Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 februari 2014

Spinndoktorernas rådliga positionsmarkering åt Löfven



Dagens politiska ledare i AB kritiserade socialdemokratin och påminde om att dess nya partiordförande för inte så länge sedan inte trodde någon riktigt visste vad som var höger och vänster längre. För det fick han kritik. 

Jag tror en partiledare har ett alldeles för fullbokat dagschema för att sitta ner och skriva en ideologisk replik, så man kan säkerligen anta att Stefan Löfven inte alls sagt det han som som undertecknare av. Det är en spökskrivare som fått uppgiften att säga vad Löfven, givet hans officiella historia och värderingar, skulle ha sagt i den här situationen (AB 2  - läs texten, den låter inte ens som Löfven tänker och talar!)

Det är en bra positionsmarkering, men jag påminns om att jag fick ta till en lite djupare analys för att hitta fördelarna med Löfvens horoskop framför Reinfeldts - båda männen är ju födde i den nutritiva principens tecken Kräftan, där livets mening ibland just bara handlar om att mätta magen. Det är också smart att "Löfven" talar om utbildning efter att Reinfeldt i förra veckans "psykologitimma" avslöjade hur extremt outvecklad han är när det gäller visioner om människan, livet och politiken.

Det är först när jag läser avrundningen av "Löfvens" debattinlägg jag blir lite fundersam.
"Det är inte ödet eller marknaden som styr samhället – det är vi själva som väljer väg. Den nuvarande regeringen har ägnat åtta år åt att sänka skatten och har knappt lagt en krona eller timme på att stärka Sveriges sammanhållning."
Är det verkligen ledarskribenten Karin Petterssons inlägg spökskrivaren svarar på? Pettersson inte ens knystar om något ödet, men det gjorde den här bloggen i sin spin-off på ledarkrönikan! Det kan vara så att fru Fortuna - det nyckfulla ödet till skillnad från Ananké, den naturlagsdikterade nödvändigheten - är en tacksamt populistisk figur att använda. I så fall är spökskrivaren bara typisk för den andliga korruption som utmärker varje parti som enbart talar materialism utan att grunda den i en genuin världsbild. 

En genuin världsbild som överensstämmer med universums eget slutmål kräver nämligen socialiseringen av hela jordklotet - allt för att kunna avlasta den enskilde de förgrovande begär och en "vill ha"-mentalitet som håller arten nere och gör att den ser så genant ut för ett opartiskt och klarsynt öga. Djur förklädda till människor.

Det är ändå intressant att spökskrivaren ställer Fru Fortuna mot Marknaden, eftersom detta egentligen inte är två skilda ting utan en och samma sak. Titta på alla Hollywood-filmer om de vettlösa börsaktörerna - vad styr Marknaden om inte Fortuna?

Astrologiskt skulle man kunna likna Marknaden vid "sensationalismens syndrom" - en människa bunden vid ibland helt tanklös sinneskonsumtion. Motiverad bara för motivationens skull! Eld & Vattenkriget ger en hungrande och livfull typ som passar perfekt in på börsstojet.



Vad sägs t.ex. om den här himmelen för lördagen den 23 augusti i år (och även söndagen den 24) - är inte detta ett stilprov på den omättliga närigheten, en människa i ledande position (Solen i härskarläge i Lejonet) som drivs av den irrationella eller vegetativa själens ständiga behov av "bränslepåfyllning"?

Med båda lycksökarna Venus och Jupiter i Kräftan har vi en sådan orientering mot behag, njutning och komfort för människor i chefsposition (Lejonet) att man mycket väl kan räkna med något infamt utspel från Svenskt Näringsliv den här helgen. Eller någon annan som vill ha stora och rikliga privilegier till minimal ansträngning.

Det här skulle också kunna vara ett perfekt börsklipparhoroskop eftersom det femte huset är Solens - seendets eller spekulationens hus - och har lätta vinsters Jupiter som sin hussignifikator (bhava karaka). Handelsmannen Merkurius här passar också väl i femte sektorn (som är ett allmänt lyckobådande område), men Lejonet ger en tonvikt på beslutsfattare på hög nivå snarare än på de "day traders" som har ansvar för söka förmera en viss summa pengar åt sina uppdragsgivare.

Spekulation och chanstagande ligger under obotliga optimisten Jupiter, som alltså har mycket med femte husets lek och nöjen att göra. Yuppies och andra typer av stekare leker bara så de är i princip okorrigerbara - de kommer att få smaka fattigdom i ett kommande jordeliv istället och vakna upp till Saturnus ansvarskänsla.

De här dygnen passerar den begärsfulla Månen sitt kanske mest lidelsefulla tecken, hemmatecknet, och här ligger redan välståndsskaparna Venus och klipparens Jupiter.

Men det finns också mothugg här. krigaren Mars och gränsdragaren Saturnus har slagit sig samman och söker via Saturnus kontrollerande trekvartsvarv skapa en mental form för det slippriga och ha-begärande Vattentecknet. Det är som upplagt för något större debattinlägg i frågor om människor med överdrivna anspråk på vad livet ska servera dem!

Eftersom planeterna skiftar roller som "verksamma väl- eller illgörare" för varje nytt zodiaktecken som stiger i öster på varje plats på Jorden är det överdrivet att försöka ringa in en tid och plats och säga att där hör vi den onda och överprivilegierade människan upphäva sin falska röst medan på ett annat ställe någon tillväxtkritisk röst pläderar för att tygla dem som har tappat kontrollen över sina behov.

Inga kommentarer: