Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 september 2013

Jack Nicholson: 1937 till evigheten

För några dagar sedan rapade Aftonbladet ur sig ett skvaller om att Jack Nicholson går i pension till följd av minnesproblem. Kort därpå hasplade de ur sig en annan notis som dementerade och framstod som det aktstycke av schizofreni denna mentalitetssänkande tidning som är Sveriges mest lästa, faktiskt är.

Det är tragiskt att det är här LO äger futtiga 10% för en lövtunn koppling ut till svenska folket. Hur kan de, eller tidningens politiska redaktion, acceptera att verka i en miljö av stenhård propaganda för pengar, pengar, pengar, fitness- och vikthetsartiklar, sexleksaksinformation och en oändligt pågående kampanj för poker och andra (penningrelaterade) pseudosporter?

Engelska The Guardian kastar inte ur sig sådan här snabbmat där den ena artikeln motsäger den andra. Istället dröjer det två dygn innan tidningen publicerar en utforskad återblick på Jack Nicholson, mannen som blev större än livet redan under sin mest verksamma period. Här framgår det att det är fler än en källa talat om Nicholsons sviktande minne. 

Den nivån av journalistik har nu inte Aftonbladet något intresse av, varför dubbelkolla skräpmaten före publicering? Skyffla ut dyngan till svenska folket och fyll på med mer längs resans gång. (Tidningens brist på yrkesstolthet kan direkt återföras på chefredaktörens gyttjiga Jord + Vatten-horoskop. En närig och ängslig knähund som inget hellre vill än tillmötesgå majoritetsägaren Schibsteds krav på lönsamhet. Inga folkbildande ambitioner alls.)

När jag läser Guardians artikel slås jag mer än en gång av att texten handlar om en enkel filmunderhållare som likväl presenteras i en språkdräkt knappt en enda svensk popkulturskribent kan producera. Och författaren, Ryan Gilbey, verkar av bildbylinen knappt vara äldre än tjugo! Jämför det med den svenska skolans förfalla eller Fredrik Reinfeldts beramade fascistbok "Det sovande folket" som han skrev vid 28, fylld av vidriga idéer och sär skrivningar.

Men det var inte ämnet. Den brittiska artikeln pekar ut några tappade trådar i snabbgranskningen av Nicholsons horoskop för två dagar sedan. Hade jag också suttit i två dagars förberedelse hade de troligen kommit med...

Gilbey noterar faran med Nicholsons personlighetstyp: "While this lunatic side has helped cultivate the Nicholson persona, it has also risked turning him into a caricature."

Hans dåraktiga sida kopplar brittiskt språkbruk (korrekt) samman med Luna, med Månen och dess påverkan på den irrationella (vegetativa) själen. Jack Nicholson har som sagt Månens eget tecken Kräftan som sitt stigande tecken, sin Persona. Gilbey noterar vaket att ett av aktörens varumärken, hångrinet, samtidigt uttrycker ilska och söker hålla tillbaka raseriet. Vad är Kräftan, det ryggradslösa djuret av rent slem, om inte dess hårda skalet som tjänar både som skytt för omvärldens hårdhet och för att sätta upp en spelad yta av styrka.

Den brittiske journalisten konstaterar på samma tema att många av Nicholsons roller, likt honom själv, varit "liderliga linslusar" ("lascivious attention-seekers"). Redan den brittiske mästerastrologen Charles Carter (1887-1968) förundrade sig över att det tecken som representerade räddhågsen protektionism kunde ha en så uppmärksamhetstörstande och publik sida. 

Den här bloggen har hittat empirisk bekräftelse på Carters observation, trots att den senare föreföll resonera utifrån den allt mer urspårade tropiska zodiaken (men Carter försökte också introducera några indiskt inspirerade prognosmetoder för sin publik, och det är möjligt att han tonade ner frågan om tropisk/siderisk zodiak för att inte tappa läsare). Det var bloggens tidiga studie av skådespelare med känt ascendenttecken som avslöjade hur Nicholsons Kräfta genast tog täten. 

Det fyndet tolkade jag (om jag minns rätt) som att Kräftan kan öppna sig och visa prov på dynamik och dramatisk förmåga men bara i skyddad verkstad, som t.ex. i en filminspelning med bara "de närmast sörjande" i studion. Ute i verkliga livet intar Kräftan genast sin tilldelade roll som ängslig skydds- och överlevnadsmekanism. 

Det är därför vi förstår hur dekadent det västerländska samhället är i vår egen tid. Samtliga västeuropeiska länder av rang (USA, England, Tyskland och Frankrike) har f.n. ledare födda i den själviska självbevarelsedriftens tecken Kräftan! T.o.m. USA-slaven Sverige har uthärdat en själviskhetens apostel, Fredrik Reinfeldt, i över sju år nu. Med 10% ledning i opinionen lär Sol-Kräftan Löfven och hans högersossar vinna nästa val och garantera att västvärldens väg mot sammanbrottet i självisk isolationism och visionslöst plottrande med sysselsättningsfrågan fortgår. Världen behöver inte längre människorna, så inför medborgarlön så är problemet med två tredjedelssamhället löst. 

Det är bara dem födda i flyktiga och obeständiga Kräftan - sådana som Reinfeldt och Löfven - som far illa av att sakna arbete. Människor utan högre direktiv i sina liv än kurrande magar och primitiv dödsskräck. 

Och det är bara snåla och själviska tecken, som Reinfeldts Jungfruascendent, som protesterar mot att de duktiga och flitiga ska finansiera de arbetslösas överlevnad. Den duktiga har fått sin belöning och kostnaden är att han skall pynta lite för dem han i sin flit och själviskhet slagit ut! Han skall plikta för att han valt en ideologi som bygger på konkurrenstänkandet, "äta eller ätas"-mytologin. Den myten springer ur djupet av Kräftans tecken, ur den sublunära sfärens töcken!

Reinfeldts ideologi är sannerligen en riktigt usel och självisk människas! I honom verkar alla zodiaktecken mötas och visa sina sämsta sidor. (Hur Kräftan kan lockas att visa sina civila sidor har berörts tidigare på bloggen - i grund och botten handlar det om att bädda in ett svagare tecken i ett starkare och mer ambitiöst och att följa den högre visionen heller än den lägre.)

Men Kräftans uppmärksamhetstörstande sida kan också förklaras med en annan astrologisk doktrin. Indisk astrologi är mycket klar över att husen speglar varandra. Exempelvis är tredje kommunikationshuset ett klipskt eller merkuriskt hus, logiskt, klartänkt och tydligt i sin kommunikation. (Se ex.vis Reinfeldts svåra tredjehusstörningar för exempel på en dålig tänkare.) Tredje huset kan likväl antyda motsatta nionde husets egenskaper: högre kommunikation, högre utbildning, högre medvetandetillstånd.

Men tredje huset återspeglar högre kunskap t.ex. genom att medierna kan skriva referat som sammanfattar och förenklar forskningen vid framkanten. Och för det gudomliga medvetandet, det nionde huset i dess högsta betydelse, ligger naturligtvis pladdret i människors hjärnor i öppen dag. T.o.m. våra tankar registreras i Etern (det femte elementet till vilken nionde husets naturliga planet Jupiter ensam är associerad).

Man kan gå igenom det ena husparet efter det andra och hitta skuggor husen kastar över varandra. Resonemanget verkar hålla även för zodiaktecknen, för precis som Kräftans naturliga fjärde hus är det privata och tillslutna och Stenbockens naturliga tionde hus är den publika sfären, tycks Kräftans uppmärksamhetshunger vara resultatet av dess slutna grundtillstånd och den lockelse som därför den publika (och mäktiga) Stenbocken eller tionde huset utövar på den.

I Jack Nicholsons fall var det enklare än så: hans "upphöjda" Sol i linslusen Väduren ("allt ljus på mig") ockuperade det tionde huset!

Guardians profil på Nicholson avslutas med ett citat från komikern och regissören Danny DeVito. För honom handlade Nicholsons liv och karriär om oödlighet: "Jack Nicholsons livslängd är 1937 till evigheten".

Det är samma tanke bloggen uttryckte i kommentaren om just nionde gudomliga huset! Läs om inlägget och se om du kan identifiera Nicholson som mer än människa, som en av de odödliga som tog jordisk människokropp, den här gången som skådespelare. Om inte annat kan man säga att "it takes one to know one" - Danny DeVito som här uttalar sig om Evigheten är själv ett av dess barn! 



Hans dvärgkropp i Skyttens tecken har sanktion från högsta himmelen - ett direkt verktyg för Guds avsikter med människan. Den svarte humoristen som en gudasänd berättare av högre typ än tredjehuskommunikatören! 

Satans inflytande är förunderligt och kan, från sjätte ohälsohuset, kanske förklara att han föddes abnormt kortvuxen, samtidigt som den massiva nymånen i Skorpionen i tolfte onda daimonens hus, där själen rentvår sig från gamla synder, tecknar en karmisk bakgrund till att han föddes att offra många världsliga ting. 

Himmelen verkar således slå två flugor i en smäll: själen tar sin negativa karma i detta liv men passar samtidigt på att gå Himmelens eller Evighetens ärende som dess direkta språkrör!


Inga kommentarer: