Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 oktober 2013

Ûberteoretiska hjärnskrynklares falska luftslott

Psykoanalytikern Rigmor Robért producerade för några år sedan ett häpnadsväckande dravel om gnosticismen. Ur ett religionshistoriskt perspektiv missrepresenterade hon fullständigt den här religiösa rörelsen med sitt falska dikotomiserande av empiri kontra svärmeri. 

Men när nu SvD redovisar en ny bok om hur en överteoretisk psykoanalytiker skapade en falsk bild av seriemördaren Thomas Quick, måste jag ge Robért blogginlägg från 2010 kredd för redovisningen av den här psykologens barndomsnamn. Därmed kan den nu avlidna kvinnans horoskop ställas, tack vare en genealogiresurs på nätet. 

På Robérts hemsida står det lustigt nog att läsa att hon just nu "arbetar på en insider-bok om 1900-talets psykoterapier, om det som blev bra och sådant som gick snett" - blev hon slagen på mållinjen av Dan Josefsson eller har deras arbete olika omfång?


"Sektkvinnan" Margit Norell har ett horoskop som beskriver den allra torftigaste sortens snusförnuft och slaveri under tankar om strukturer och rollfördelningar. 

Stenbockens socialrealism och hysteriska önskan om att OBJEKTIFIERA allt och ge det en kropp av Jordelementet begränsar i det här horoskopet Vattumannen, Lufttecknet som ägnar sig åt kartritningen eller det abstrakta tankesystemet. 

Med BÅDE Luft och Jord nöjer man sig inte med en trådmodell - man vill också sätta något på den, ge den mer substans. Och det är väl här, Thomas Quick kom in som köttet på benen...

Margit Norell - "Flera berättar att Margit inte tålde att ifrågasättas
på någon punkt. Några vittnar om att det tog mycket lång tid och
hårt arbete för att frigöra sig ifrån henne" (vid terapins slut). (DN)


Eftersom antiken bara kände sju planeter att fördela över zodiaken blir övervikt eller brist på elementens nivå lätt radikala omen. Här saknas både empatins Vatten och klarsynens Eld !!! Allt reduceras till en hjärna som maler fysiska fakta och söker konstruera en modell eller luftslott. Eller söker skohorna in verkligheten i en kass modell - Rigmor Roberts text, när den väl lämnat sin dåliga parallell med gnosticismen och ägnar sig åt verklig historieforskning, härleder modellen tillbaka till 80-talet och en amerikansk psykologitrend.

För den nya bilden av hädangångna Margit Norell, en "sektledare", skrattar jag lite när hennes näranog namne, Patrizia Norelli, kallats detsamma. Norelli var en överklasskvinna av chilenskt ursprung som ville bli auktoritet i indisk astrologi. Hon associerade sig med Sri Aurobindos rörelse men släpade in den defekta västerländska zodiaken till Indien och gjorde naturligtvis ingen succé. Den mindre vetande kan inte hoppas lära den mer vetande något nytt. Särskilt inte som hon såg ner på indierna till att börja med och ville "höja dem"! 

(Stavningskontrollen upptäckte att jag råkat skriva namnet Patrizida, Freud log nog i himmelen där.)

Norellis försök att revolutionera indisk astrologi var inte mer framgångsrikt än den här bloggens försök att påverka det liknöjda medelklass-Sverige. Norelli lät sig nöja med rollen av auktoritet för en liten grupp underdånliga anhängare:

"...in the same month the government announced their plans to celebrate Sri Aurobindo... they sent police to the door of Patrizia Norelli-Bachelet, telling her she had four and a half days (two business days) to leave the country or she would be arrested."
(källa - för de intresserade av sektkäbbel, artikeln försvarar henne)

Intressant nog har Wikipedia-artikeln om hennes "kontroversiella" natur raderats (säkert efter påstötningar från Norelli eller hennes kader). Man anar återigen Stenbocken som en diktator eller sektledare som vägrar underordna sig Wikipedias demokratiska former utan själv vill bestämma bilden av sig själv. På något sätt fortlever dock materialet via en omväg:

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Mallarme/Patrizia_Norelli-Bachelet

Patrizia Norelli Bachelet

vonOben-perspektivet på indierna kommer väl från Skytten - guruns tecken. Den är tyvärr smutsad här av Jupiter i Stenbocken.... Nu ser Saturnus "låg" ut i Fiskarna, men missa inte den ömsesidiga receptionen mellan Jupiter och Saturnus - Stenbocken FINNS med i diskussionen och med den sagda vonOben-attityd. 

Faktum är att den extrema kopplingen mellan Stenbocken och Fiskarna sätter "hög och låg" i fokus, makthavare som dikterar sanningen kontra de små och utstötta. Norelli-Bachelet var släkt med Chiles president, så det passar naturligtvis som hand i handske att hon också ville bli president, någonstans på jorden och inför några. Hon valde att ta sig an hela Indien !!!

Artikeln som tar den kvinnliga gurun i försvar nämner att utvisningen berodde på att hennes visum gått ut och att det inte förnyades pga. efterdyningarna till en "markdispyt" som dock utfallit till hennes försvar. T.o.m. månhoroskopet (för hela dygnet) visar en period med en häpnadsväckande mängd aspekter mot Oxen, som sannerligen kan kopplats till markfrågor och äganderätt! Även fjärde huset har snarlika signifikationer i indisk astrologi, och här ligger Oxen just i fjärde. Ett "dubbelomen". Månen med Mars - folket och dess ilska - riktat mot den inflyttade nykolonialisten som poserade som Sri Aurobindos efterträdare nämns också i artikeln, fast givetvis inte i dessa ordalag.

Det är förstås det dominanta/patriarkala draget hos Saturnus, den sjunde himmelen som utgör domen eller himlavalvets kulmen som förklarar dess tvingande och formande inverkan på allt som sker i de lägre himlarna. Inte för att dessa alltid är medvetna om sin bakomliggande struktur.... 

Många tror inbilskt att det inte finns något öde, att de är fria att välja. Redan en granskning av den materiella "marknaden" avslöjar vilken lögn de utsätts för. Ta bilindustrin - det är en enda bil oavsett märke. Alla säljer konstruktionslösningar till varandra eller skapar undermärken som bara skiljer sig från "fina märket" i en fartrand längs sidan och andra detaljer. Och detta köper den hunsade och oseende medelsvensson. Ingen är intresserad av att väcka honom, allra minst Reinfeldt som måste ha älskat "det sovande folket" tills dess att opinionsvindarna fullständigt vände till hans nackdel!

Då cd-skivan lanserades och cd-spelaren blev ett måste, delade Philips och Sony upp marknaden mellan sig och oavsett vad det stod på apparatens insida kom de vitala delarna i innanmätet från någon av dessa. Men västerlänningen, utan vare sig filosofi eller religion, VILL ju tro han väljer sin konsumtion, så materialismens falsarium viftas bort. 

Hela detta hyckleri, detta polerande enbart på ytan tillhör Stenbockens tecken och påminner om Jesus kritik mot fariséernas parti i Palestina - angelägna om Lagens bokstav men utan inte levande andlig kontakt. Bara häromdagen angrep en teolog på formella grunder tillträdande ärkebiskopen, och det visar sig att teologens horoskop rymmer den klassiska skolastikerns (formalistens) Månen-i-Stenbocken! Stenbocken är ett kapabelt tecken om inte denna princip tar över helt och hållet!

Västerlänningen lever ett schizofrent liv - vet någonstans hur blåst han är på hela sitt liv i ekorrhjulet men saknar intelligens och kunskap nog för att hitta sann glädje på annat sätt. Samhället tillåter för övrigt inte detta. Lösdrivare ska sättas åt hårt! Nya Moderaternas arbetslinje är dessutom ett återinförande av slaveriet i Sverige. 

Undertecknad, arbetslös akademiker, utför sedan 1½ år VERKLIGT ARBETE inom näringslivet som fas 3-resurs och går back en tusenlapp varje månad jämfört med existensminimum! Det är vad Anders Borg menade med den "smärtsamma nedmonteringen" av det goda samhället som socialdemokraterna dessförinnan lyckats bygga upp under årtionden. 

Det intressanta är nu att fascism typ Borg-Reinfeldts och arbetslinjens konstruktör Littorins inte biter på människor som hittat det filosofiska livet och ser igenom nazisternas cyniska devis "Arbeit macht frei". Först jobbar du och sen dör du - det är exakt den vision Moderaterna har. 

Och, tyvärr, Stefan Löfven. Aftonbladets "han har läst filosofi på kafferasterna" var det mest patetiska försök att legitimera honom och lugna potentiella kritiker som den tidningen producerat. Det var INNAN de mörkade bloggosfären för sina läsare. Den kafferastsläsningen har sannerligen inte satt några spår. Full sysselsättning, maler han på som om livets mening var arbete. Inte ett ord om att samhället idag inte längre behöver alla sina medborgare - 2/3-delssamhälllet - och att en helt ny samhällsmodell krävs.

Vem var då Rigmor Roberts att håna gnosticismens "brist på empiri" utan att ens verka förstå att metafysik per definition undandrar sig den domän där empiri är möjlig?




Hela fem av sju planeter i Sattva guna, kvaliteten som står för medvetande och strävande efter mer medvetande! Både Sol och Måne baserade på det analytiska intellektets herre Merkurius - dessa båda omen torde väl visa varför yrkestiteln är psykoanalytiker!

Men Månen i negativt sönderanalyserande Jungfrun är en degraderande position för sinnet och leder inte sällan till självgodhet. Jungfrun tenderar att stoltsera med att hon räknat ut en ekvation med en extra decimals precision  men visar sig inte sällan ha missat den stora bilden! "Penny-wise and pound-foolish" som britterna brukade säga.

Jungfruns princip är också en hejare på att vinkla informationen fel - marknadsplatsernas falske Merkurius som jag just antytt, Hermes som den arketypiska Tjuven. 

Jamaicas horoskop har likt Nya Moderaternas Jungfrun stigande i öster ("ledande tecken") och kriminaliteten på den ön har varit och är chockerande. Något av detta anades i mitt test av 402 brottsdömda och där just Månen (nattplaneten) i Jungfrun nådde signifikant överrepresentation bland fifflare och skurkar!

Saturnus i Jord och Merkurius i Jord är båda slavar under empirin och det synes därför som om Rigmor Robért, så psykolog hon är, inte lyckats integrera sitt eget högre solära själv, det som tecknas av den förunderligt vackra oppositionen mellan välviljans Jupiter i härskarläge - en genuin början på en äkta guru (jämför Norelli-Bachelet) och en Sol med både Merkurius och Venus i kreativ opposition för en intellektuell vakenhet. 

Det är inte förvånande att ett sådant här horoskop svänger sig med ord som pleroma (gnostikernas fullheten, alltet - dvs den fulla himmelska världen våningen ovanför den fallna materiella världen). Men när det kommer till kritan tycks det ändå vara Månen i Jungfrun som får avgöra saken. Det här är ett sådant där vedervärdigt psykologhoroskop där individen ser som sin främsta uppgift att beröva de levande själarna på deras visioner och sänka dem ner till Jordelementets andliga död. Och i synnerhet det oinspirerande nyttotänkande vi ser hos Moderaterna:

"Är du lönsam lille vän?" Om inte, glöm då idén att studera filosofi - så hånade Näringslivet det verkliga Livet för några år sedan. Rigmor Robért har uppenbarligen en oplockad höna med Himmelen också hon. (Se även länken till teologen här ovan med exakt samma opposition Solen/Jupiter!)

Så i det avseendet är hon av samma skrot och korn som Margit Norell hon invänder sig mot. Båda söker "jorda" sina sinnen och kladdar därmed ner andra människor med sina respektive materialistiska bilder. 

Skillnaden är att Norell var Jord av Stenbockstyp, mer begiven åt att sammla allt inom en systematik. Robért är mer lagd åt att söka finfördela och pulverisera vilka sinnesdata hon än kommer över. Hennes hånfulla missförstånd av gnosticismens väsen påminner mycket om Humanisterna, där tre ledande religionshatiska språkrör alla har Månen i Jungfrun gemensamt (ordförande Sturmark, popkulturfiguren ABBA-Björn och borgerliga och religionsnegativa tidningen DN:s ledarskribent Demirbag-Sten ).

Faktum är att där Luftelementets tre tecken alla är vänner, och Eldelementets också, verkar bara strid och missämja råda mellan de tre tecknen i Jordelementet. Jungfrun, jordbrukaren, hatar Stenbocken, makten eller staten, som kommer och beskattar henne progressivt varje gång hon följt sin blinda instinkt att vinstmaximera. Oxen är väl förloraren i dramat eftersom den är rätt liknöjd och blir blåst både av de äregiriga Stenbockarna och av de profitlystna och negativa Jungfrurna. Obs - på förekommen anledning - måste jag påminna om att jag talar om principer här och inte enskilda individer. Den som kommer inte på den här bloggen och tror det handlar om veckotidningsastrologi har hamnat väldigt fel.

Förklaringen är förstås att Jord tar upp plats, manifestationer i Jord kan mätas och vägas. Fria andar i Luft och Eld kan samexistera utan problem, dubbelexponerade på varandra. Hur det är med Vattnets halvt förtätade, psykoida ting som Carl Jung trodde UFO:s var, har jag ingen åsikt om. Tydligen känner känsliga människor både kyla (och fukt?) i luften när de döda passerar genom dem. Således ingen kamp om det fysiska rummet där heller. 

PS. Jungs neologism "psykoid" stämmer perfekt med det faktum att han själv var född med Solen i Vattentecknet Kräftan men tenderade att via sin Stenbocksascendent OBJEKTIFIERA psykiska tillstånd. Hans intresse för kvantysiken och diskussioner med det fenomenala geniet och Nobelpristagaren Wolfgang Paul är också en sida av Jung som den slängiga och oseriösa Rigmor Robért utelämnar för att kunna ge en smocka åt allt som hänt inom psykologin tills HON börjar skriva en bok om det som gick snett... 

Jag tillhör inte Jungs "sekt" men har via omfattande läsning av en efterträdare, James Hillman (1926-2011), upplevt att Jung var en av västerlandets mest bildade män under 1900-talet. Och när jag tänker på saken: det måste vara Jungs enorma intresse för gnosticismen som förklarar Rigmor Robérs förakt och hafsiga missrepresentation av den.

Tanken som då infinner sig är att "sekt" är som ett rött skynde för den i djupet anti-sociala och egoistiska Mån-Jungfrun. Den vill, likt Sol-Jungfrun Greta Garbo inte beblanda sig utan mår bäst när den får jobba i ensamhet på sin åker. Vill bara bli lämnad ifred från stat och andra som söker komma den för nära... I Jungfruns tecken hotar som bekant våldtäkten och besudlingen, ett annat av de motiv som ligger och puttrar i arketypen. 

Ordet "sekt" implicerar närhet och kroppsberöring och blir per definition något icke önskvärt för en sekulär, segrationsivrande typ som Dilsa Demirbag-Sten eller en religionsfobisk ABBA-Björn (som älskar ett ensamt hus i skärgården där han kan så an sina gitarrackor utan att behöva ta hänsyn till någon eller något). Det kan vara så att Merkurius äger för mycket av Rigmor Robérts horoskop för hennes eget bästa. Man blir en huvudfoting som tänker istället för att leva.

Zodiakens principer fyller allt i livet men många gånger tänker man inte på att det är Merkurius i en lägre form som färdas som en skyttel för att sammanbinda alla de ting i den här världen som hålls på sina platser av gränsdragaren Saturnus. Om då Merkurus, naturligt analytisk, blir alltför negativ, hittar den inga svar på några frågor alls utan hårklyver sig ända in i döden. Man måste ha Tro men det är just det Merkurius saknar, engelskans "faith" eller "tillit" ligger motsatt till de merkuriska tecknen och representeras av jupiteriska Skytten och Fiskarna. 

I den meningen var visserligen chilenskan Patrizia Norelli-Bachelet övermaga som trodde hon skulle mästra indierna och lära dem västerlandets zodiak, men hennes Solen i Skytten drevs dock av Jupiter, hoppets stjärna. 

Hoppet i hennes fall grusades dock eftersom det hade en primitiv materialististisk bas (Stenbocken) - man måste vara rotad i himmelen för dessa ting! Och Jupiter i Stenbocken visade sig stå på lösan sand (hon utvisades från Indien) eftersom Saturnus själv befann sig i Fiskarna, tecknet som indikerar upplösning. ("Kan inte stiga ned i samma flod två gånger.")


Inga kommentarer: