Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 28 december 2013

Den själviska havsjungfrun & den universalistiska rymdmänniskan


Nörds analys på ett Star Trek-forum


Till och med i filmens värld, där handlingen garanterat skrivits utan någon baktanke att synkronisera deltagarna med astrologins kartritning, läcker de (nästan) tidlösa symbolerna igenom. 

Som i den komiska Star Trek IV från 1986, där enda sättet att rädda Jorden från undergång är att resa tillbaka i tiden till 1900-talet, innan mänskligheten utrotade valarna, och ta med sig ett par tillbaka för att de med sin överlägsna intelligens och valsång ska kommunicera att det fortfarande finns hopp om mänskligheten. Någon slags domedagsmaskin har anlänt till vårt system och frånvaron av valsång skulle ha inneburit slutet för Jorden.

Förutom den ständigt återkommande besättningen på rymdskeppet USS Enterprise spelar valforskaren dr Gillian Taylor en viktig roll i filmen och det är här hennes horoskop så häpnadsväckande perfekt motsvarar rollfigurens uppbyggnad.

Från bildlänken och forumdiskussionen kan man plocka upp flera kommentarer som klockrent stämmer in på aktrisens horoskop. Som att hennes rollfigur dr Taylor i själva verket bara utnyttjar tidsresenärerna (som har en egen agenda) och i synnerhet amiral Kirk för sitt eget primära syfte, att rädda valarna, men ändå finner sig hjälplös. En anhängare påpekar att det här är den enda kvinnan i hela science fiction-seriens historia som blåst Kirk på lite romans och som lämnar honom mållös när hon drar vidare utan honom. "See you 'round the galaxy."

Vad ger de här pusselbitarna för slags fantombild, en natur- och valräddare, och privat en iskall och kyskt garderad natur med en tendens att utnyttja andra för sina egna syften?

Tja, vi har sett den primära teckenkombinationen förr på bloggen. Det handlar förstås om kombintionen av den biologiska Naturens och artprotektionismens eget tecken Kräftan och så den instrumentaliserande och kyska Jungfrun, här fullständigt oemottaglig för Kirks charm och i besittning av extra mycket kall bakslughet genom den (enligt bloggens tester) kriminellt överbelastade Mån-Jungfruns närhet till den kalkylerande Saturnus! Vilken perfekt bild för en person som ska spela vetenskapsman på film, för övrigt.

Det finns lite chauvinistisk mansgrisighet bland seriens fans, men det verkar som om den här figuren/aktrisen är en av de minst uppskattade gästspelen och det förvånar inte. Nedanstående horoskop är visserligen baserat på Månen (en sinnelagsascendent) men som sådant har det flera tydliga paralleller med horoskopet för den bedrägliga och falska Fredrik Reinfeldt som också han har sina valars behov att tillgodose (de rikas allt våldsammare behov av allt högre vinster på sina allt lojare arbetsinsatser).



Man ska inte överdriva förfärligheterna. Dr Gillian Taylors sympati ligger uppenbarligen med däggdjuren i havet och inte med människor: "Jag har ingen här på 1980-talet att ty mig till - ta mig med till framtiden."

Jag har mött extremt märkliga människor med samma opposition mellan självtjänande Jungfrun och altruistiska Fiskarna, omöjligt själviska inom ett område och plötsligt moder Teresa själv när det kommer till att hjälpa någon utsatt minoritet eller djurart. Catherine Hicks horoskop stämmer perfekt med mina intryck eftersom den universella välviljan till att biologiskt liv tydligt tecknas via Jupiter i negativt härskarläge i Fiskarna! 

Hennes finaste karaktärsdrag utsträcks således mot Naturens lägre sida, men bidraget till mänskligheten är försumbart. Och eftersom Star Treks inbitna fans verkligen är anhängare av Mänskligheten (Luftelementet) kan man förstå att den här rollfiguren inte vunnit så många pluspoäng i det lägret...



Gene Roddenberry, visionär

Star Treks extremt framgångsrika skapare, som jag ännu inte beräknat horoskop för när jag skrev ovanstående, visar sig totalt bekräfta tesen om Människan med stort M. (Det är lite av en sport att skriva ut slutsatsen redan innan jag samlat in fakta - så stor är min tilltro till den sideriska zodiaken efter fem års intensiva studier av horoskop!)

Gudakonungen Lejonet och
Människan (Vattumannen) mittemot

Det pågår viss aktivitet även i de mer jordnära elementen Vatten och Jord även i det här horoskopet. Bland annat är rymdskytteln Merkurius ascendenthärskare men själv belägen i den sublunära sfärens Vatten. Den sublunära sfärens herre Månen är också "jordad" genom att disponenten Saturnus står i Jordtecknet Jungfrun.

Men det är ändå den primära axeln - en fullmåne mellan den gudomligt välsignade (stjärnan Regulus!) härskaren Sol-Lejonet och folkkollektivets Måne i universalistiska Vattumannen.

Mot det faktum att den här Månens avancerade avant garde-placering ändå är rotad i Jungfrun i den privata komfortzonens fjärde hus står naturligtvis den för en science fiction-författare med så ofattbara framgångar som Roddenberyy Månens egen placering i det gränslösa utforskandet av världsrymden - det nionde huset! 

Lite reflektion visar att att det är är ett perfekt horoskop för Roddenberrys personliga universalism: han har både de främlingsifentliga Kräftan och Jungfrun aktiva men han lyfter tecknens begränsningar till en genuin vision om en framtida rymdmänsklighet där alla raser samarbetar ombord på rymdskeppet. 

Den här visionen hade, vill jag påstå, inte varit möjlig enbart med Månen i Vattumannen baserad på Saturnus i Jungfrun. Men med den gudomliga sanktion Regulus skänker Solen i Lejonet, har vi här en av universums utvalda själar - utvald att sprida budskapet vidare om vart mänskligheten måste ta sig!

Vilket häpnadsväckande exakt horoskop - man ser Star Trek-konceptet hur tydligt som helst.

Både den havsbundna och själviska sjöjungfrun och den här visionnära rymdmannens horoskop kollapsar naturligtvis totalt om man försöker förstå sig på dem via den västerländska och feltänkta zodiaken. Babylonierna tänkte uppifrån rymden - och det bara om man kopplar bort från Moder Jord som man kan komma i kontakt med den eviga själen som har mer med Eldelementet att göra än med Jorden.


Inga kommentarer: