Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 7 januari 2014

TV-serien Simpsons hånar tjyvsvensken

Så har insikten om den tjuvaktiga svensken nått USA och vår gloria är ännu mer på sned. Först Sverige som USA- och NSA-allierad spion, sedan PISA-rapporten om dumsvensken på tillväxt, sen mer svenska mutaffärer i samband med vapenhandel och nu är sanningen om vår snålhet som gått över gränsen i kriminalitet offentlig också. Kan det bli ännu värre? Ska Reinfeldt kanske begå harakiri nu, har hans politik inte skämt ut landet tillräckligt?

Att jämföra Simpsons-episoden där svenskarna presenteras som ett illegalt nedladdarfolk - snattare hela bunten - med vårt nationalhoroskop är förstås spännande. Men ett problem är att CBS tv-tablå säger 20.00 för episoden men inte vilken tidzon. Jag utgår från att CBS opererar från New York och Eastern Standard Time. (Serien produceras naturligtvis av Fox.)

Det ger följande spännande horoskop där den hedervärda Lejonkungen stiger i öster och Solen själv står i det goda kreativitetshuset.
I samband med tjuveri är Jupiter och fingerfärdiga Merkurius alltid intressanta. En helt utstörd Jupiter kan tyda på samvetsluckor och långfingrade Merkurius är både handelsmännens och tjuvarnas planet.

Men här tänker jag inte diskutera horoskopets eventuella indikationer om snatteri eller moralfrågor, utan bara jämföra med Sverige-kartan.

Hela folk tecknas av Månen och nog är det intressant att den hedervärda Kungen (Lejonet/Regulus) den här kvällen kontrasteras mot ett folk (Månen) i Vattumannen - händelsevis Sverigehoroskopets soltecken.


Accepterar man den här bloggens nationalhoroskop med Vågen som landets rollspel utåt (sedan 1974) går Sverige igenom en kris för närvarande. Saturnus slöa passage genom vårt kollektiva egohus ställer landet inför allvarliga frågor. Var det så här vi ville ha det? Loppet är i princip kört för högern, svenskarna kommer att byta till socialdemokratisk regering vid valet, så det är inte förvånande att Liemannen (Saturnus) också passerar "statsministerns" måntecken. Månen indikerar "frågans slut" och när Saturnus passerar i transit är det verkligen slut!

Simpsons-episoden sänds inte med vare sig Mån-Vattumannen eller dess disponent Saturnus (i Vågen) i några gradexakta överlappningar med det svenska nationalhoroskopet, men det finns faktiskt en tredje överlappning i tiden: den svenska personligheten, Vågens rollmask av jämnmod och jämlikhet har Venus som sin härskare. Både just nu och 1974 stod Venus i  Stenbocken och det dolda fjärde huset för saker som sker bakom hemmets låsta dörrar. 

Utan att gå djupare in på Sverigekartan skulle jag vilja påstå att det är Venus i fjärde huset som gör svenskarna så materialistiska och själviska. Stenbocken är universalist, känner sig berättigad till världsherravälde. Venus är enbart en njutningssökare. Här sitter svenska folket i sina hem och anse sig ha rätt att plocka åt sig gratis underhållning från hela världen utan att bidra till produktionskostnaderna för densamma. Notera hur Jordelementets koppling för föremål och ägande gäller även om värdena är immateriella downloads!  Alla äganderättsliga frågor sorterar per definition under Jordelementet, även om det skulle handla om ägande av intellektuella eller immateriella ting.

Hur kan svenskarnas spelade "Vågighet" vara så falsk? Är inte ens deras jämlikhetssträvanden mer än en hycklares spelade yta? Är jämlikheten bara ett försök från vissa att sno åt sig mer av kakan, utan att bidra med något av motsvarande värde?

Jag försöker minnas att Venus i grunden är en god planet, den vill väl, men är inte en moraliskt stark planet. Och för att förstå svenskarna måste man också gå till Månen, som dessutom är hussignifikator (bhava karaka) för fjärde privata huset (den inre lycka som det här huset reprsenterar har mycket med Kräftan att göra - dvs. en ständig konsumtion för att fylla på den ytligare typen av lyckoupplevelse). 

Månen i Sverigehoroskopet är problematisk när man ser till dess disponent Mars och hur den står placerad med den korrumperande Djävulsstjärnan och dessutom i åttonde huset för ägande eller resurser som inte tillkommer en själv utan dem man trätt i förbindelse med. 

Åttonde dödshuset kan också läsas som "partnerns ägodelar" - det andra "jordiga" resurshuset räknat från det sjunde partnerhuset. Är svenskarna ovanligt kalla och cyniska när det gäller att kalkylera över vad de själva kan tjäna på genom att gifta sig rätt? Horoskopet tyder på att vi kan vara ett lägre pack än vi själva vill föreställa oss...

Eftersom sjunde också täcker alla former av kontraktsbundna avtal (avtal eller handskakning) är den svenska Månen med dess rot i åttonde korruptionshuset en minst sagt oskön detalj. Alla dessa svenska muthärvor i samband med affärsavtal blir allt tydligare, och särskilt när man inser att det ofta handlar om vapenaffärer - se svenska Månen i marsianska (krigiska) Väduren... Varför svenskarna är så loja och istället rasar ur sig i misshandel beror på att Månen i Väduren bromsas av att Mars står så passivt i tålmodiga Oxen. Det här folket bygger till synes upp passiv aggression hur länge som helst...

Simpsons-episoden om den svenska, kriminella nationalsjälen är knappt mer än ett skrap på ytan. För det folket sysslar med i sina stugor sker också uppe i maktens torn och tinnar.

1 kommentar:

  1. skumt hur det plötsligt avbröts...men lyssna på Fredrik Lindströms jul-prat, så funkar svensken....

    SvaraRadera