Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 augusti 2013

Statsvetare och sanningsvittne

Jag läser en klartänkt och sund debattartikel i SvD om Moderaternas omoraliska ekonomiska politik och letar upp horoskopet för statsvetaren, övertygad om att få se en motsvarande frisk karta.




Det är oerhört intressant att jämföra den här nymånen i Vatten med två andra nyligen siktade nymånar i samma element:

Närig usling i Reinfeldts anda

och

Spara ordet usling tills de rika börjar gny


Det är i vattnet "det händer", där går själen ner sig i animalisk lusta och låg begärsfullhet. Den måste sedan rentvå sig från en synd som förorenat den psykofysiska varelsen. Då skiftar perspektivet på vattnet och det blir ett reningsbad. Astrologin antyder den här processen i tre faser:


  • I Passionens kvalitet (Rajas guna), motsvarande Kräftan, "suger sjön" och leder individen att tappa tankehöjd, bli emotionell, korttänkt och girigt om sig och kring sig. Den anar döden och fruktar redan vad som kan tänkas hända! Den bygger murar omkring sitt Täby och håller fattiga och andra farliga smittkällor på avstånd.
  • I Mörkrets kvalitet (Tamas guna), dvs. Skorpionen, djupnar och intensifieras syndafallet och föder sexdriften och döden. Hatet föds med insikten om att döden/Saturnus inte går att prata bort. (Jfr. Carl Bildts bittra Skorpionascendent - se SvD.)
  • I Ljusets kvalitet (Sattva guna) tvärvänder Vattnet vilket astrologin illustrerar genom att låta den Stora Välgöraren Jupiter, religionens planet, härska däri. Nu börjar själen aktivt engagera sig i sin rening istället för att bara som Kräftan störta sig in i blind vällust eller med dödsskräcken lysande ur ögonen kämpa mot ett Vatten som hotar dra ner individen.

Inget av det här förslår längre en konsumtionsinriktad sekulär västerlänning, vilket kommer att bli den här civilisationens öde: deras själviska dumhet kommer att ge oss fler Grekland framför vars bortsopade "moderata" medelklass beskrivs på dagens morgonradio i samband med en ny bok av Kajsa Ekis Ekman. 

(Ekmans horoskop här - fascinerande nog har hon Solen i Kräftan, som drar ner mot undergång men hon har Solens ägare i filosofiska Skytten och Skyttens härskare Jupiter är stark nog att avstyra Solens naturliga böjelse att gå samma katastrofala väg som de två moderaterna i länkarna här ovan.)

Ett skäl till svenskens nuvarande mottaglighet för den anstormning av reklambudskap som binder upp tänkandet på ett barns "ha och hålla i"-mentalitet, är att landet f.n. har en statschef som själv föddes under en Sol i Kräftan, den fas av Vattenelementet som periodiskt ner i subhuman (djurisk) begärsfullhet. 

Men, invänder någon åt höger, det var väl i så fall socialdemokraten Göran Persson som på allvar drog in Sverige i den marknadsliberala träskmark som så grovt fördummat folket? Ja, och det är lustigt hur han föddes som Reinfeldts polära motsats, Solen i det genuint materialistiska Jordetecknet Stenbocken. 

Vid socialdemokratins nesliga valförlust 2006 svängda polerna bara 180 grader och det lögnaktiga reklambyråprodukten Nya Moderaterna lyckades sälja en korrumperad spegling i den näriga vattenytan (Kräftan) av en smutsbrun materialism sprungen ur Jordelementet som framvuxit ur den högersocialism som nu förvisso hade förlorat sin legitimitet. Att se tillbaka på Sverige från det banala pastellfärgade 80-talet och den ytliga konsumtionsmänniskans framväxt, är att skåda ett land och ett folk som blivit allt mer aningslöst och generande själviskt. 

Jag var en av det här folket, naiv, "post-politisk" (hade egentligen inga politiska kunskaper alls). Men bara några års observation av den politiska diskussionen har avslöjat hur enkelt systemet är, hur lögnaktiga politikerna är, hur alla krafter verkar, från Storfinansen och ner mot deras köpta politiska företrädare, för att hålla folket okunnigt, korttänkt, materialistiskt och jobb- och konsumtionsorienterat. 

Svenskarna tillbringar en hel livscykel i blind dårskap. Men inte den sömn som Reinfeldt kritiserade dem för att befinna sig i, utan den Större Koma han, den folkvalda statsministern själv lurar på dem!

Hur passar då statsvetaren Nils-Eric Hallström in i det här yviga scenariot? Jag beskrev just Vattenelements tre faser och den rättrådige mannen är född under Vattnets sista fas, där den fallna själen av någon anledning är kallad att återigen förstå det rätta, kanske för att den eviga morallagens Jupiter skänker en känsla för vari godhet består till Vatten i denna fas. Fiskarna är martyren eller visselblåsaren och det är typiskt att han har välviljans Jupiter "kidnappad" i den hårda och snåla Stenbocken - feodalherren eller statschefens symbol. Samtidigt står Stenbockens härskare klent i martyren Fiskarna så att en ömsesidig reception mellan makt och maktens offer resulterar.

I termer av människans livsåldrar är Saturnus ålderdomens (men också vishetens) planet. Claudius Ptolemaios återgav under 2a århundradet planeternas stadier som följer i sin Tetrabiblos:

Månen: 4 levnadsår (1-4)
Merkurius: 10 levnadsår (5-14)
Venus: 8 levnadsår (15-22)
Solen: 19 levnadsår (23-41)
Mars: 15 levnadsår (42-56)
Jupiter: 12 levnadsår (57-68)
Saturnus: --- levnadsår (68-...)

Det är ingen slump att en man född 1938 under en nymåne kontrollerad av Saturnus och nu flera år in i den sjunde livsperioden som sitt ena argument mot ett femte jobbskatteavdrag använder just orättfärdigheten som skitstövlarna Reinfeldt och Borg utsätter pensionärerna för. 

Ett femte avdrag som tydliggör att Reinfeldts och Schlingmanns "Nya Moderaterna" är "lyckade etniska svenskarnas egotripparparti" - ett parti "tweakat" för att dupera köpglada 25-35-åringar (redan totalkvaddade sedan unga år av all tv-reklam!). Dessa svenskar kan vara västerlandets lågvattenmärke, okunniga konsumtionsglada tokar som ännu inte fattat att deras ideologiska val kommer att straffa sig hårt längre fram i livet, när de också blir som grekerna - bestulna på det behagliga liv de föreställt sig efter flera årtionden av hårt slit. (Se länk om den svenska kollektiviteten nederst på sidan.)


Tillägg. 

Rymdflygforskaren och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith rekommenderade i en fotnot i "Christian Gnosis" den obskyra boken "Tantra Vidya" av en holländsk metafysiker, Oscar Marcel Hinze. Den tunna boken hade översatts från holländska till medioker engelska av en indier och utgavs enbart i Indien, vilket naturligtvis är helt logiskt med tanke på att Hinzes helt geniala upptäckter knappast skulle ha någon marknad i det konsumtionsinriktade västerlandet. 

Vad Hinze upptäckt var nämligen inget mindre än att alexandrinen Ptolemaios angivna levnadsår för planeterna exakt korresponderar med den gamla indiska läran om människokroppens sju energifält. 

(Den subtila energikroppens sju chakras eller hjul leder ner högre dimensioner - låt oss kalla dem "andliga" även om de också är subtilt materiella - i den yttre eller lägre människokroppen av "kött och blod".)

Dessa sju hjul i den subtila anatomin illustreras i hinduisk (och buddhistisk) litteratur av blommor med ett varierande antal blad och det är antalet blad som matchar Ptolemaios levnadsår. 

Hinzes analys är lite för komplex för att kort sammanfatta, men argumenten är vattentäta och tyder på att astrologin har ÄNNU DJUPARE kopplingar till ett äldre vetande om mänskligheten och hennes vilt svängande medvetandetillstånd än någon kunnat ana. 

Det förvånar mig allt mindre att Reinfeldt var den som gjorde ett utfall så sent som 28 år gammal och kallade svenskarna ett sovande folk - det är ju han som föddes under den mest sovande av alla principer: närighetens och protektionismens princip Kräftan! (Vad han saknar, men som Kajsa Ekis Ekman med samma Sol äger på sin födelsehimmel, är en fungerande intellektualitet. Reinfeldt ser inget men har starka behov så han söker på en styltig svenska som röjer en svag tankeförmåga rationalisera och få osund egoism att framstå som något gott och rationellt.)

I indisk fysiologi kopplas Kräftan till det lägsta energitillståndet, lokaliserad i bäckenet, under könet, och liknas vid det sammansatta systemet Månen/Jorden (rent sublunära kreatur, bojade i blind identifikation till sin enbart materialistiska världsupplevelse).

För en alternativ modell, se: Människans fem kroppar. Hinzes teori implicerar förvisso de fem elementen men fokuserar de sju klassiska planeterna.

Se också: Den svenska kollektivitetens inre mörker, där just landets koppling till det lägsta energitillståndet noteras.



Tillägg. Direkt efter publiceringen ser jag tidangivelsen 06:09 eller Kräftans symbol 69 !!! Närighetens och kretsloppslåsningens symbol. Himmelen backar utsagorna på denna blogg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

06:09 - nja, 09:06 står det ju... Men Himmelen begär väl knappast att du ska vara uppe så tidigt i ottan för att publicera inlägg :-)

Apropå detta med siffror så _är_ de ofta fascinerande. Jag kommer att tänka på ett radiopgrogram i serien "Övernaturligt" som innehöll en intervju med en person som sade sig ha sålt sin själ till Djävulen. (En stackars vilseförd sate, knappast en genuin satanist. Han skulle få framgång i utbyte, målade tavlor, och hade på de år som gått sen "dealen" lyckatas sälja några stycken för några hundra kronor... Uppenbarligen blev han blåst av Den lede.) I slutet av programmet berättade intervjuaren att håren reste sig på honom när han efter det inspelade samtalet hade kastat en blick på bandspelaren: Räkneverket stod på 666!

Du får gärna skriva ett separat inlägg om Hinzes bok :-)
S

Seaward sa...

Du glömmer att jag har noll planeter i Jord och därför ser ner på världen ovanifrån. Utanför Djävulens territorium ser man att siffrorna läser 69.
:-)

Hinze är för krånglig för att summera (jag är för lat). Det är ett 76-sidigt sammanhängande resonemang där varje steg måste återges. Mycket svårt att referera.

Boken, som alltjämt kan hittas billigt på Amazon, via anknutna fristående boklådor, består av två essäer. Dels huvudessän "Understanding Archaic Astronomy". Den andra, "Parmenides and the Tantric Yoga" är lika intressant eftersom han där begrundar huruvida den eleatiske filosofen faktiskt är det äldsta europeiska belägg som existerar för den doktrin som indisk yoga lär ut. Jag har antytt detsamma om Herakleitos, att han kan ha haft direkt kontakt med tänkande österifrån i fråga om de fyra/fem elementen.)