Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 september 2013

D I K T A T U R - en astroanalys

Det är svårt att inte se parallellen mellan den här bloggens lamentation över demokratiunderskottet i horoskopet för Expressens chefredaktör och hans snara "nej tack" till bloggosfären (för att istället erbjuda sitt eget bloggande som en smal fackblogg för, inte Expressens läsare men väl yrkeskollegorna) och det debattinlägg i SvD dygnet senare som rubricerats "Låt hundra mikroblogare blogga", signerats Ola Wong och handlar om hur diktaturen i Kina tvingar folkrösten till tystnad. 

Så förunderlig är nu Himmelen eller Platons värld av eviga Idéer att den övertydliga parallellismen också möter i Thomas Mattssons och Folkrepubliken Kinas horoskop - se här:





Det är möjligheten av en diktatorisk grundton närhelst Solen i Jungfrun kombineras med Månen i Stenbocken jag har i åtanke. Enväldet eller makten över resurserna tillhör den tredje Jordtecknet Stenbocken men när den här makten utövas via Solen i Jungfrun - via landets alla Trälar och "folkrepublik" bara är ett tomt ord som maskerar en härsklysten elit, då får man bilden av ett land som söker indoktrinera sitt folk på samma usla sätt som Moderaterna hyrde in pr-gurun Per Schlingmann för att ge svenska folket en lögnhistoria om att arbete skulle löna sig och gynna allt och alla. 

Nu har ytan krackelerat och folk flyr partiet som svek de medborgare som hade oturen att bli sjuka eller arbetslösa eller bara vara födda till skolplikt i ett land som sugs ut av Rovkapitalister som vill åt pengar om det så ger barnen usla kunskaper under nivå med andra länder i världen.

När man går ett steg djupare och ser till den här smutsbruna fixeringen vid materiella resurser kan dock konstateras att Kinas diktatur har ett gott syfte, vilket inte går att säga om Expressenchefens horoskop av den enkla anledningen att hans födelseklockslag är okänt. (Kinas horoskop baseras på en officiell radiokommuniké som meddelade att Folkrepubliken nu existerade.)

För Kina är diktaturen bara ett (förhoppningsvis) tillfälligt medel för att nå ett högre mål: en folkets republik. Kina saknar Mattssons bedrövliga girighet efter makt och problemformuleringsmonopol, Kinas "kollektiva sinnelag" (Månen i Stenbocken) dikteras av formgivaren och kontrollören Saturnus men eftersom landet också "föddes" Med Stenbocken i öster blir Saturnus en verksam välgörare, en god diktator. 

Det nya Kina föddes ur en nedgången spillra till värld och det är begripligt att landet startar om med Saturnus i Syndens eller Korruptionens åttonde hus. En korruption SvD faktiskt nämner som i allra högsta grad närvarande i administrationen 63 år senare... Men det här är ett känt astrologiskt faktum - en planet i åttonde huset är som en djupt sittande sjukdom som bara långsamt kan läka ut. Jag har liknat åttonde vid en för de flesta svenskar intetsägande genizah - rummet där kopior av heliga texter respektfullt placeras av judiska fromma och där de tillåts förmultna i linje med naturens gång. Den judiska bibelns böcker bränner man inte.

Jag spekulerade i Expressenchefens välståndsplanet Jupiter utifrån dess ondska den resulterar i utifrån en månascendent i Stenbocken och huruvida hans Saturnus kunde begränsa tendensen till den rike mannens alla olater. Med en fysisk Stenbocksascendent i Kinas horoskop kan man gå längre och konstatera att Jupiter är en verksam illgärningsman och något Kina söker bannlysa: religion och filosofi som avviker från statsfilosofin kommunism har problem. Jupiter befinner sig i tolfte huset för "den onda daimonen" eller det som står på Ödets dagordning att eliminera ur den andliga entiteten (människa eller land).

Men Saturnus i det begränsande åttonde huset har uppenbarligen problem med att hantera denna Jupiter, såsom en ny egoistisk och rik klass bildas i landet. Jupiter hemma i härskarläge i Skytten tar uppenbarligen inte order från någon. Den onda rikedomen finns kvar i landet, bara osynliggjord och skenbart "förlorad" för världen (tolfte sägs vara en sektor där planeten har ett minimalt inflytande i världen, men det lever naturligtvis alltjämt sitt "hemliga" liv i klostret eller sängkammaren eller i fängelset).

Vad jag säger är att Expressens chefredaktör faktiskt har ett mer tursamt horoskop genom att Saturnus direkt opponerar Jupiter - i den händelse hans Jupiter är en ond välgörare, en orättfärdig rik man, en Rovkapitalist eller en hycklande präst som välsignar de besuttna och slår nedåt mot de små människorna. Kinas diktatoriska önskan att kontrollera hela folket (Månen) via den förvisso välvilliga Saturnus (materiens princip - mer resurser åt hela folket) stöter på patrull eftersom den inte kommer åt de hemliga rikingarna i tolfte huset. 

Indisk astrologi använder så få aspekter att chansen eller risken ökar att planeter inte har någon internkommunikation och därmed frodas våldsamma rikedomar i det dolda tolfte huset medan FOLKSTYRESPRINCIPEN (Månen+Saturnus) sitter fast i åttonde korruptionshuset. Uppenbarligen är Kinas uppväxt, mognad och väg fram till sitt nya jag längre än ett människolivs. Men det träd som växer långsamt står stadigt rotat och blir tåligt enligt kinesisk vishet (Förvandlingarnas bok, sinnebildskommentaren till kapitel 53). Något härdigare än Jordelementet eller planeten Saturnus som horoskophärskare är svårt att föreställa sig. 

Man får förmoda att SvD:s Ola Wong skriver ur ett borgerligt, antikommunistiskt perspektiv och därmed saknar den vishet som krävs för att förstå varför borgerliga värderingar - och näringslivets ekonomism - är ett brott mot mänskligheten, medan kommunism faktiskt är framtiden för vår art, homo sapiens eller den kloka människan. Men ingångsvariablerna måste vara de rätta för att ett paradis på jorden skall resultera och det är ingångsvariabler och deras potential astrologin studerar.

Ett definitivt problem i Kinas horoskop är att rikedomen (Jupiter) är en verksam illgörare - Stenbocken i öster symboliserar armod men det är inte förklaringen att Jupiter klassas som verksamt ond. Jupiter gagnar inte Stenbocken av den enkla anledningen att den som princip tecknar expansion och universalisering av t.ex. horoskopets grundton. Och ingen kan väl uppfatta universaliseringen av Stenbokens armod som något gott? För att den fattiga människan ska få det bättre måste därför Jupiter bromsas och det är just det som händer genom att den placeras i fängelse, i tolfte huset. Men problemet är att skurkar även i svenska fängelser fortsätter driva sina ohederliga affärer.

Det är inte förvånande att se Ödets två stora penslar - Saturnus och Jupiter - båda i onda hus. Kinas långa dekadens före kulturrevolutionen får Sveriges (socialdemokratiska) nationalhoroskop från 1974 att framstå som ett rent paradis på jorden, trots att Månen vittnar om obildad pöbel som enbart matas med materialistiska budskap av en liten intellektuell svensk elit som kärat ner sig i sin favoriserade position. (Lyssna till t.ex. förlagshusets representanter och bli förskräckt över självgodheten t.o.m. i dessas röstlägen. Nu är visserligen svensk förlagsverksamhet på väg ner i rännstenen...)

Kommer Kina att kunna svälta bort den orättfärdige rike genom dess förvaring i tolfte huset för exil eller fängelse? Bara om Saturnus kommer loss ur sitt besvärande åttonde korruptionshus. Och när händer det? Om inte förr så när det finns objektiv anledning att skapa ett helt nytt nationalhoroskop. 

Så länge ovanstående horoskop gäller får man istället följa nationens öden och äventyr via den drygt hundra år långa cykeln i dasha-systemet och vara observant på dels Saturnus huvudcykel och dess ofta återkommande undercykler. 

Under tider när Saturnus spelar huvudrollen kommer åttonde korruptionshuset att verka på att bryta ner landets historiska skuld, elitens skuld, som var och en kunde se i den hjärtskärande fattigdom som landet nu söker bygga bort. 

Saturnus är också arbetarklassen och bygger med sina händer från botten och upp. Man får därför inte fixera sig vid planetens koppling till armod eller dess kanske värsta variant: den snåle Arbetsledaren som piskar sina tjänstehjon till att arbeta än hårdare (den roll Fredrik Reinfeldt med sina förvridna och förvirrade ideologi snittat ut åt sig själv i sin fantasi).

Kinas berättelse är alltså den om Byggaren Saturnus som gradvis, över lång tid, kommer att befrias från åttonde dödshuset, vartefter landets historiska skuld betalas av. Sedan föds Folkets republik, nästa världspolis efter mördarnationen USA. Om det nya Kina ännu har det nuvarande horoskopet, går inte att sia om, men horoskophärskarens placering i onda åttonde är en klar indikation om omfattande revisioner av de tankar som gällde vid nationens nyfödelse. 

Med sig har Stenbocken i öster de verksamma välgörarna Merkurius och Venus och båda ockuperar astrologins bästa hus, Venus i det tionde effektiva och alltigenom världsliga huset, intellektets Merkurius här en praktisk och tillväxtsökande Jungfrus intellekt och dessutom en Jungfru sanktionerad av Gud (9e huset). Ja! Kina förnekar officiellt religionen men i själva verket verkar religionens goda krafter likväl genom dess rent materialistiska världsbild.

Väst må hånfullt se på Kina och tala om en diktatorisk statskapitalism, men västs ynkedom ser inte att vinst är av godo om den kommer hela folket till godo. Hade Kina bara varit en resursfixerad Jungfru hade den mest övergripande bilden kanske varit mer diffus, men här är det faktiskt Fördelaren Saturnus som söker det goda, fastän med en början i ett dåligt hus.

Inga kommentarer: