Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 december 2013

Sverige - schackrande, kortsynt och spionerar i utbyte mot lite tekniskt know-how!

OBS. Ett ganska långt inlägg om Sveriges nationalhoroskop.

Jag lade just till en notis till höger om att Google-Bloggers båda sökverktyg för bloggar nu är trasiga och använde "svenskarna som schackrare" som exempel - apropå inlägget om den giriga bedragerskan som jag skrev samtidigt.

Vid första koll för dagen av nät-DN hittar jag ett färskt exempel: Stockholms groteska överpriser på en bussresa i jämförelse med världen av världen.

Det "roliga" är att kommunikationernas tecken Tvillingarna befinner sig i nionde huset för "utlandet" i nationalhoroskopet. Där visar den snäva gränsdragaren sig verkligen komma till korta eftersom nionde är ett hus lååångt borta och dessutom generöst i sin grundbetydelse (Gud, högre bildning, filosofi, etc). Lägg till detta att svenskens kollektiva horoskop har en demon som säger "nej tack" i nionde huset och man börjar ana hur djupt det här landets problem sitter.

Snackisen just nu är ju den stockholmsbaserade sverigedemokraten som i SVT kallade andra för bonnläppar (med omisskännlig referens till lantisar) och nyss bad om ursäkt för det (AB). 

Pressmannen från SD visar hur kort det svenska intellektets räckvidd, det tredje huset, är och hur snabbt den egna intellektuella uppblåstheten därmed kantrar och slår över i förklenande omdömen om det avlägsna. För en stockholmare, till och med helt nyinflyttad, räcker det med några år i storstan för att reducera sig själv till en föraktande natur: t.o.m. Stockholms förorter blir plötsligt motbjudande!


Tredje huset för landets (kollektiva) intellekt: giriga demonen Rahu (Drakhuvudet) blåser upp vårt intellekt och förvränger det subtilt: vi tror vi är så mycket bättre på t.ex. både svenska och engelska än vi i själva verket är.

Motsvarande ljumma ointresse uppstår därmed i motsatta nionde för landets (kollektiva) högre kognitiva fakultet. Ja, halshuggna Ketu (Draksvansen) med Solens, den nationella identitetens härskare Saturnus vittnar faktiskt om att Sverige verkar helt bortkopplat från en realistisk självbild! Det är enbart det universella perspektivet som låter ett land se hur det objektivt ter sig, det perspektiv som går bortom den lokala myllan och plattmarksperspektivet.

När nu Draksvansen är raka motsatsen till hungern och ambitionen hos Drakhuvudet måste man från Sveriges nionde hus dra slutsatsen att landet är ointresserat av att på djupet involvera sig i omvärlden - och än mer tragiskt - lika ointresserat av sin egen historia (Saturnus)! Åtminstone 1974, tidpunkten för detta nationalhoroskop, ser en tydlig tendens att vilja klippa av det som för tidigare generationer givit Sverige en kollektiv känsla av identitet: Solen/Jupiter/Merkurius - folkbildning.

Det underliga med nationalhoroskopet är att dess "själsliga form" nu sträcker sig ända ut till "universalitet" - Saturnus i nionde för universell utbredning - medan Ketu samtidigt verkar strypande och avsnörande. Det är sant att den svenska samhällsmodellen ("allmän välfärd") vid den här tiden åtnjöt universell respekt, så varför Draksvansen och tendenserna att klippa med denna nu globalt etablerade form? 

Kan man driva en horoskoptolkning så här långt, som att fråga sig VARFÖR den bestraffade, halshuggna demonen synes motverka den goda Saturnus och dess förankring ute i världen i stort? Ja, om man involverar sig i mytiskt tänkande och betraktar demonen eller draken (huvud + kropp/svans) som en verksamhet på ett lägre atmosfäriskt skikt eller som en ond kraft inom landet som söker blockera landet från dess egen utmärkta själsliga form. 

Sverige har 1974, vid tiden för vårt senaste nationalhoroskop, en tydlig fiende inom den egna "intellektuella Luft-kroppen" (nationens självbild på en abstrakt eller konceptuell Vattuman-nivå). Den universella välfärdstanken har en fiende innanför portarna och den här fienden har också med utlandet (9e) att göra. 

Hur klämmer man mer information ur månnoderna? Den frågan har fått vila på den här bloggen i fem år trots att den borde ha haft högsta prioritet för bloggaren som inte använt noderna i sin astrologi förrän bloggen startade. Ett försök att se vad européerna trodde om noderna i början av 1900-talet var en besvikelse. Trots min höga uppskattning av brittisk astrologi var nytrycket av George Whites "The Moon's Nodes" från 1927 en torftig läsning. Britten lät som en rasbiolog och diskuterade mest noderna och kroppslängd! 

Den indiska myten om Rahu/Ketu tycks också mest repeteras utan att någon analyserat och sökt ge perspektiv åt den hungriga daimonens straff - men först sedan väsendet hunnit få i sig en droppe av gudarnas odödlighetsdryck. Implikationen är att demonisk girighet är något vi måste leva med här på Jorden, så länge Månen (den låga vegetativa själen) interagerar med Solen kommer "skuggplaneterna" Rahu och Ketu att periodiskt störa ordningen i solsystemet.

Vad indisk astrologi tillägger, är dock att Rahu förstärker och Ketu förminskar inflytandet från sina respektive värdar. Sverigehoroskopets nionde hus i Tvillingarnas tecken indikerar således att Merkurius är den som kommer att straffas eller avsnöras eller hållas kort under tider i historien då Draksvansen är aktiv (när dessa perioder inträffar skildras av det indiska dasha-systemet).

Lustigt nog skulle man kunna se Sveriges nuvarande period under girighetens demon Rahu som en period då också motsatta Ketu vaknar upp som en motreation. När det nationella intellektet sväller sig omåttligt stort, då kommer en bestraffning från utlandet i formen av en halshuggning: PISA-rapporten om att svenskarna under regeringen Reinfeldt nu är dummare än någonsin!

PISA-rapporten ska snarast ses som "bumerangkarma" - närmast ögonblickligen (eller inom några år) efter att högern förslummat hela landet i sin privatiseringssjuka kommer den objektiva eller universalistiska statusrapporten som visar vad det inflammerade och hybristokiga svenska intellektet sysslar med. Sverige under högern är ett land vars tredje intellektuella hus signalerar ren galenskap.

Till stor del beror detta på att svenskarna låter unga och ensidiga it-fascister samarbeta med profitjägarna för ett tidsstudie- och lönsamhetstänkande som världen aldrig skådat. Detta är naturligtvis en internationell företeelse - Silicon Valley producerar teknik som girigbukarna snabbt fattade att den kunde användas för att kvantifiera en levande människa och reducera henne till en slav som måste vara effektiv om hon ska få behålla sitt jobb. Webbens snabba kommersialisering efter terrordådet 11 september 2001 matchar perfekt Sverigehoroskopet som gick in i denna giriga fas f.o.m. 2002. 

Det är också samma sjuka period som nu i högerns händer gjort Sverige till en lydig medaktör i USA:s så kallade krig mot terrorn. Den som åtminstone har medelgod intelligens förstår att det är kommersiella intressen som driver detta krig, dvs. it-industrin. Googla och andra spelar anti-Obama men här finns det pengar för dem om de samarbetar med stat och militärindustri. Att övervaka hela mänsklighetens förehavanden över nätet är ett perfekt jätteprojekt som anstår en helt sinnessjuk hjärna. USA som en entitet är just så sinnessjuk. Jag tror inte landet har någon övergripande koll alls på vart det är på väg (mot historiens stoptipp troligen).

*****

Bara under vissa perioder "Ketu-perioder" får sig Sveriges självkänsla en törn när nu ändå någon internationell återkoppling på landets förehavanden når igenom den massiva fördumningsprocess som världsnyheterna utsätts för när de ska förbi nationens gränser och det typiska svenskhetsfiltret läggs på allt: förkortat, förenklat och ideologiskt vinklat för att passa ett land vars officiella identitet bygger på ett nionde hus om tecknar total gudsförnekelse.

När Ketu-perioderna drabbas också Merkurius (kommunikatör och handelsman) - den underliggande värden till södra månnoden. Även huset Merkurius ockuperar påverkas och detta är ett viktigt hus i Sverigehoroskopet: vårt femte hus för landets identitet, vår upplevda dharma (plikt) att verka för helhetens (Vattumannens) bästa. Vi är sedan PISA-rapporten och nu FRA:s laglösa spioneri helt klart inne i en nationell identitetskris och makthavarnas skuld går inte att ta miste på. Hör: de säger ingenting!

Niondehusstörningen (och den haltande integrationen mellan Sverige och övriga världen) är intressant: det här landet är omöjligt för den som söker bedriva högre forskning. Högern har ju t.o.m. på senare år sökt förstöra universitetsväsendet och göra det till en leverantör av hjärntvättade och inskränkta specialister i de ämnen "marknaden" för tillfället anser är lönsamma. En slags helvetisk Just-in-Time-montering av högskoleutbildade arbetsslavar.

Men inget av detta förstår den lilla medelklassvensken som bara vill ha en större platt-tv till jul - om man ska tro reklamen...


Tekniskt om bud och motbud

Även om Saturnus har kort räckvidd är det bara under "Ketu-känsliga" perioder vi vingklipps i vår nationella storhetskänsla. Tveklöst har den tekniska Saturnus - som förfogar över Sol/Jupiters kreativa mentalitet - en avsättning för landets uppfinningar och intellektuella ingenjörsmentalitet i just nionde huset som utlandet. Exportindustrin tecknas således här och den avkapade Draksvansens perioder kanske korrelerar med större haverier i landets historia. Textilindustrins sammanbrott, varvsindustrins, och så vidare... Det lämnar jag med varm hand åt någon annan att undersöka.

En annan självmotsägelse i Sverigehoroskopet är Merkurius. kontra tredje huset. Tredje är som sagt svårt skadat av överdriftens demon och det är inget annat än Jupiter (plus Solen) som överdrivs i landets eget "huvud": Sverige (och i synnerhet Carl Bildt) tror sig spela en långt större internationell roll än vad som är fallet. Sverige ÄR ett intelligent land (Solen + Jupiter) men problemet är att vi tror vi är ÄNNU intelligentare. Intellektuell hybris med andra ord.

Mot tredjehusominat står då Merkurius själv, som onekligen är en bra placering, Vågens tecken i första har stor nytta av ett fungerande intellekt (eftersom Vågen nu handlar om att göra intellektuella bedömningar) och femte huset är ett mycket lyckosamt hus för vilken planet som helst. Därför är det viktigt att Merkurius därtill är en verksam välgörare för Vågen i öster.

Merkurius ägs eller disponeras nu av Saturnus (som också förfogar över både Solen och Jupiter) och visst är det här imponerande budskap i ett horoskop! Det är det "gamla" socialdemokratiska Sveriges kanske största triumf, att odla tanken om att hela folket (Vattumannen) ska ha det gott ställt (Jupiter) och varje individ kunna utveckla sin identitet (Solen = individualitet).

Problemet är bara att det här också var en myt, för en blick på Sverigehoroskopets folkmassa - Månen - visar en annan bild. Folket har aldrig lyfts in i den här förtrollade cirkeln av lyckligt lottade femtehusmänniskor. De fick lite materiella brödsmulor så att de alla kunde köpa sig en SAAB eller Volvo, men mer fick de inte. Deras kunskaps hölls nere. 

Jag har tidigare understrukit att man måste väga in Månen för att få perspektiv på vad Sverigehoroskopets Sol/Jupiter i femte är: en liten grupp av superrika härskare som "äger" landet och åtnjuter skyhöga privilegier jämfört med folket. Socialdemokratin var t.o.m. under landets goda år bara en chimär! Det är några andra som fört folket bakom ljuset. Den här bloggen kallar dem Rovkapitalisterna, mer belevat folk storfinansen (med litet s). 

Not. Den astrologiska regeln är ju att ingen planet kan abstraheras och studeras individuellt - kedjan är bara så stark som dess svagaste länk. För att komma ett horoskop inpå dess liv är det gott att t.ex. avväga Sol mot Måne, överhet mot undersåtar. Då ser man direkt om det finns spänningar i landet, vare sig latent eller akut/manifest.

För ett välfärdssamhälle som verkligen inkluderade alla svenskar - på alla upptänkliga vis - hade krävts en NYMÅNE där också folket/massorna (Månen) lyfts in i den privilegierade Solen.

Det är därför vi genom de senaste socialdemokratiska partiledarna - Persson, Sahlin och nu Löfven (jag undantar "anomalin" Juholt) - allt tydligare har sett partiets avgrundsdjupa svek mot dess tidigaste anda. De håller kapitalägarna om ryggen, medvetna om att ett schackdrag modell Fidel Castros i Kuba - skulle driva ut alla amerikanska, dollarstinna humbuggerrestauranger från landet. Och inga 5 Reinfeldtmiljarder i världen skulle kunna muta skräpmatsutskänkarna att komma tillbaka.