Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 november 2013

DN och iq-myten

Dagens Nyheter måste vara stockholmsborgarens fördumningsorgan nummer ett. Denna söndag lyckas tidningen både sprida en falsk myt och dessutom presentera en rasbiologisk dito. Texten nyanserar visserligen det här fasansfulla anslaget:




Först, att intelligenskvoten i lugnt tempo ökar från årtionde till årtionde - ett ämne som tröskades i den anglosaxiska världen för typ 6-7 år sedan fast DN nått till det först nu - är inte tecken på annat än ackulturation till ett givet paradigm. Att forskaren Flynn dementerar att så skulle vara fallet, förvånar inte. DN säger dock inte tillräckligt tydligt eller effektivt vad Flynn själv menar att det beror på: hela idén med IQ-test bär på ett grundläggande systemiskt fel.

Ulric Neisser skrev i The American Scientist att Flynn drog slutsatsen att iq-test inte alls mäter intelligens utan bara en relativt underordnad "abstrakt problemlösande förmåga utan nämnvärd praktisk betydelse." 

Stycket hittat på en genomsnittlig utländsk blogg. Bloggaren nämner sedan att Flynn ÅTERIGEN ändrat sig och att iq-testet verkligen avspeglar en progression. Det är påminner om den större frågan: är detta en God skapelse som rör sig mot fulländning, eller är det en Ond skapelse som just nu tröskas ur så att guldkornen, "de utvalda" - ibland angivna till symboliska 144.000 ska kunna nå nästa nivå. Sedan går den här världen under i en världsbrand.

Att undertecknad i skrivande stund behöver läsa om varje sida i begåvade akademikern Jennifer Yhaps "Plotinus on the Soul" (Susquehanna University Press, 2002) betyder inte att min intelligens närmat sig Einsteins efter omläsningen. Bara att jag är så pass korkad att jag inte lyckas fånga upp kvinnans djupa tankar i första svepet. Jag behöver en omläsning för att orden ska övergå i det "inre ögats" blick för den logiska trådmodellen - det författaren själv tänker och har som sitt inre ögas intention när hon skriver.

Ackulturation är sannerligen inget att jubla över som Dagens Nyheter gör. Det är den här tendensen hos varje samhälle att dess medborgare lägger strå till strå och gradvis "hajar vad saken rör". Men detta har ingenting att göra med intelligens i strikt mening. Borgarens tillvänjning eller ackulturation är t.ex. helt av ondo. Deras loja slökonsumtion av allmänstimulans bakbinder på sikt deras intellekt (som inte ska förväxlas med intelligensen). 

Det är helt rätt att Sveriges högskolor måste pressa individen hårdare, inte bara saknar landet Intelligens, även andelen intellekt är pinsamt låg. När inte ens högersossen Göran Perssons pr-företag JKL håller sig för att goda för att föreslå korrumperade kommunpolitiker att begå lagbrott för att undvika mediernas granskning (AB), kan någon säga mig på vilken intellektuell nivå det här landet befinner sig? (Ja, intellekt har en släktskap med Intelligens, människan är dock gjord som en bild eller "image" av Gud som är en annan synonym för 100%-igt ren Intelligens - Aristoteles PERFEKTA AKTUALISERING utan minsta rest av oförverkligad potential.)

Den mentalt förslöade svensken skadas av DN:s rubriker inte minst för att de implicit antyder att "negrer är dummare än vi vita". Jag tror knappt ens att tidningens säkert nybakade journalister fattar vidden av vad de sysslar med, och som överordnade redaktören tyckte uppenbarligen att det här var "fast food" gott nog åt stockholmarna.

Vad problemet hänger på, som redan nämnt, är definitionen av "intelligens". Alltsedan västerlandet degraderade sig genom att dumpa både religion och klassisk filosofi (idag sitter den anemiska filosofin och petar med lingvistiska problem, ämnet har fullständigt kollapsat jämfört med mäktiga antika tänkare som Platon och Plotinus). 

Intelligens är det som bygger ett universum enligt Platon, först därefter kan eftersläntrarna börja skrapa av köttet från benen - likt fysiologer och sedan biologer - medan de försöker lista ut hur allt kan vara så genialt organiserat och ändamålsenligt. Västerlandets intellektuella korruption beror till inte ringa del på att Aristoteles orsakslära och inte minst ändamålsorsaken - vad ett ting eller en livsform är till för - svartlistats som övertro och saga av de blinda evolutionsbiologerna. Och platonismens mer radikala orsakslära ska vi inte tala om.

Det är när ett samhället degraderat sig till den här nivå som själlös shopping och stimulation av sinnena (för själen är redan utestängd från medvetandesystemet) blir den fattige västerlänningens "enda väg" - som högerpolitiker brukar uttrycka saken. 

Sveriges ande eller folksjäl vet att det är ett skäligen obegåvad land pga. sekularismen och dess prosaiskt materialistiska nyttotänkande - nyttiga människor som Reinfeldt och dem i tynande ateistsekten Humanisterna är både tråkiga att umgås med och begränsade i sina samtalsämnen. Det är världsbilden som de valt som låser dem ute från den objektiva Intelligensen som är något evigt och tidslöst. Triviala intressen ger generellt tråkiga människor. Evolutionsläror och ogrundade och rasistiskt baserade fantasier om att även negrer kan ta "intelligenssprång" är den smörja som återstår när en relativt låg skugga av den verkliga Intelligensen söker resonera fram en plausibel modell (se dock nyanseringen i själva DN-artikeln).

På tal om modeller, astrologin i Indien har flera sätt att närma sig den fråga om intelligens som är så tabu i Sverige - år folksjäl alltjämt bär på skulden från rasbiologins och tvångssteriliseringens dagar. 
Här är tre interna blogglänkar om hur man utröner individens del i Intelligensen under det jordeliv horoskopet gäller för (intelligensen kan skifta vilt mellan olika återfödelser). Innan jag insåg att "etiketterna" blivit hopplöst överfyllda taggade jag ett eller annat inlägg med "intelligens" - f.n. 173 horoskop eller inlägg. 

En annan kultur, baserad på djupare vishet och nya grundvärderingar kommer att följa på vår dyrkan i Konsumismens heliga tempel och utskänkningsställen - de som rasar inför våra ögon dessa dagar till följd av allt fiffel med ingredienserna i de dyra anrättningarna och tåg stormar av spåren. Detta vinstjägarnas helvete som kallas väst är en kultur som för länge sedan nått sitt "bäst före"-datum.


Till sist. Den som känner för det kan ju roa sig med att punkt för punkt jämföra DN:s söndagsläsning med artikeln "Flynn effect" på Wikipedia. Det skulle inte förvåna mig om det är DN:s enda källa till sin artikel.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är IQ ! när det flesta har stockholms syndromet ! många är skraja för draken.

Anonym sa...

Ett annat litet tips ! vänd på ordningen - Fysik Kemi Biologi _ ljus Liv Evolution.sen skördar gud.och sparar sticklingarna för ett fortsatt Liv.

Seaward sa...

Alternativt scenario (från det här inlägget):

[Själavandringens realitet] är ett pussel som ständigt läggs om, och eftersom all tid redan är avverkad ur Någons ögon, tycks det inte så mycket handla om att evolutionen verkligen existerar och att själarna reinkarnerar gång på gång vartefter tiden spinner vidare som att människans själ kan rekapitulera och hågkomma ... I någon bemärkelse existerar redan den utdöda mänsklighetens avlägsna och framtida ättlingar - dessa alien-liknande humanoida utomjordingar.