Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 18 oktober 2013

Ärkebiskopen och den syndfria livmodern

Någon gåpåig Lundateolog vill leka medeltida disputation i SvD och går hårt åt blivande ärkebiskopens uttalande om Maria, Jesus och jungfrufödelsen. Han är så upprörd över tvetydigheter i Antje Jackeléns uttalanden att han avslutningsvis oroar sig att hon bara ägnar sig åt till intet förpliktande "språkspel för (det obildade) galleriet".

Hur står det egentligen till med Svenska kyrkans nya överhuvud? Finns här en sådan karaktärsbrist som bloggen betecknat med termen "dissociation"? Ja, faktiskt och det är dessutom det definierande draget i horoskopet!




Den gudomliga skriften som åtföljde Jackeléns födelse kan, i brist på känd födelsetid, grovt indelas i tre teman.

1. Egenmäktighet. Solen i Oxen är egentligen inte ambitiös. Dess härskare Venus indikerar instinkten att enbart samsvänga med sitt fysiska substrat. Syndafallet åtgärdas sällan eller aldrig i det tecken som tvärtom är Satans bästa verktyg i sin ambition att hålla själarna sovande och nöjda med att bara arbeta för pengar och njutning.

Venus står i egocentriska Väduren, en väldigt svag placering för samhällelig kooperation men alldeles utmärkt för den som helst skriver egna predikningar och håller monolog. I den konflikt som tecknas mellan animerade Väduren och det kroppsliga som Eld och Jord i zodiakens upptakt hittar man ofta en väldigt enkel form av maktlystnad, oxen/tjuren (the Bull) tycker med eftersläp i Väduren (egoprincipen) tycker om att höra sig själv prata. Då gäller det att det finns något att prata om.

Tvillingarna är också ett ungt tecken, lika kommunikativa de, men nu med fokus på skrivspråket och kommunikationen som ett sätt att förbinda människor. Oxar är så förtjusta att exercera sina stämband att man med fördel ställer dem i en kör, de har inte förstått nästa steg, Tvillingarnas utbyte av tankar ännu, utan har en tendens i kommunikationen att bara buffla på längsmed sin egen tankelinje och köra över motståndet. Elefanten i porslinsbutiken - allt detta sägs förstås med reservation för andra budskap i bl.a. tredje kommunikationshuset i horoskop med känd födelsetid.

Egenmäktigheten i zodiakens upptakt är därför av en rätt grovt tillyxad sort, lite tafatt. Men här finns också en stark betoning av Tvillingarna och med den intellektuella Merkurius i hemmaläge och starkt energitillförande Mars på Luftelementets nivå, antyds någon som kanske inte tänker djupt men åtminstone intensivt och flyktigt. Efter några års studier av månnoderna tycker undertecknad sig ha förstått att de inte är en permanent ingrediens men uttrycker sig i perioder. Här tyder bestraffningens södra månnod på att blivande ärkebiskopen kommer att bli ifrågasatt för sin intellektuella tankeverksamhet - vilket alltså just en teolog från hennes eget stift gjort! Och kanske med rätta, för...

2. Dissociationen mellan sinnelaget, den fallna (syndfulla!) Månen i Skorpionen och dess disponent Mars, aktiverar således potentiell problematik i frågan om att översätta sinnesintrycken hos ett psyke som sjunkit djupt i syndens och dödens mörka Vatten. Ett passande motiv för den kristna religionen för övrigt, där Luthers egen fixering vid synden var rent patologisk. Passande också för eventuellt bakomliggande ideala realiteter, här tecknade av Budbäraren Merkurius eller Sonen som är associerad med Skorpionens herre Mars.

All dissociation är nu inte av ondo - skådepelare lever i båda världarna och manipulerar betraktarens känslor i Vattnet genom att operera från Luftens rena nivå. Man kan säga att skådespelaren är den perfekta lögnaren, den perfekta sociopaten som utifrån en exakt medveten plan styr sitt beteende på en lägre nivå. 

I Jackeléns fall sitter alla symboler helt rätt, för Luft är högre än Vatten precis som Guds ande (andar) for över de mörka vattnen och producerade Ljuset. Månen är det sinne eller det begränsade förnuft en blott jordisk människa förfogar över och för vilket Merkurius är en intellektuell nivå människan sällan förfogar helt över. För en del är den rena blå världen så främmande att den egna högre själen upplevs som en främlings inbrytande när den då och då ger sig tillkänna, en "ängel". 

Filosofiskt skolade vet att detta är samma Son som kristendomen exklusivt kopplar samman med Jesus. Vad skulle hela frälsningsprogrammet vara värt om det visade sig att alla, även människan Jesus, bär Sonen som sitt eget bästa jag? Att det finns tallösa spermatikoi och att skillnaden mellan Jesus och andra människor mer låg i hans unika karma (och dharma) än någon hierarkisk särställning gentemot andra. För denna självklara sanning nedkämpades de filosofiskt lagda gnostiskt kristna i Egypten av Rom tills bara en version återstod.

Merkurius är således astrologins beskrivning av Guds Intellekt (Nous) i denna världen, den spillra av fullheten som nu förmår manifesteras inom rumtid-bubblan. Det kan således inte röra sig om någon annan än Sonen i den kristna Treenigheten. Samma tanke, fast kristendomen vägrat att acceptera det, finns i indisk filosofi och här inkarnerar Ordet under beteckningen avatar, en som stiger ner från de högre världarna "för att förinta de troläsa och återupprätta den sanna religionen/filosofin". 

Skillnaden mellan öst och väst är att västerlandet var en girig parentes i historien - indierna visste att avatarer kommer periodiskt eftersom världen är evig och cyklisk. Kristendomen i Rom formulerade istället en avatar för en cykel som "den slutgiltiga och allomfattande berättelsen" - allt för att ta udden av konkurrerande läror.

Att Solen och Månen är Fader-Modern kunde tyckas lika klart, även om kristendomens kvinnohat ledde till att Modern byttes ut mot den Helige Ande. går man österut igen, hittar man dock andens feminina roll. Guds ständiga partner är Shakti eller Hans energi. Hon är även känd som Maya och hon väver illusoriska världar som bara dårar tror på.

Kvinnan kunde dock inte helt bannlysas och därför Marias betydelse som Jesu mor. Maria är det passiva kärlet, matrisen, som den gudomliga spermien ockuperade.

Här svävar alltså Jackelén på målet: ägde jungfrufödelsen rum på ett biologiskt sätt inne i den livmoder de förhäxade människor vistas som tror på Mayas energier?

Hon föddes i fullmånespänningen i den sataniska axeln som tenderar att falla till föga för denna världens herre, Faun eller Djävulen. Men jag menar att den sataniska axeln INTE är starkare än den Merkurius som äger även den fallna sublunära skapelsen, här signifierad av Månen i syndens och dödens och den fysiska reproduktionens Skorpion.

För denna sublunära sfär har nämligen Herren Jupiter med sig, och här visar sig problemen med att mappa planeter och traditioner mot varandra. Jupiter eller Zeus är Fadern eller Guru i Indien och motsvarar Gud i högre grad än Solen gör det. Med Jupiter som symbol för Gud och (sann) religion faller sonskapet snarare på Solen och Merkurius blir då solstrålarna som färdas och bringar ljuset. Det är Solen som är vårt universums Logos eller styrande princip, och som Jesus sade fanns det många fler boningar i Fader Zeus hus. Och vart och ett av husen har en egen Sol eller Son. 

Kan det t.o.m. vara så att Jesus alluderade till astrologiska föreställningar i talet om de många boningarna? Var det stjärnbilder eller enstaka stjärnor (solar) han syftade på? I indisk religion och filosofi är det ingen hemlighet att det existerar tallösa lokas - lokaliteter, världar eller planeter - där andra levande själar håller till. Världarna är emellertid utspridda över många dimensioner och Jesus torde väl ha syftat på de himmelska världarna vars materia är vävd av Sattva guna - världar så ljusa och lätta, så snarlika rent medvetande, att jordmänniskor saknar intelligens att ens i princip våga omfatta tanken på att de finns.

Den kristna Treenighetsläran är en skicklig sammansättning av äldre traditioner - det platonska filosofiinslaget och det gnostiskt-platonska är påtagligt - men allt tal om Jesus unikhet är beroende av att man först mörkar eller förnekar den klassiska visheten i syfte att monopolisera marknaden där tankesystemen krigar om människans själ. Angreppet i SvD på ärkebiskopens luddiga formuleringar är meningslöst.

3. Hon har Jupiter/Fadern på sin sida och detta tippar alltså över balansen från den sataniska axeln. Merkurius i Luft må ha problem att kommunicera in i det förfall som ett sinne i Skorpionen representerar, och tar man Månen som ascendent hamnar dessutom Tvillingarna i ett hus som ligger i träda - det åttonde huset för korruption. Det är mycket möjligt att teologen skulle kunna bräcka blivande ärkebiskopen i en rent intellektuell dust, men det här horoskopet handlar främst om fromhet. En god Jupiter i Vatten i Guds nionde hus - en emotionell typ av religion som kanske är just det enda en människa i dödsskuggans dal (Månens fall i Skorpionen) förmår ta till sig. 

Det som för en knivskarp teolog är tomt "språkspel" utan intellektuell substans, är i själva verket exakt den utspädda barnmat som Paulus insåg att hans efterblivna mottagare behövde. Sverige är ett så andligt förfallet land att de så kallat intellektuella redan dömt sina själar i sekulär hybris. Återstår då jordens salt och vad de kan absorbera och binda för slags vätska. Här blir blivande ärkebiskopens horoskop verkligt intressant: den goda Fadern Jupiter välsignar direkt ett folk fallet likt Månen i Skorpionen. Långt bortom en självrättfärdig teologs vildaste föreställning.

Naturligtvis är landet Sverige i total upplösning, med två politiska block som båda söker slå i befolkningen att slaveri och pengar är det viktigaste i livet och ett näringsliv som 2011 öppet hånade filosofin för dess "olönsamhet".  Det är i skenet av det här landets totala misär man måste se den nya ärkebiskopen. Till vilken nytta skulle en Thomas av Aquinas vara i Sverige, just nu? Nej, teologen Martin Lembkes inlaga imponerade inte på mig. Det finns en rätt och en fel orientering även hos Merkurius som mänskligt intellekt.

Det finns två Martin Lembke i Lund men jag gissar att det är den yngre, just genom dess enorma koncentration på det fåfänga intellektets tecken Jungfrun, det tecken som mer än andra förvillar sig i "språkspelet". Dessutom stämmer den sideriska zodiaken här också perfekt med hans hang-up: frågan om jungfrufödelsen!


Tillägg 131019. 

Gissningen var fel och här är det korrekta horoskopet för artikeldebattören. Doktrinära dispyter sorterar naturligtvis under Saturnus, världslig auktoriet. Romarriket bar Stenbocken på sina standar, kejsar Augustus var omåttligt stolt över att ha fötts med Stenbocken stigande i öster och lät prägla mynt med symbolen. 

Pusselbitar faller på plats vid åsynen av Månen i Stenbocken och hur den disponeras av Saturnus, materieprincipen i Oxen, med vilkets teckeenhärskare Venus den är vän och den senare därtill är hemma i sitt eget negativa och med materien identifierade tecken. Här närmar vi oss distinkt kristendom av ett fundamentalistiskt eller legalistiskt slag och ett horoskop som gäller för två dygn när de som föds inte på minsta sätt ifrågasätter det som inlägget kallade Mayas illusoriska värld. Eller?


Varför konfigurationen inte resulterade i en evolutionsbiolog eller något annat prosaiskt, trots den helhjärtade affirmationen av det materiella (axeln Kräftan och Stenbocken, med dess strikta hierarki, är verkligen underkastelse under denna världen - jämför Tarotkortet Djävulen), det beror förstås på det fenomenala drivet i den solära axeln mellan Fadern och Sonen! Se inläggets andra förslag till mappning av treenigheten med de astrologiska symbolerna.



PS. Blivande ärkebiskopens Saturnus opposit Venus är ytterligare en spännande ingrediens i ett horoskop som det uppriktigt talat är svårt att bli riktigt klok på. Så här många problematiska men potentiellt befriande oppositioner är svåra att bedöma när klockslaget som kan rangordna deras betydelse saknas.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr, Siwert, jag är förmodligen den där 72:an som du också varit inne på...
/Martin Lembke

Seaward sa...

Glädjande att höra! Då blir det närmast sideriska Tvillingarna, den negativa Jungfruns positiva sida, som illustrerar skillnaden mellan en merkurisk-analytiska sidan av kristendomen (forna tiders skolastik) och den mer Vatten-baserade fromhet (motsvarnde hinduismens bhakti-tradition) som jag tycker mig se som den fungerande vägen vid Jackeléns födelse.

Havsörnen sa...

"ty annars skulle ju Jesustillbedjarna göra sig skyldiga till avgudadyrkan." Det är ju precis vad de gör om man inser att Kristus är en titel och inte en enskild person.

Intressant om kopplingen till Merkurius/intelligens/visdom/Chokmah/Sonen. Hermes avbildades som Lammbäraren och förknippades även med tuppen, en symbol som används som alternativ till korset på åtskilliga kyrktorn. Tuppen annonserar soluppgången, Kristus som världens ljus. Son-Sun-Solar body-Tiphareth-solar man-Solomon... Davids son.

Anonym sa...

När det gäller Lembke kan man ju verkligen tala om "vattenbaserad fromhet" - han är visserligen soltvilling, men har merkurius, venus och mars i kräftan. Dessutom attackerar mars hans måne, oavsett om den är i stenbocken eller vattumannen. Det är klart att Jackelen måste vara luddig och mörka det här med jungfrufödseln, den är ju en central dogm i kristendomen, och vill man bli överhuvud för svenska kyrkan (hur urvattnad och sekulär den än har blivit) gör man sig omöjlig om man blankt säger sig inte tro på jungfrufödsel.
Själv tycker jag det var bra svarat att man missar hela poängen om man hänger upp sig på jungfrufödselns vara eller icke vara. Men så är jag inte renlärig kristen heller :-)
Jag tycker inte att Lembke verkar vara så knivskarp, för dels ligger det något i Havsörnens invändning, dels måste Lembke i så fall mena att världens katoliker gör sig skydliga till brott mot första budet, för de tillber ju helgon!
S

Seaward sa...

@Havsörnen. Inte helt korrekt. PERSON är en teknisk term i treenighetsläran. Knyt bara ihop det du sedan säger om Visheten som Gud hade vid sin sida. Men dessa är ju mänskliga schemata och jag kände mothugg ”inifrån” när jag skrev inlägget och konstaterade problemet med att tro metafysiska system exakt kan mappas mot varandra... Men ibland känner man igen en tanke bakom annan språkdräkt...
@Anonym S. Har inte haft tillfälle att granska kartan för den rätta artikelförfattaren (upptagen med att skriva om en nazibödel och Vattenelementet som kallt och dödande). Men om Solen i Tvillingarna disponeras av Merkurius i Vatten är det, som du säger, en rajasisk (lidelsefull) typ av instinktivitet som driver intellektualiteten och inte den objektiva och neutrala Sattva (rörelsen mot full medvetenhet).
Det är nog bäst att inte röra in katolikernas tillbedjan till medlande helgongestalter i en diskussion som tog avstamp i luthersk kristendom, med dess traditionellt anti-intellektuella ”låt skriften tolka skriften”.

Havsörnen sa...

Jag syftade på den kristna tanken att Jesus från Nasaret är den enda individen som får göra anspråk på kristusprincipen, som alltså skulle vara låst till en enda enskild händelse i universums historia. Med kristendomen kommer således den linjära tidsuppfattningen som vetenskapen och den västliga civilisationen fortfarande sitter fast i. Uppfattningen att det skulle räcka med att TRO på Jesus för att nå frälsningen är, ur gnostisk synvinkel, en korruption av ursprungsläran utan motstycke i religionshistorien. Att reinkarnationsläran tidigt togs bort från Kristendomen är lätt att förstå då det hade varit svårförenligt med tanken att Jesus tar på sig allas synder. Inte ens Gud kan göra undantag från lagen om orsak och verkan.

Seaward sa...

Håller med, även om kristendomen på djupare nivå än den som mässas för gallerierna alltjämt är rejält "gnostisk". Den obefläckade Maria kan t.ex. betraktas som gnosticismens Pronoia, visdomen feminint uppfattad (såsom i Bibeln).
Har inte ”kvalitetssäkrat” den här länken utan bara snabbskummat den, men den verkar handla om rätt sak:

http://www.suppressedhistories.net/articles/sophia.html

Din länk till ett material om Merkurius vid tillfälle lyssnade jag inte på, men jag bläddrade igenom online-pdf:en med "källhänvisningar" och såg sambanden mellan Orfeus/pytagoréerna, platonismen, gnosticismen, kabbalan och ändå ut i samtidens förvirrade smörgårdsbord av new age-föreställningar stulna från de gamla traditionerna. Alkemisternas vise Merkurius är förvisso en annorlunda princip från handelsmännens och tjuvarnas Hermes! :-)

Anonym sa...

Apropå det här sista, om Merkurius/Hermes, så läste jag någonstans (osäker på var men det kan ha varit i en bok om Pompejus) att det var först med "de ruskiga romarna" som Merkurius började associeras med handel och tjuvar :-)
S

Seaward sa...

Ja! ALLT var frid och fröjd på jorden tills de där romarna tog sig ton. Och patriarkatet införde de också! :-)

Apropå debattören i SvD uppmärksammade jag just att äldre i Stockholm vägras äldreboende eftersom Moderaterna i princip är emot skattefinansierad välfärd.

http://www.dn.se/sthlm/drygt-en-av-tre-fick-inte-flytta-till-servicehus/

Jag tyckte mig känna igen namnet på äldreborgarrådet och insåg plötsligt att Joakim Larssons kredd måste ha ansetts förbrukad som ansvarig ytterstadsområderna efter inte minst sommarens sociala oro i förorten.

Därnäst noterar jag att han föddes några dagar före Martin Lembke. Horoskopens månplacering skiljer sig, men redan i inlägget om Larsson blev frågan varför inte Solen opposit Jupiter stod ut starkare än den gjorde.

http://sidereal.hall-of-man.com/search/label/Joakim%20Larsson

Kanske den gjorde, i meningen favörer över dem på Solsidan, rikedomsregn över dem som redan förvärvat något värt att kallas karriär (Sol, urskilja sig från Månen/mängden)... En förvärldsligad Jupiter har inte längre mycket med andliga spörsmål att göra... Men vad som "stämmer om" horoskopet går ju inte att avgöra förutan klockslag...
***
Apropå mitt länkförslag till gnosticismen och det femininas position, SER den trovärdig ut (och är eminent läsbar, verkliga källhänvisningar dessutom och inte ett klipp-och-klistra collage från nätet) men är likväl en insidiös historieförfalskning. Historien SER bra ut stämmer inte kronologiskt (och det är det historiska förloppet när det feminina nedvärderas som är dess poäng). De gnostiska texterna är svårdaterade, men redan i förkristen tid börjar Platons lära för allt svartare och mer världsförnekande förespråkare, den ”mellanplatonska” perioden. Detta är långt innan bovarna – patriarkala krafter – sägs ha gjort entré med kristendomen! Men därutöver är artikeln jättebra, till skillnad från det hårresande dravel psykoanalytikern Rigmor Roberts hävda ur sig om gnosticismen 2010:

http://catrine2009.blogspot.se/2010/01/en-terapimyt-ur-pleroma.html

Anonym sa...

Blogginslaget i fråga är raderat! Har de läst detta inlägg tro?

En detalj blev fel i min kommentar: det var Pompeji boken handlade om. Jag kanske ska förtydliga att "De ruskiga romarna" är en titel på en bok i en serie historieböcker för barn som på ett humoristiskt, lättsamt sätt vill förmedla kunskap. Köpte den till min son, och lånade (och läste själv också) "De genialiska grekerna" och "De gåtfulla egyptierna" för att han skulle få åtminstone _något_ begrepp om antikens historia, man kan inte räkna med att de får något i skolan,,, Med detta sagt får jag säga att jag tycker det är en adekvat titel; ruskigheter fanns förstås hos flera folk, men romarna var värst! (Råbarkad krigarstam som importerade lite lärd yta från greker och andra, och med en kombination av grymhet och administrativ talang lyckades bygga ett imperium.)

Seaward sa...

Nej då, det finns där. Framför blogspot-adresser används inte www.

Ah! Jag fattade inte referensen till ruskiga romare, utan trodde du visade prov på sarkasm, något man sällan finner i Jordelementet. Det var således lite som med dagens krönika i AB av Katrine Kielos där ett först obegripligt "I-or" gradvis klarnade till åsnan i sagan om Nalle Puh!

Anonym sa...

När jag kopierar URL:en och klistrar in den i en ny flik och kommer in på bloggen ifråga står det bara "Det gick inte att hitta sidan du letar efter i den här bloggen". (Jag gjorde om manövern, och kollade att det inte står www) Men precis som förra gången gick jag då in i "bloggarkivet" och kollade på januari 2010 och såg att inläggets rubrik var grå. Men den går att klicka på, så jag kom in den vägen. Första gången tog jag bara för givet att den inte var klickbar eftersom den inte var blå som alla andra inlägg. Men där ser man, man ska aldrig ta något för givet, utan prova själv! :-)

Jag har anammat boktiteln som epitet på romarna eftersom jag tycker den är adekvat :-) Men jag förtydligade eftersom jag knappast kan förutsätta att du känner till barn- och ungdomsböcker. Men det där med I-or var väl inte så svårförståeligt, för Nalle Puh-figurerna hör väl till allmänbildningen ;-)

Det är klart man kan vara sarkastisk i jord, iaf om man har en starkt betonad jungfrumerkurius! Läs min textsamling (kallas "bok") Samhällssatir på Poeter.se får du se! :-)
S

Seaward sa...

I-or - nja inte helt lättbegripligt i den formen. Har aldrig sett bindestrecket tidigare och började undra om det fanns något mer än 08-or jag borde känna till.

Det var slarv av författaren släppa nyckeln Milnes så mycket längre ner i texten (men jag vet visserligen vid det här laget att Mån-Oxen Kielos verkar ha en speciell dragning till småbarnsböcker - undrar om det är så hon ser på sina läsare av ledarartiklarna...)

Apropå avståndet mellan kodord och nycklarna är det ju också många som måste få alla lösningar serverade på en gång, helst i samma mening, för att hjärnan ska koppla. Har en dyslektisk bekant som överhuvudtaget inte klarar att lägga ihop meningar på mer än åtta-tio ord till en begriplig utsaga.