Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 december 2013

IT-hjälten & IT-skurken - så nära

När det visar sig att det var Pirate Bay-skurken Gottfrid Svartholm Warg hackade till sig uppgifter om skuldsatta svenskar hos Kronofogden (AB, SvD), slår det mig hur han i relation till den rättrådiga hjälten Edward Snowden mest liknar den onda kusinen från landet!


Snowden innerst, Svartholm Warg ytterst

I den naturliga zodiaken har de båda starka inflytanden i Tvillingarnas tecken som är ett typiskt it- och kommunikationstecken. Eftersom redan Tvillingarna representerar sociala människor i nära kommunikation med varandra, blir nästa Lufttecken Vågen avtalsbundna och inte fria relationer. 

Handskakningar eller undertecknade dokument, Vågen (och sjunde huset) är inte bara äktenskapssektorn utan också en handelsmannazon - man kan påminna sig hur vågskålar används på marknadsplatser och hur fiffel med falska vikter med vilken en säljare kan tillskansa sig för mycket förtjänst är ett klassiskt problem. Kanske därför Saturnus, den korrekta gränsdragaren (och definieraren) sägs upphöjd i Vågens tecken. Här bestäms standarden (i den blå idévärlden naturligtvis - sedan tillverkas vikter i Jordelementet utifrån standarden).

Båda it-specialisterna har idag, 2013, nått sina "trettioårskriser" då Saturnus nu gått ett fullt var sedan de föddes. Nu visar Saturnus vad deras strävanden har varit värda. Snowden en hjälte och en moralisk triumf - en människa ut i fingerspetsarna - och svensken bara en ömklig råtta.

I brist på klockslag för någon av dem kan horoskopen bara jämföras på den rena idénivån - via en "naturlig zodiak" här ovan, eller enskild med männens respektive Måne som sinnelagsascendent. Båda har förärats egna inlägg i det förgångna, så jag stannar vid den lustiga spegelvändningen av deras Sol och Måne. Den påminner om att Månen faktiskt säger mer om människan än Solen eftersom det är Svartholm Warg som har ett sinne som verkar grötigt.

Månen i Tvillingarna är amoralisk och fastän Merkurius i Vågen befäster en talang för abstrakt tänkande (dataprogrammering), är det här en kritisk version av Vågen. Dess härskare Venus har halkat ner i Skorpionens avoga Vatten, och genast finns förutsättningar för en tjuv på marknadsplatsen där handelsmännen jobbar med sina vågskålar eller annan subversiv verksamhet inifrån Skorpionens hemliga mörker.

Snowdens Måne i Vågen lyder under den positiva Venus och är därför en aktiv människovän. Men hans sinnelag är hårt hållet av en moralisk gränsdragare i Saturnus (i dess upphöjda läge). Och här uppstår det delikata att också Snowden har sin Venus i Vatten, i den avskurna och privata Kräftan. Men det är här jag menar att det är "hemmets helgd" i Snowden som reagerat på USA:s hänsynslösa spioneri på mänskligheten.

Ur ett sinnelagshoroskops månperspektiv är dessutom Snowdens Venus i Vatten en både naturlig och även verksam välgörare, även om min beskrivning av "torgskräck" som en vanlig följd av Våg och Kräfta i samma horoskop stämmer bra här. Bara att Snowden TVINGADES bort från de offentliga torgen, i exil.

Månhoroskopet med Vågen i första huset gör också hans moralplanet Saturnus till en atma karaka - en planet med förmågan att effektivt omsätta sina högsta inre principer i det yttre livet (se föregående inlägg om Beatrice Ask). Märkligt att ett luddigt månhoroskop (som gäller för alla under två dygn) är så otroligt tydliga när man tittar på världskändisar! Det verkar som om dessa själar mer än andra gestalter "sin tid".

Svartholm Wargs Mån-Tvilling baserades alltså på Merkurius, som kommunikatör och budbärare en naturlig planet (budbäraren får inte förvränga budskapet). Det är därför vi måste gå ett steg till, till Merkurius-Vågens disponent Venus för att se vartåt det lutar. Men Venus är en verksam välgörare även för Tvillingarna i första huset. Återvändgränd! Svartholm Wargs moraliska problem ligger tydligen på något annat ställe i horoskopet.

Jag minns svagt att ett tidigare inlägg såg med misstänksamma ögon på hans kombination av Mars och Jupiter - båda verksamma illgörare! - i opposition till sinnet/Månen. Tydligen väger detta Lag-hatiska budskap tyngre än Merkurius i Vågen som tvärtom troligen är en tillgång för en skicklig analytiker.

Men den tyngsta analysen kan bara göras om man har klockslaget så de faktiskt 12 husen och tendenserna i dessa uppenbaras...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snowdens födelsetid är känd, ser jag: 4.42 Elizabeth City, NC, USA (AA i Astrodatabank). Oxascendent. Venus verksam illgörare i 3:e huset. Kanske man kan säga att för en hemkär venuskräfta är det förstås något ont att lämna nära och kära och gå i exil. Men han gjorde det frivilligt... han satte sig över sitt eget väl och ve...
S

Seaward sa...

Det var intressant att just hans födelsetid läckt ut !!! Venus naturligt god men här verksamt ond kan kanske också fattas direkt som den onda informationskultur (3e) som vi så tydligt ser Fredrik Reinfeldt med Sol-Kräftan som sitt 11e-husideal förespråkar. Det är som du säger helt klart att den "goda" Saturnus - makten (Saturnus äger 10e) blir Snowdens fiende. Han gör sig omöjlig i USA.

Se också hur han perfekt personifierar Merkurius - han har den nästan gradexakt på sin ascendent. Men det blir en it-planet baserad på en verksamt ond Venus och Snowden blev allt mer upprörd över det hans land (Oxen, det nära territoriet) ägnade sig åt.

"Exil" eller "landsflykt" är det kanske mest externa av tolfte husets betydelser och nog är husägaren Mars involverad i ett väldigt ståhej !!! Solen och Drakhuvudet. Är detta visselblåsandets position (understött av Saturnus/Månen för den djupa moralismen och känslan för var gränser måste gå)? Givet Drakhuvudets onda status är det inte så konstigt att åsikterna går isär om han är en landsförrädare eller en hjälte!