Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 3 december 2013

Minnesmästare - en studie i futilitet

SvD deklarerade nyligen att en minnesmästare har en mer "slipad hjärna" än andra. Bortsett från att man kan ifrågasätta omdömesförmågan hos människor som faktiskt finner ett nöje i att memorera meningslösa siffror eller text och sedan briljera med hur mycket de kan återkalla, för att bli "bäst", väcks naturligtvis frågan om det finns någon återkommande astrologisk signatur för exceptionellt minnesstarka människor. 

(Inlägget blev liggande halvskrivet tills SvD återigen uppmärksammar Jonas von Essen sedan han blivit världsmästare i memorering. Ah, barndomens lek med spelet Memory! Minnas var i ett stort utlägg kort med baksidorna uppåt det andra identiskt lika kortet till det man just lyft låg. Vissa växer ur den här fasen, andra tycks bli kvar i den!)

Horoskopets tolv hus är ytterst viktiga oavsett vad frågan gäller. Inte minst tredje intellektshuset vilket direkt har med minnet att göra i indisk astrologi där Merkurius just representerar bäraren av minne. Därför väger den här lilla studien lätt. Men jag sökte upp de schackmästare och några ytterligare figurer jag på rak hand kom på att jag sparat genom åren. Tveklöst skulle många fler prominenta personer än t.ex. matematikern Alan 'människohjärnan är bara en maskin' Turing kunna anföras (ja, han begick självmord till sist, även om den del menar att det var utanförskap till följd av homosexualitet som var orsaken). I den här ministudien finns varken IQ-ikonen Einstein eller storhetsvansinniga Stephen Hawking. 

Istället inkluderar jag en bekant som förundrade folk genom att blixtsnabbt överblicka texter och ange antalet bokstäver. Precis som i SvD-artikeln visade sig hemligheten ligga i STENHÅRD REDUKTIONISM. Få människor om ens någon kan motivera sig att minnas 300 slumpmässigt arrangerade siffror. Den här personen tycks ha haft som knep att bryta ner det visuella intrycket av texten i mer hanterbara grupper av bokstäver. 

Den svenske minnesmästaren Jonas von Essen som SvD talar med har istället valt att associera talserier med roliga bilder från en nöjespark. Det hela låter närmast exakt som Giordano Brunos minnesteknik den avhoppade klostermunken reste runt och förevisade för Europas aristokrati innan Katolska kyrkan brände honom på bål för hans påstående att inte bara solen låg i centrum snarare än Jorden utan att Centrum också finns vid varje punkt i universum som tänkas kan. (Brunos födelsedag är tyvärr okänd.)

Jag läste om tendensen hos schackspelare att bli sinnessjuka och sparade i samband med detta namnet på två-tre stycken. Faktum är att "partygissaren" också tillbringade tid på sinnessjukhus i tonåren och även som vuxen hade paranoida anstrykningar - tydligen saknades "spjäll" och individen processade och försökte kontrollera för mycket information som vanliga dumskallar silar bort som oviktig... Turings självmord stämmer också med bilden att sinnen som är så här "slipade" också kan gå sönder lättare...

Själv har jag alltid haft dåligt minne och jag tror mig förstå varför. Så få ämnen motiverar mig att det känns värt att lägga i högsta växeln och formligen SLUKA materialet (och inpränta det). 

Vad som ligger till grund för den första gallringen och prioriteringen har inte med intellektets och minnets Merkurius att göra utan med intelligensens Sol. Solen ser och förstår utan att tänka, och om Solen är driven, som i bloggarens fall, av Vågens tema, så är "balansering" eller utvärdering av intellektuellt stoff en ledande princip. Solen i Vågen väljer sina strider med större urskillning än vissa andra zodiaktecken (jag ska inte säga vilka).

Det här kan förklara varför det haglar ateister med Solen i Vågen. De har börjat bygga sitt luftslott på en viss grund och Vågen verkar sedan som en avstötare - visst materiell harmonierar inte med det luftslott som redan hunnit byggas och avstöts därför av en intelligens som redan förbundit sig till en annan resa genom världen. 

Vågen harmonierar absolut inte med allt eller alla, men har förmågan att avvisa utan att ta till knytnävarna. Vågen är också den sociala harmonins tecken. Den här bristen har lett till att Solen i Vågen kallas "fallen" och kan jämföras med den "upphöjda" Solen i Väduren som kastar sig över precis allting med samma glupande aptit! Det är inte förvånande att det saknas Våg i det här lilla stickprovet men att Väduren lyser fram!

*****

Studiens få deltagare är:

  1. Paul Morphy; 22.6.1837 - schackmästare (blev sinnessjuk)
    Sol/Venus i Tvillingarna, Månen i Vattumannen,
    Saturnus/Draksvansen i Vågen
  2. Alan Turing; 23.6.1912 - krypteringsmästare (begick självmord)
    Sol/Merkurius/Venus i Tvillingarna,
    Månen i Jungfrun (helt merkurisk)
  3. Bobby Fischer; 9.3.1943 - schackmästare (blev sinnessjuk)
    Sol/Merkurius/Draksvansen i Vattumannen,
    Månen i Väduren och disponenten Mars i Stenbocken,
    Jupiter i Tvillingarna
  4. Ulf Andersson; 27.6.1951 - schackspelare
    Sol/Merkurius/Mars i Tvillingarna, Måne/Jupiter Fiskarna
  5. Kim Peek; 11.11.1951 - fotografiskt minne (saknade höger hjärnhalva)
    Sol i Vågen, Måne  Väduren (fullmåne) och disponenterna
    Venus och Mars i gles konjunktion över gränsen Lejon/Jungfru
  6. Kirsan Iljumzjinov; 5.4.1962 - schackspelare och schackpromoverare
    Sol/Måne/Merkurius i Fiskarna
    disponerade av Jupiter/Mars i Tvillingarna
  7. Garry Kasparov; 13.4.1963 - vid 22 yngsta schackvärldsmästaren någonsin
    Sol/Jupiter i Fiskarna, Månen i Skorpionen och
    disponenten Mars med Draksvansen i Kräftan
  8. Anonym; 30.1.1964 - "blixtsnabba summeringar av långa meningar som partytrick"
    Sol/Mars i Stenbocken och disponenten Saturnus med Venus i Vattumannen. Månen i Lejonet
  9. Lembit Oll; 23.4.1966 - schackmästare (begick självmord)
    Sol/Mars i Väduren, Måne i Tvillingarna med
    disponenten Merkurius med Saturnus i Fiskarna
  10. Magnus Carlsen; 20.11.1990 - schackmästare
    Sol/Merkurius/Venus i Skorpionen med disponenten Mars i Oxen, Månen i Skytten med disponenten Jupiter med Draksvansen i Kräftan
  11. Jonas von Essen; 24.4.1991 - minnesmästare
    Sol i Väduren med disponenten Mars i Tvillingarna, Månen i Lejonet
Urvalet av placeringar är en smula godtyckligt men följer ändå någon slags tanke. Exemplen från längst bak i tiden antydde en formidabel Luft-trend men den bröts snart. Det enda man säkert kan säga här är att det passiva Jordelementet tycks svagt om det är en aktiv tänkare / memorerare man söker. Detta rimmar med den klassiska kopplingen mellan Jord och underklassen, grovjobbare som Oxen eller folk som manuellt plockar med skörden i Jungfrun.

Kodknäckaren Turings Måne i Jungfrun disponeras som synes av en kraftfull Merkurius i Luft. Den enda födelsen till ett Jordtecken, "partyunderhållaren" har i själva verket soldisponenten Saturnus i Vattumannen PROMINENT PLACERAD I TIONDE HUSET. Man kan därför argumentera för att det är Luft som dominerar även här (inte minst som Saturnus essentiellt är en Luftplanet).

Det ger, med Månen i visuella Eldtecknet Lejonet en opposition till Luft-Saturnus som påminner om "vidöppna" Kim "Rain Man" Peek där allt (nå, 97%) av det han läste fastnade. Kanske avsaknaden av höger hjärnhalva gjorde att hans negativa motstånd mot Världssjälens All-Kunskap minerades på så sätt. Hela hans liv var ett slag i ansiktet på de materialistiska förståsigpåarna!

Återstår bara två fall som båda har energiplaneten Mars i Jord i disponentposition i förhållande till måntecknet (Fischer) eller soltecknet (Carlsen). I Fischers fall är verkligen både Månen i Eld och Mars i Jord starka pga. deras hörnhusplaceringar och här angriper dessutom Mars sitt eget tecken Väduren (Jord dödar Eld). 


Mannen hade ett djupt problematiskt psyke och jag skrev om horoskopet här. Nyblivna norska schackmästaren Carlsen har istället en mer flegmatisk opposition mellan Solen i Skorpionen och Mars i Oxen. Hans karta kommenterades här.

Man kunde tänka sig att minnesstarka människor hade ett gott förhållande till Eldelementet (mästaren på att memorera talet pi, som jag skrivit om men glömt namnet på, såg kulörta landskap som vägledde hans sifferrabblande). Och att Luftelementet var involverat kunde man också tänka sig.

Överraskningen här är Vattenelementet som inte fått det beröm det förtjänar på den här bloggen. Sluskiga svampar och förfallet giriga typer kanske man hittar när man går till näringslivet och bankvärlden, men det stillade vattnet, vattnet utan krusningar är ett substrat som förmår ta emot ljuset utan att förvränga de bilder som kommer därmed. Den rekordunge mästaren Kasparov (som till sist förlorade mot IBM-datorn Deep Blue) har ett fascinerande "rent" Vattenhoroskop, och norrmannens sataniska axel mellan Skorpion och Oxe bryts faktiskt tack vare tillskottet till Solens intelligens från Jupiter i ett annat Vattentecken. 

Hos norrmannen kan man för övrigt se "sensationalismen" i Månen, men inte den yviga typen som brusar upp utan den kalla och hungriga typen där Månen i Skytten (Eld) blir negativ eftersom disponenten Jupiter befinner sig i det kalla Vattnet. Detta är raka motsatsen till att sätta en sårbar Måne i Vatten och sedan fyra på med Eld under- och inifrån! Den kalla versionen kan vara mer fokuserad även om den senare är varmare och hjärtligare rent psykologiskt. Turordningen på elementen är ett ämne jag inte lett i bevis genom några tester och det är dessutom svårt att uttala sig om människor man bara känner via rubriker...


*****




Här är en samling minnesmästare i olika tävlingsgrenar, alla lika triviala. Svenske von Essens namn förekommer på ett ställe.

Inga kommentarer: