Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 3 september 2013

Den förutsägbara filmtyckaren

I DN producerar någon Nicholas Wennö en underlig text som refererar Terry Gilliams senaste film som premiärvisats i Cannes. Han smyger in exakt en subjektiv egen åsikt som är just bara ett tomt tyckande utan någon  argumentation eller underbyggnad. 

"Filmrecensenten" tycker den civilisationskritiska "Zero Theorem" med dess kritik av datorkulturen påminner om filmen "Brazil" och "De 12 apornas armé" men "utan vare sig samma fräschör eller originalitet".

Utifrån astrologin kunde man ha förutsagt just den fantasilösa jakten på ständigt nya kickar från ett barn av Vädurens tecken. Jag har mött exemplar som inte står ut med historiens gång eller ens tanken på variationer på tema. Som små barn vill de ha nytt, nytt! Varje gång.

Jag förmodar att Nicholas Wennö är just ett sådant offer för datorernas pseudovärld som den kloka filmaren Terry Gilliam varnar för. Den här loja sågningen är hans patetiska försök att tjafsa mot. För nog är det en illustration av barnets psykologi DN bereder plats.

Varför han inte skriker och rasar som ett vansinnigt småbarn, beror på att det verbala uttrycket är hämmat. Merkurius i sitt fall i Fiskarna och ytterligare nedkyld av Saturnus, en frostig och snäv kritiker. I tolfte huset, den onda daimonens hus, är Saturnus - historiens gång - verkligen en dold fiende för det nyfödda barnet som vill att allt ska kännas nytt, nytt. 

Ge mig en ny smak på glassen, mamma!

Nymåne i Väduren, Barnets arketyp.
Plus otåliga trendjägaren Mars.
Här börjar själens syndafall och förvirring.


Inga kommentarer: