Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 6 februari 2014

Aftonbladets språkvulgaritet

I ingressen till en text om det monumentala fiaskot med polisens IT-system skriver journalisten:


Nu kommer det troligen skrotas

...bara för att tre meningar sedan gå från ny vulgärsvenska till korrekt svensk grammatik:

...avgöra om det dyra systemet ska skrotas eller inte

Logiskt följer man väl grammatiska regler i båda fallen, "att skrotas"/"ska skrotas", eller låter bli i båda fallen: "avgöra om det dyra systemet skrotas eller inte". Jag har på bara några dagar sett ett antal artiklar i AB som hoppar över nyanserande småord på detta sätt. En ny men för övrigt värdefull politisk journalist ägnar sig åt samma ofog.

Men så är det här också Jan Helins tidning, mannen som i en rubrik nyligen citerades grovt svärandes. Jag borde ha tagit en skärmdump av missen - det tog flera timmar innan någon insåg hur opassande det var att låta bossen över över det här organet låta som den underklass han skor sig på och förgiftar med Aftonbladets lönsamma spel & dobbel-reklam! 

Det är som bekant de ungas inkörsport till ett liv som den mentala underklass som bara tänker prylar och pengar...


Inga kommentarer: