Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 september 2013

Jack Nicholsons legitima ondska




Skådespelargiganten Jack Nicholson tvingas pensionera sig pga. alltför dåligt minne för att hantera filmrepliker enligt Aftonhoran, Sveriges största och sämsta tidning. [Tillägg: Två dygn efter nyheten och det här inlägget publicerar The Guardian en högklassig artikel om Nicholson.]

Märkligt nog saknas det dominanta skådespelarhoroskopet på den här bloggen - det är ett skolboksexempel på en exceptionellt firad person som i princip bara använder sin egen karaktär för filmrollerna.

Den skogstokige hotellvakten Jack i "The Shining" påminner om att hämta stoff till rollfiguren i den egna karaktären. I "Två och en halv män" försökte manusförfattarna inte ens dölja att figuren Charlie var specialskriven för den obotlige ungkarlen Charlie Sheen.

Nicholsons oerhörda kapacitet till elakhet måste vara hans egen och han har uppenbarligen haft oerhörd nytta av den här sidan under sitt yrkesliv, "Livet från den ljusa sidan" är en variant på hotellvakten Jack, men där rollfiguren istället för att spåra ur mognar en smula under berättelsens gång. Alla rollfigurer har inte varit onda men nog har Nicholson verkat attraherad av dem där han får spela ut både bufflar och skithögar och halvt sadistiska sidor. Det är lönlöst att lista filmerna, de är så många!

Tidigt i bloggens historia tog Kräftans tecken täten som rollspel (ascendent) hos de skådespelare där födelsetiden är känd. Nicholson är en av dem och därmed blir Månen ascendenthärskare och en ytterst intressant planet att studera.



Från den sjunde himmelen (Saturnus) och ner till den sublunära sfären är det här ett av de mest fängslande horoskop jag sett! Inte konstigt att Nicholson varit en av Hollywoods mest färgsprakande figurer någonsin.

Det vore fel att peka på enbart Kräftascendentens koppling till den solitära och ibland rent av själviska Månen i Jungfrun som förklaring till hans ofta otroligt GARDERADE minspel och åtbörder i sina rollgestaltningar. Naturligtvis är den obotliga singelliraren Nicholson i mycket en frukt av denna Jungfru i tredje mentalitetshuset, men för ett uppblåst ego som svävar över andra och framför allt står över relationer är inte Solen i egocentriska Väduren i tionde officiella huset (huset där man svansar och för sig inför publik) ett budskap som "förvärrar" Mån-Jungfrun och gör honom till en riktig "typ".

Men elakheten och ibland den rena ondskan har Nicholson direkt kontakt med via sin handlingsplanet Solens bakomliggande ägare - Mars i härskarläge i Skorpionen. En "ren" position som inte har någon modifierande påverkan och dessutom i det "direkta" solära femtehuset för individens egen karaktär och inneboende kreativitet. Som om inte detta räckte delar den grymma slaktaren Mars tecken med det omåttligt ambitiösa Drakhuvudet (norra månnoden) som i indisk tradition påminner om en gång då en jordbunden demon förhävde sig och sökte gudarnas odödliga och upphöjda status.

Drakhuvudet är ett förstoringsglas på den aggressiva Mars och vad säga om femtehusplaceringen för dem båda? Att ha dessa mörka och lömska Vatten i ett eldigt hus och en Vatten-Mars som äger en Eld-Sol i upphöjd läge i eldiga Väduren måste ge den maximala "sensationalism" som är möjlig. Och full exponering!

Givet Mars och libido kan man också påminna sig om att Nicholson troligen är en mycket banal människa som sent i livet när kuken slaknade började skrävla om sin Viagra-konsumtion och sitt fortsatt vitala sexliv. Att Aftonhoran beskriver honom som fortsatt klistrad på fin läktarplats på idrottsevenemang påminner också om att Eld och Vatten frossar på livliga sinnesintryck.

Men redan i det antika kosmos ytterkant börjar den gynnsamhet som skulle bli den firade skådespelaren. Saturnus och Jupiter har en ömsesidigt reception så att vi har flera viktiga blandningar av Jord och Vatten i horoskopet (ascendentens jordkänning är den andra och Jupiter i Jord aspekterar ascendenten för en tredje) . Nicholson har aldrig dragit sig för att göra solkiga eller strikt socialrealistiska roller ("Livet från den ljusa sidan" där Helen Hunt spelar en uppasserska i ytterligt påvra förhållanden).

I rollen som pennalistisk yrkesmilitär, en annan av hans mest kända roller, excellerar naturligtvis Mars/Drakhuvudet i Skorpionen i femte "politiska" huset. Men generellt är femte en individs goda karma från tidigare liv (purva punya) - det skulle inte förvåna mig om Nicholsons själ VARIT MILITÄR (eller krigare) i en tidigare inkarnation! Eftersom den extremt gynnade Mars/Rahu också äger Solen i dess världsligt mest firade position (10e huset) finns Nicholson säkerligen med både en och två gånger i historieböckerna, men under andra namn! Det här är ett helt exceptionellt horoskop, om man tillämpar de enkla men grundläggande och viktiga perspektiv den här bloggen använder.

Sedan finns naturligtvis också den indiska metoden där planeternas verksamma natur förändras beroende på vilka hus de tillfälligtvis äger. Men det kan räcka med att bara låta de här enorma indikationerna sjunka in, som, som sagt, börjar med den ömsesidiga receptionen mellan själens form Saturnus och framgångens Jupiter, en fenomenal legering som tack vare sympatin mellan Jord och Vatten fungerar perfekt och som inbegriper även Nicholsons andra dharma-hus. 

Femte och nionde huset tecknar plikten man har mot sin inre individualitet - sin unika själ - och här toppas horoskopet som synes av en själens form som anknyter till Gud själv (nionde huset).

Inte konstigt att Nicholson gjorde Jokern i Batman bättre än t.o.m. Heath Ledger - som dessutom tog livet av sig, oförmögen att hålla isär rollfigur och verklighet.

Kan ondska någonsin vara legitim? Ja, sade jag i samband med Fredrik Reinfeldts horoskop. Hans Jupiter i Oxen i nionde huset är en verksam illgörare - se bara hur Reinfeldts Moderater har dolda bidragsgivare som stjäl från de fattiga och ger till medelklassen för att få en solid men otrygg bas i det framväxande tvåtredjedelssamhället varpå den lilla klicken av stormrika kan sko sig. Medelklassen har blivit de lurade nya slavarna genom att gå med på att sparka nedåt mot den lägsta tredjedelen. Hela denna monstruösa processen är Reinfeldt medskyldig till och mycket riktigt är hans strikt monetära Jupiter-i-Oxen i nionde huset för hans gudsuppfattning en VERKSAM ILLGÖRARE. 

Men paradoxen är att nionde huset också är ett dharma-hus - det Reinfeldt MÅSTE göra för att vara Gud och sin egen själ trogen. Den kosmiska intelligensen - själarnas karma och öden från jordeliv till jordeliv - KRÄVER skitstövlar i nyckelpositioner. Reinfeldts själ spelar ett äckel i dyr kostym i detta liv, men han gör det eftersom många svenskar har dåligt karma de måste inkassera. De sjuka och svaga och arbetslösa var en gång arroganta själar de också, och det är fullt möjligt att Reinfeldt blir belönad i himmelen för att han förstörde Sverige. Det var nämligen det onda öde de själar tjänat ihop till då han hade sina dominanta år och sprang Rovkapitalets ärenden.

Men eftersom Rovkapitalet i sig står i strid med de gudomliga lagarna kommer varken Reinfeldt eller hans penningstinna uppdragsgivare att slippa undan. Också de kommer att drabbas i ett kommande liv av den oändliga processen av orsak och återverkan, så "legitim" hans onda kapitalfixering var under livet som Fredrik Reinfeldt.

Jack Nicholson har ett långt mer fascinerande niondehus än Reinfeldt. Här är det Fiskarna och Guds egen planet Jupiter som regerar! Och Jupiter står hörnplacerad (låt vara i dess "sämsta" världsliga läge). 


Jupiter i den världsligt effektiva Stenbocken och direkt strålande mot Nicholsons person och fysiska kropp. Han var mycket stilig som ung - kanske beskrivs han bäst som den karisma som ofta uppstår när magnetiskt inåtvänt Vatten kommer samman med det skinande Eldelementet. 

Men som den sybarit han uppenbarligen alltid varit (sensationalism i kombination med ett ett antal lergeggiga Jord/Vatten-kombinationer?) kom han att nöja sig med att vara en plump och smått överviktig padda under senare delen av sitt liv. Särskild underhållande är han som en kåt och trind version av Djävulen i "Häxorna i Eastwick".

1 kommentar:

Anonym sa...

Du går nu igenom din Ashram..på den tredje nivån hehe !