Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 3 februari 2014

Hoffman, den karaktärslösa karaktärsskådespelaren




Märkligt hur en karaktärsskådespelare med förmågan att fulländat spela vidrigt slemmiga figurer själv har så dålig karaktär att han dukar under för droger och saknar kraften att rensa upp sitt eget träsk. Jag noterade Hoffman för första gången i en av Matt Damons tidiga filmer, där det är dött lopp i fråga om vem som gör den mest obehagliga karaktären!

Som vanligt när Solen står i Kräftan eller något av de andra två Vattentecknen kan man alltid anföra elementets djupa olycka, dess inre kyla och ständiga behov att få sig näring tillförd utifrån. Hoffmans överdos säger något om Sol-Kräftan Reinfeldts alla övertramp och felaktiga beslut - till enorm skada för Sverige. Och tyvärr kommer Sol-Kräftan Stefan Löfven, mannen som inte tror någon längre vet skillnaden på höger och vänster - uppenbarligen inte att ha en bättre ideologisk kompass. 

Sveriges enda hopp är att tillräckligt många ser att, tragiskt nog, bara Vänster- och Miljöpartiet har insikt om att världen måste byta spår och att inget händer om inte folk väljer en politik som söker desarmera Rovkapitalismen som håller världen i sitt strupgrepp och utmnar den. Tänk Annika "Fallskärm" Falkengren och du har en bild på hur de ser ut som begår Dödssynder i vår tid. De ser ut som vanligt folk, men de drivs av något annat, något lägre.

Falkengrens Måne i Kräftan tillsammans med girighetens demon Drakhuvudet påminner också om att Vattenelementet representerar den Vegetativa Själen - den fallna lägre Natur som ropar i ångest på värme och liv från sin Herre och Gud. Det här är astrologins Lejon och dess härskare Solen kommer in i spelet.

Philip Seymour Hoffman hade en gnutta värmande Eld i sitt horoskop men inte på långa vägar nog för att uppväga problemen med Vattnets och Luftens dissociation. Här är då ett Oscarbelönat horoskop som dels bekräftar att skådespelare verkar kunna förena de svårförenliga elementen - de förmår översätta en skriptad roll (Luft) till en emotionellt (Vatten) övertygande gestaltning - man att han privat ändå inte fick någon ordning på den här diskrepansen inom sin natur.



Eftersom födelsetiden är okänd kommer hans Oscarsutmärkelse till hjälp - hur passande om han föddes en bit in på dygnet så att psyket (Månen) hunnit in i Vattumannen och gärna en födelse lite senare på dagen så att kungavärdighetens Regulus i dramatikern Lejonet kan bestråla hans sinnelag. Jag tror han var älskad av folket (Månen) för sina rollgestalter (Venus opposit Månen). Så skicklig var han i mina ögon att jag fått jobba hårt på att inte fatta personlig ovilja mot människan pga. hans otroligt övertygande studier i mänsklig slemmighet!


Men då var det hans maskerade heroinmissbruk som slutade i en överdos (ev. orent knark). Den här kartan visar inte bara en utan två "dissociationer" där Luft och Vatten bryts mot varandra, där intellekt och ett väsensskild instinktsliv lever i sitt eviga mörker i sin hunger (där är roten till de sjukliga "drivkrafter" Reinfeldt söker tvinga fram ur sjuka och arbetslösa - hans egen med Hoffman snarlika "dissociation" genom en Sol i Vatten-Kräftan baserad på en Måne i Luft-Vågen).

Det slår mig också att Hoffmans horoskop tillhör samma år som ett av de två anonyma horoskop jag har där personerna sökt begå självmord utan att lyckas. I ena fallet halshuggningens södra månnod exakt på en Kräftascendent och i det andra fallet just en födelse 1967 som nästan perfekt upprepar Hoffmans Draksvans med våldets Mars på den egna Vågascendenten. Det kan inte tolkas som annat än självhat, vilket jag misstänker gällde även för Hoffman och även, fast utan Draksvansen, för Fredrik Reinfeldt med en "dubbelt ond" Mars i sitt första egohus. 

Allra minst måste Mars i första ge ett missnöje och en otålighet över sig själv där Venus skulle ha givit lugn och fördragsamhet. I fallet Hoffman vet man förstås inte var någonstans i horoskopet Olyckan och Halshuggningen befinner sig. En sannolik månascendent i Vattumannen är ändå bara ett fattigt substitut för ett verkligt födelseklockslag.

*****


Sedan "reggaekungen" Bob Marley dött behövde musikbranschen snabbt en ersättare för att hålla genrens säljsiffror på topp. Sångaren Dennis Brown korades snabbt och på oklara grunder till "reggaens kronprins". Det fick han vara i några år medan han sjöng och lovprisade Gud och kärleken och levde ett hemligt dubbelliv som heroinmissbrukare. Kroppen gav upp när han var 42. Så här såg Dennis Browns horoskop ut:

 
Jag ser av datorfilens datum att jag inte tittat på det här horoskopet sedan jag köpte min senaste dator, och det var 2006 och innan jag upptäckte den sideriska zodiaken. Det är därför med viss förvåning man här hittar en garanterad psykplacering i Vattumannen och återigen en Saturnus som sjunkit ner till Vattenelementet.

Här syns samma "dissociationstendens" som hos skådespelare Hoffman. Men Dennis Brown sjön med extrem energi (och han hade en fantastisk varm röst). Här ser man den starka Mars i Väduren ta i så den nästan spricker för att hetta upp det iskalla och dödliga Skorpion-Vattnet.

Att spela religiös rastafari-anhängare på ytan och samtidigt ha fallit i beroendeförhållande till Babylons dåliga droger - jag tycker man kan se paralleller mellan Brown "reggaeprinsen" och Hoffman "kungen bland skådespelare".

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

PSH ser ut som en fetlagd Matt Damon eller Leonsrdo DiCaprio. Alla tre har djupt liggande pliriga ögon med samma typ av ögonbryn och den långa ensamma rynkan däremellan. Det tydligaste exemplet på den återfinns på Carl Bildts panna. DiCaprios Måne är i gradexakt konjunktion med Damons Sol i Jungfrun, vilket också är den förres ascendenttecken. Jag tycker att DiCaprio ser väldigt skorpionaktig ut (märk den intensiva blicken), men hans tropiska stellium i Skorpionen hamnar i sideriska Vågen, där vi även hittar Damons Venus och Jupiter, samt Seymour Hoffmans Mars och Draksvans. Kanske är det mjuka Vågen som ger DiCaprios bollformade ansikte. Han har åtminstone Drakhuvudet i Skorpionen, graden intill Carl Bildts Asc. Bildt och Damon har båda Draksvansen i Jungfrun.

Tre har spelat psykopater medan den fjärde är det?

Seaward sa...

Utmärkt bonusspaning - tack! Obehagliga rollfigurer verkar vara något DiCaprio föredrar, har tänkt på det. Kanske för att de bjuder skådespelare mer stimulans av de slätstruket goda...