Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 10 november 2013

Svenska Dagbladets språkvård



"Fältskog öppnar för en Abba-reunion"

eller

"ABBA-Agnetha öppnar för återförening"


Till överkomliga merkostnaden ett tecken hade Svenska Dagbladet kunnat bidra till den svenska språkvården hellre än anglifieringen och dessutom använt uttrycket "ABBA-Agnetha" - möjligen t.o.m. mer inarbetat och deskriptivt än "Fältskog".

Men sen tillkommer förstås också merkostnaden för personal som kan tänka till två gånger innan de skrider till verket... 

Och pengar, det verkar inte medierna ha några längre. Att de oljestinna norska ägarna skulle sänka sina vinstkrav för att istället ägna sig åt egenvärdet kvalitet är förstås inte att tänka på.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig, och gläder mig över att du börjat reagera på anglifieringen av språket! ;-)

S

Seaward sa...

Bloggare får hitta på nya ord eller introducera låneord!
:-)

På dagstidningar vilar ett tyngre ansvar som "stabilisatorer". Särskilt det som brukade vara en konservativ tidning.

Schibsted - norska oljepengar - ett nyrikt pack misstänkt lika de slafsiga moderaterna... (AB + SvD = sant)

Man kan ju undra om de här två tidningarna i själva verket har samma redaktion av kostnadsskäl... Vid Centralstationen i Stockholm sitter dessa Schibsted-organ i samma byggnad. Det skulle kunna förklara bådas parallella urartning och dumpning av blogglänksystemet nästan samtidigt...

Anonym sa...

Apropå Schibsted så var det bra skrivet av Fredrik Virtanen igår i AB om lönesamtalen hos "den börsnoterade norska koncern som till 91 procent äger AB". Uppenbarligen är han så stor att han kan kosta på sig kritik... och han kritiserar förresten också "CVplay" som du skrev om förra veckan.

Seaward sa...

Den måste jag läsa! Tack för tipset.

Anonym sa...

Det här var också bra skrivet, av en AB-journalist, fast den har du väl läst, kanske. http://www.aftonbladet.se/kultur/article17801726.ab
Den enda artikel faktiskt, som intagit en annan ståndpunkt till tårtningen än den samlade presskören om "hot mot demokratin" "våld mot politiker oacceptabelt" osv. (Undantag är också dagens Kielos, men hon fokuserar mer på det komiska, och jämför med England.)
Jag har faktiskt nästan väntat på en analys av tårtkastarens horoskop, med tanke på att det är helt i din smak - endast eld och luft! (utom noderna) :-) 5/1 1953. Jag läste en intervju med henne i AB, och hon påpekar mycket riktigt SD:s nynazistiska rötter, som det talas tyst om idag. Men ska man säga något negativt om all denna eld och luft så är det väl att man då får svårt att förutse hur effekten blir i verkligheten, här nere på jorden - att det är så lågt i tak och låga vibrationer att fokus inte läggs på det avsedda, utan på säkerhetsfrågor för politiker och ett förment hot mot demokratin.
Jag ser lite paralleller här till Folke Bernadotte, också med endast eld och luft i horoskopet, som totalt ignorerade hoten mot hans person som fanns under Israelbesöket, trotsade sina värdars råd och begav sig till en farlig del av Jerusalem, och blev skjuten.
S

Seaward sa...

Det är sant att tydliga Eld/Luft-varelser inte bara är "fanatiker" som jag kallat dem. Eldsjälar eller idealister är ju faktiskt vad det handlar om. En helt statisk och "mörklagd" själ som endast försvarar den rådande ordningen, utan att tänka på om den tjänar det goda eller inte, skulle förstås genast komma med terrorist- och extremiststämplar när det hettar till i luften. Det blir friktion mot Jorden och den alstrade geovärmen kan övergå i kroppsliga smärtförnimmelser hos dem som fortfarande inte börjat tänka över VARFÖR det händer som händer. (Se senaste inlägget om döden i borgerliga Järfälla).

Kielos, med en Måne av den statiska Ox-typen gjorde uppenbarligen en kovändning på en vecka. Nu håller hon med om att m att tårta är ett bra sätt att aktivera sig politiskt - precis tvärtemot det hon sade i samband med komikern Russell Brands hyllning av aktivism när politikerna inte längre tjänar folkets intressen. Men det är klart i Brands handgripliga protester ingick stenkastning. Tårtor kan man fortfarande le åt, särskilt i Sverige med sitt förhållande till barnserien Tårtan på tv.

Seaward sa...

PS. Det här _kan_ vara det äldsta inlägget som diskuterar extrem övervikt av Eld och Luft:

http://sidereal.hall-of-man.com/2009/11/krypskyttens-vadliga-fullmane.html