Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 9 november 2013

Akademiker om astrologin och intelligensen

En läsvärd artikel (på engelska) av en indisk doktor, ämnet han doktorerat i är okänt - astrologi? Den akademiska astrologen har den goda smaken att inte bara ta upp IQ utan använder två ytterligare mått, den emotionella kvoten (EQ) samt social begåvning (SQ). 

Artikeln är delvis teknisk och går vida längre än de riktlinjer jag hittat tidigare och återgav i "Merkurius i sitt hela sammanhang" (vilket nu bara visar sig vara ett av många möjliga sammanhang). En lång serie yogas eller planetära kombinationer (eller planet/hus-kombinationer) presenteras, vilka alla sägs befordra intelligensen. Jag ska inte här kommentera dem alla eftersom de är astrologi på ett långt djupare nivå än den här bloggaren har ambitionen att behärska.

Hur spretig den indiska astrologin är, får man en aning om när den indiske akademikern placerar både grundskola och högskola i andra huset! En vanlig läsart är ju annars att den korrelerade Oxen (munnen, svalget och förmågan att ljuda) anknyter till den allra tidigaste skolningen det lilla barnet får genom moderns vaggvisor. Hennes lullande lär barnet upptäcka och leka med sin mun och Jordelementet (2a huset är ett handfast resurshus) indikerar den ytterst tidiga fas där barnet sätter vissa ljudetiketter (ord) på vissa föremål. Den orala fasen innefattar också att stoppa allt i munnen som själen i barnkroppen förundras över i denna märkliga och "täta" värld som nu pockar på dess fulla uppmärksamhet.

Den här bloggen har alltid uppfattat grundskolan via tredje huset, där Merkurius indikerar det operativa intellektets uppvaknande efter det första rent kroppsliga lärandet av talat språk. Med Merkurius kommer förmågan att förstå satsdelar och skriftspråket. Tredje huset blir därför ett faktabitarnas hus och ett normalt kommunikationshus. (De som bara pratar mat och smaker och känslor kanske fortsätter att operera under andra huset snarare än ta sina merkuriska intellekt i besittning.) Mot tredje har jag alltid fattat nionde som den högre, postgymnasiala bildningen.

Den amerikanska konvertiten till Jyotish (hinduisk astrologi), James Braha, trasslade dessutom till ämnet ytterligare genom att, om jag minns rätt, placera grundskola i fjärde huset! Den tanken har nu i alla fall en viss koppling till andra huset eftersom fjärde kunde liknas vid hemundervisning och Månen är bhava karaka (hussignifikator) för fjärde förutom att vara "upphöjd" i munnens tecken Oxen, tecknet som naturligen korrelerar till andra huset. Men skolundervisning i hemmet går naturligtvis längre än Oxens rent orala traditionsförmedling, så det är rätt lönlöst att försöka framtvinga total harmoni mellan olika traditioner...

Men när den indiska akademikern hävdar att femte huset är relaterat till hjärncellerna, då börjar jag undra om det här verkligen är ett vettigt material. Medels vilken analogi skulle man kunna få femte huset att beteckna hjärnceller?

Jo, genom att ha fallit offer för myten att hjärncellerna kan likställas med Intelligens! Den indiska astrologen verkar prata strunt. Väduren representerar skalle och hjärna och Väduren korrelerar naturligen med första huset. Också Platon menar att själens säte är i huvudet och att en människokropp så att säga växer ut från huvudet med armar och ben som rätt perifera "eftertankar". Första huset borde vara platsen att diskutera hjärnceller!

Men sedan börjar indiern klargöra varför han kopplar hjärnceller och Solen och han bygger faktiskt ett "case"! Och tittar man på indiska traditioner är Solen, upphöjd i "hjärnans tecken", naturligen kopplad till det femte huset (Lejonet i den naturliga zodiaken). Och Jupiter, en definitiv cellplanet (apropå hjärnceller) är "upphöjd" i cellens tecken Kräftan och bhava karaka för bl.a. femte intelligenshuset. Det finns således kopplingar mellan hjärnceller och intelligens och femte huset, trots allt. 

Säger indiern: 
Solen utstrålar andlig energi [syftar han på prana?] vilken tas emot av de personer som har Solen i starkt tillstånd i sina födelsehoroskop och därför hjälper dem att få bukt med anspråken, kraven och begären i de fysiska, emotionella och mentala domänerna. Det här fenomenet förstärks när Solen står associerad med [delar tecken med] Jupiter, eller mottar jupiteriska aspekter.

Men när den indiska akademikern sedan presenterar Krishnas horoskop (som om någon tradition lyckats bevara ett exakt födelsedatum i tusentals år!), då är jag inte med längre.
När indiern för merkuriska Tvillingarna och Jungfrun på tal och att "det observerats att Tvillingarna är väldigt mentala och Jungfrun väldigt kommersiella", då hittar vi dock en extrem samstämmighet med den här bloggens grävande i mörkret och häpna upptäckt över hur "moderat" eller "kälkborgerligt" Jungfruns tecken är! Det har fått mig att gradvis lämpa över "marknaden" på Merkurius i Jordelementet snarare än den friare tänkaren Merkurius i Luft. 

Jungfrun har alltid en falsk baktanke med sitt tänkande: hon vill tjäna något på det själv, försåvitt inte större krafter från t.ex. Saturnus eller Jupiter styr horoskopet i altruistisk riktning. Men bloggen har i dessa sammanhang talat om Jungfrun som isolerad princip - som Jungfruns rädslan för att stå sårbar (stjärnan Spica, den ensamma, som saknar beskyddare), en belägenhet som driver fram en profitlysten mentalitet. 

Tanken att genom att generera materiellt överskott man ska kunna bemästra Livet! Istället blir det Döden som springer upp ur Underjorden och våldtar Jungfrun som är allt som skördas i denna avstickare och återvändsgränd. Zodiakens väg leder vidare och i Vågen har själen åtminstone kastat egentjänandet och hittat åter till en mer social och öppen natur.

Men så ser inte indiern på saken, utan presenterar astrologiska yogas så komplexa att den här bloggen tidigt beslöt sig att hoppa över dem. Det finns astrologiska omen som omvittnar en Jungfru/Merkurius som excellerar som handelsman - om man utelämnar etiska diskussioner om VAD man ska söka profitera på: Skolbarn? Sjuka människor? Filippa Reinfeldts lyxsjukhus bara för rika stockholmare - är ett sådant förenligt med excellent kommersiellt agerande?

När indiern sedan övergår till några tankar om Venus, gläds åtminstone den här bloggaren. För sanningen är att jag haft problem med min egen ömsesidiga reception mellan Solen och Venus - Solen i Venus Våg och Venus i Solens Lejon (och dessutom mellan två kreativa hus). Problemet har främst bestått i hur något gott skulle kunna komma ur en kombination där Solen och Venus ömsesidigt betraktar varandra som fiender! (Jag är inte gay i detta liv, men utifrån indiska vänskapsschemat skulle man nästan kunna tänka sig en sådan effekt.)

Säger indiern:
Venus är skönhet, kärlek, lusta, mode och passion. När den står under Solens eller Jupiters inflytande sublimeras dess lusta, modebegär och passioner och den börjar istället utstråla litteraturiska [sic], filosofiska och en andlig "intelligibilitets" energier.

[Utfransning: Engelskans "intelligibility" har aldrig översatts till svenskan, däremot har vi tagit till oss "debilitet"! "Intelligibilitet" - en inneboende intellektskraft - är inte detsamma som "intellektualitet" - tendensen att tänka (abstrakt).

Svenskan tycks ha utelämnat erkännandet att man kan ha eller sakna själva kraften (gr: dynamis) till intellektuell verksamhet, dvs. själens uttryck på dess egen andliga nivå! En fri själ färdas som en ström av förståelse - jfr. astrologins Sol som kan beskrivas som kognitiv kapacitet i sig, något alla själar delar.]

Således inget fokus på planeternas fiendskap utan bara, precis som i fallet med Solen när den bränner (osynliggör) en näraliggande planet, att Solen själv tar över rodret. Och undertecknad känner naturligtvis helt igen sig i en filosofisk ådra som tittat fram då och då under livet men på allvar tog skruv runt 2005, samtidigt som bloggaren gick in i sin planetära livsfas styrd av Merkurius - som händelsevis ligger i kombination med den kombinerade receptionen mellan Sol och Venus. Därför denna aparta blogg i det svenska diskussionsklimatet.

T.o.m. nästa uttalande från indiern, att: "Sun-Mercury-Venus...are significant for divine intelligence, proficiency in writing skills, fluency in talk and proximity to a king" tycks i någon mån bekräftat, åtminstone det senare: att horoskopen indikerar ett öde som utspelar sig i närheten av makthavare!

Att Sideriska siktet har låga besökstal (cirka 500-800 per dygn) kompenseras troligen genom att det är makthavare som smygtittar här för att se hur de bäst ska ta sanningen och förvränga den för sina egna låga syften. Men den tycks även tjäna som inspiration för goda strävanden. Eller vad sägs om den politiska ledare i AB som ett dygn efter den här bloggens diskussion om vilken gud Reinfeldt "betjänar" producerar den här klockrena spin-offen som illustration?



Glad att kunna stimulera fram viktiga ord via lite bildtänkande! Aftonbladets rubrik är också en gammal favorit på Sideriska och har nötts många gånger, t.o.m. en gång i samband med Reinfeldt (not. Google har genom någon teknisk miss förstört kartorna i mängder av inlägg, bl.a. det om Kate Winslet och Reinfeldt.)

Samtidigt bekräftar Aftonbladets barntillåtna version av slukhålet Reinfeldt de värsta misstankarna man kan ha mot nätmedierna. Det har nu i princip helt stängt sina läsare ute från bloggosfären, dels för att ha bättre kontroll över det återinförda åsiktsmonopolet, men dels för att själva kunnat plocka russinen ur kakan utan att läsarna vet att det de får plagiat - och i värsta fall serverade via betalartiklar! Just det här lånet var smart, för en hot dog har ju exakt samma betydelse som i bilden och vinklingen belyser ytterligare en dimension med dilemmat Reinfeldt.

Men... man kanske skulle följa komikern Russell Brands uppmaning att inte bara sluta föda den korrupta härvan av politiker och deras entourage genom att vägra rösta utan också sluta att förse mediefolket med prima uppslag? :-)

Betaltjänster är emellertid den näriga undermänniskans seger över den verkliga människan, så något sådant kommer aldrig att ske med den här bloggen. Inte heller några missprydsamma annonser för att tjäna oheliga klick-pengar på. Det finns en gräns där man helt kan svika sin inre Sol och den ribban är tydligt väldigt lågt satt i Sverige. 

Jag vet inte varför en så stor del av befolkningen - och många politiker! - är rädda och själviska - lär inte skolan ut doktrinen om den eviga själen längre? Och kravet på att stå upp för det goda istället för den destruktiva själviskhet högern proppar befolkningen full med?

Inga kommentarer: