Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 24 september 2013

Ledare och Logik

"Kollektiva risker säger ingenting om individuella möjligheter."

I all välmening och i berättigad moralisk uppbragdhet av att landet Sverige fortfarande  2013 tänker rasistiskt producerar den lyckligtvis anonyma ledarskribenten i DN ovanstående logiska praktvurpa. Det låter nästan som en moderat tänker högt, med det partiets generande sätt att växla mellan äpplen och päron vartefter det passar de egna intressena bäst. 

Naturligtvis säger t.ex. en statistiskt signifikant predisposition till homosexualitet inget om en enskild persons möjligheter att exempelvis vinna Nobelpriset i litteratur. Den korrekta tankegången skulle ha varit att peka på den statistiska entitetens lösliga relation till enskilde, punkt slut.

Den här bloggen har brottats en del med särskiljandet från pappersentiteter och de levande individerna eftersom det är stickproven på de senare som gjort det möjligt att påvisa att astrologin faktiskt är sann, trots dess många okunniga belackare. Men den är inte sann på ett deterministiskt vis utan för att den påvisar just svaga men stabila tendenser i forskningsunderlaget - de enskilda individerna.

Sedan är det naturligtvis tacksamt att skruva på stora sarkasmkanonen när det visar sig att svenskarna, "det sovande folket" har till sin Landsfader valt en politiker som ringer alla tänkbara varningsklockor enligt astrologins mätmetoder - till vilka dock inte hör mätning av Fredrik Reinfeldts förvisso påtagligt deformerade kranium. Om Platon hade något allvar bakom sina ord, om att de sju planeterna inte kan cirkla ordentligt inuti deformerade kranier sitter det här landet djupt i smeten. 

Frenologin har en sanning att förmedla, men rasbiologins misstag vara att missa att det är individen som bär sina "mått" med sig in i livet och inte "raser" - vad det nu är för något. Och då ska man inte glömma att det återstår något bortom måtten som överhuvudtaget inte låter sig fångas in i ärthjärnans sätt att söka förstå verkligheten, och det är själen själv. 

Astrologin uttalar sig inte om människans essens, för den är ogripbar på den här artens låga intelligensnivå, men den söker utsäga sig om "själens form", eller den del av den totala formen som individen tar med sig till jorden under ett nedstigande i tid och rum för att leva loppan eller lida helvetets kval eller bara vara livsstilsgrå, som en typisk borgare.

Inga kommentarer: