Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 3 oktober 2013

Look-alike: Millie (vem?) och Loreen




Ibland kommer "look-alike"-upplevelsen samtidigt med facit. "Okej, de har båda överdimensionerade garnityr - det är det som hjälper dem båda att le så bedövande och se så lika ut."

Millies sprittiga ska-låt "My Boy Lollipop" (1964) hörde jag på radion redan som barn och det är säkert den som grundlade ett reggaeintresse som exploderade åtskilliga år senare. Idag är hon väl nästan bortglömd men utan den världssuccén hade inte vita jamaicanen Chris Blackwell fått fart på sitt Island Records - bolaget som sedermera förvandlade Bob Marley till en världsartist. 

Men på den tiden gick Jamaicas nya musikstil på export inte som "ska" utan under namnet "blue beat". Det finns säkert en historia till den termen men t.ex. Elvis Presleys "Blue Hawaii" antyder väl att blått funkar bra med både hav och himmel och paradisiska öar...

Wikipedia berättar att Millie lanserades i USA just som Blue Beat-flickan och som förra inlägget om Ryan Airs vedervärdiga vd noterade, är det typiskt för celebriteter att till och med månhoroskopets hus ofta blir väldigt talande. 

Millie Small har ett tionde publicitets- eller ryktbarhetshus som är otroligt blått, med hela tre planeter i den artistiska Vågen - och viktiga planeter dessutom: soltecknets ägare Merkurius, framgångens Jupiter och energins eller sexdriftens Mars.



Dock finns en mörk underton till den här Vågen - Venus befinner sig i nästa tecken, sexualitetens, syndens och dödens Skorpion. det läcker därför in en slirig underton i den här Våg-karriären. Fast inte utritat befinner sig Mars och Venus i ömsesidig reception mellan två tecken som inte kunde vara mer olika i sin syn på sex och kärlek. Och Luft och Vatten tenderar, enligt den här bloggen, mot "dissociation" eller märkliga brytningsfenomen där luft möter vatten (inte minst optiska där en åra nedstucken i vattnet ser ut att ha gått av).

"Förluster i översättningen" har jag kallat det här när det handlar om oavsiktligt dålig kommunikationen. Jamaicansk patois (slavarnas engelska dialekt) är ett perfekt exempel på kommunikationsförbistring, även om Mille lät ovanligt brittisk i sitt uttal. (Fadern var förman på en sockerplantage och således i rollen som "den vite mannen" under slaveriets dagar i Jamaica, det kan förklara att sångerskan lärt sig engelska så bra. Man ser genast i vilka kretsar engelsmannen Chris Blackwell rörde sig medan han bodde på ön - inte var det i de fattigas kvarter...)

Genom att den Algol-utmanade Venus i Skorpionen sänker den platoniska (Luft) kärleken till simpel bestialisk lusta medan Skorpionens härskare Mars lyfts upp i Vågen till "platoniska lufthöjder" men elementen kan vara svåra att få ihop, uppstår en riktigt knepig nöt att tolka. Var Millie en hora (Venus + Mars = libido på högvarv) eller var det tvärtom, hon fick inte ihop ekvationen lusta och kärlek? 

Wikipedia säger nästan ingenting men "en kort relation" med den ena medlemmen av vita popduon Peter & Gordon ("I don't care what they say/I won't live in a world without love") ger genast en ny dimension åt sexualitet och "förluster vid översättningen". En blek osexig britt och en exotisk skönhet, låter det som om tjejen tappat bort sig totalt och blivit ett objekt i männens händer? Här dyker Djävulen (Algol) också upp som ohelig allians (Venus) med "den vite djävulen"!

Hon, eller skivbolaget, lyckades aldrig upprepa den första framgången och Millies tursamma stjärna (Jupiter!) dalade. Nästa gång jag noterade henne var genom det här skivomslaget när kvinnan uppenbarligen tappat all stolthet och gjorde vad än PR-folket sade åt henne. Den här sexismen hade varit omöjlig idag men i slutet av 60-talet och början av 70-talet gick det för sig.




Lika uppsluppet och danskt gladporrig som omslagets framsida, lika tydligt ser man att Millie är melankolisk och olycklig på baksidans foto! Är det eftertankens kranka blekhet man ser? En som vet att hon horar för pengar och framgång? För här är ju faktiskt en Sol i Jungfrun, tecknet som i stora Playboy-testet utmärkte sig för att gärna släppa kläderna om det bara fanns något materiellt att hämta i slutet. 

Den oväntade tendensen hos ett tecken som i västerländsk astrologi är det prydligaste av dem alla kunde jag bara söka förklara med att Venus faktiskt är "fallen" i Jungfrun och koppla samman Venus i hennes roll som fallen kvinna (sköka) med Hades våldtäkt på agrara Persefone. Kanske är detta skälet till att det verkar vara så angeläget för Jungfrur att framstå som fel- och fläckfria? Eller ska man göra den kopplingen till att Jungfrun också är tjänarens eller slavens tecken och dessas underdånliga sätt att klä upp sig och spela en roll inför "det fina folket"?

Millie har visserligen inte Venus fallen i sitt soltecken, men det är nu vi börjar förstå att det finns problem med Venus i Skorpionen, även om den här bloggen övergivit den gamla västerländska tradition som också pekar ut platserna där planeterna anses "skadade" ("detriment"). Millies ömsesidiga reception mellan Mars och Venus - båda klent placerade - och en kvinna som sänker sig ner till att rida på en banan på ett skivomslag är nästan nog för att ta fram detriment-schemat igen!

Och när man tittar närmare på Millies månhoroskop inser man plötsligt att det kan finnas en anledning till att hon åtminstone på Wikipedias foto (överst) liknar Loreen. Båda kvinnorna har Månen i Stenbocken men med en möjlighet att den hunnit in i Vattumannen.

Det är då det blir så intressant att jämföra styrkan i de båda horoskopen, för Loreen har skinn på näsan och är väl nästan en militant feminist - hon skulle aldrig degradera sig som Millie gjorde för att hålla karriären vid liv. 

"Look-alike"-fenomenet kan bero på att kvinnorna båda har Solen i Jungfrun och mycket möjligt båda Månen antingen i Stenbocken eller i Vattumannen. Men där de skiljer sig är att - fast båda har den övertaggade libido-kombinationen av Mars och Venus - Loreen har en enorm stolthet genom den här energiklumpen i Lejonet medan jamaicanska Millies Mars och Venus i jämförelsen är vek och ostyrig, svår att avgöra vart den egentligen tar vägen.

Dessutom kan man inte underskatta Millies problem med den gyttjiga axeln mellan Kräftan och Stenbocken som en Måne i Stenbocken skulle ge. Där sitter den! En människa helt objektiferad till bara kropp och dessutom med rasistiska förtecken - "negerkvinna rider mannens banan"! 

Skulle Loreens "upphöjda" Saturnus i jämlikhetens Våg någonsin ge världen en sådan bild av "själens form"? Knappast, för hon föddes inte med den "själsliga formen". Här ser man kanske KARMA verka - Millicent Small föddes dotter till en förman på en plantage. Vad gjorde hans förfäder? Var de också färgade överlöpare som tjänade den vita slavägaren genom att piska sina färgade bröder och systrar på sockerrörsfälten? 

Millies Saturnus, OM den direkt aspekterar hennes familjs Måne (hemmet) indikerar exakt en familj som tagit parti för den onda Arbetsgivare, Slavägaren och sålt ut all sin stolthet. Inger mer än rätt att Millie, andligt vek och förvirrad i den vite mannens vidriga värld av girigt utnyttjande säljer ut sin stolthet, hon med. 

Horoskopet börjar så snyggt med en "Blue beat-flicka" uppe i publika huset, men ju mer man tittar på kartan, desto svagare blir den. Så här ser horoskop i allmänhet ut. Mänskligheten har inte kommit längre och astrologins nuvarande design kommer säkert att vara rättvisande i flera tusen år ännu.  Eller tills något händer på jorden så att bara de utvalda blir kvar, de som förtjänar att kallas "människa".



Hyllningssång till Mille av ska-gruppen Marvels. Jamaicanska storstjärnan Owen Gray sjöng också in en sång, "Millie Girl", och Jamaicas skivköpare fattade direkt vem han låtsades flörta med!



2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul läsning; fastnade också i My boy lollipopp då, men det finns ju nåt som heter anakroni, tror jag, eller den tiden, den sorgen, de va de, de va då, så e de inte nu eller jo mönstret har överlevt, men hoppar man i tiden måste man ju förstå den tidens moral och värderingar.
Annars tack för en god blogg, bättre än TV/L

Seaward sa...

Tack för kommentar! Glömde länka till Loreens horoskop - men det skiljer bara en grad i Månens position mellan henne och Millie när dygnet öppnar vid midnatt.

Saturnus går lite väl snabbt för att användas för tidsepoker, men "The Summer of Love" (1967) passerar den dock Fiskarna, tecknet för den fria kärleken (Venus "upphöjd" i Fiskarna) samtidigt som välviljans Jupiter också "upphöjs" i ett annat Vattentecken, Kräftan. Kunde bara bli en milstolpe av promiskuöst men välvillig kärlek...Som du säger, tiderna har ändrats sedan det där skivomslaget...