Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 oktober 2013

Supercyklonen & misssämjan i Nobelkommittén




Inför katastrofvarningen (SvD) om en supercyklon som bildades under onsdagen i Bengaliska viken slår det mig att det var den dagen hela Gotland blev strömlöst och jag påpekade att den nationella "incidenten" inträffade under samma horoskop som dagen innan. Det var då Nobelkommittén fick skjuta upp kommunikén en timma eftersom de drabbats av interna stridigheter om huruvida CERN-laboratoriet i Schweiz kollektivt skulle få en tredjedel av fysikpriset.

Här är den kartan i repris, fast nu ritad som naturlig zodiak. Nu kan man fundera över bloggens idé om det främlingskap som råder mellan Vatten och Luft - hur de hårdnackat vägrar beblanda sig i den naturliga världen, som när vind driver vatten och forskarna nu fruktar extra komplikationer från en stormflod över Indiens kust. 



Den psykologiska termen "dissociation" skulle kunna beskrivas som en särskild sorts överlevnadsstrategi - när Luft - en mäktig ande eller vind kommer, och dess budskap inte är i linje med allt man kan sortera in under Vattenelementet - då svallar instinkterna (havet) uppbragt. Skruva upp vindstyrkan ytterligare och vattenmassorna skingras - gammal kinesisk filosofi illustrerar att det är just så en härskare måste angripa en pöbel som förfallit till sådan gruppegoism att de inte längre kan uppfatta nationens bästa. 

Tankarna går återigen till Fredrik Reinfeldts horoskop med en djup medfödd tendens att smita eller dissociera sig från situationer som luktar skandal eller problem. Han har Solen i Vatten, i Kräftan, och den ägs därför av Månen som, kanske lite olyckligt, befinner sig i Vågskålarna, i Luft.

Är han en av de själviska som flyr insikten om vad som gagnar landet bäst? Det krävdes att en tung Saturnus i rättrådighetens tecken Vågen på hans trångsynt ekonomistiska sinnelag (Månen i Vågen i 2a huset) för att han 2013 skulle tappa allt han vunnit på sin förrädiska retorik och i den ena opinionsundersökningen efter den andra tvingas inse att vågskålarna distinkt tippat över till det "röda" blockets fördel.

Det är i skenet av Saturnus rörelse mot ökad social rättrådighet de desperata moderaterna nu försöker upprepa sitt pr-bedrägeri med "Nya Moderaterna" och "arbetarparti" ännu en gång! Den här gången har folkmassan lärt sig lägga ihop på plus två. Folket är nu den rationella Luften och det är Reinfeldt som representerar låg och närigt instinkt från det dunkla Vattenelementet - Vatten som det beter sig innan det har renats, vill säga. (Det finns naturligtvis fantastiskt vackra själar födda att verka "genom Vatten", men Reinfeldt är inte en av dem.)

Cyklonkartan verkar ha som innersta budskap olycksbringaren Mars som får extra kraft från den gode konungen Regulus - det är inte bara en cyklon (olycka) utan en "supercyklon" (gigantisk olycka). I inlägget om borgerskapets Sverige där hela Gotland kan slockna eftersom alla försöker berika sig själva och ingen längre underhåller landets infrastruktur, kallade jag det för att Mars "kidnappat" Regulus för sina egna onda syften. 

Här angriper Mars sitt eget tecken, Skorpionen. Eld riktad mot Vatten utlöser Skorpionens djupaste dödsfruktan och vattnen fräser och förångas under våldsam och hatisk protest! Det var när f.d. rapparen Stakka-Bo och videomakaren åt Madonna sågades vid fotknölarna för sin första (och enda?) långfilm, och amerikanska kritiker kallade det ett simpelt våldspekoral, som jag började fundera över "dramadrottningar" och kombinationen dominanta och bossiga Lejonet och benhårda och omedgörliga Skorpionen. 

Se: Calle Schulman & smaklösheten (aug 2010)

Sammantvingade utlöser tecknen en slags svartvit dramatik och ett onyanserat överspel som kanske tjänade Stakka-Bo bra i hans egen fåniga framtoning som rappare (ironiserade han över rapparnas gestikulering?), eller går hem i en rockvideo där allt blixtrar och dundrar från början till slut. Men att anlägga den här vulgärversionen av "hela havet stormar" på en långfilm kan ge kontraproduktivt "overkill". Lejonet/Solen är liv och Skorpionen/Mars i värsta fall "ond död".

(Det här innebär inte en filmskapare med Lejon/Skorpion begår övervåld på sitt ämne - med ytterligare intressanta planetpositioner kan personen komma i besittning av ett PERSPEKTIV PÅ SITT LEJON/SKORPION-KOMBINAT! istället för att agera ut det eller kladda ner alla sina verk med precis samma signatur.)

En "naturlig zodiak" placerar tecknen i sina associerade hus. En hel månad då Solen passerar Jungfrun vigs då åt temat Olyckan eller Fienden, men det är naturligtvis allt för schematiskt att säga att en månad i Jungfrun aldrig innehåller något annat än jämmer och elände. I det här horoskopet instämmer emellertid också Mars (Olyckan) genom att villig lägga sig i Solens händer (den passerar genom Solens tecken och Solen själv signalerar Olycka). Det är således en kritisk tid för solenergi - vilket Eva Franchell kommenterade i AB för några dagar sedan: Reinfeldt fattar inte - mannen är helt inkompetent när det gäller att styra landet i ny riktning. Under högern har Sverige tappat åtta år som kunde ha vigts åt forskning i alternativa energikällor. Nya Moderaterna är som oljefolket i Texas - manipulerar mot framtiden och människorna eftersom de riggat ett system som pumpar upp lätta pengar på dem. 

Varför ska nu Indien drabbas av massdöd via vatten - igen? Har det att göra med att landet mer och mer börjar likna ett kapitalistiskt horhus? 

När Naturen inlägger veto är det ibland att förstå vad den säger. Naturens intelligens är så obegripligt stor att man i sin egen oförmåga att se alla sammanhang kan tycka den blind i sin framfart. Särskild neo-darwinister utmärker sig för en sådan obegåvning - de tror (för tro är vad det är) att det är just blindhet som lett till det vi ser omkring oss. Men "inget kommer ur inget" och ser världen intelligent uttänkt ut, så beror det mest troligt på att den drivs av pur Intelligens av ett omfång en mänsklig ärthjärna knappast kan föreställa sig.

Den antika hederskulturen kan vara en följd av att folk förr bättre förstod Naturens gång och utvecklade mänsklig civilisation med henne som en mall. Ingen lever för sig själv allena utan en statsministers illgärning drabbar hela folket. Folket är faktiskt medskyldigt eftersom det inte motsatte sig husets rötägg, i det här fallet den med ansvaret att se och förstå mer än de andra (Saturnus eller Patrikarken). 

Sådana här oväder får kvinnliga namn i väst, en påminnelse om att vi talar om den feminint uppfattade Naturen eller det esoteriska, osynliga Vattenelementet (Månen/Kräftan) som på jorden närmast förknippas med biosfären och i antiken den lunära, sfären som planeten Jorden låg inbäddad i.

Med dissociationen mellan dödliga vattens Skorpion och den mentala balansens Våg, kan man anta att Naturen invänder sig mot osunda tankekonstruktioner, som balanserar på randen till avgrunden.

Det är en labil Våg vi ser denna höst, med både övermodets Rahu och Vågmästaren Saturnus och intellektets Merkurius i Luften. Det är denna rörelse i den intellektuella världen som "samverkar" destruktivt via "dissociation" med det agiterade liv-och-död-dramat (Lejon attackerar Skorpion) och skapar en så turbulent tid. Minns inte minst hur obehaglig Fredrik Reinfeldt var i en partiledardebatt nyligen. 

Hela världen är smågalen just nu - se bara högerns kidnappning av USA och det fiskala Bråddjupet. Så varför skulle inte Naturen spegla oss, vi som var menade att vara härskare över henne innan vi istället blev hennes giriga slavar? Om Reinfeldt kan förstöra ett lands sociala system på åtta år i maktposition, varför skulle inte Moder Natur kunna utplåna 50.000 kustboende indier över ett bräde, bara för att påminna oss om att så här fungerar kapitalismen, kopian på Naturen, när hon har en riktigt dålig dag.

Verkligheten är en rebus som människan kan lösa om hon vill se vad hon håller på med och vad hon borde göra istället. Astrologin är ett försök att återspegla verkligheten i summarisk och symbolisk form.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker kapitalismen är motsatsen till Naturen, för i naturen finns _balans_ medan kapitalismen som bekant syftar till tillväxt, tillväxt och mera tillväxt. Något som går stick i stäv med naturen, som ju har ett kretslopp. Ständig tillväxt på cellnivå leder som bekant till cancer.
Människan är satt av vara en _god_ härskare över jorden, men istället har vi blivit, inte giriga slavar utan giriga utsugare. För visst är det utsugning av jordens resurser det handlar om, och inte slaveri, om du tar t ex oljeindustrin, som ett exempel ur högen.

Du brukar tala om vattenelementet som symbol för en girighet och hunger som påstås finnas i naturen, men om du ser på ett ekosystem så handlar det som sagt om balans och jämvikt. Om en art förökar sig för mycket så drabbar det andra arter, och så rubbas balansen, och hela näringskedjan. Så på rent konkret nivå är överdriven girighet och tillväxt inget som gynnas i naturen.
S

Seaward sa...

Om man ser alla pusselbitar som symboler kan Måne och Vatten ses som biosfären eller den sublunära sfären och månnoderna som markörer för en sfär som pulserar och vrider sig i vånda.

Naturfilosofen Aristoteles kallade Vatten och Jord de kalla elementen och därför deras eviga behov av att avleda energi – Eld/liv – för att själva kunna tillverka sin avbilder till de platoniska formerna i himmelen. Den här beteckningen återanvänder jag för elementen som medvetandetillstånd eller typiska orienteringar.

Men Naturen är mer än bara Vatten, Kräftan och Stenbocken är båda Rajas / Passion – formativa krafter i overklig och obeständig trakt i spänningen mellan Ljus och Mörker, Insikt och Okunskap.

”Inkräktaren” enligt filosofen Plotinus, en främling som inkräktar i själens medvetenhet och ev. som Frestaren förblindar själen och säljer på den en dålig materiell kopia. Inkräktaren är den negativa polariteten – de positiva Eld och Luft tänktes representera den eviga världen ovanför den sublunära sfären.

Ockulta traditioner ser i allmänhet livsformer bortom jorden, vilka enbart har kroppar av Eld eller Luft. När vattnet har torkats ur själen är den fri att lämna denna värld.

Månen förorsakar Vattnen att förhäva sig (jfr månnoderna och demonen Rahus giriga försök att mäta sig med Solen och de andra eviga planetära gudarna). Liemannen Saturnus dödar girigheten i det lägre skiktet, i Vattnet / spegelbilden / den narcissistiska störningen / plagiarismen. När du talar Naturen som ett reglerat system talar du inte längre om Vatten, du är Saturnus språkrör.

Om denne är ”denna världens herre” är en knivig fråga som flera blogginlägg varit inne på med tanke på att Saturnus paras med Djävulen i vissa Tarot-lekar... Saturnus i bemärkelsen ”materiens princip” är definitivt en synonym till Djävulen – eller astrologins Algol. Materia är total förnekelse och det är när identifikationen med Oxen – denna världen (igen!) – når smärtpunkten negationen till och med negerar sig själv. (Jesus presenterade sina meningsmotståndare med tanken att Satan inte kan gå emot sig själv, men det är just vad han gör. Han förstör till och med sitt eget hus och det sovande folket vaknar ur sin kroppsbetingade närighet.)

Hungern och girigheten ses i sjukdomen cancer och den okontrollerade celltillväxten. Cellen som mikroskopisk sublunär sfär och norra månnoden eller hungerns Rahu – är det cancerns gåta?

Mot det ryggradslösa i Vattnet (Kräftan ett ryggradslöst djur) invänder sig kyliga Saturnus – Jupiters motpol – och upprättar en gräns eller döden. Det här är Saturnus som reglerande princip i naturens system snarare än mytologisk världshärskare.

Mot ryggradslösa Kräftan/Månen står lämpligt nog Saturnus som ryggraden i västtraditionen, så det var underligt att hitta ryggraden under Solen i den indiska. Men det stämmer, ryggrad har moraliska implikationer och Solen är människans andliga identitet, vilket aldrig det vätskande sublunära och enbart ”naturliga” vattenhöljet kan göra anspråk på.
Så ska man vara inomvärldslig måste Saturnus ses som andra halvan av begreppet ”Natur” och den delen är visserligen inte är girighet men väl snål.

Djävulen Saturnus vill inte släppa själarna som fallit ner här fria. De måste ”ta himmelriket med storm” som Jesus sade, med en påfallande underton av politisk revolt...

Kapitalismen har jag flera gånger knutit till merkantilismen och därmed Jungfrun eller ett intellekt orienterat mot att driva fram mer ur Oxen, den naturligt givna Venus-resursen. Det är när förmerandet fyller Jungfruns tanke som Venus ”faller” i det tecknet! Horan föds. Jag måtte ha beskrivit Jungfruns kopplingar till kapitalismen så många gånger att du, Sol-Jungfru helt vänt dövörat till... Men gott det, för en liten rekapitulation av Vatten och dess patriarkala avgränsare Saturnus är alltid behövlig! :-)

Ingen enskild astrologisk symbol kan nog ha rätten till en egenskap. Girighet kan visa sig på andra sätt än via ett överskott Vatten...

Seaward sa...

PS. Du vill tala om balans, men den tillhör inte Naturen, som utmärks av brutalitet (fråga bara Richard Dawkins).

Mot Kräftans oregerlighet står Stenbockens stenhårda gränser och inmutade revir. Du pratar om kalolicismens Övernatur men talar inifrån samtidens sekulära villa - den bruna jordens naturalism. Inom det paradigmet särskiljer man inte glimtarna av "det andra" när det visar sig genom, men inte i och inte av, Naturen.

Anonym sa...

När blev Dawkins en auktoritet för dig?!
Jag säger så här: Det som för ett mänskligt öga ser brutalt ut i naturen (rovdjurens dödande t ex) är bara naturens uttryck för att upprätthålla balansen inom ekosystemet. Det går inte att tillämpa ett mänskligt moraltänkande på det.

"Naturen är mer än bara vatten" - ja precis, det var det jag menade också. Jag nämnde vatten eftersom du själv brukar nämna vatten i samband med "den giriga naturen". Men vi har t ex Saturnus princip där också, precis som du påpekar.
När det gäller utvinning ur naturen - Jungfruns princip som du säger - är felet att så många glömmer att jorden är ett slutet ekosystem, och inget ymnighetshorn som man bara kan ösa ur i all evighet, då slår det tillbaka - på oss själva eftersom vi _är_ en del av naturen, biologiska varelser så länge vi lever på jorden - och på naturen som helhet.


Seaward sa...

"Dawkins"
Att Dawkins, zoologen, ser "djungelns" lag, "äta eller ätas", och förskräcks av detta (han har den översensitiva Fisk-Solen baserad på en Jupiter under direkt kontroll av dödaren Saturnus), gör honom inte till en "auktoritet" på den här bloggen. Se upp, när ämnen trampar på din uppenbart naturromantiserande Våg-natur tenderar du att argumentera sämre än normalt. :-)

Du upprepar nu, fast i egna ord om "upprätthållandet av balans", det jag just sagt om Liemannen Saturnus, slaktaren som rensar ut det som inte längre platsar, samma doktrin som Reinfeldt och Borg använder för sin omänskliga - men naturliga - vinkling av socialdarwinismen.

Bra att vi är eniga om "mer än vatten" - se för övrigt dagens inlägg om den främlingsfientliga Sannfinnländaren som kommer in på de fyra elementen och vad man egentligen syftar på när man använder dem som metaforer eller platshållare för sin tanke...

Sann saturnier är du också som påminner om att Jungfruns ständiga jakt på förbättrad vinst måste ha ett tak, och det taket sätter Saturnus/Stenbocken - övergripande organisatör och (om-)fördelare i det materiella.

Hur var det nu? Du hade Saturnus i 270-graders kontrollaspekt av din Sol i Jungfrun, eller hur? Det är faktiskt ett "anti-Jungfrubudskap" så det heter duga. I det här sammanhanget kanske "tillväxt bara under vissa förutsättningar" eller kanske "ingen tillväxt alls". Beror lite på hur Saturnus tillfälliga ägare Jupiter i Skorpionen önskar få den saturniska restriktiviteten att arta sig och fylla världen med sina direktiv! Jag har faktiskt inte själv tänkt igenom min egen, snarlika Saturnus i Skytten baserad på Jupiter i Skorpionen! (Eller också har jag löst gåtan bara för att åter glömma slutsatsen.)

Anonym sa...

Ja, jag är tillväxtkritisk :-) Det kommer t ex till uttryck här: http://www.poeter.se/Las+Text?textId=597448

Och apropå det här med att som människa härska över naturen och att vilja utvinna något ur jorden, fick jag en makaber och lätt megalomanisk tanke en gång när jag härjade i trädgårdslandet (kanske man kan få in Jupiter i dödens tecken här också) och valde ut vilka växter som skulle få leva (de jag har nytta av) och vilka som utan pardon skulle ryckas upp och dö. Ur ogräsets synvinkel var jag ju faktiskt en maktfullkomlig massmördare! :-) http://www.poeter.se/Las+Text?textId=1135275

Seaward sa...

Ja du ser! Själv rensar jag skoningslöst i min samling gamla grammofonskivor om jag hittat fräschare exemplar. Då faller det gamla omedelbart för Saturnus brutala gränsdragning.

Man har bara så mycket förvaringsplats, så de flesta dubletterna får gå. Är de i ett skick jag inte skulle trivas med, och jag är kräsen, lurar jag inte på dem på någon annan utan de går i soporna - Vågen som tänker lite rättvisa i det materiella där! :-)

Anonym sa...

Fast det går inte riktigt att jämföra, tycker jag, för skivorna är ju inga levande varelser, vilket ju växterna är, om än på en mycket basal nivå. Grymmare med ogräsrensning än med skivrensning alltså :-)
(Och tänker man på det viset är ju även vegetarianer tvungna att döda för att överleva. Djuren är förstås en högre livsform, men döda måste vi människor likt förbannat göra för att överleva. Naturens grymhet om man så vill...)

Seaward sa...

Du fokuserar enskildheterna (Jungfruns akilleshäl) istället för Principen (och därmed sakfrågan).

Jag talar som sagt om skarprättaren Saturnus, om den skoningslösa skiljedomaren som bestämmer vad som ligger innanför cirkeln och vad som hamnar utanför.