig är att "junk dna" enligt länken tycks ligga sovande i tiotals miljoner år. Rester av tidigare evolution men kanske där för att ingå i något kommande utvecklingsryck?