Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 5 februari 2014

Bekämpa entreprenörerna! (Yuga-läran om närighetens era)



 
DN känner sig så säkra på infantiliseringen hos dess läsekrets att de försöker ta betalt för en artikel om en nisse med den föga Einstein-mässiga idén att tränga sig mellan landets hobbyfotografer och tjäna pengar på att gemene man lockas bli en penningjagande närig gris. Han ska bygga - halleluja! - ett webbgränssnitt som, mot en liten ersatt för var transaktion kan tänkas, tillhandahåller en marknadsplats för amatörfotografer.

Sån här andefattig dekadens kan bara förekomma i Stockholm och jag tvekar inte att välja en figur på hippa Söder i huvudstaden som matchar namn och ålder på entreprenörswannaben.

Drivkraften - Solen i Oxen - är pengar och materiell komfort. Att han valde fotografiska objekt plan för att försörja sig skulle - om det här är rätt horoskop - kunna förklaras med en födelse några timmar in på dygnet och ett sinnelag/Måne i visuell Eld. 

Den närige entreprenören är förstås en kombination av Oxens monetära hunger och zodiakens debutant Väduren - pionjären och entreprenören i ett nötskal.

Tre axlar, i Sattva, Rajas och Tamas.
Men vilken är det som dominerar?

Titta förresten på DN:s foto av människan (här beskuren). Patetiskt. Han anmodas sitta i profil som någon romersk imperator med armarna utbredda i soffan som en hitlersk härskarörn. 

"Exhibit två" för denna dag att vi har avdöda nazister från Andra världskriget som återfötts i Sverige i denna tid när vi ser landet sjunka ner mot lägre och simplare tankestrukturer än någonsin! (Bevisföremål ett var Stockholmsmoderaternas nolltolerans mot "dekadent konst".)

Sådana här människor ska inte uppmuntras i entreprenörskap. Inte om världen någonsin ska kunna nå nästa spelnivå. 

Jag kritiserade nyligen och i förbigående boken "The Yugas" på grundval av de tidiga kapitlen. Nu har jag läst halva och den bjuder faktiskt på ett hisnande om än helt spekulativt perspektiv av mänsklighetens ebb och flod i den gigantisk kosmisk cykel som enligt indiska mystikern Sri Yukteswar är 24.000 år lång. Vårdagjämningens precession anses i dag något längre, men det finns faktiskt ingen som vet om den är konstant över tid eller dagens siffra stämmer.

Enligt Yuga-läran i den här guruns version har mänskligheten just lämnat Kali yuga, den mest nattsvarta tiden i människosläktets cykliska existens och, passande nog från och med Upplysningen i väst anlöpt Svapara Yuga. Man kan just undra om den här gurun som levde i Indien sent 1800-tal under inflytande av brittiska kolonialister formulerade sin version av den kända yuga-läran under överdrivet inflytande av Europa? Han talar om "elektricitetens tidsålder" och hela Svapara Yuga låter lite väl likt den nya rusch av insikter och uppfinningar som mänskligheten producerade vid den tiden. Men vem vet? 

Ett är i vilket fall säkert - de fyra yugas i denna tappning är inte helt enkel att förena med doktrinen om "de platoniska månaderna". Det är sannolikt Sri Yukteswars version som förklarar de som hävdar att Vattumannens tidsålder började redan på 1800-talet och det fjantiga försöket att få DEN MODERNA SYMBOLENS två parallella vågrörelse att betyda "elektricitetens och energins tidsålder". Så här ljuger mänskligheten för sig själv som den värsta "1984" - man skriver om historien för att själv få stå i mitten. 

Det är ego-förvirringen som styr detta. Vattumannens äldsta kända namn är som bekant från astrologins vagga i Babylon: denna människovarelse kallades där Den Store och mitt förslag är att det är den indiska filosofins Purusha som tecknas. 

Purusha är Gud inkarnerad i kosmos som dess inre intelligens och väsen. Purusha kan jämföras med astrologins Saturnus, herre över den sjunde himmelen, bara att Purusha genomtränger alla världar och inte bara vår värld (vårt solsystem). Ett annat namn för Purusha är den grekiska filosofins Nous, det gudomliga intellektet. 

Det gör Saturnus - en mikrokosmisk instantiering i relation till hela universum - till en imponerande planet. Likväl är Saturnus sinnebilden för Döden för det råttartade livet på den här planeten. För, "Ingen kan se Mig och sedan leva vidare som om inget hade hänt." (fritt, Gud till Moses i Gamla testamentet).

Indisk astrologi menar att Saturnus essentiellt tillhör Luftelementet. Saturnus inre väsen ÄR Luft, vilket förstås på den här nivån är en metafor för ett medvetandetillstånd. Den sjunde himmelen TÄNKER hela den värld som existerar som lägre himlar inom den. Längst ner i badkaret skönjer vi ett svart hål: den sublunära sfären en svart klump av ren Ondska (Jordelementet) med ett regntungt hölje av Vatten runtomkring.

Så länge världen - och korrupta tidningen DN - fortsätter att söka sälja på unga läsare myter om den lyckade entreprenören - kommer världen att skakas i sin grund av själviskhet, av krig, mentala (månrelaterade) problem och naturkatastrofer. 

Vinstintresset måste kriminaliseras så att mänskligheten kan nå nästa spelnivå i denna lek.

Från boken "The Yugas" har jag tagit med mig insikten att de fyra tidsåldrarna faktiskt exakt motsvarar den här bloggens bruk av de fyra elementen som fyra världar - fyra skilda existenstillstånd. Jag har tidigare föreslagit att de fyra elementen är bakåtkompatibla. Vartefter själen anträder "Vägen upp" får den till att börja med distans till Jord, syndafallets identifikation med biologiska synsätt och vanföreställningen att man är en kropp (och inget därutöver).

Kali yuga = Jordelementet, den materiella mörklagda människan
Svapara yuga = Vattenelementet, den materiella men energiska människan
Treta yuga = Luftelementet, tankeformernas människa
Satya yuga = Eldelementet, rena eldväsen - gudar i knappt mänskliga kroppar!


Enligt Sri Yukteswars schema har mänskligheten ännu god tid på sig att förstöra världen, försjunken i en Jord/Vatten-slemmig och "sublunär" driftighet. Först med Luftelementets värld eller eon (spatiotemporal) kommer den värld som bloggen Sideriska siktet talar om. 

Det är med förfäran jag inser att det egna horoskopet, Luft i öster, Månen i Luft, Solen i Luft och sjunde himmelen (Saturnus) i Eld skildrar en själ som kommit från framtiden till denna tid och till landet Gud glömde! :-) Bäva månde de jordiska gudarna när förtruppernas tid är förbi och de himmelska härskarorna anländer.





Har Sri Yukteswar rätt i cykelläran, klingar förstås den fetmarkerade appellen tomt. Närigheten kommer ändå inte att kriminaliseras på flera tusen år! 

Det är därför jag under läsningen av "The Yugas" fått för mig att litteratur av den här typen bara låtsas tala om upplysning men egentligen tjänar den rådande maktordningen. Självhjälpsböcker är också Rovkapitalisternas sätt att vända folks intressen in mot sig själva, desarmera och stympa männskor så att de inte längre bryr sig om omvärlden. 

Så gör de onda, härskar genom att söndra ner på individnivå och göra alla till passiva navelskådare, som bäst bara intresserade av hur den egna fysiska kroppen "mäter".

Inga kommentarer: