Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 27 december 2013

Pinuppans drogdöd och Playboy ljög som moderaterna


Playboybruden Elisa Bridges (1973-2002)
- en kvinna utan livsglädje


För en tid sedan samlade jag in rådata till ett uppföljningstest av det där jag undersökte kvinnor som kastat kläderna för förtjänstens skull, dvs. genuint små varelser som satt penningen före ära, familjeheder eller vad du vill. Horor enligt antikens språkbruk. 

Lustigt nog visade sig det zodiaktecken dominera som av allt att döma svävar över Moderaterna - inklusive deras partiordförande: självtjänande och jakt på egen vinning. Märkligt nog är det också detta tecken, Jungfrun, som sedan gammalt indikerat trälar och tjänstefolk, människor som inte arbetar på basis av något ideal utan bara för att de måste mätta sin mun.

Är Jungfrun ett av de soltecken själar har att välja mellan innan de nått en högre insikt, att ingen kedja är starkare än den svagaste länken och att det är just egentjänandet som skadar mänskligheten? 

Nej! Men astrologiska tolkningar av tecknens funktion i en given helhet ÄR komplex. Mest intressant är kanske det förhållande som uppstår när Jungfrun placeras i något av moksha-husen (befrielsehusen), ett födelseomen som säger: "Detta är vad som måste avvecklas/uppoffras om du vill komma vidare till nästa nivå". Jag inbillar mig att även "avancerade" själar kan kasta in "mellanliv" där de putsar på någon liten detalj och detta kommer då att återspeglas i deras färdplan för livet - horoskopet.

Historien om Jungfrun som det vinsttänkand som uppstod ur mänsklighetens fixeringen vid jorden har dragits flera gånger på bloggen. Men eftersom också begärsplaneten Månen var överrepresenterad i Jungfrun i horoskop för 400 brottsdömda började - minst sagt! - ett mönster visa sig i Playboy-testet. Penning- och komfortplaneten Venus "fall" i Jungfrun kunde således peka på den tidlösa arketypen Horan och det fascinerande var då att Venus "upphöjelse" i "förlorarnas" tecken Fiskarna mittöver, i så fall beskrev Venus som själen när den renar sig från sina synder. 

Därmed passade alla pusselbitar bloggen introducerade ihop förbluffande väl: indisk astrologi placerar själens reningsbad i Fiskarnas naturliga tolfte hus, och det sjätte slavhuset är förstås där själen till att börja med smutsade ner sig i tankar och gärningar som enbart syftade till egen materiell vinst.

Och kvinnor som rusat till amerikanska tidningen Playboy i alla år har på sitt vis exakt illustrerat principen hos den vinsthungrande: "man tager vad man haver". Om inget annat så går det att göra t.o.m. den egna kroppen till ett verktyg - en spade för guldgrävaren! 

Det allmänt accepterade USA-horoskopet har skyggande och dödsbekämpande Skorpionen (dödsfruktan för det egna livet!) vilket placerar just självtjänandets princip i 11e idealhuset. Se Carl Bildts karta för en generande insikt om hur lågt vissa själar kan sjunka. Faktum är att moderaterna publicerade ett jultal i Expressen samma dag som påven Franciskus höll ett upplyftande tal till mänskligheten i Rom. Gissa vem som talade under korruptionstecknet Skorpionen och vem som började sin predikan under det älskande Lejonets symbol? (Horoskopjämförelse här.)

Det tål dock att påminnas om att det alltid funnits en liten ström av skandinaviskor och andra utlänningar som sökt sig till Playboys nakenutvik i jakten på den "amerikanska drömmen". (Hur  kände sig svenskan som vek ut sig bara månaden innan Victoria Silvstedt? Hon glömdes som alla andra när Silvstedt blev Årets Lekflicka för masturberande förlorare och kunde utnyttja den "meriten" som språngbräda till en karriär som diffus celebritet.)

Jag ska återkomma till resultatet av uppföljningstestet, men noterar att i den andra ungefär jämnstora gruppen har enligt Wikipedia tre Playmates sedan årgången 1980 dött. Två kvinnor i de tidiga femtio och så Elisa Bridges, som knarkade ihjäl sig. Playboy spelade iskallt vidare på den falska amerikanska drömmen och skrev att kvinnan dött av naturliga orsaker. 

Man måste ändå säga att tidningen lyckas sortera bort potentiella haverier väldigt väl. Bara en uppenbar personlig tragedi under de 25 år som jag valde att notera (för att få en bra uppföljning till det första testet som också omfattade 25 år).

Detta gör Elisa Bridges horoskop smått unikt och intressant att studera som "idékomplex" betraktat, utan några tankar på vad zodiaken säger om henne som person. Jag ritar med andra ord kartan som en naturlig zodiak, med jag-principen i 1a sektorn, "bränslet" jaget behöver i 2a sektorn, osv.:



Lustigt nog verkar himmelen berätta om förgängligheten i att söka jordisk framgång!

Välmågans Jupiter är "fallen" i kylans och armodets tecken Stenbocken. Jupiter är en välmåendes planet förutom i 10e sektorn där allt bara är spel för gallerierna. Och här står den kalla och strategiska Saturnus dessutom i det döda Jordelementets första fas i Oxen/2a ekonomisektorn som antikens människor tydligen bättre förstod än vi gör idag: Dödsrikets port, med Satans onda stjärna som dörrvakt.

Ska man hoppa lite godtyckligt mellan tolkningsverktygen är Saturnus inte bara Dödens planet och i portgången till Dödsriket, den har också funktionen av atma karaka enligt indisk astrologi. Död är med andra ord vad den här själen åstundar och trängtar efter! Jag menar, hur ska man annars tolka en Saturnus som står i Jord, i andra huset och kontrollerar ("leder") inte minst sin svurna fiende, levande livets (och livsglädjens) Sol i samma tecken. 

Denna Saturnus ger verkligen inget stöd åt tionde husets falska tanke om att "lyckan" (jupiter) ligger i att svansa runt inför offentligheten som en slags formaliserad version av den tidlösa horan. Formalismens Saturnus kombineras här med Venus, som visserligen är dess vän, den nyplatonisk filosofi lär tydligt ut att denna kombination vittnar om hur Själen - den himmelska Afrodite - vänt blicken helt fel, vänt blicken nedåt. Och det själens Öga blickar mot, sådan ÄR själen. 

Som IDÉ berättar således detta horoskop om den lägsta själ som överhuvudtaget kan sätta fot på planeten Jorden. Det finns helveten "under" vår planet också men de världarna angår inte astrologin som ju söker indikera tendenser hos det som finns i denna värld, vare sig individerna faller, trampar vatten eller har påbörjat "Vägen upp". 

Faktum är att också 11e idealhuset är infekterat av denna låga Saturnus och jag misstänker att det är den skärande diskrepansen mellan Vattumannen - det himmelska intellektet om man så vill - och det simpla Saturnusförnuftet som bökar i dödens mätbara värld för att få loss lite stålars eller värme ur ett stendött logiskt felslut som ledde kvinnan in på Oxens ständiga problem: att den börjar äta och äta skräpmat som inget ger. 

Andra huset representerar inte bara Dödsrikets mynning utan också mun och svalg och Oxen har med näringsintag att göra. I det här fallet blev det droger för att söka introducera åtminstone någon livsgnista. För i sig finns inget liv alls på den här himmelen, inte en enda planet i Eld. Inte ens Solen och Mars fungerar eftersom allt till sist leder tillbaka till Saturnus som i det här horoskopet verkligen har rollen av Liemannen.

Varför man föds under en så här kraftlös himmel går inte ens att spekulera i. Uppenbarligen var det något den här själen behövde känna (Saturnus i ett extremt känslorelaterat tecken visar sig här som absolut hopplöshet, med inget att leva för förutom andra husets pengar eller stimulantia). Kanske var detta det absoluta bottennappet efter en serie illa förvaltade liv och att den själ som var Elisa Bridges kommer att återvända till Jorden så småningom under stjärnor som inte är fullt så tunga och deprimerande. 

Faktum är att man ser mörkret i blicken t.o.m. på fotot från hennes ungdom när hon vek ut sig i Playboy. Saturnus ger alltid allvar i blicken, men här finns (inbillar jag mig) också något defaitistiskt, något resignerat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kvinnan var född samma dag som vår egen präktiga countrystjärna Jill Johnson. :-) Det mest ominösa jag kommer att tänka på hos henne är skivan "Flirting with disaster" häromåret. Titeln kom till efter att hon varit i Nashville och druckit, enligt egen utsago, två margaritas och blivit dödsjuk. (Hon tål uppenbarligen alkohol lika dåligt som jag, och det goda är att det befrämjar nykterhet :-)) Jag läser om låtskrivandet i Nashville att det skedde ihop med en äldre kvinna, och att hon har haft nytta av just detta faktum när det gäller att hitta svärtan, som hon fått gräva djupt för att hitta, men "när man väl skurit upp det svarta så blöder det hela tiden. Det gäller bara att hitta dit." Man kanske kan se Venus/Saturnus som lyckat samarbete med just äldre kvinnor, och så har vi ju båda illgörarna i aspekt med flirtiga Venus, apropå låttiteln...:-)
S

Seaward sa...

Det var ett slitigt grävande efter koordinater för att säkerställa tidzoner för bunt nummer två av dessa lycksökerskor via Playboy (testresultat följer vad det lider).

För att komma igenom ytterligare 25 år utan att det tog evigheter (det blev cirka 13 timmar av koncentrerat arbete på att undvika skrivfel) letade jag bara några få gånger upp foto på alla dessa människor (där inte Wikipedia visade ett ansikte invid datum och födelseplats.

(Typiskt nog blev jag nyfiken när den egna solen och månen återkom - men inte i något av denna handfull fall någon som liknade mitt ansikte, möjligen en, en betydligt vackrare kvinnlig version av undertecknad. Ascendenten tycks viktigare än jag anat.)

Men fotot på Bridges visar ett "abnormt" smalt ansikte, precis som Johnsson har ett "Sulan"-rektangulärt dito. Detta är Saturnus stämpel - "the long face" som också går igen i diverse demoniska gestaltningar där Djävulen och Saturnus tycks överlappa varandra.

Intressant är att Jill för mycket länge sedan fick rubriker för snatteri (om jag minns rätt), vilket tyder på att kylan leder till ett sug efter något. Nu kan jag ha fel eftersom jag inte hittar något på nätet. Men kopplingen till Playboy-Bridges gjorde hon själv så sent som i oktober i år:

"I tisdagens Primetime i Expressen TV berättar hon om sin nya livssyn - där allt handlar om att utmana. – Ni kan förvänta er korta kjolar, kortare och kortare när showen fortlöper, säger Jill Johnson om krogshowen."

Seaward sa...

PS. Jennifer Yhap råkar, utan att hon vet det, klargöra vänskapen mellan Saturnus och Venus i sin "Plotinus on the Soul". Hos filosofen Plotinus är Venus en metafor för Själen (den himmelska Afrodite) och var gång kvinnan söker sin Fader (Kronos - Saturnus !!!) förlänas Själen genuin åtkomst till sin rationella (högre) natur. Denna rationella natur är BILDEN själen bevarar i sitt innersta av sin källa till livet, Själens Form, det som skänker själen integritet, är således ytterst Gud Fader själv.

Det är möjligt att man kan hitta kopplingar mellan ålder och kvinnlighet, men - visar det sig mer och mer på den här bloggen - egentligen verkar astrologin vara ett system för att beskriva om själen är i fas eller ofas med sitt bästa jag!

Ja, hårddrar man det, skulle man t.o.m. kunna säga att astrologin likt frenologi eller rasbiologi avslöjar själar på drift. Det här är ett känsligt kapitel jag råkat öppna. Dina tankar om Saturnus och Venus hör mer hemma under rubriken praktisk astrologi - där just pragmatiken (idealismens motpol) sorterar under Jordelementet. I det här inlägget var jag dock tydlig med att det inte handlade om personastrologi utan zodiaktecken som Idéer eller formala drivkrafter.

Men, för att återvända till personastrologi, även Jord kan vara korrekt orienterad bara det finns något slags utbyte med högre krafter. T.o.m. en ensam Sol (Eld) kan dra lasset i en i övrigt mörk miljö - men inte ens det lyckades Solen på den här himmelen. Man kan just undra vilken ascendent Jill har och vilken Playboy-bruden hade...

Men den ledande (atma karaka) Saturnus stämmer så väl in på Jill Johnsson som FORMALISTISKT plagierar amerikansk countrymusik och således antingen söker sin själs form på ett jordnära sätt (hon ser faktiskt ut som en återfödd amerikansk indian) men i detta överger Solen, byggandet av en identitet här och nu.(Har man något val om Själens åstundan är Saturnus och den dominerar över Solen?)

Eller kanske hennes sökande efter ett tidigare prärieliv (hoa hoa) gestaltas genom dessa bisarra klädedräkter hon väljer? Det är som hon fortfarande söker efter sin förlorade, färgsprakande ceremoniella festdräkt.

Anonym sa...

Det har du faktiskt rätt i, att hon ser indiansk ut :-) Men i så fall utövar hon ju nu fiendens musik...
Det där med snatteri undrar jag om du inte är ute i ogjort väder med, har aldrig hört om något sånt, och inte hittade du ju något på nätet heller. Var det inte vatten som var girigt, och JH har ju ingenting där (med reservation för okänt asc-tecken.) Och har inte Saturnus med Lagen att göra :-)
Det där med kjolar och "ny livssyn" är typiskt pr-snack - kortare än den i "Crazy in love" går knappast att åstadkomma...

Seaward sa...

Själar alternerar sedan den vite mannens ankomst i Amerika friskt mellan rödskinn och blekansikten. Min ungdoms mest okända favoritgrupp i genren komplex vit rock med klassicistiska tendenser (Pavlov’s Dog) leddes av en sångare med en lunga (!) från ett indianreservat. Jag kan lugnt tänka mig också att Peter Gabriel, britten som gjort så mycket för att sprida världsmusiken, har ett "etniskt" liv i sitt själsliga bagage!

Snatteri - det är visserligen Vattnet som vill ha, men du råkar i just detta inlägg - som börjar med att rekapitulera turerna som avslöjade Jungfrun som vinstjägaren – bortse från att Jordelementet så att säga är hungerns realisation. Här finner sig själen fastfrusen i en materiell kropp (som när kung Midas förstelnade allt han rörde vid till guld). Och hela inlägget handlar ju om att hungern inte ens går att släcka längre (utan dödens element Jord hittar sitt eget i utvikningsbrudens självmord).

Lejonet är spekulativa, de också, men skillnaden mellan ett Lejon och en Jungfru är att den förra har turen på sin sida eftersom den arbetar med Visioner medan Jungfruns tecken står för vinstjakten som en källa till olycka. Även detta är filosofiskt: Det går inte att framskapa något verkligt mervärde när man redan rasat ner till Jordelementets domän. Här finns bara misär till dess att själar blir produktiv igen.

Snatteriet och Jill kan mycket väl vara ett kryptominne eller en sammanblandning med en annan sångerska (af Ugglas) där den borgerliga stockholmseliten bestämt att också hon fick vara med och leka kändis. (Alla de som fyller landets tv-rutorna bor i princip i samma stockholmsförort. I princip hela mediesverige tycks finnas ute i Brommas villaträdgårdar eller på Lidingö om maktinstinkten är större än instinkten att göra kommers av ytlig kultur).

Lagen: Jupiter; lagens verkställare (domstolar, poliskår etc): Saturnus. Jag har många tidigare inlägg sökt frammana bilden av Saturnus två ansikten: Via Vattumannen blickar Saturnus mot himmelen och förstår den himmelska lagen, via Stenbocken blir den världslig myndighet.

Vad Saturnus fyller för funktion i Jills horoskop för du kanske läsa om inlägget för att se - jag har redan skrivit vad den naturliga zodiaken ger för idéer när man inser att Oxen/2a är inträdet i de andligen dödas sällskap (intelligensbefriade materialister eller naturalister).

Anonym sa...

af Ugglas - där har du det, hon stal plånböcker under narkotikarus på en stockholmskrog. (Har läst hennes och hennes hjärnskrynklares bok "Vem är jag?")
Alla som fyller tv-rutorna bor i Bromma eller Lidingö - nja, du glömmer "dansbandsbältet" - sydvästsverige, där mer folkliga artister som t ex Jill J och Lotta Engberg bor. Och så har vi ju Kikki D uppe Hälsingland...:-)

Seaward sa...

Jo, det finns säkert en representant för vart landskap bland gycklarna och jonglörerna, men produktionsledarna bor alla i Brommas villakvarter eller på Lidingö plus en liten grupp mediauppkomlingar som tar sig in i Stockholm från landsorten via de södra förorterna.

Om man börjar observera de som ansvarar för svenskens obildning börjar man snart se mönstren. Makthavare som Eva Hamilton har allt att vinna på att hålla svenskarna mätta och nöjda med det lilla via cowboyjäntor som Jill och Ugglas. Ta originalen och gör urvattnade svenska varianter.

Den udda countrygruppen Lambchop t.ex. är en hemlighet för Stockholms lite hippare borgerlighet. Den gruppen håller de hårt i för sig själva och lägger marknadsföringspengarna på urvattnade inhemska kopior för konsumtion i landsorten. Det är ett fantastiskt system av inbilsk (och faktisk) elitism som driver landet från vissa plättar i Stockholm. Hade jag inte varit västkustbo till fjorton hade jag kanske aldrig sett inaveln i storstan när jag flyttade till den.