Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 september 2013

Högerns mytoman Kjöller (Om Sol, Måne & Merkurius)

Debaclet kring DN:s ledarskribent Hanne Kjöller fortsätter i medierna! Nu senast i en artikel i Expressen. Hennes förmåga att vända det andra säger till raka motsatsen för att stärka sin egen sak är en låg och ovärdig debattstil och fullständigt olämpligt för en av Merkurius representanter. 

Den skriftspråkliga Merkurius har två sidor, dels som budbäraren (ängeln) och dels som tjuven och lögnaren. Gamla babyloniska kilskriftstavlor uttalar förbannelser över den som ändrar minsta lilla prick i det skrivaren ålagts att nedteckna. 

En annan association till Merkurius som den rena förmedlaren är kristendomens verbalinspirationslära, enligt vilken de fyra evangelisterna skrev direkt - som mediala kanaler - via den Helige Andes direkta påverkan. Människorna höll i princip bara i pennan - det var en högre intelligens som stod för själva författandet. Enligt den här tidens etos skulle Hanne Kjöller vara helt infekterad av förbannelsens onda andar till följd av sina ständiga avsteg från yrkesetiken.

Eftersom Månens placering i Kräftan ändå är säker i Kjöllers fall, varför inte ta den som en månascendent - ett sinnelagets perspektiv - och gå igenom de viktiga planeterna och undersöka vilka som är verksamma som välgörare och vilka som kan vara tuvor som stjälper lasset...



I samband med Chandra lagna (månascendenten) är det viktigt att påminna sig att detta horoskopet gäller i 2 dygn eller något mer och bara beskriver individens fantasi. Inget sägs om Solen - handlingsmänniskan - utom då fantasins syn på Solen. En väldigt störd Måne har således en dålig uppfattning om sina egna handlingar - ping-pong-spelet mellan agerande (Sol) och reflektion (Måne) har problem. Bara en exakt födelsetid kan lokalisera eller skänka en plats för detta glapp via Solens och Månens husplaceringar. Naturligtvis är Sol och Måne så viktiga att hela personens väsen påverkas av en fullmåne som den t.ex. Henne Kjöller föddes under. 

Fullmånen tenderar att sätta saker på sin spets, den ligger bakom bubblor som brister - men om fullmånebarnen själva har styrt den växande anspänningen dithän och haft kontroll på sin egen livsväg eller alla fakta i målet - som när Kjöller skriver om att journalisters halvsanningar i själva verket är lögner de också - då ger fullmånen inte bara en korrekt konstellerad tes och antites utan antyder också den logiska syntesen när fullmånen väl har spräckt de den gamla positionen och dess motsats. Ta den sataniska axeln t.ex.: Oxens position är identifikation med det materiella, Skorpionen är negationen - Oxens brölande blir en ångestfull låsning när den inser att den materiella vistelsen bara var ett lån från en herre, Djävulen, som alls inte höll vad han lovade.

(T.o.m. Aftonhorans chefredaktör ståtar i sin blogg med viss kännedom om tes och antites, och har nu nått insikten han inte förmådde nå i samband med t.ex. Håkan Juholt, att hans tidning ägnar sig åt drevjournalistik. I fallet Kjöller sliter han och drar i orden för att framskapa "det goda drevet" men tvingas tillgripa den här konstlade formuleringen: "drevets goda kännetecken av jakt på felaktigheter och polarisering som driver fram en klarhet".)

Nu tyder Expressens artikel om Kjöllers "rallarsvingar" på att hon varit hemmablind i förhållande till sin fullmåneaxel mellan sakliga Stenbocken och tidvis mångalna och krampaktigt subjektiva och partiska Månen i Kräftan, att hon alls inte räknat med de rikliga mothugg boken fått utan själv kan komma att bli syntesen - den sedelärande dumbommen, den som hennes hela bok handlat om och där hon sökt blamera vänsterjournalister.

Med Månen i härskarläge i Kräftan - kritisk har jag sagt tidigare eftersom ett härskarläge saknar disponent, att vara "sin egen" kan ha sina risker och indisk astrologi finner en planets planetära disponent vara dess själ och faktiskt viktigare än enbart den synliga placeringen. 

Men Månen i Kräftan är att säga: "det du ser är också det du får" - det finns ingen djupare bevekelsegrund i denna renodlade symbol för den biologiska varelsens sinnesbundna nyckfullhet. En stämning kan avgöra vad hon säger och sedan vid mothugg låser sig vid. Kräftor kan kämpa intill döden för sina tillfälliga dårskaper, sådan är den irrationella själens fallenhet. Månen i Kräftan ger ett ljuvligt och nästan sjungande sinnelag (det resonerar med sina ämnen) när man fångar det en bra dag eller när sinnet känner sig tryggt och säkert, men det ger en fullständigt värdelös intellektuell meningsmotståndare eftersom det här kynnet, som Janne Josefsson säger i Expressen, spelar fulspel och ägnar sig år rallarsvingar istället för saklig diskussion.).

Planetens essentiella/verksamma natur med Kräftan (Månens eget tecken) lokaliserad i jag-positionen (första huset). Här är en normal gruppering:


Månen, essentiellt en välgörare eftersom ett horoskop handlar om ett livsöde i denna världen!

Solen, andesjälens signifikator är essentiellt en illgörare eftersom väsen av ren Intelligens inte hör hemma i denna fallna aspekt av tillvaron.

Merkurius, en neutral planet (vilket är vad som förväntas av änglar och kommunikatörer, dock inte de som är lobbyister eller köpta av lägre makter än Sanningens absoluta utsagor).

Venus, i grund och botten "den lilla välgöraren" (medeltida beteckning) - förmedlar harmoni och en känsla av samband.

Mars, i grund och botten "den lilla illgöraren" - stör människans harmoni i det materiella.

Jupiter - den stora välgöraren, den både är Lagen och dess uppfyllelse
Saturnus - den stora illgöraren - den formalia som är förutsättningen i denna värld för Lagen och ytterst sett döden som den gräns själen måste överträda för att återfinna sitt sanna solära väsen. Människan är egentligen, befriad från sinnelaget/Månen ett rent ljusväsen, en ren intelligent andesjäl, ytterst själv en levande Idé i det gudomliga Intellektet men som en själ en evig varelse som i sig fyller och tömmer sig med olika Arketyper eller Idéer beroende på vad själen söker i människornas värld, på jorden. 

(Svenskar skriver inte längre stor begynnelsebokstav på det som så borde märkas ut, språket anpassar sig till vår alltmer materialistiska värld där den högre våningen i livet förnekas.)


Rahu & Ketu, månnoderna är alltid essentiellt och också verksamt (i denna världen) onda. De representerar den lunära människans hunger - hon som blott lever på sinnenas nivå och inte arbetar med sitt intellekt (Merkurius).

*****

Hur ställer sig Hanne Kjöllers födelsedygn till de sju klassiska planeterna ur MÅNENS PERSPEKTIV? (Notera att Månen är sista stationen före "syndafallet" ner till materialitet. Redan här har andesjälen iklätt sig flera osynliga kroppar av subtilt slag.

Månen är en verksam välgörare eftersom den kommer att äga första huset när Kräftan fyller denna sektor. Ascendentens hus är ett gott hus, om inte annat för att det representerar andesjälens närvaro via en lägre instans, ett psykofysiskt ego, denna slit-och-släng-vara som oftast tar kontroll och inte sedan släpper igenom den högre själen utan inrättar ett egocentriskt och bekvämt liv bara för sig själv och andra medan Lagen föreskriver något helt annat, något betydligt mindre högerborgerlige och, faktiskt, mer kommunistiskt. 

Själar genomtränger varandra i Himmelen och ingen skulle komma på tanken att kräva en yta för sig själva. Det är om de gör det, som de automatiskt stöter ut sig själva ur den himmelska paradistillvaron och faller till Jorden (eller någon annan loka/rumslig plats/planet).

Kräftan i första huset indikerar att individen har valt DEN LYCKTA DÖRRENS PRINCIP i detta liv. Radioprogrammet Språket P1 hade i veckan en lyssnarfråga om just begreppet "lyckta dörrar" och kopplingen "lycka" och "låst" är fascinerande eftersom Kräftans tecken tydligt berättar samma berättelse. Det fjärde huset står både för "felicity", individens lycksalighet och dess trygga och säkra hem bakom just lyckta dörrar. Huset har en psykologisk betydelse (inre tillfredsställelse) som exakt motsvarar den yttre, den om ett välbyggt och säkert hem med starka lås på dörrarna.

Här kanske man kan förstå moderatledaren och snart före detta statsministern Fredrik Reinfeldts 11e idealhus med Solen i Kräftan bättre: han valde att "sälja på" svenska folket enbart en primitiv och djurisk "creature comfort", men detta är att sätta idealen för lågt. Hur svenskarna lät sig luras av ett så inskränkt och i grunden gruppegoistiskt motiv, får historiker reda ut i framtiden. 

Kräftan är aldrig all-inkluderande, vill man söka förklaringen till Reinfeldts "öppenhet" beror det på att hans slutna Klan (Kräftan) är Storfinansen, en liten sluten klubb som globalt sett finns lite varstans, nu när pengar blixtsnabbt flyttas mellan länderna av Djävulens (materialismens herre) centraler för penninghantering, banker och börser.

Hade Reinfeldt valt en karriär som föreståndare för ett äldreboende hade Kräftan i 11e idealhuset varit utmärkt! Men inte som politiker (bortom bostadspolitik). Kräftan och Månen är ett ytterst korruptionsbenäget tecken, vilket visar sig när Vattnet visar sig i dess nästa skepnad, Skorpionen och åttonde korruptions- och dödshuset.

Skorpionen klänger fast vid det biologiska livet in i det längste och jag noterade bara häromdagen en ytlig artikel om snart 70-åriga aktrisen Goldie Hawn och hur många år hit eller dit YNGRE än sin faktiskt ålder hon såg ut. Typiskt att ett sådant ämne "klibbar" fast vid en kvinna som är född med Solen i Skorpionen. Faktum är att hon redan för en evighet sedan (känns det som) gjorde en sagoliknande långfilm på just temat ett fuktigt Vatten/elixir som skulle ge evig rynkfri ungdom.

I filmen straffade sig naturligtvis detta syndfulla försök att parera den första synden - att överhuvud taget ha velat avskilja sig från andra och skapa sig ett eget moderat Täby där man håller de fattiga och fula utanför genom ekonomiska regler om ägande av sina LYCKTA DÖRRAR - Kräftans privata fjärde hus. Samtliga tre Vattenhus i horoskopet ägnar sig åt "upplösning", och det är inte alls säkert att det är moksha i den indiska filosofins högre mening, som ett frivilligt reningsbad för att åter hitta kontakt med sin egen högre själ - den man egentligen är bortom egot, som i vissa fall är en förfärande missformning utanpå den verkliga varelsen, en helt sekulär produkt av en dålig tidsandas alla floskler och lögnaktiga måsten. Det egot kan vi inte säga något om i fallet Hanne Kjöller eftersom födelseklockslaget saknas.

Men Månen är således verksamt god: sinnet är en förbrukningsvara precis som det psykofysiska egot med hjärnan som dess synliga manifestation och centrala kontrollcentral. Och ingen skulle väl klandra en förbrukningsvara - den är bara precis vad den är avsedd att vara - likt hjärnan knyta an till världen som själen tycker sig uppleva på "utsidan" men via KRÄFTANS IDÉ alltid som ett potentiellt hot mot den egna lyckan och de egna lyckta dörrarna. Kräftans sinnelag sätter således sin egen lycka/säkerhet och som modersprincipen sin egen avkommas över allt annat. Så "tänker" Naturen innan den blivit förlöst av den högre rationella själen.

Märk att opposita Stenbocken INTE är någon lösning för Kräftan. Stengetens furiösa och nyckfulla attacker med sina horn ses rikligt i naturen. I ett naturprogram hörde jag om handjur vars könsorgan skadar honorna och tänkte genast på Kjöllers fullmåne mellan Stenbockens horn och Kräftan/musselskalet - en ren biologisk axel i Passionens kvalitet (Rajas guna). Zodiakens sex axlar må illustrera teser och antiteser men syntesen innebär ett lyft till ett högre eller lägre plan. Kjöllers stenbocksbehornade attack mot andra i branschen tycks bli hennes eget fall - syntesen blir sammanbrottet som tvingar in henne i skamvrån som själv värsta exemplet på en tendentiös och usel (borgerlig) journalistik som enbart syftar till att ljuga läsarna fulla av vrångbilder för att rättfärdiga den egna själviskheten.

Stenbock/Kräfta är således en axel i gyttjan (Jord+Vatten) vars syntes ligger på ett högre plan. Själens Form Saturnus härskar över den negativa Stenbocken men pekar i sin långa 270-gradersvinkel ut vad den vill när den lägrat honan, Kräftan: Trekvartsvarvet framåt fokuserar Barnet eller Avkomman (Väduren). 

Så ser en "syntes" ut om man talar om den instabila mellanvärlden i Lidelsens eller Passionens kvalitet... Kopulera som ett djur och tvinga ner ytterligare själar till människornas halvblinda nivå. ("Mirakulöst" koinciderar varje lågt utvecklad föräldrapar med en själ på samma nivå, villig att gå ner och inta den barnkropp som föräldrarna signalerat genom sin akt av samgående - Vågen - som i den tionde månaden effektivt hävs av antitesen Väduren - det nya barnet som slår in en kil mellan pappan och mammans idealistiska enhet (Vågen).

*****

Hanne Kjöllers Måne är således god - den skrattar och gråter och är nästan alltid hungrig och otillfredsställd. Sinnet pendlar vilt och en aning obalanserat mellan trygghet och osäkerhet. Fullmånen ger den här lättrubbade jämvikten när opponenten är Solen i passionerade Stenbocken - om man kan tala om ett iskallt och äregirigt tecken vars passion handlar helt om kontroll (för samma typ av makthungriga instinkt men som "socialdemokrat", se Veronica Palm). 

Jag kan tro att Kjöller söker sitta på båda stolarna samtidigt: kvinna och iskall makthungrande cyniker, kvinnligt och manligt beteende sammangrötat i en och samma kropp. Fullmånen är dock inte i sig ond eller negativ eftersom Solen också bara äger ett tecken, och då indisk astrologi ser Solen som i grund och botten en negativ kraft I DENNA VÄRLDEN är det en förmildrande omständighet att Kräftan i öster låter en Sol i Stenbock barmhärtigt sjunka och dö i väster. Solen mildras och av Stenbockens härsklystnad återstår bara en stilla fis, Solen är här verksamt neutral. 

Hanne Kjöller använder bara Stenbockens önskan om objektiva ordningar för att ur sin ultrasubjektivistiska lunära sida vinkla material lite som hon vill. Och någonstans i debaclet har hon väl medgett så mycket själv... Men räkna inte att en Kräfta ELLER en Stenbock någonsin går ner på knä och ber om ursäkt - och nu talar jag om dessa två principer. Den som fortfarande läser den här bloggen och själv har en så primitiv syn på astrologin att "jag är tecknet si eller så" ligger ju cirka tiotusen skrivna sidor efter. Bakläxa.

Det behövs en högre intelligens än vad dessa två symboler betecknar för att förstå VARFÖR det är ett brott mot sig själv att kasta sten i glashus, vilket uppenbarligen är vad Kjöller gjort. Brombergskan, förläggaren, har fel när hon i någon av stockholmstidningarna påstod att det är ett drev av journalister som känner sig förorättade och som därför hoppat på Hanne Kjöller lagom till bokutgivningen.

Månen i Kräftan gör som sagt så gott den kan, givet sina oändligt kortsiktiga perspektiv - den horisont som i princip bara handlar om att förnya känslan av trygghet och säkerhet via nya mål mat. (Det är ingen slump att Fredrik Reinfeldt går till historien som idioten som SKÄNKTE 5,4 miljarder av folkets skattepengar till en restaurangnäring som girigt stoppade klövern i egna fickor utan att vare sig producera fler arbetstillfällen eller varaktigt sänka matpriserna. Tvärtom fick vi nya skandaler om lurendrejeri med simpla råvaror t.o.m. på fina krogar i Stockholm. 

Det är heller ingen slump att frånskilda Filippa Reinfeldt nyligen fått rubriker för att hon shoppat villa och hittat ett mysigt småhus för "bara" 9 miljoner kronor. Hon har Månen i Kräftan och "lyckta dörrar" torde vara lika viktigt för henne som för kommunen Täby som inte vill ha in annat än rika människor på sina marker. Kräftan är tyvärr inte del av zodiakens ädlare områden, vilket naturligtvis inte hindrar att - GIVET RÄTT OMSTÄNDIGHETER - också Kräftan kan bli en hjälte och hyllas för sitt mod. Se bara den grekiska legenden om hur Kräftan tog skitstöveln Hydras (vatten) parti MOT den andliga symbolen och hjälten Herkules. När han krossade krabban med foten "upphöjdes" den som en slags martyr till det himmelska panteon och är idag stjärnbilden Cancer, Kräftan eller, mer korrekt, Krabban.

Kräftan kämpar med andra ord sin kamp FÖR DET TILLFÄLLIGA OCH TRIVIALA, och jag råkade ut för ett exempel häromdagen i mötet med en god vän som har med översättning av skräpunderhållning att göra. Jag vet inte hur jag råkade lägga mina ord fel, i frågan om skräpmat och information av bestående värde, men plötsligt hamnade jag mot en krabba i sitt "kämpa intill döden" oavsett hur oviktig striden är (crab fight). Det var bara att släppa för att han - eller hans Mån-Kräfta skulle kunna släppa taget - och gå till nästa samtalsämne... 

Det är ingen slump att antikens tänkare formulerade bilden av en "irrationell" eller "lägre" själ som i vissa fall håller den verkliga själen fången ända in i döden och t.o.m. bortom döden, då vissa individer fortsätter som osaliga och besatta andar i den sublunära sfären. Det är detta "distrikt" vår månascendent söker beskriva. 

*****

MERKURIUS - JOURNALISTEN

Skrivarskråets härskare är, så vitt jag kan avgöra, det som knäcker Hanne Kjöller horoskop. Inte bara indikerar en dålig Merkurius en som slarvar med fakta, den kan i svåra fall också ha satt i system att förvränga i syfte att tjäna sina egna eller sin arbetsgivares intressen. Det är inte förvånande att den nyckfulla Månens tecken Kräftan HAR MERKURIUS MOT SIG, det vill säga, Merkurius verkar som en illgörare.

Se nu hur genialt Kjöller försöker lasta andra för det som är hennes eget odisciplinerade psykes problem: "hon" lägger sin onda Merkurius i sjätte huset för "Fienden" eller "Olyckan" enligt de nödtorftiga signifikationer den äldsta indiska och hellenistiska traditionerna förmedlat. Dessutom anses den logiska och vanligen så faktaexakta Merkurius ha "fallit" i Skyttens tecken, som är Jupiters eller de grandiosa perspektivens planet och inte petimäterns preussiska disciplin i fråga om t.ex. rättstavning.

Att Mars i petnoga Jungfrun är en av "de goda" för Kräftan (en bra krigare tjänar väl som dörrvakt till den lyckta dörren och skapar en känsla av säkerhet), det hjälper inte mycket när DESS disponent är just den verksamt onda Merkurius - faktaslarvern/lögnaren - och att denna förvanskade krigiska rättrådighet pekar rakt tillbaka mot avsändaren (Merkurius fallen i Skytten). 

Allt Hanne Kjöllers tal om lögnaktiga journalister springer som vi ser klockrent ur hennes eget problematiska intellekt och den här placeringen räddar inte Månen i Kräftan fast den tycker sig verka med ett gott uppsåt. LÖGNEN är inbäddad i Hanne Kjöller på en djupare nivå, korruptionen sitter inte just under den köttsliga ytan utan är värre än så. En ointelligent och korttänkt människa är lättare att fördra än en kalkylerande smutskastare som har ett ont uppsåt med sin förvanskande citatteknik.

Inte ens Kräftan-i-första-husets sista vän i nöden, den stora välgöraren och här också verksamma välgöraren Jupiter kan hjälpa henne, fast det är Jupiter som ytterst sätt förfogar över den fallna och onda Merkurius (fast ondskan tenderar ur sinnelagskräftan att projicerad på Fienden eller hotet om ofärd och olyckor). 

Jo, i det publika spelet - i tionde huset - står denna Jupiter upp som en allsmäktig välgörare och det är väl därför Kjöllers näriga Måne sökt sig till Bonniershuset och DN. Men... Jupiter i Eld-Väduren och Mars i Jord-Jungfrun är en subnivå som luktar konfliktlysnad och självtjänande så det heter duga.

Jupiters ägare är alltså Mars och fastän här verksamt god, släpper en naturlig illgörare aldrig helt sin fundamentala natur. Eld/Jord (egenmäktighet, turbulens) och tecknens självtjänande grundattityder hjälper också till att sätta frågtecken för hur välgörande den här Stora Beskyddaren (DN-Bonniers, Brombergs) egentligen är. 

Astrologin har här målat in sig i ett hörn där det uppstår en förfärande mängd avvägningar innan man vågar uttala sig om något. Eftersom det här är ett Chandra lagna-horoskop, stadiet innan "ordet blev kött", är det ofruktbart och alltför spekulativt att söka utröna vilket som väger tyngst. 

Den FAKTISKA KOMMUNIKATATORN Merkurius, fallen och en Fiende till Kjöller och angripen av illgöraren Mars - eller de som hjälper henne och indirekt supportar hennes skrala Merkurius (journalistiska värv). Kloka människor ser, även utan astrologin, att det är illa ställt med Kjöllers hederlighet och detta - "välgörare" eller ej, vill jag gärna koppla till det inherenta problemet med en planet som är hemma i sitt härskartecken och i synnerhet den irrationella Månen i Kräftan. 

Månen skulle ha behövt en planetär disponent som kan sparra den, nu blir allt antingen trygg eller otrygg med åtföljande låsta positioner. Kräftor tappar lätt förmågan att se sanningen eftersom de involverar hela Naturens irrationella överlevnadsinstinkt i varje frågeställning. Det är därför Månen kopplats till den ansiktslösa massan - föga smickrande kallad pöbel. Detta är bara en stimmig hop som drivs av Vatten, av den vegetativa själens böljgång. Det är därför onda men sluta företagare säljer på det obildade folket samma skit gång på gång, i varje generation. 

Det är därför Jorden - ett dubbelsystem i symbios med Månen - är det verkliga helvetet intill västcivilisationen kollapsar och öppnar upp för en annan och bättre modell för hur mänskligheten - alla och ingen uträknad som i den borgerliga myten och "flitiga och tärande" - ska blomstra med varandra.

Inga kommentarer: