Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 oktober 2013

Klein och objektrelationsteorin

Sedan den onyanserade svenska pressen nu gör hackmat av hela Melanie Kleins objektrelationsteori enbart pga. en oduglig psykoterapeut (se föregående inlägg), återvände jag till kvinnans horoskop och kunde med hjälp av den här utmärkta översiktsartikeln omvärdera hennes sideriska horoskop (ett tidigare inlägg här). 


Klockslag saknas och vid dygnets mitt har Månen just lämnat Kräftans dunkla drifter till förmån för Eldelementets och Lejonets klara och ännu ograverade uppfattning. Det mesta talar faktiskt för att Klein föddes med ett positivt sinne i Lejonet, inte minst eftersom hennes livsverk faktiskt handlar om hur medvetandet tar form i barnet. Kräftan har i modern västastrologi en slarvig koppling till modern men tecknets inflytande är strikt begränsat till den vegetativa själen. 

Just leken är ett nyckelord för Lejonets tecken och jag måste säga att jag iakttagit mödrar med både Månen i Lejonet och Månen i Kräftan och noterat hur den senare sorten tenderar att leka mindre intensivt med barnet, ibland stannar modersimpulsen av vid att agera i rollen som ren matmamma - helt i linje med Kräftans koppling till den mest basala näringssjälen, vilken människan delar med både djur- och växtriket. Månen i Eld VISUALISERAR barnet på ett annat sätt och går in i LEK. Låter inte följande om Klein mer som Lejonet än Kräftan?

Klein used play therapy and used interpretive techniques which were very similar to the techniques used with adults. Anna Freud, on the other hand, held that children's egos were not yet developed enough for classical analysis, (källa i länken ovan)

Eld griper djupare in i individen än det ytligare Vattnet och tillhör en "högre subtil kropp" än den Natur, behärskad av Pan, Faun eller Djävulen som Vattenelementet tecknar (kåtbocken Pan har beröringspunkter med Mars härskarläge i Skorpionen - eld mellan benen, i genitalierna). 

Eld som metafysisk symbol är "platshållare" för inget mindre än vår unika andesjäl, vår egen solstrimma som genomströmmar alla de höljen som sedan läggs ovanpå oss som yttre kroppar. Den slutliga dödsstöten mot den levande själen är väl Jordelementet som förleder oss att tro på en objektiv värld av externa objekt. I själva verket äger hela detta spel vi kallar "världens gång" rum i Guds intellektuella medvetande, Nous i platonsk tradition, vilket kan jämställas med astrologins Luftelement i dess metafysiska bemärkelse.

Klein intresserade sig särskilt för hur barnets levande kognitiva kärna - ELD - möter en yttre värld av omutlig materialitet - JORD - och i den här spänningen utvecklar embryonala och sedan kompletta Objekt på det mentala planet.

Flyttar vi in Månen i det sideriska Lejonet har vi den mentala (manas) nivån och intellektet, som gör det verkliga jobbet, opponerar från just Vattumannens LUFT. Men notera framför allt hur JORD OCH ELD, dessa eviga antagonister, skapar den låsning mellan den gränslösa kognitionen (Guds allestädes närvarande Öga) och de avbrända, döda eller objektifierade resterna av en föregående upplevelse som går under beteckningen Oxen. 

Jordelementet är den aborterade skit som stöttes ut från Himmelen i många myter och tagningar, det kan ha varit rebelliska änglar eller som i vissa varianter av de gnostiska myterna, ett feminint väsen som söker skapa på egen hand, utan Guds direkta ledning. 

Här passar det bra att påminna sig Naturen eller Vattnet som en idealt stilla och därmed trogen reflektion av de BILDER som visar sig i ELD, i ljuset. Men den inkompetenta feminina skaparkraften, Vatten och Jord i förening, kan inte mäta sig med den egentliga maskulina kreatören, i astrologin gestaltad via Eld och Luft. 

Det här har naturligtvis bara indirekt med biologiska män och kvinnor att göra och beskyllningar för patriarkala tongångar slår snett. I själva verket är tecknar den positiva och den negativa polariteten den initiala ENHETENS första sönderfall eller delning i två pre-kosmiska principer. Ljus/Mörker-dyaden finns i alla kulturer under olika namn. Hos Platon möter den som vår imperfekta värld av avbilder, grundade på de perfekta förlagorna i Idévärlden.

Melanie Kleins förbättring av Sigmund Freuds primitiva psykologiska doktrin är således en rejäl homage till den idealistiska filosofin OCH materiell realism samtidigt. Hon tillerkänner (likt vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith) den kroppsliga domänen (Jordelementet) full verklighet. Barnets ELD kan släckas  om den möter människor som BARA ÄR JORD eller enbart propagerar den principen. Sverige dör under Fredrik Reinfeldts ledning, högermannen som sade att "visioner är farligt".

Att Melanie Klein var sin tids barn ser man av den ömsesidiga receptionen mellan välviljans Jupiter i Oxen och Oxens Venus i Fiskarna. Jord och Vatten kommer visserligen aldrig att ärva himmelriket, de står för Naturens lägre energier - den fallna delen av själen. Men Klein talade inte om själens genomskådande av Maya, illusionen, utan om barnets anpassning till Djävulens bländverk.

Man kan också fråga sig om inte Djävulens stjärna Algol med sin direkta infiltration av välviljans Jupiter innebär just en falsk lära om att anpassa sig till denna världens hinder och begränsningar - barnasinnets (Månen) konstruktion av en "realistisk" objektmodell i sitt inre sinne. 

Det enda LUFT gör i det här horoskopet är att via kommunikatören Merkurius likt skytteln i en vävstol sno fram och åter och väva samman en teori och sedan presenterar den - Vattumannen sysslar till skillnad från t.ex. Tvillingarna inte med isolerade data utan med komplexa modeller. 

För ett bra exempel på hur ytlig Tvillingarnas nivå av vetande kan vara, se t.ex. faktoidbekämparen på www.faktoider.nu och faktoider.blogspot.se (jag förekommer på någon av platserna som varnande exempel på övertro) och hur faktoidbloggarens förkärlek för små kunskapsblock motsvarar horoskopets tonvikt på Tvillingarna snarare än Vattumannens fäbless för övergripande konceptioner.



Här har inte korrumperande Algol någon aktiv roll men å andra sidan befinner sig formalians Saturnus i sin fiendes tecken, den grötmyndiga Saturnus kommer med sina inskränkningar och krav på realism och tycks förneka Solen dess grundläggande väsen - den är allt i alla och allt är sant.

Kungavärdighetens Regulus blockeras av Saturnus som söker stjäla all ära och Saturnus liknar här verkligen den gnostiska myten om den låga Demiurgen (denna världens skapare) som, likt ateister och VOF söker förneka att det pågår saker på högre nivåer också. När Konungen således effektivt stängts ute ur ekvationen tar den illvilliga Mars över och skapar hus i helvetet. Ja, Mars är nu visserligen en verksam välgörare när sinnelaget i Väduren tjänar som ställföreträdande första hus i brist på klockslag. Kampen mot faktoider är många gånger nödvändig, inte minst sedan nätet där hur mycket ogräs som helst växer.

Saturnus ägare Solen (som den upplever fiendskap till) verkar nu från den rena kognitionens hölje LUFT, men är pga. den ömsesidiga antagonismen mellan Saturnus och Solen omedveten om att det existerar högre världar än den mycket begränsade sorts Tvilling-Luft vi här har att göra med: den som blott relaterar till fakta rörande den lägre Naturen eller det korruptibla Vattnet. Per Edmans besatthet i FALSK FAKTA kan således knytas till hans olyckliga dissociation mellan Solen i Tvillingarna och INTELLIGENSENS förfogare INTELLEKTETS MERKURIUS som själv står i en extremistisk Eld/Vatten-konflikt i Kräftans tecken, den lägre eller fallna Naturens symbol.

Inte konstigt att denna "rationalist" saknat intellektuellt skarpsinne nog att finna den österländska zodiaken och därmed upptäcka att han helt korrekt obsessar över Kräftans tecken och felaktigheter i beskrivningen av denna, men inte för att hans soltecken är Kräftans utan för att hans "Sols själ" - intellektuella Merkurius gått ner sig på låga och negativa nivåer - likt den fallna Sofia i den gnostiska litteraturen! 

I ett test av 119 självmord som ännu inte presenterats på bloggen, finns en liten anomali i just detta förhållande mellan blind instinkt (Kräftan) och det rena förnuft (Tvillingarna) som här har svårt att se sitt eget slirande pga. tendensen till dissociation mellan de här två kognitiva stilarna. 

Medvetenhet frånkänns egentligen bara Jordelementet i antik världsbild och att även en Oxe, Jungfru och Stenbock ändå kan tänka och tala och sätta sig mål, beror förstås på att ett soltecken är en yoga - en kombination av Solen eller INTELLIGENSEN och elementet. Elementet är så att säga bara en antydan om intelligensens eller den individuella andesjälens orientering.

Inga kommentarer: