Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 augusti 2013

Gudars dröm om människorna




Så snart den här illustrationen kom till förnyad användning! Efter att ha funderat över Amazons vd som köpt Washington Post den 6 augusti, föreslog jag att:
Den perfekta civilisationen där rovkapitalister, kräk och små moderata egoister inte längre kan förstöra, tecknas astrologiskt bäst genom samarbetet mellan två tecken, den ideologiska och tänkande Vattumannen och den visionära och välvilliga Skytten. (källa

Läs gärna poeten och etikforskaren Elisabeth Hjorths artikel i SvD, Den omöjliga drömmen om människan", och berörs. Den som heter Fredrik Reinfeldt eller Tobias Billström behöver inte bry sig för det finns en gräns där den tidlösa Imbecillen växt sig så stark i en människas själ att individen måste anses förlorad för den typ av krävande text Hjorth har producerat.

Efter att ha känt in hennes tankehöjd, begrunda författarens horoskop och jämför med min "idealskiss" här ovan.



Alla fyra elementen är jämnt fördelade och spelar alla viktiga roller. En harmonisk komposition. Rent fenomenal är finalen i Vattenelementet där nu närigheten ur Kräftans passionerade Vatten helt rentvåtts. 

Samma näriga Vatten som drev till syndafallet frigör också själen från sunkiga partsinlagor som dem Reinfeldt och hans grupp levererar under det att de insiktslöst kritiserat andra för att ägna sig åt "särintressen". Särskilda omständigheter kring Reinfeldts födelse gör att Kräftan i hans horoskop perfekt illustrerar det klaniska särintresset. Ett Vatten som smutsats av begäret måste genom Skorpionens koncentrerade form av toxiska Vatten förr eller senare nå Fiskarna där godhetens Jupiter äntligen lyser över vattnen och reningen kommer till stånd. 

Den här författaren föddes ett år då Jupiter var hemma i sitt härskarläge i Fiskarna och då dessutom Venus firar sin upphöjelse i den osjälviska kärlekens (agape) tecken!

Men nu föregrep jag bestämt händelserna en smula. I denna "naturliga zodiak" som enbart ser till de tolv himmelska idéerna för människans adlande till en gud, är det författarens två primära LJUS, Solen och Månen, som omvittnar att både vision och konceptualisering nått så långt som det är möjligt för en människa. 

Därtill har Hjorth den exceptionellt starka krigaren Mars i "upphöjt" läge i Stenbocken, tecknet som söker en fysisk plattform för maximal effektivitet. Hur många välmenande "wind bags" (enbart Luft) går det inte på de få som har det goda ödet att ha fungerande saker på gång i samtliga fyra element!

Men som brittiske astrologen Charles Carter påpekade tidigt på 1900-talet. Det är ett riktigt västgötaklimax, det tecken som kröner varvet runt zodiaken. I Fiskarna finns inget skryt över den egna ideologin eller den egna makten kvar, enbart en spegellik vishet som nu emotionellt kapat banden till den låga mänsklighet som så är skyldig till de många nidbilder av zodiakens sanna berättelser som den här bloggen visat upp genom sina djupdykningar i horoskopen för svenska högerpolitiker och näringslivsfolket.

Inte ens den dolde författaren bakom Shakespeares moralistiska berättelser om hur det går dåligt för korrupta och onda konungar och det går de goda konungarna väl, kunde stoltsera med en så här balanserad himmel som den Hjorth meriterat sig för en födelse under. I sonett 45 beklagar sig författaren över hur betryckt han blir när de negativa elementen Jord och Vatten ("lergeggan") tar kontroll över honom. 

Hjorth känner troligen igen sig eftersom Fiskarna är så extremt empatisk och därtill i det här fallet huserar planeterna som inte stillatigande kan se fula människor begå våld på mänsklighetens platoniska idé, här korrekt gestaltad av sitt solära Logos i Vattumannen, mänsklighetens tecken. 

Att hon rörs i sitt innersta av att se våldet mot Kristus framgår av Månen, som reflekterar över Solen och gör det på en eldsjäls sätt: Månen i filosofiska och frihetliga Skytten men där friheten är villkorad. "Det ni gör mot en av mina minsta har ni gjort mot mig" - Månens ägare Jupiter befinner sig i tecknet för de minsta, martyrerna, de världsliga förlorarna.

Författarinnan är således perfekt skickad för att berätta om EXAKT vad inte högern, ekonomisterna, den dominanta tidningen Aftonbladets alla offer för en vettlös och ständigt pågående indoktrinering av tänkande på pengar vet ett skapande dugg om. Om hur det är att vara människa, innan tv-reklamen och Satans andra horder krossar individens själva apparat för att förstå vad som pågår. 

När jag går ut i Stockholm och ser dessa moderater ränna runt i kulörta joggingdräkter med samma instrument lindade runt överarmen som används för att ta sänkan på vårdmottagningen, då vet jag hur kört Reinfeldts herrefolk är, hur grundlurade de blivit på sin egen mänsklighet. Marknaden har lyckats göra dem till objekt för sig själva, till fascistoida hälsoprojekt. De piskar sig, mäter sedan sina själsliga sår och antecknar med lutherskt självhat fortlöpande hur deras kroppar beter sig. Deras gud berättar nämligen via tv-rutan att de inte duger men att det finns tallösa ytterligare preparat att inhandla för att komma den förfalskade himmelen lite närmare.

Tro inte att det finns plats över för tankar om en större mänsklighet från det att ett sånt här personligt haveri är ett faktum. Och till viss del är rubriken till Hjorths artikel sorglig: "den omöjliga drömmen" - om att människosläktet någonsin kommer att vakna upp och resa sig ur Reinfeldts och marknadens gyttja.

Jorden är en plats för eliten. De som ser och förstår tillhör i själva verket en annan sort och kommer diskret lämna den här platsen efter att pliktskyldigt ha sökt vittna om situationen. 

Vad för slags öde de råttor har, som permanent tillhör äkta makarna Djävulen och Moder Jord och som lär fortsätta jobba för det här familjeföretaget intill att rasen utplånar sig själv, kan lätt sammanfattas med ord som dock inte får jämställas med Adolf Hitlers sentiment:

Dessa undermänniskor har aldrig existerat och de kommer aldrig att existera. Vi känner dem inte. De var en ond dröm som tillfälligt trängde sig på oss och tycktes kunna diktera villkoren. 

Se pajaser som Littorin, Borg och Reinfeldt - män som med piska predikar en "arbetslinje" som aldrig ens var avsedd att fungera, utan bara tjänade som skenmanöver medan en liten grupp skyndsamt plundrade Sverige på så mycket de någonsin kunde så länge folket ännu sov. 

Detta är bara en dröm, men en sedelärande dröm om hur syndafallet ser ut i en sekulär tidsålder. Det kommer att bli tillfälle att se och uppleva den i andra tonarter för den som kommer tillbaka. Det är inte utan att man blir nyfiken på vilka roller män som Littorin, Borg och Reinfeldt kommer att tilldelas när de kommer åter. "What goes around comes around", som amerikanerna säger.



Tillägg. 

En kort stund efter inlägget hittar jag en recension av Hjorths romandebut i Expressen som ger ett intressant perspektiv på hennes andligt genomsyrade horoskop och en påminnelse av hur lite de två världarna har med varandra att göra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att jämföra Hjorts insikt om helighet med Lena Anderssons åsikt att "det är heligheten som är problemet" som du skrev ett inlägg om 22/9 2012. Det är sannerligen skillnad i tankehöjd. Speciellt intressant eftersom Hjorth också skrivit en roman med tema från Knutbydramat. Där Andersson säkert bara skulle ha sett ett exempel på problemet med "helighet" försöker Hjorth med psykologisk insikt förstå de bevekelsegrunder som ledde "barnflickan" till sekten. Problemet var manipulativa och självförhärligande människors utnyttjande av en andligt sökande och jagsvag människa, och inte religion och helighet i sig.
Apropå detta med Knutby kommer jag förresten att tänka på Matteus 18:6.
S

Seaward sa...

Jag tycker L.A.:s försök att blamera religionen är lite sorglig, ett kuvat barns (Väduren) försök att nedkämpa både väderkvarnar och landmärken som varit till stor nytta genom alla tider...

Subjektiviteten i Väduren är tydligen så stark att om man har en egen upplevelse är den ett tillräckligt mått på verkligheten. Det finns ingen egentlig ambition att gå till botten med sanningsfrågor i detta tecken - förutom då den nobla Jupiter, religionens och filosofins planet, passerar tecknet! Åtminstone enligt min lilla pilotstudie av 120 filosofer.

Det fyndet var nog så talande eftersom den Stora Välgöraren tycks hjälpa egotecknet att vilja vidga sina vyer... L.A. har intressant nog Jupiter i opposition till sin dominanta Vädur, hur man nu bäst ska tolka det...

Anonym sa...

Ja, LA:s inställning är sorglig, kommer att tänka på ett inslag med henne i tv som jag nämnt förr, där hon talade med en troende människa, och sa någonting om att hon hade svårt att förstå sig på religiositet, och nämnde "jag _kan_ inte tro" och det lät som om hon var på vippen att fortsätta "fast jag vill".

Andliga vädurar: Jag vet en solvädur som är mer som Hjorth än som Andersson, som har jupiter/saturnus i Skytten och mars i vattumannen. Lätt att förstå att det är bättre, men jag har ju flera gånger även nämnt Harry Månsus, som har solen/saturnus som Andersson, och jupiter i oxen, och mars i stenbocken till råga på allt. Där skulle det vara intressant att veta ascendenttecknet! :-)
S

Seaward sa...

Det luriga är ju att man spelar olika språkspel beroende på ascendent/ej ascendent. Det är ju egentligen helt olika diskussioner.

I mitt fall är t.ex. den rätt osannolika Saturnus (med dess tydliga koppling till världsliga strukturer) ägaren av nionde huset. Den är MIN Jupiter så att säga.

Det går knappt att lista alla avvikelser och varianter, men i detta inlägg tjänade som sagt tecknen som rena himmelska idéer och genast stämde Hjort exakt in på idealet - enligt det "språkspelet" (en term från den sene Wittgenstein).