Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 13 september 2013

Hollywoods 20 mest hatade

I april översatte Aftonbladet en skvallerartikel från amerikanska magasinet Stars. Troligen var det ingen större vetenskaplig insats från redaktionen när de listade USA:s 20 mest hatade celebriteter utan som bäst ett litet team som kokade ihop listan själva, i värsta fall bara en enda skribents egenmäktiga rankning.

Det här kan i viss mån avgöra listans användbarhet för en astrolog. För om det är en verkligt psykiskt sjuk journalist kan man räkna med att urvalet är snett till att börja med och en eventuell röd tråd i värstinglistan bara ett synliggörande av skribentens egen negativa fixering i ett eller annat stjärntecken. Om en hel grupp röstar fram listan försvinner den här vinklande effekten...

Samma invändning kan man ha mot den här bloggen. Är dess statistiskt signifikanta fynd ett resultat av något skevt redan i urvalsprocessen? Sant är att bloggaren redan från början bestämde sig för att studera några iögonenfallande grupperingar i hopp om att hitta tecken på att astrologin "fungerar", brottsdömda och t.o.m. mördare, eller hbt-typen av horoskop. Men därutöver gjordes ingen sortering för att manipulera data. Och i studien av 291 kvinnor som sålde sina nakna kroppar till mäns dräglande i tidningen Playboy gick jag igenom ALLA Playmates de första 25 åren där födelsedag gick att hitta på nätet. 

Det är alltså inte fråga om några vinklade dataunderlag. Fynden som har gjorts, fastän relativt få, rimmar alla perfekt med de gamla traditionerna även om en och annan läsare säkert rört in sitt ego och därför helt missförstår uppsåtet med den här grundforskningen. Ja, den vinstorienterade åkerbrukerskan Jungfrun horar för pengarna - det var tydligt i Playboy-testet, men det betyder bara att TECKNET Jungfrun har beskrivits korrekt av antikens stjärnskådare, så korrekt det alltjämt 2.000 år senare vagt höjer sig över "slumpbruset" när man studerar en större mängd personer som horar för pengar. 

Det finns många andra uttryck för samma disposition som ingen skulle komma på tanken att brännmärka som "hor". Dagens jordbrukare är få i västerlandet men istället storskaliga i sin drift. Jungfruns tecken har här, tror jag, övergått till Stenbocken, nästa Jordtecken och som älskar att systematisera och effektivisera. Det kan inte vara en slump att Nya Moderaterna - i hög grad en produkt av pr-snubben och Sol-Jungfrun Per Schlingmann är en ideologi som försöker göra privata egenföretagare av hela Sveriges befolkning. Alla ska bli Jungfrur - och odla sin egen jordlott! De ska med andra ord bli statare, slavare men Nya Moderaterna - partiet har Jungfrun stigande i öster som sin egen symbol (liksom dess första partiledare, Fredrik Reinfeldt) maskerar det nya Slaveriet väl och låter ingen se att det är Rovkapitalismen som ligger bakom den här ideologiska urspårningen. 

Rovdjuren kommer i nästa skede att köpa upp de små företagen och visa upp slaveriet i öppen dag. Hur många yrken har inte degraderats till låglöneyrken på senare år? Jag var undertextare tills för några år sedan, redan då dåligt avlönat men inget mot den skitbransch det nu blivit - ren asiatisk sweat shop. Skulle aldrig återvända dit under de villkor som högerns ideologi tvingat fram. Människan har också  en stolthet och en värdighet, vilket tyvärr de som fastnat under högerdjävulens inflytande helt glömt. De har blivit lika ynkliga som den ideologi de följer tvingar dem till att vara.

Inget av detta kommer de lågt utbildade mähän som röstar moderat att förstå förrän det är ett faktum i deras egna liv. Jungfrun är och har alltid varit slavens stjärntecken, en som ser till sitt eget intresse först och främst. Det perspektivet är förödande för intelligensen och lycklig är den med Jungfrun i horoskopet som också har andra budskap som balanserar ut fixeringen vid det egna.

Ja, någon kanske redan anar vartåt den här genomgången av Hollywoods 20 mest hatade kändisar kommer att luta, men sanningen är att jag i skivande stund inte gått igenom dem ännu. Jag noterade dock ettan, Gwyneth Paltrow, tvåan, Kristen Stewart, och nian, Anne Hathaway, och mindes att alla dessa har något i Jungfrun. Om det var Sol, Måne eller ascendent minns jag inte. Men det visar sig i följande lista.

  1. Gwyneth Paltrow - Mån-Tvilling, Sol-Jungfru, asc i Vattumannen
  2. Kristen Stewart - Mån-Jungfru, Sol-Fisk, asc i Tvillingarna
  3. Jennifer Lopez - Mån(+Mars)-Skorpion, Sol-Kräfta, asc i Jungfrun
  4. John Mayer - Mån-Skorpion, Sol-Jungfru, asc ?
  5. Katherine Heigl - Mån(+Saturnus)-Lejon, Sol-Skorpion, asc ?
  6. Matt Lauer - Mån-Vädur (trolige), Sol-Skytt, asc ?
  7. Madonna - Mån(+Merkurius)-Lejon, Sol-Kräfta, asc i Lejonet
  8. Justin Bieber - Mån(+Jupiter)-Vågen, Sol-Vattuman, asc ?
  9. Anne Hathaway - Mån-Jungfru, Sol-Våg, asc i Skorpionen
  10. Kris Jenner - Mån-Kräfta, Sol-Våg, asc ? (Delad tia med dottern...)
  11. Kim Kardashian - Mån-Fisk, Sol-Våg, asc i Skorpionen (...men numrerad lista tillåter inte dubletter.)
  12. LeAnn Rimes - Mån-Skytt, Sol-Lejon, asc ?
  13. Ashton Kutcher - Mån-Sol-Stenbock (m Venus & Merk), asc i Oxen
  14. Jay Leno - Mån(+Mars/Saturnus)-Lejon, Sol-Vädur, asc i Stenbocken
  15. Angelina Jolie - Mån(+Mars/Jupiter)-Fisk, Sol-Oxe, asc i Kräftan
  16. Lindsay Lohan - Mån(+Rahu)-Vädur, Sol-Tvilling, asc i Oxen
  17. Shia LaBeouf - Mån(+Venus)-Kräfta, Sol-Oxe, asc ?
  18. Taylor Swift - Mån(+Jupiter)-Tvilling, Sol-Skorpion, asc ?
  19. Jesse James - Mån-Oxe, Sol-Vädur, asc ?
  20. Chris Brown - Mån-Sol-Vädur (med Venus), asc i Kräftan
Se AB-länken överst för VAD de här kändisarna gjort för att bli hatobjekt. 

Det rör sig nästan uteslutande om samtida kändisar i pöbelns smak. Därför finns det ovanligt många kända klockslag i gruppen, hela 11 ascendenter. Det ger knappt ens en kändis i medelvärde, men en genomgång av placeringarna ger ändå en tydlig indikation. Det är samma elitistiska "supralunära" observation också den här bloggen gjort och som säkert jagat hälften av dess tänkbara läsare på flykten.

Det vill synas som om astrologins NEGATIVA POLARITET är den som skapar problem för sig själv och andra. 8 av de 11 ascendenterna var negativa och bara 3 positiva. Den negativa polariteten visade sig en perfekt måltavla för hat och avsky på en skvallertidningsredaktion. (Jag menar, hur troligt är det att en kändiskåt mor och hennes dotter landar på samma plats om det här varit resultatet av en stor omröstning?) 

Det är Oxen (2), Kräftan (2), Skorpionen (2), Jungfrun (1) samt Stenbocken (1) som tillsammans skapade den här potentialen till negativt omdöme om sina förehavanden. 

Märkligt nog har den här bloggen i princip hittat samma tendens genom att bara följa upp skandalrubriker genom några års tid. Vatten och Jord tycks oftare representerade när det gäller snikenhet och låg eller obefintlig karaktär. (Det betyder inte att rena katastrofer ibland uppträder i Eld eller Jord, eller i de elementkombinationer som introducerar en komplexitet som det här populistiska inlägget inte kan vidröra.)

Sinnelagets Måne visar hur viktig ascendenten tycks vara, för sinnelaget fördelar sig jämt med 10 placeringar i vardera polariteten. Däremot är det två enskilda Eldtecken som utmärker sig - båda dominanta på sitt sätt och linslusar: Väduren och Lejonet med vardera 3 placeringar. Vattumannen - den intelligenta och kollektiva människan är den enda sinnelagsplaceringen som inte attraherat en enda hat-stämpel. Också det är intressant även om 20 personer inte går att göra statistik på!

Handlingsmänniskan Solen till sist. Här återigen 10 placeringar i vardera polariteten. Nu tar två tecken svag ledning med 3 placeringar var, och det är intressant nog en axel som i allra högsta grad har med social kompetens att göra, ego-principens Vädur och jag/du-balansens Våg! 

På något dunkelt sätt känns det rätt att den här axeln hettar till när man för kändisar som drar på sig ogillande från allmänheten - efter att tidningsredaktionerna skrivit avslöjande om kändisarnas tillkortakommanden för att därefter koka ihop neggo-listor över de monster de faktiskt själva skapat. 

Det intressanta här, för den filosofiskt lagda, är hur till och med slaskjournalistikens uselhet speglas genom de 11 ascendenterna! Skräpjournalistiken hjälper till att verifiera astrologins sanningsanspråk. Det är verkligen skillnad på högt och lågt, på positiv och affirmativ och negativa gnällspikar, svikare, smitare och glidare. 

Dessutom vill jag påminna mig ett av bloggens test, av månnoderna och mord eller om det var kriminalitet, som lyfte fram axeln Väduren/Vågen. I det sammanhanget kommenterade jag att det krävs två parter "ego" och "den andre" för för att skapa social oro.

Men som synes frikändes Jungfrun en smula här! Jungfrun med sin rika skörd i armarna må vara vinstintressets symbol, men i termer av "opopulär" eller t.o.m. hatad stod inte tecknet ut i någon av de tre kategorierna.

Adderar man Sol och Måne, som båda lade sig exakt jämnt över båda polariterna är det istället Väduren, zodiakens debutant som drar på sig mest ovett, med 6 placeringar. 

Och varför inte? Detta är ju självhävdelsens symbol och dess härskare är hatets och krigets planet Mars. Marsianska Skorpionen nådde fyra placeringar, men tecknet är negativt och skyggar publicitet på ett sätt Väduren inte lärt sig än med sitt barnalika "Se mig! Se mig!"

Inga kommentarer: