Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 31 oktober 2013

Tidningen som degraderade sig till reklambroschyr

Jag kan förstå att NÄRINGSLIVET ställt upp som krav för fortsatt annonsering i SvD att ironiska och raljanta kommentarer från bloggosfären inte får visas invid de drivor av textreklam som tidningen sedan länge publicerat.

Givetvis vek SvD/Bonniers ned sig direkt. Bort med blogglänkarna och den nätdemokrati som börjat spira. Yttrandefriheten kostade mer än den smakade för de som bara vill tjäna pengar.

Och tidningsdöden fortskrider, vilket framgår av den ointressanta och glättade broschyr som ska föreställa SvD numera. Inte ens rubriken stämmer med artikelns innehåll - texten är enbart lätt och fluffig konsumtionsreklam, från början till slut.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, rätt kass strategi i det långa loppet egentligen, en bra publikation fångar upp läsarnas åsikter, en vaken journa...ähh den sista dog ngn gång innan internet uppfanns, ehuru då fångar man upp läsarnas åsikter och bildar sig en en uppfattning hur landet ligger, utgår från det , eller?Själv tycker jag att den s.k pissrännan är mest intressant, samt olika blogglänkar, man vet inte riktigt var man hamnar, MEN så jävla långt bort från överbetalda snorungar man kan komma!

Seaward sa...

Pissrännan är rolig och jag håller med - jag har många gånger hittat bättre kunskap via bloggarna invid tidningarnas artiklar än i artiklarna själva.