Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)onsdag 21 augusti 2013

Astrologin och cancer - empirisk studie


Cancerforskare med en remarkabel
Sol- och Marsplacering. Läs vidare!


Bland de flera Nobelprisbelönta forskare som ägnat sig åt sjukdomen cancer noterar jag speciellt Otto Warburg som "fann grundorsaken till cancer".

En västerländsk astrolog med den tropiska zodiaken skulle visserligen kunna notera den fallna olycksplaneten Mars i Cancer/Kräftan, men missa hela den poäng som den gamla sideriska zodiaken ger: att han också har den stora välgöraren Jupiter i Kräftan. Enligt västzodiaken har Jupiter inget alls med sjukdomsplaneten Mars i Kräftan att göra, den har just påbörjat sin vandring i Lejonet, men naturligtvis är budskapet om "olycka i Cancer, men också räddningen".

Frågan är om fruktans tecken Kräftan (som intensifieras till dödsångest i Skorpionen) på något sätt tvingar fram just det som den irrationella Vattensjälen fasar mest för? Komediennen Christine Meltzer berättar nu om att hon förra året drabbades av bröstcancer, märkligt nog just som hon blivit talesperson för Barncancerfonden (AB). Eller kanske NATUREN ville prova hennes äkthet genom att ge henne en släng av problemet, så att hon inte bara pladdrade tomt och substanslöst?

Det är i vilket fall lustigt hur Vattenelement och fruktan tycks följa henne. Redan 2010 skrev jag om hennes Måne i Kräftan och Sol i Skorpionen efter Sommarpratet som handlat om hennes många fobier och om pappan som dog i cancer.
Komikern och Vattenelementet som fobi

Jag har tyckt mig se Månen i Cancer i flera andra fall där människorna fått cancer och bestämde mig för att se om det fanns något fog för det intrycket. En sökning på det arketypiskt laddade ordet "cancer" gav 64 träffar bland drygt 7.000 sparade horoskop. 

Efter att ha sorterat bort några cancerforskare och ett par kryp som lurat till sig pengar genom att påstå sig ha cancer, resulterade följande. Några få var gamla (regissören Sydney Pollack, 1934-2008), men jag har oftast noterat ordet "cancer" i de fall där sjukdomen slagit till tidigare än så. En del överlevde, andra dog.

Åter måste det sägas att 64 är alldeles för få horoskop för att det här ska gälla som ett statistiskt trovärdigt test. Men ibland har en trend redan i ett pilottest visat sig hålla vartefter mer data adderats...

För det här testet provar jag tre placeringar, Solen, Månen och olycksbringaren Mars. Varför den stora illgärningsmannen Saturnus utelämnas säger sig självt - den ligger alltför lång tid i varje tecken för att avslöja något med ett så litet dataunderlag som dessutom inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden. Dessutom kan man misstänka att Saturnus bara blir betydelsefull för individen i händelse av en hörnplacering - den verkar ofta skymmas av andra och mer "personliga" planeter. Som den opersonliga Tidräknaren har den förstås med livslängden att göra, men inte specifikt med på vad sätt ens timmar tar slut...64 cancerdrabbade2 11 5
3 7 7
8 4 3
4 3 8
5 5 5
12 4 5
4 5 2
5 6 8
7 4 3
5 4 10
5 5 2
4 6 6
Snitt:
5,33
Signifik.
rel. snittet
(±50%):
<=2,7 e.
>= 8,0


Flera av de här utslagen kommer troligen att försvinna med växande datamängd och stabilitet. Men det som redan nu syns är häpnadsväckande!


Utlöser den ständigt negativa Solen (livskraften) i Jungfrun sjukdom? I vilket fall klassificeras dess sjätte hus som antingen "Olyckan" eller "Fienden" i antik astrologi och har i modern astrologi slätats över och snyggats upp så att man kunde tro det här var ett sunt och friskt tecken, ett fitness- och hälsotecken.

Det finns en outtalad tradition om att både Väduren och Oxen är robusta tecken och deras knappa underrepresentation tycks bekräfta att så är fallet.

Varför Solen i Tvillingarna också når överrepresentation kan man fundera över. Är det lungcancer? När jag sorterade bort falska cancerfall noterade jag hur vanlig bröstcancer bland kvinnor är. Kanske är det alla dessa fall som antyder varför Jungfrun - hemvist för den "fallna Venus" - skjuter så i höjden här?

Månens placering borde egentligen inte ens tas upp eftersom flera horoskop har osäkra månplaceringar. Men det är verkligen notabelt att den "upphöjda" Solen i Väduren inte alls är en Måne i samma tecken. Egentligen talar vi inte om samma Vädur utan om två distinkta entiteter. Solen-i-Väduren och Månen-i-Väduren.

Olycksplaneten Mars ger det kanske mest förväntade resultatet: den "fallna" Mars i cancerns tecken når faktiskt statistik överrepresentation, precis som den också gjorde som sexualdriftens indikator och där "fallet" tydligt syntes i hbt-horoskop. Och Christine Meltzers Mars i negativt härskarläge i Skorpionen dyker upp som en annan bov. Frågan är alltså: utlöser negativa känslor (som fruktan eller skräck) just de händelser som man mest fruktar? 

Är det Naturens sätt att "svara på bön"? Den "irrationella" Naturen kan inte utvärdera bättre än så här och märker Moder Natur att en levande varelse ständigt lever i ett visst tillstånd, då skjuter Naturen till mer av samma vara! Hur viktigt är det inte för de negativt polariserade horoskopen att försöka bli mer som de positiva - ja, utom Solen i Tvillingarna då!. Men notera att det är båda de negativt kritiska Merkuriustecknen som på solsidan drar åt cancer. Är således nyckelordet "negativism" ändå?

Den största gåtan är varför den "upphöjda" Mars i Stenbocken så drar mot cancer. Den här placeringen har jag aldrig förstått varför den skulle vara "upphöjd". I bloggens inledning föreslog jag att den bråkiga och olycksbringande Mars mådde väl av att kontrolleras eller förfogas av Stenbockens herre, den begränsande Saturnus. Våld eller aggression under den kyliga och beräknande Saturnus ger inte övervåld utan träffsäkra punktinsatser - en tillgång för en krigare.

Men under de gångna årens intensiva snabbstudier av folk som gör rubriker har jag mer och mer undrat om det finns någon storhet i den här placeringen. Nu visar sig den passionerat (Rajas) negativa Stenbocken dessutom vara en riktig hejare på att dra till sig cancer. Är det för att Stenbocken generellt står för åldrande, ålderdom, svaghet och död? (Saturnus har sedan antiken rollen av Liemannen i den astrologi som ännu inte befattade sig med Uranus, Neptunus och Pluto eftersom de inte är synliga och därmed ingen mening har för astrologin).

*****

Hur ska man förstå resultatet? Som att det hatade ordet "cancer" i själva verket bara är den allra mest pregnanta omskrivning för "ohälsa"? Det skulle stämma utmärkt med det marknanta försprång Solen i ohälsans tecken Jungfrun redan skaffat sig. 

Det skulle också kunna förklara varför varför missnöjets och främlingsfientlighetens eget tecken i sin negativa grundsyn bara uttrycker att "det onda" redan finns inom dem själva och att man bara projicerar ett andligt problem på människor av "fel" hudfärg. (Olyckans planet Mars har i indisk astrologi ett särskilt förhållande till sjätte fiende- och olyckshuset som som dess bhava karaka eller husets signfikator.)

Det finns anledning att återkomma fler gånger till det här fyndet, som är ett av bloggens mest spektakulära så här långt OM trenderna visar sig hålla även med ett växande dataunderlag.

6 kommentarer:

 1. Jag undrar om världens märkligaste cancerfall finns i ditt underlag? Jag tänker på "Den odödliga Henrietta Lacks" som hon kallas i en boktitel. Hon föddes 1/8 1920 i USA och var en fattig svart kvinna som drabbades av en ovanligt aggressiv form av livmodercancer. Hon dog 4/10 1951 och hennes kropp var då full av metastaser. Det märkliga med hennes fall är att celler från hennes kropp fortfarande lever. I forskningssyfte togs vävnadsprov från en av tumörerna, och dessa dog inte efter en tid som vanligt är, utan gav upphov till en fortfarande existerande cellinje som kallas för HeLa och som har använts av medicinska forskare över hela världen. (Utförlig information finns på engelska Wikipedia.)
  När man tittar på horoskopet är det förstås planeterna i kräftan, disponerade av månen i vattumannen som attackeras av saturnus/jupiter i lejonet som är signifikant. (Men hennes horoskop hjälper inte upp statistiken i din egen undersökning :-))
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Symbolik och verklighet möts i detta spännande exempel (som jag aldrig hört om).

   Jag har tidigare liknat Alien i skräckfilmen (där monstrets rymdskepp exakt liknar två äggstockar) vid den blinda Naturens - Kräftans - instinkt att själv överleva till varje pris. (Reinfeldt kommer att göra precis vad som helst för att söka behålla sin makt över valet 2014). Filosofen Schopenhauer, influerad av hinduismens kretsloppstänkande, talade dystert om livets blinda vilja till mer liv.

   Och de här cellernas uthållighet illustrerar ju samma sak. Det biologiska livet är egentligen en sjukdom - en framgångsrik sådan. Den får människor att helt tappa förståndet och kämpa nere i gärdsgårdsserien istället för på människans egen nivå. Den bästa människan har aldrig en satt fysisk fot på jorden.

   "Hälper inte upp statistiken".
   -Nja, det duger inte att blicka på det enstaka fallet (Jungfruns dragning till isolationism) om det är ett övergripande mönster man söker.

   Men om 64 ytterligare enskilda fall helt nollställer det här inläggets initiala och spektakulära fyndet - att sjukdomens Jungfru tycks vara en magnet för den mest skrämmande av alla sjukdomar (liksom Jungfrun tycks frukta invandrare och horder av andra ting) - då har ditt enstaka bidrag haft avsedd effekt.

   Med i ditt jobb på att vända eventuella kommentarläsare bort från fyndets mest spektakulära rön (som händelsevis berör ditt eget soltecken Jungfrun) tvingas du - eller din lunära Satan/Förnekaren i Oxens blod/Måne - tona ner det verkligt viktiga i ditt värdefulla bidrag.

   Det är som om du inte ser vilket värdefullt bidrag du faktiskt ger: Lacks måste sägas vara ett precis lika viktigt "tematiskt" horoskop som det för upptäckaren av cancerns rötter som jag inledde med.

   (Paradigmatiska horoskop är ett annat sätt att närma sig astrologin än materialistens sämre kvantitativa metod. Den här typen av inlägg är bara för att fånga in människor som inte har bättre vett än sitta och räkna på fingrarna och sända dem några alternativa tankar.)

   Och nog är det fascinerande att hennes bidrag blev större i (den jordiska) döden än i livet.

   Den Sol-fientliga Saturnus (Liemannen eller själens bakomliggande form) i Solens tecken Lejonet, "äger" Solen i Kräftan och opponerar sig mot Sol-Kräftans disponent - precis som du påpekar.

   Hur mycket mer ogynnsamt i termer av en jordisk livsvandring kan en symbolik bli?

   Jag har i andra inlägg föreslagit att polariteten Saturnus/Solen är just Döden/Levande livet och Lacks "korskopplingar" får tanken att svindla. Gav hon mänskligheten en nyckel till evigt fysiskt liv?

   Här är ett astrologiskt mönster på planetär nivå man skulle kunna ta med sig för en annan typ av studie som inte fokuserar zodiaktecknens symbolik.

   Inte en enda person av mina 7000 sparade horoskop har blivit "celebritet" med Lacks tre placeringar (som bildar en evighetsslinga som varandras disponenter).

   Jag provar att bryta "den onda cirkeln" genom att flytta fram Solen från Kräftan till Lejonet. Då resulterar direkt tre kändisar från olika år när Saturnus befunnit sig i Lejonet. Det liknar mer förväntat snitt, så det _kan_ vara något livsfientligt/skadligt med ett solärt fokus på Kräftan om de övriga inblandade står som de gör.

   Ett spännande uppslag i vilket fall och stort tack för fallet Lacks!

   Radera
  2. Varsågod, tänkte just att det kunde vara intressant :-)
   Du får lov att tro mig när säger att jag verkligen inte hade någon baktanke angående jungfruns tecken i ovanstående statistik när jag förde Lacks på tal. Jag har läst boken om henne, och det var förstås naturligt att komma att tänka på henne när det gäller cancerfall. Att hon inte befanns ha någon planet i jungfrun kan ju inte jag rå för...

   Ang kommentaren om statistiken så är ju fallet Lacks ett exempel på att det är ett trubbigt instrument med tabeller av det slaget, för det finns ju så många faktorer som påverkar. Solen i kräftan gav ingen signifikans i sig, men om solkräftornas måne står ogynnsamt...

   Ang fler med samma teckenplacering: Jag kollade på Wikipedia, och en som föddes samma dag blev krigshjälte under 2:a världskriget (och dog alltså också ung) medan den andra - en framgångsrik simhoppare - lever än vid 93 års ålder! Det är tydligen i vattnet man ska hålla sig, med det horoskopet... :-)

   Radera
  3. Ibland får jag för mig att det är intuition som man tränar med astrologin... Samtidigt är det ofrånkomligt att man låser upp sitt tänkande i vissa riktningar genom att observera och iaktta återkommande mönster.

   Och åjo, jag tror nog du tar ditt soltecken Jungfrun i försvar ibland och någon måste väl göra det också! :-) Om inte annat så genom att kommentera lite mindre flitigt när det här arma tecknet råkat i blåsväder på något nytt sätt. Det är ju "olyckans tecken", tydligen, mitt i alla dess bemödanden att få fälten att ge rik skörd.

   När Jungfrun utmärkte sig (negativt) också i samband med cancer undrade jag om en annan astrolog skulle få andra resultat. Vad styrde mina urval genom åren då jag sparade ett eller annat horoskop med kommentaren "cancer", eller "kriminalitet" eller någon annan nödtorftig kommentar till personens kändisstatus.

   Jag menar, jag föddes dock då Saturnus i Skytten kopplar ett 270-gradersgrepp om Jungfrun (som detta födelseår till ära) huserar hungrande Rahu. Måste inte det betraktas som något slags närmast ödesbestämt fokus? Min farfar (Saturnus-Saturnus) fick t.ex. leukemi, hade som jag Saturnus i Skytten i 270-graders aspekt till sin Merkurius i Skytten.

   Blodplaneten Månen i Vågen men "ägd"av Venus som angrips av en "fallen" Mars i ... Kräftan/Cancerns tecken! Första gången jag tittar på det (sol-)horoskopet ur detta perspektiv faktiskt. Och berättelsen ligger ju där, så tydlig i backspegeln... Kan, kort och gott, hans insjuknande när jag var ung ha skapat en lågintensiv "klärvoajans" så att jag sparat en viss sorts horoskop för att bevisa något?

   Nej, med den typen av konspiratoriska resonemang är man troligen helt ute och cyklar. Men frågan är ändå om inte själen REDAN VET innan egot ens ställt frågan. Vad kan annars ge impulsen till nyfikenhet om inte frågans andra sida, svaret?

   Radera
  4. Lite konstigt resonemang: Jag påstås ta mitt soltecken i försvar genom att kommentera _mindre_ i inlägg som handlar om jungfrun. Om jag nu var intresserad av att försvara tecknet så borde jag väl skriva och protestera _mera_ kan man tycka.
   Som redan har konstaterats: Jag har ju tecknet i 12:e, så det är inte så mycket som kommer till öppet uttryck, och jag upplever inte att jag måste försvara tecknet heller, eftersom jag vet att jag inte ÄR mitt soltecken.
   Det jag kan känna igen mig lite i genom åren är det där med "om sig och kring sig" och ängsligheten.
   S

   Radera
  5. Hört om strategin "don't make waves"? Regeringen Reinfeldts dominanta nymoderater är ett typiskt Jungfruparti och de är mästare på att tiga för att snabbt stöka över kritik eller skandaler. Det har med Merkurius som informatör/desinformatör - konstformen att lägga eller låta bli att lägga ord.

   Tolfte huset beskriver som jag förstått det inte att en befolkad Jungfru är eliminerad utan att detta är det uppdrag själen vid sin födelse har att göra sig kvitt! Hur långt man kommit på den vägen lär väl vågskålarna efter döden utvisa. :-)

   Ta återigen Reinfelt (Jungfruascendent). Hans härskare Merkurius ligger i tolfte, i Lejonet. Det är uppenbart att hans lejonlika ledarskap inte fungerar (utom med korkade svenskar som tror på all reklam). Det är dessutom så att hans fysiska person rekommenderas avveckling genom förstahusägarens placering i tolfte. På ett sätt uppfyller han detta genom att vara den mest otillgängliga politiker man sett. Är det inte på hans villkor, då gnäller han och backar ut som den sämsta sorten av Jungfrun (kverulanten).

   Tecknet som sådant har egentligen bara två lägen, försagt och flitigt försjunken i sin tjänande syssla eller den dysfynktionella sidan där alla Merkurius dåliga sidor kommer fram, krångel med orden, missvisande sätt att läsa statistik, gnäll och liknande.

   Det är därför det är så kritiskt, oavsett tecken att samla för många ägg i samma korg. Koncentration _kan_ ge enorma specialistkunskaper, men det ger också smått dysfunktionella typer.

   Minns den oskolbart antisociala uppfinnaren Nikola tesla med samtliga planeter i Sattva och Solen, Merkurius, Venus och Saturnus i Tvillingarna. Och till råga på allt Månen och Rahu i Jungfrun. (Girig hunger efter Garbos "lämna mig ifred".)

   Han hade aldrig en enda sexuell relation, vad jag förstår. Bara lite rökridåer för kändispressen eftersom han blev en sådan celebritet genom att arbeta för Edison.

   Radera