Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 25 oktober 2013

"Stridshingst" ett självskadebeteende?



När SvD kör sin lilla frågesport - numera engelskans "quiz" - om veckans tilldragelser, slår det mig att kombinationen av Fredrik Reinfeldts beramade kalkon "Jag, stridshingsten" och fotot på vår Landesvater mest för tankarna till självskadebeteende. 

Reinfeldt ser kort sagt ut som någon som klöser sig som ett rovdjur, vilket väl inte ens en hingst har förutsättningar till! 

Man blir mer och mer förundrad över den förvirring och fantasivärld som måste fylla psyket på den första statsminister i världshistorien som kallat sitt eget folk mentalt efterblivet för att sedan anförtros makten av detsamma! Hans nazistoida grundsyn måste helt enkelt ha resonerat med en mycket stor del av befolkningen, vilket påminner mig om mitt förra liv som tysk. Det var på 1400-talet och själavandring förklarar mycket av hur våra attityder här och nu ibland kan vara så underliga. 

Reinfeldts samhällssyn avslöjar en distinkt fascistisk ådra i naturen, och det är bara det faktum att han hade en sol-och-vårande afrikansk anfader som stävjat åtminstone vissa uttryck för hans avsky inför ofärdighet och svaghet - upplevd eller verklig. Han ogillar verkligen Sverigedemokraterna men just därför att samma inskränkta natur finns inom honom - för hjälpa lille Fredrik framåt har Ödet givit honom ett färgat påbrå och det i sin tur gör det omöjligt att lyssna på just den rasistiska av hans många inre röster.

Självskadaren Reinfeldt fick mig att fundera på om jag hade några andra horoskop av sådan typ bland drygt 7.500 sparade. Det vore spännande att se om Reinfeldt passar in i ett större astrologiskt mönster. Även om det säger haglar av självskadare inom underhållningsindustrin har jag inte noterat sådana saker. 

Allt jag lyckades uppbringa med sökordet "självskad" (-a, -else) var följande horoskop, en kvinna institutionaliserad på mentalsjukhus. 

Hon var en självskadare och skar sig både före och efter en trafikolycka. Enligt rapport sitter hon fast i monomana tankemönster och beordrar oupphörligen sig själv att hålla kontrollen över situationen. När jag för första gången på många år tittar på horoskopet - nu ur sideriskt perspektiv - slås jag av hur många problem kartan uppvisar.


Jag har flera gånger nämnt att den södra månnoden, Draksvansen, kan ses som både den punkt där Drakhuvudet drabbas av halshuggning för sin hybris ett halvt varv tidigare, men också som en punkt där individen själv kan uppleva sin mission att bestraffa! I det här sammanhanget har jag nämnt två (kvinnliga) fall där Draksvansen exakt på ascendenten (±1°) yttrat sig som självmordsförsök - självbestraffning! 

Det ena fallet var en närmast mutistisk personlighetstyp, avmätta Draksvansen exakt på en Vågascendent och nymåne i den ibland streberlika ibland självrepressiva Stenbocken. (Också aggressorn Mars befann sig i första huset, precis som den gör hos Fredrik Reinfeldt.)  

Hon kompenserade sin råttlika småttighet (klädde sig t.o.m. ständigt i "tantbruna" kulörer redan som ung) med juvenila fantasier långt upp i vuxen ålder om storslagenhet. Bl.a. fantasier om sig själv som drottning. Kvinnan hade förvisso ett frekvent förekommande drottningnamn i många av Europas kungahus genom dess historia, och en nymåne i Stenbocken skulle kunna ha särskilt nära till fantasier om "värdigt blod", "härskarblod", et cetera. 

Det är frestande att jämföra dessa fantasier om det egna majestätet med Reinfeldts "stridshingst", men jag ser inte riktigt vad man skulle pinna upp kopplingen på. Mars i första huset? Mars har inga kungliga griller. Släpp den tråden, den verkar inte framkomlig. Dessutom har inte Reinfeldt vår självskadekandidat Draksvansen invid sin ascendent.

Men i horoskopet här ovan hittar vi nu en tredje ascendent och en andra Vågen med Draksvansen nära ascendenten. Och den här gången är Mars inte bara i första huset utan mycket nära ascendenten. Det här är en annan årskull än den andra kvinnan som försökt självmord två gånger (utan att för den skull ha institutionaliserats). 

Det första jag-huset ser faktiskt extremt självhatande ut, mycket värre än det självhat jag misstänkt hos Reinfeldt, givet hans negativt polariserade Mars som dessutom är "verksamt ond" när Jungfrun äger öster. Den kritiserande och sönderdelande Jungfrun räcker, Mars bör ligga lågt för att undvika "overkill" men så föds Reinfeldt med en prominent och ond Mars i just Jungfrun! Tala om en förstörare av sammanhållning och samhällsklimat! Går det längre, som i horoskopet hor ovan, väntar tydligen bara hispan.  

Nu har visserligen Reinfeldt sitt halshuggna Drakhuvud i en kritisk position (huvudlös = desorienterad, visionslös, virrar runt i sina myter om det förträffliga i att "egen plånbok växer vid sänkta skatter"). Den befinner sig i det tredje huset för intellektet - ett nyckelhus att studera i samband med psykiska åkommor som självskadebeteende förutsatt att födelsetiden är känd.

Titta nu på tredje huset hos den inspärrade självskaderskan här ovan. Solen i tredje ser fantastiskt ut, en expansiv Skytt-Sol borde innebära ett rymligt intellekt som nyfiket söker vidga sitt vetande, om Månen bara spelar med. Men både Sol och Måne baserar sig på en Jupiter i KONTRAKTIVA Stenbocken, tecknet som inte vill söka vidga eller utveckla någonting alls utan krampaktigt söker vidmakthålla en nedärvd tradition! Dessutom befinner sig psykets planet Månen i ohälsans och olyckans sjätte hus! Med de här positionerna kollapsade himlen helt och tecknar en dramatiskt dysfunktionell natur.

Men varningen fanns redan vid ascendenten, vars härskare Venus plumsat ner i kvalfyllda Skorpionens Vatten, medan Skorpionhärskaren Mars bestraffas av egot. Det är en ömsesidig reception mellan Vågens och Skorpionens härskare, men Luft och Vatten leder ibland till ett osunt förhållande mellan det luftiga tankelivet och dunkla drifter och instinkter (Vatten). Här tecknas just de osunda fuktiga luftlager närmast jorden där man brukar placera demoner och onda andar. Saker som äter människorna inifrån deras egna tankeverktyg.

Den senare "receptionen" har bloggen flera gånger kommenterat genom kvinnan som gav störningen ett ansikte: Maria Sveland och boktiteln "Bitterfittan". Senare utgav hon också en lovsång till skilsmässan, som för att understryka hur fullständigt körd i botten partnerskapets tecken Vågen är i hennes horoskop!

Att "dissociationen" infekterar själva ascendenten i den inspärrade självskaderskans horoskop tar jag som en liten bekräftelse på ett tidigt påstående på bloggen: att Luft/Vatten-störningen är förknippad med mentala störningar. Det här har inte riktigt stämt vartefter fall efter fall hopats på bloggen. Någon form av interaktion mellan Luft och Vatten är visserligen väldigt vanlig, men klockslag har saknats för nästan alla horoskop plockade ur nyhetsflödet. 

Här har vi nu ett horoskop som väger mycket tyngre genom den kända ascendenten och genast visar sig en prominent, förstahusbaserad "dissociation" som ett krampaktigt ångesttillstånd och en uppenbar fixering på att hålla huvudet ovanför dödens Skorpionvatten. Man påminner sig också om att ascendenthärskaren Venus befinner sig i andra huset, idag ett till synes harmlöst hus som beskriver "den egna plånboken", men i antiken med en mörkare anstrykning: porten ner i Dödsriket! 

Tänk nu en Vågascendent, dvs. en jagupplevelse som tenderar mot en idealiserande självbild, jaget som en fri älva som flyger i luften (jfr det tidigare "drottningfallets" ständiga dagdrömmar om att vara någon annan än den försagda och gråa lilla råtta som var den verkliga sociala roll hon karvade ut åt sig själv). Tänk sedan att självbilden tenderar mot ett negativt eller havererat ideal - som en Venus i Skorpionen vid porten till Dödsriket. Vad blir kvar av de rosa dagdrömmarna? Det ser snarare ut som om individen fyller sig med svarta farhågor. 

Men så Vågen som söker kontra för att hålla vågskålarna i balans: kvinnan malde hela tiden tankemönstret att "behålla kontrollen" inför sig själv. Tydligt Vågen som söker behålla sin mentala balans medan Venus själv slipprigt halkat ner i den mörka och kalla Skorpionens vatten. Och den ömsesidiga receptionen med Mars i första och Drakhuvudet som hugger huvudet får henne att skära med kniv (Mars) för att "vakna upp" och undvika att slira ner i Dödsriket! 

Ett så häpnadsväckande intrikat - och dysfunktionellt - drama som Venus och Mars skapar här i horoskopets tidiga och "primitiva" hus. Lägg till detta att varken Sol eller Måne förmår expandera som dess härskare Jupiter vill - Jupiter är ju, om man så vill, fånge i det saturniska tecken som i sin tur disponeras av Saturnus vid Dödsrikets port (hus 2).

Vissa födelsehimlar ser faktiskt ut som helvetet på jorden. Detta måste vara de korta "tidsfönster" som reserverats för de värsta illgärningsmännen. Det är "karma" som förfallit till återbetalning i detta liv.

Låt oss avslutningsvis pröva just purva punya-doktrinen från indisk astrologi, den att den goda lyckans femte hus tecknar gott karma själen tar med sig in i detta liv som färdkost. Kanske ett "work in progress" som själen jobbat med även i tidigare liv och nu vill fortsätta ha roligt med (jag har varit astrolog i tidigare liv, det är en stark upplevelse).

I fallet med självskadaren på mentalsjukhuset är det lätt att konstatera vilken bedrövligt karma kvinnan återvände till jorden för att bearbeta: Saturnus äger det femte huset - Saturnus är händelsevis också karmans planet om man förenklar ett horoskop maximalt. Med Gränsdragarens faktiskt planet i farstun till Hade och i Skorpionen/dödsskuggans dal, uppstår nu ännu en "dissociation" eller ett sammanbrott mellan mentaliseringen (Luft) och den vegetativa Vattensjälen eller människans biologiska instinkter. NEUROS är bara förnamnet när inte instinkt och tankeliv kuggar i varandra väl. Med i synnerhet karma i relation till Vattumannen och Saturnus i "avvikaren" Skorpionen som går in i döden, får vi "sociofobi" eller hat mot Vattumannen som folket i stort eller deras tankar.

Nu hettar det till. Kvinnan självskadar sig för att hon tidigare skadat andra - skadat en hel folkgrupp eller ideologi. Här kan vi ha ännu en av de nazister som nu återfötts till Sverige. Många lever på Sveriges Solsida och härbärgerar bara ekon av sin gamla diskriminerande natur, men några av dem är nu bara här för att återbetala sitt övervåld mot t.ex. Förintelsens offer. Jag är tacksam för att uppgiftslämnaren berättade att självskadebeteendet fanns också innan kvinnan var med i en trafikolycka (och skadades), för annars kunde man ha tänkt sig att något slog slint i samband med den. 

Troligen inskärpte olyckan den mentala rundgången. Jag tror (men vet inte säkert) att hon var ouppmärksam och blev träffad av ett fordon så att hon nu maler den där versen om att "hålla kontroll". Saturnus är som sagt involverad i en ovanligt svår soppa där dagdrömmeri och orealism och dödsriket rimligen kan innebära ett ouppmärksamt och glappt intellekt.

Inga kommentarer: