Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 14 november 2013

Saturnus - det ljuvliga NASA-fotot

Eftersom SvD återberättar nyheten om NASA:s spektakulära färgfoto av Saturnus från sin nya bloggsofärblockerande design (där tydligen artiklar kan byta sidnummer vartefter fler tillkommer så att länkar till tidningen slår slint), kan man med fördel beundra bilden på den här utländska sidan istället (som dessutom har aningen mer text och visar en alternativ bild).

Mina tankar är förstås att indisk astrologi tydligt tilldelar planeterna olika essentiella element. I linje med NASA:s väldigt blå bild av Saturnus, är indiernas påstående att planeten är av Luftelementet, ett element som också symboliserar andevärlden, befolkad av både goda och onda daimoner.

Saturnus motsvarar också den subtila mänskliga kroppens kronchakra, ett energicenter som inte tillhör den fysiska kroppen utan "svävar" strax ovan hjässan. den här positionen har också kallats lotusen med 1.000 kronblad.

I vår tid med vetenskapens obegripligt stora tal är tusen kanske inte så imponerande, men det fanns en tid då det representerade "oändligt många". Så kopplingen mellan Saturnus - Fader Tid - och t.ex. Hitlers svammel om Tredje riket som ett tusenårsrike - ett evigt rike - går tydligt att förstå sig på. Saturnus är Döden för den jordiska människan men med döden går man också in i tusenårsriket. Evigheten har en kopplingspunkt - inte i den dödliga kroppsmänniskan men väl i hennes sjunde energihjul. Lotusblommas tusen blad indikerar Saturnus, Tidens herre, dvs. Evigheten själv!

Från min busiga ungdom kan jag rapportera hur jag vid 19 började experimentera med kombinationen av meditation och marijuana - inspirerad av reggaemusiken som då stod på toppen av sin popularitet. Det första minnet jag hade var att efter några händelselösa sessioner då jag för mitt liv inte kunde känna någon effekt alls, var den himlastormande upplevelsen när jag vid kanske tredje eller möjligen fjärde försöket plötsligt tappade det inbillade mentala fotfäste i kraniet där vår kulturs mytologi lär oss att vi har vårt medvetande placerat. 

Plötsligt upplevde jag hur "jaget" expanderade och flöt upp till ny position flera decimeter ovanför och något bakom kraniets topp. (Tänk gamla egyptier med "ägghuvuden" som lutar snett bakåt.)

Jag hade blivit temporärt medveten i eller kanske via min "aurakropp"! Detta är rimligen den zon astrologin syftar på med Luftelementet och förklarar också den här bloggens tidigare och en smula osammanhängande redogörelser för pneuma eller prana, solvinden som produceras av vårt solsystems centrala LOGOS och som vi tar emot - inte i själen (för den placerade Platon inne i kraniet, vid det sjätte energisätet eller Tredje ögat) utan i vår kungakrona, eller vårt eget kroppsliga mikrokosmos "sjunde himmel". 

Vår aura är alltså i åtminstone en mening själens form - Saturnus - och kopplingspunkten mellan Saturnus och Solen som ses i astrologins opposition mellan Lejonet och Vattumannen är egentligen bara en externalisering av vad som händer mellan Solkungen Lejonet och Jag, MÄNNISKAN.

Den med öron, han höre.


*****

12.54 sätter jag punkt och trots den här insikten om det sjunde chakrat och Saturnus först beskrevs av Oscar Hinze i "Tantra Vidya" och sedan lyriskt summerades av vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith i "Science & Myth" var det just i detta ögonblick jag - äntligen - fattade vad som hände den gång jag första gången med biokemiska hjälpämnen kom i kontakt med den medvetandenivå som mänskligheten i stort har ägt i svunna tider (Hinze diskuterar artens förlust av ett djupare seende).

Tredje intellektshuset bär det simpla sinnet (manas)
och utsätts för samtidig "dissociation" och
Eld/Luft-baserad stimulation! Lös den gåtan!

Horoskopet för tillfället då bloggaren återknöt till sitt gamla minne av att ha haft jaget på en nivå höjd över sin fysiska kropp är så extremt att jag bara kan säga: den som ser, han/hon ser!

Det är meningslöst att uppge exakt gradtal för ascendenten, för det är inte det astrologi handlar om. Det är räknenissarnas pseudovärld för den som känner ett kontrollbehov - siffror är för folk som Reinfeldt och Borg. Det astrologin lär ut är mycket större: vägen till att återerövra själens frihet i anden.

Inga kommentarer: