Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 februari 2014

Komediregissören: Ett gott skratt åt det jordiska eländet


Mild eller knivskarp blick?

Nu ska jag vända kappan och återupprätta Jord och Vatten - elementen som, betraktade som metaforer, aldrig kommer till himmelen. Deras låga och materialistiska närighet illustreras till perfektion genom horoskop som t.ex. det för Svenskt Näringsliv eller Fredrik Reinfeldt. Mer sorgliga exempel är hjälplöst giriga vegetationssjälar som går under i knark, Whitney Houston och många andra med för mycket Vatten. Men det finns förstås lika många bra exempel. Det är bara det att den odugliga regeringen Reinfeldt kommer lätt i vägen för allt annat om man bor i Sverige.

DN fjäskar för de allra barnsligaste och kopplar Ramis till hans barnfilm "Ghostbusters" när tidningsrubriken i själva verket borde ha prytts av nästan vilken som helst av de andra filmer som nämns. 

Genomgående tema i de här filmerna är godhet, och en karaktärsutveckling. Se det temat som tydligast i "Måndag hela veckan" (en odiskutabelt större klassiker än "Ghostbusters" för den som inte bara tittar på hur mycket pengar filmerna spelat in). Men se sedan hur även "Analysera mera" med Billy Crystal som mafioson Robert DeNiros hjärnskrynklare fortsätter diskutera socialiseringen av ett rötägg. Jag kunde nämna samma motiv i ytterligare av hans filmer.

Vad i Ramis horoskop vittnar om den här tendensen? För det är ju så att vi inte kan göra något som inte redan finns inbäddat som vår inre potential. Lyckligtvis är kartan fånligt enkel.




Det är förstås Skorpionen som är värstingen som Ramis flera gånger låtit Murray spela av sin gamla komikerkollega Bill Murray. I "Caddy Shack" ("Tom i bollen") finns förvisso ingen karaktärsutveckling alls hos den idiot Murray där spelar, men filmen tillhör Ramis tidiga verk, på nivå med den infantila "Ghostbusters".

Samhället accepterar nu inte asociala rötägg och den inskolande och fostrande sidan står förstås samhällstillvända och t.o.m. politiskt korrekta Stenbocken för. Lustigt nog nämndes ett tydligt Skorpion/Stenbockshoroskop i ett nyligt inlägg som exempel på en övermaga maktmänniska helt utan humor och nu förstör Ramis hela den tesen? Alls inte. Titta på vem som förfogar över Månen i Stenbocken - Saturnus i ett ungdomligt respektlösa tecknet Tvillingarna. 

Jag har sett en äldre Ramis i småroller (troligen i sina egna filmer, har inte tänkt på den saken) och alltid reagerat på hans kärva uppsyn men som alltid varit genomlyst av något godmodigt. hungrande Drakhuvudet och Saturnus i det ungdomliga tecknet. Månen i depressiva Stenbocken gynnas rejält av en så här framåt disposition hos sin disponent. Alla Månen i Stenbocken är inte paragrafryttare och fursteslickare!

Och när det kommer till artister verkar den onda stjärnan Algol ofta nog oskadliggörs och tjänar som emblemet för en gycklare! Minns hur Algol-bevakningen startade med Charlie Sheen, mannen som är bräddfull av okynne. I några fall har Algol opposit Solen figurerat hos svikare av rang och ibland hos dem som drabbats av en verklig ond Satan, men här inser man hur Algol informerat Ramis intelligens (Solen) med en "lurig rackare" - och det är ofta så han ser ut i sina småroller, går och grunnar på saker och ser lite full i fan ut!

Visserligen är det här bara ett månhoroskop, men utifrån sinnelagets perspektiv är det uppenbart att t.ex. "Analysera mera" skulle bli en kassako. Han har ju framgångens och de stora pengarnas Jupiter i det nionde huset för förutsättningslös utforskning och i det tecken som kanske mer än något annat är känt för att analysera sönder allt i tid och otid - Jungfrun! 

Tursamt nog är Billy Crystals födelsetimma känd - han som spelade analytikern. Och kan man tänka sig, Jupiter i nionde igen! Tala om rätt man till rätt roll.


Crystals nästan brottsligt godtrogna uppsyn och barnsliga beteende i alla sina filmroller måste tillskrivas det märkliga förstahuset i Vädurens tecken. Jag har allvarligt trott han var homosexuell efter den tidiga insatsen i tv-såpan Lödder, och hans effeminerade natur får här en astrologisk förklaring i Venus och Månen och förstärkningen från Drakhuvudet i Väduren i första huset. 

Och allt är disponerat av manlighetens planet Mars som är fallen i Kräftans tecken. Inte konstigt att han framtonar som mer kvinna än de flesta kvinnor! 

Men han gör humor av det och han har faktiskt försökt bli machoman flera gånger på vita duken, bland annat att genom att lära sig driva boskap (filmen fick en uppföljare där han fortsatte jobba på sin manbarhet). 

Även i "Analysera mera" ser man hur han gör humor av det som är en omöjlighet med ett sånt här horoskop: när han förvandlas maffiabossens "shrink" är det en enda lång drift med macho överspel. Här måste man misstänka att det är Crystal själv och inte Harold Ramis som bidragit till sätter varmed han gjorde rollfiguren!

Och naturligtvis är han privat ett sådant där besatt New Yorkskt baseball-fan - vilket man nästan kunde ha förutsagt redan utifrån den totala dominansen av Eld och Vatten på himlen: sensationalism, eldfängda typen som söker och vill ryckas med i ett händelserikt nu. Filosofi är nog inget för den här mannen, med den gråtande clown jag tycker mig se i Saturnus/Mars dold i det privata fjärde huset... 

Kräftan är ju revirinstinktens och sårbarhetens tecken i ett, och ska sanningen fram har all Eld och allt Vatten alltsomoftast fört honom till roller där han hjälplöst och maktlöst sprattlar runt och försöker rädda sitt eget skinn. Skönt om han fått det ut sig via filmerna för i sig är Väduren och Kräftan kanske den mest själviskt tillslutna kombination som kan tänkas. Se också Madonnas horoskop. Det här är verkligen den dramadrottning, förmodligen mer så än Eld-Lejonet och Vatten-Skorpionen eftersom de Crystals och Madonnas kombination ligger i tecken av den passionerade typen (Rajas guna).

Men linslusen Crystal ska inte få sista ordet, hur mycket hans horoskop än inbjuder till det. För Harold Ramis jämlike (nästan) när det gäller manus, se och jämför hans horoskop med politiska skribenten Karin Pettersson som jag skrev om i föregående inlägg. Ansvar för folks socialisering via Månen i Stenbocken och så psykets disponent Saturnus ett varv senare och åter tillbaka i ungdomliga Tvillingarna. Det händer så ofta att två besläktade inlägg följer på varandra på den här bloggen att man måste anta att det här skrivandet styrs från högre höjder!!!

Inga kommentarer: